cum se obține pașaportul copiilor
Despre copii Featured Travel

Pașaportul copiilor mici [informații utile]

Copiii mai mici de 14 ani, care nu au încă buletin, au obligatoriu nevoie de pașaport pentru a călători în alte țări, chiar și în interiorul UE. Informațiile din acest articol sunt valabile în anul 2024, iar dacă citiți asta în alt an, vă rog să verificați site-ul pasapoarte.mai.gov.ro pentru a vedea dacă există schimbări. Am scris mai jos câteva informații utile despre cum se obține pașaportul copiilor mici (sub 12 ani).

În România există 2 tipuri de pașapoarte pentru copii:

 • simplu electronic (are valabilitate 3 ani pentru copiii sub 12 ani, costă 234RON, se eliberează în aprox. 1 săptămână)
 • simplu temporar (are valabilitate 1 an, costă 96RON, se eliberează în aprox. 2-3 zile)

Pentru a obține un pașaport, cel mai elegant este să vă programați online pentru depunerea actelor la cel mai apropiat centru de pașapoarte. Programarea online se face aici, indiferent în ce oraș locuiți. Găsiți aici și un articol mai vechi cu experiența mea din 2020 și 2023 cu cu centrul de pașapoarte din Plaza Mall (București).

Acte necesare

Actele necesare pentru eliberarea pașaportului pentru copilul sub 14 ani:

 • certificatul de naştere al copilului (original)
 • actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite (original)
 • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului (original)
 • paşaportul anterior (dacă există)
 • în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte

Taxa de pașaport

Taxa pentru pașaportul copiilor sub 12 ani este 234 RON pentru pașaportul simplu și 96 RON pentru pașaportul temporar. Taxele se pot plăti cel mai ușor pe ghiseul.ro sau la ATM-urile speciale pentru această plată din interiorul mallurilor unde se găsesc centre de pașapoarte. În formularul de plată, nu uitați să treceți numele copilului la zona beneficiarului.

România în Schengen aerian și maritim

În 31 martie 2024 România intră în spațiun Schengen aerian și maritim, asta însemnând că pentru călătoriile cu avionul (sau vaporul) nu mai este necesar controlul pașapoartelor. Cu toate astea, prezența pașaportului asupra copilului în timpul călătoriei lui cu avionul rămâne obligatorie.

Vacanță frumoasă! 😀

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.