Cărți

Sunt o simplă fată: văd Gaudeamus, dau attend!

Ați văzut poate unii, pe Facebook, că am ajuns la Târgul de Carte Gaudeamus 2017 weekendul ăsta. Nu mai fusesem niciodată la el pentru că deh, așa e când ești plecat din țară, ratezi tot ce este posibil ratabil dintre evenimentele care te interesează, story of my life. 

Pavilionul central din Romexpo a fost un fel de rai cu sute de edituri prezente și mii de cărți la vânzare, un rai ușor deprimant din cauza faptului că am o casă mult prea mică pentru câte cărți aș fi cumpărat ieri. Câte una, de la fiecare editură. Dacă se putea. Cel puțin.

Pe lângă mii de cărți am văzut și mii de oameni înghesuindu-se la miile de cărți, ceea ce pentru mine a fost un fel de faith in humanity: restored. Adică da, se înghesuie oamenii în tramvaie și metrou, dar să se înghesuie și la cărți parcă nu m-am așteptat.

Au fost foarte mulți autori care și-au lansat cărți weekendul ăsta, eu nu m-am dus să-i văd în mod particular pe niciunul dar am auzit sau i-am văzut pe Ana Blandiana, Lucian Boia, doctorul Simona Tivadar (în cartea căreia am citit din întâmplare un paragraf foarte scurt, sarcastic și comic despre panica ce-i cuprinde pe oameni atunci când se află într-o încăpere și cineva deschide un geam și lasă monstrul curent să intre să le nenorocească urechile), Ioana Chiceț-Macoveiciuc, Mihaela Noroc (autoarea Atlasului Frumuseții) sau Cristi Danileț (judecător și fost membru al Consiliului Suprem al Magistraturii care a lansat un manual de educație civică și juridică pentru tineri intitulat ”Legea pe înțelesul tuturor” – puteți răsfoi câteva pagini în acest PDF – foarte, foarte interesantă și utilă tuturor care vor să înțeleagă legea, nu doar tinerilor).

Și Doamne, câte cărți pentru copii la târg! Nu m-a interesat niciodată subiectul și n-am căutat niciodată povești, dar am rămas șocată de cât de multe cărți mari, mici, groase, subțiri, pe carton, hârtie, toate cu muuulte imagini frumos colorate pentru pitici am văzut. Ioana Chiceț-Macoveiciuc a scris, coordonat sau vorbit în decursul timpului despre multe dintre ele, puteți găsi detalii pe blogul ei dacă vă interesează subiectul cărților pentru copii. Nu mai există scuze ca părinții să nu le citească seara povești copiilor, la cât de multe există și câte se publică tot timpul! Știți sentimentul ăla când aproape îți pare rău că n-ai copii ca să le cumperi toate lucrurile frumoase pe care le vezi? Story of my life, din nou!

Eu mi-am luat două cărți de la târg aseară, una despre viața lui Elon Musk pe care abia aștept s-o citesc pentru că eu cred sincer că peste 100 de ani oamenii vor vorbi despre el precum vorbim noi acum despre Albert Einstein, iar cealaltă se numește Un apartament la Paris de Michelle Gable, pe care-o caut de cam un an de zile și care din primele pagini îmi place deja mai mult decât m-am așteptat. M-am enervat puțin în metrou azi dimineață că n-am prins loc pe scaun ca să pot citi ca lumea. M-am abținuit cu greu să iau și alte cărți de la Gaudeamus pentru că am multe cumpărate de Black Friday care sunt pending sau reading in progress.

Sunt chiar curioasă acum ce cărți v-ați mai cumpărat voi recent, pe ce-ați mai pus ochii sau ce lucruri interesante citiți chiar acum? Ați auzit de cele pe care le-am luat eu? La mine lista de cărți dorite este într-o continuă lungire, așa că primesc orice idei și sugestii! Nu știu cum voi ajunge vreodată în această viață să citesc tot ce vreau. 😀

Sursă foto 1

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Bookish
  November 27, 2017 at 4:29 PM

  Și lista mea de citit este enormă, cărțile se înmulțesc în fiecare zi. De la Gaudeamus nu am cumpărat nimic, mi se pare un eveniment ok pentru atmosfera efervescentă (asta dacă nu ești claustrofob) și pentru posibilitatea de a te întâlni cu scriitorii.
  Dintre aparițiile noi aș achiziționa Mica țară – Gaël Faye și Ultimul dintre noi – Adelaïde de Clermont-Tonnerre, ambele de la editura Pandora M.

  • Reply
   Ioana
   November 27, 2017 at 11:05 PM

   Nu ca mi-a facut placere inghesuiala, doar ca m-am bucurat sa vad asa multa lume acolo! Adica oamenii au venit la carti si la cultura, stii? Asta e chiar un lucru minunat! Te imbratisez 🙂

 • Reply
  Poteci de dor
  November 28, 2017 at 11:37 AM

  Mi-e ciudă că locuiesc departe de capitală şi nu am reuşit să ajung deloc pe acolo 🙁

 • Reply
  Liviu Durbaca
  November 28, 2017 at 9:00 PM

  Frumos să afli că mia prezintă interes cărțile fizice în era digitală.

  • Reply
   Ioana
   November 29, 2017 at 6:26 PM

   Sa stii ca lumea se schimba. Zicem noi ca oamenii nu citesc si de-astea, dar uite ca foarte multi o fac. Trăim intr-o lume in care nu mai e cool sa fii prost, iar oamenii incep sa-si dea seama cum cărțile te fac ne-prost. ?

   • Reply
    Liviu Durbaca
    November 29, 2017 at 7:33 PM

    Nu știu când o fi fost cool să fii prost, eu na-m prins. Însă e bine că lumea se cultivă. Asta-i cert.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.