Travel

Impresii de la prima vacanță în România după ce m-am mutat în țară

Anul trecut de 1 Decembrie am văzut pe Facebook cum toți oamenii postau o grămadă de mesaje și poze legate de ziua națională, parade, festivaluri, nu mai zic de zilele libere de 30 și 1.

Mi-am dorit să fiu acasă și să mă bucur de acel sentiment colectiv de sărbătoare, dar n-am știut să am grijă ce-mi doresc pentru că s-ar putea să chiar primesc. În 2017, după muuuulți ani de când am făcut asta ultima dată, am petrecut 1 Decembrie în România.

Eu îmi iubesc țara, sincer, cred că mai mult decât mulți, dar n-am simțit de 1 Decembrie c-o iubesc mai mult decât de obicei. Am fost mai entuziasmată de zilele libere și de târgurile de Crăciun pe care le-am văzut decât de gândul Marii Uniri de la 1918, Decembrie 1. Am iubit-o pe țară la fel de mult și m-a enervat pentru exact aceleași chestii precum și în restul zilelor din an.

Am fost într-un roadtrip București – Vâlcea – Alba – Sibiu – Hunedoara weekendul acesta prin țară, primul de după ce-am revenit de pe meleagurile străine, și-am ajuns la câteva concluzii:

 • Sibiul a devenit un loc preferat de oameni în această perioadă a anului și nu numai, datorită Târgului de Crăciun de aici. Mie mi s-a părut un eveniment foarte reușit, cu multă lume, străini, muzică, tarabe, luminițe, mâncare, dulciuri, decorațiuni de Crăciuni și Moși. Cazări în Sibiu pentru perioada 30 Noiembrie – 3 Decembrie nu se mai găseau încă de la începutul lunii Noiembrie, iar cele care mai erau disponibile erau foarte scumpe (>2000 RON/noapte). Vă recomand Târgul din Sibiu pentru anii următori, dar căutați cazări din Octombrie. Și nu ratați tarabele de ciocolată de casă homemade – n-am făcut un pleonasm, eu cumpăr ciocolată de casă și din magazin care în mod evident nu este făcută în casă. Cea de la Sibiu a fost de pe altă planetă de gustoasă! 😀
image2

Io v-am zis…

 • Toate orașele vizitate au autostrăzi care le leagă de orașele vecine, ceea ce a fost un lucru minunat pentru că ne-am putut mișca ușor cu mașina. Am glumit la un moment dat spunând că tot din autostradă în autostradă ne mișcăm, de parcă nici n-am fi în România. De la Alba la Sibiu faci aproximativ o oră, de la Pitești la București aproximativ o oră și 40, de la Alba la Hunedoara în jur de o oră, toate în condiții de trafic normal. Frumos, nu? Ce viață bună am avea cu încă 2-3 autostrăzi în plus, nu m-am putut abține să mă gândesc încontinuu la asta. 
 • Am renunțat pentru totdeauna la street food, din cauza unei experiențe neplăcute în Alba Iulia. Niște bucățele de pui de pe o frigăruie cumpărată au avut porțiuni roz, nefăcute și neatinse de grătar. Când am dus înapoi mâncarea, ni s-a spus nonșalant Și eu ce să vă fac acum?, după care vânzătorul a luat aceeași bucată de carne și-a vrut s-o pună în continuare pe grătar și să ne-o servească din nou. A fost ultima mea experiență la street food, cel puțin din România, atât timp cât am alte opțiuni. Opțiuni care, în țara în care mâncarea este un cult, există din fericire cu nemiluita.
 • Valea Zânelor este un loc OK, dar nu de vizitat într-o zi liberă națională (#înghesuială) sau când plouă afară (#noroi) și în care nu m-aș mai întoarce a doua oară. Căsuțele de acolo sunt foarte drăguțe, sincer!, dar nu le înțeleg scopul, nu știu ce reprezintă sau care este povestea din spatele lor. Cred că ar fi mai utile dacă ar fi transformate în unități de cazare, deși zona în care sunt amplasate nu are nimic de vizitat.
 • Muzeul ASTRA din Sibiu este mai frumos decât Muzeul Satului din București. Ambele au relativ aceleași lucruri, și anume căsuțe vechi românești din toate zonele țării. Cel din Sibiu mi s-a părut mai mare, mai bine organizat, mai modern, interactiv, cu hărți pe traseu, cu un lac mare în mijloc, într-o zonă mai frumoasă (deși îmi place și zona Kiseleff a Muzeului Satului). Recomand ambele muzee, dar cel de la Sibiu își merită mai mult banii.
 • Cetatea din Alba Iulia este minunata. Plină de istorie, recondiționată, foarte bine întreținută, mi-a plăcut foarte mult! Există un hotel în stil medieval care este cumva parte din cetate, mi se pare o idee foarte bună și cred că e minunat înăuntru, noi n-am reușit să stăm acolo. Am mâncat FOARTE bine în Alba aici și aici. La cazare, pentru că în Alba am ajuns să stăm în toate nopțile weekendului prelungit, am găsit cei mai amabili angajați hotelieri întâlniți vreodată de mine în România.
 • Am mâncat foarte bine și în Sibiu la, citez, cel mai bun restaurant din România, te rog Ioana, crede-mă, n-o să regretați! Pentru mine, dacă am voie să am o părere având în vedere că n-am vizitat multe restaurante în afara Bucureștiului, Crama Sibiul Vechi chiar a fost cel mai bun restaurant din România. Nu mai are rost să spun nimănui că mâncare ca-n Transilvania nu face nimeni!
 • Târgurile de Crăciun din Alba și Râmnicu Vâlcea sunt modeste mici, dar o iau pe urma Sibiului și o să-l ajungă cu siguranță din urmă în câțiva ani. Lumea se dezvoltă de la an la an, învață de la alții, crește, adoptă idei noi, luminițe mai colorate, brazi mai frumoși, mai artificiali, iar asta este foarte bine, nu? 😀
image1-1.jpeg

Pozele nu pot surprinde cât de plină de culoare e Piața Mare din Sibiu în Decembrie

 • Castelul Corvinilor de la Hunedoara este foarte frumos, impozant, impunător și așezat într-o zonă foarte urâtă a orașului. Mă așteptam să-l văd undeva pe un deal, nu lângă niște clădiri mastodont comuniste părăsite. Castelul este superb în special pe dinafară, cu siguranță v-aș recomanda să-l vizitați, nu lăsați zona din jurul lui să vă influențeze. Are și o expoziție permanentă de tortură undeva la intrare cu niște machete umane foarte reale, cum apar și înăuntrul castelului în câteva camere. Cred că cei cărora le plac astfel de lucruri și care nu sunt Ioana ar aprecia o vizită la expoziția asta. Din nou, nu mergeți în sărbătorile libere naționale, nu spun asta datorită unei experiențe personale, spun pentru că am văzut la știri în trecut ce cozi infernale se fac la casele de bilete atunci când toată lumea are liber. Noi am ales o duminică obișnuită și n-am prins foarte mulți alți turiști.

Partea proastă a weekendului a fost că a trecut prea repede, partea bună e că a fost  foarte frumos și că nu mai avem mult până la vacanță.

La noi în casă deja se ascultă mixuri de Crăciun, brad n-avem dar sperăm să rezolvăm această problemă cât de curând, coronița de Crăciun este la loc de cinste pe masă, Moș Nicolae a venit deja dar noi oricum îl mai așlteptăm și mâine seară, așa că am trecut mai ușor peste faptul că mi s-a terminat minivacanța așa repede. Sper să nu vină zăpada în București prea curând, să aștepte puțin până intru în concediu și să ajung să văd și luminițele în formă de iie de la Târgul de Crăciun din București. Iar pentru voi, sper că ați petrecut un weekend frumos, lung, și că veți avea o săptămână minunată! <3

Toate pozele sunt din arhiva personală

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Adrian C
  December 4, 2017 at 1:42 PM

  Bun articolul, ca de obicei! Weekend-ul trecut am fost si eu la Sibiu. Frumos targul de Craciun, pacat insa ca vremea nu a tinut cu noi.

  • Reply
   Ioana
   December 4, 2017 at 1:53 PM

   Nu-i așa? Și noi am înghețat de frig deși credeam că ne-am îmbrăcat bine. De unde ești tu originar? 🙂

 • Reply
  ganduriledintrepagini
  December 4, 2017 at 9:40 PM

  Frumoase impresii. Castelul Corvinilor îl iubesc, la fel ca și Sibiul.

  • Reply
   Ioana
   December 5, 2017 at 8:05 AM

   Am avut norocul sa ajung in cateva locuri chiar frumoase, nu m-a dezamăgit nimeni 🙂 Multumesc!

 • Reply
  imprimante termice
  December 11, 2017 at 9:45 AM

  cu siguranta romania este si va ramane o tara fascinanta.

  • Reply
   Ioana
   December 11, 2017 at 11:41 AM

   Stii cum e, de multe ori simt ca love the country, hate the people :))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.