Acest articol face parte din seria Destinații de încărcat baterii pe care am pornit-o în vară din dorința de a face o colecție a celor mai frumose, liniștite, curate și relaxante destinații de încărcat baterii din țară. Invitata mea de astăzi este Ioana, autoarea unui blog pe care nu vreți să-l ratați și care ne-a povestit despre două cazări de vis din satul Peștera, Moeciu.
Invitația mea pentru guest-posturi legate de destinații zen din țară este în permanență deschisă, așa că dacă vreți să faceți și voi reclamă unui loc frumos unde-ați fost turiști, vă invit să citiți articolul acesta, după care să-mi scrieți povestea voastră la ioana@backtoromania.com. 🙂
***
Acum doi ani, într-o dimineață de august în care căldura și sunetul suav al unei bormașini ne-au trezit mai devreme decât ne-am fi dorit, eu, cu ochii încă închiși, i-am șoptit prietenului meu: “Hai să mergem undeva la munte, te rog. Aș vrea să mă trezesc, să-mi fie un pic rece, să deschid geamul și să aud nimic.” El m-a întrebat dacă am vreo preferință, eu am dat din cap și-atunci mi-a zis: “ok, știu un loc unde cred că o să-ți placă mult, mă ocup eu!”.
O săptămână și ceva mai târziu, într-o după-amiază de vineri, părăseam Bucureștiul aglomerat și ne așezam confortabil pe DN1, să fim și noi parte la trafic. 🙂
Am oprit în Sinaia, am mâncat cel mai prost burger din viața mea, apoi am continuat drumul. Eu nu știam unde mergem exact, însă părea că nici nu mai ajungem vreodată. Îl auzeam pe Waze cum ne dă indicații și îl vedeam pe Radu cum conduce liniștit, însă drumul nu făcea decât să o cotească ba la stânga, ba la dreapta, fără să se termine. Era lună plină și, deși nu vedeam prea bine, îmi dădeam seama că valea care se lăsa de-o parte și de alta trebuie să fie superbă pe timp de zi.
Într-un final, m-a pufnit râsul când Waze s-a îndurat să spună: “In 500 metres, you will arrive at Nobillis asterisk asterisk asterisk asterisk”. Da, așa citea el stelele. Pe la 10 și ceva am ajuns la Hotelul Nobillis din satul Peștera, Moieciu. Sau, la fel de bine spus, la capătul lumii, în vârful muntelui. Am fost întâmpinați de un domn cu un mare zâmbet pe față, ne-am urcat bagajele, am băut un pahar de vin pe balcon, admirând vârfurile munților în bătaia lunii și-am dormit duși până a doua zi dimineață. Când m-am trezit mi-era puțin rece și liniște.
Nobillis Carpathian Residence, Peștera Moeciu
Hotelul este situat la o altitudine de 1200 de metri, în satul Peștera, iar cadrul natural de acolo merită fiecare minut petrecut pe drum (care este asfaltat chiar până la poarta hotelului, stați liniștiți). Nobillis este un hotel de patru stele așezat în vârful muntelui, așa că tarifele practicate nu-s deloc mici. Ce vă pot garanta însă este că serviciile pe care le oferă sunt la înălțime. O cameră dublă costă 450 de lei pe noapte pentru două persoane, cu mic dejun inclus (min. două nopți), iar un apartament costă 620 de lei pe noapte, în aceleași condiții. Mai multe detalii despre tarife și disponibilitate găsiți la ei pe site, aici.
La Nobillis veți găsi, cum spuneam, camere duble și apartamente curate, mobilate într-un fel care te face să te simți cozy, cu paturi mari și confortabile acoperite cu lenjerii albe și foșnitoare, un restaurant a la carte, care e deschis și celor care nu sunt cazați la hotel, hamace și șezlonguri în curte. Cel mai important, aici veți găsi liniște, aer tare, priveliști care îți taie respirația și cărări de munte gata să fie bătătorite.
Vedere de pe terasa restaurantului Nobillis
De la hotel puteți să plecați într-o plimbare mai scurtă sau mai lungă, în funcție de preferință, fie prin sat, fie spre inima muntelui. Hotelul este foarte aproape de Casa Folea, un popas turistic care apare ca punct de pornire pe multe hărți cu trasee montane, iar imediat ce treceți de cabană veți găsi și pancartele cu opțiuni de traseu. Noi plănuiam să ne întoarcem la hotel destul de repede, așa că am plecat nepregătiți (nu aveam nici apă măcar) și mi-a părut rău că nu ne-am putut bucura mai mult de munte. Am ajuns însă la un luminiș foarte frumos, ne-am întins pe iarbă, am ascultat liniștea și văcuțele care pășteau la câteva sute de metri mai încolo și-am promis că ne vom întoarce cu altă ocazie și vom relua traseul.
N-am prins și văcuțele în cadru
Duminică, după o plimbare scurtă de dimineață, mergeam în cameră să ne strângem bagajele, dar domnul de la recepție (același care ne-a primit zâmbind în prima seară) ne-a spus să nu ne grăbim, fiindcă nu au oaspeți care urmează să vină în camera noastră, așa că nu e nevoie să plecăm fix la ora la care scrie că se face check-out-ul. Mi s-a părut un gest foarte frumos, chiar dacă n-am mai stat extraordinar de mult, care ne-a sporit dorința de a ne întoarce acolo într-o zi.
Pensiunea Mamina, Peștera Moeciu
N-am mai ajuns să mai dormim de atunci la Nobillis, însă la finalul verii acesteia ne-am întors la Peștera. Am sondat mult internetul după o unitate de cazare un pic mai ieftină, dar curată și confortabilă, care să fie totuși cât mai în vârful muntelui, în satul care ne-a furat inima. Am găsit astfel pensiunea Mamina, care e situată la vreo 700-800 de metri de hotel și are o priveliște de-ți stă inima. Am plătit în total 280 de lei pe două nopți de cazare în cameră dublă, cu tot cu mic dejun.
Pensiunea este curată, amenajată în stil rustic, iar doamna care ne-a primit și ne-a și pregătit micul dejun este extrem, extrem de amabilă. Puteți opta și pentru celelalte două mese, însă este disponibilă și o bucătărie, în caz că vreți să fiți independenți. În curtea mare am găsit șezlonguri, leagăne, un foișor cu grătar, băncuțe și mese, flori și iarbă numai bună de odihnit pe ea. Cabana are și o terasă interioară foarte, foarte bine gândită. Are ferestre de sus până jos, în așa fel încât iarna poți să admiri fără îngrădiri priveliștea de la adăpostul caloriferelor și-al unei căni de ceai sau vin fiert.
De data asta am plecat sâmbătă de dimineață la plimbare mai pregătiți, cu provizii de apă și gustări, am ajuns din nou la luminișul pe care-l găsisem acum doi ani, apoi am mers și-am mers, am urcat și-am coborât și iar am urcat, până când am ajuns la Refugiul Grind. Asta înseamnă o diferență de nivel de 430 de metri, așa că am stat câteva ore bune pe munte. Noi ne-am întors pe același drum, însă puteți opta pentru rute alternative, de exemplu prin Prăpăstiile Zărneștiului, traseu despre care am auzit că-i fain și el. Noi nu știu câtă energie am mai fi avut să ne întoarcem pe jos din Zărnești și nici chef să ne urcăm în vreun taxi nu aveam, așa că am spus pas.
Piatra Craiului, aproape de Refugiul Grind
Peisajul de la Refugiul Grind
Ne-am întors un pic obosiți, dar foarte fericiți de pe munte. După un duș lung, am urcat până la Nobillis și-am mâncat la ei un bulz cinstit, respectiv niște pastramă de berbecuț. Am admirat apusul, apoi ne-am întors la pensiune și-am citit în hamac până am rămas fără lumină.
Priveliște de la terasa restaurantului Nobillis
Ne-am simțit foarte bine la Mamina, mai puțin atunci când oaspeții de la pensiunea vecină își dădeau manelele la maxim, însă din fericire a intervenit proprietara de acolo și ne-am putut bucura, până la urmă, în liniște de peisajul minunat. Știu că o tot țin pe asta cu priveliștea, dar sper că pozele v-au convins totuși că nu bat câmpii.
Din păcate la pensiunea asta-i tare greu să ne întoarcem, iar asta am descoperit de curând. Am vrut să rezervăm din nou, dar doamna ne-a spus că ei în general închiriază toată cabana (7 camere) unui grup mare, iar în weekendul în care am mers noi a fost o excepție. Așa că vă trebuie fie un dram de noroc mai mare decât al nostru, fie un grup mare de prieteni cu care să călătoriți 🙂
Câteva aspecte logistice
Pentru a ajunge în Peștera este indicat să urmați drumul prin Moieciu, care este asfaltat și pe care se merge bine. Este posibil ca Waze să vă direcționeze pe drumul prin Măgura, fiindcă se construiește în zona Bran-Moieciu, însă nu recomand să faceți asta dacă aveți mașina joasă, pentru că nu e la fel de prietenos.
Las aici și linkul către pagina de Booking de la Nobillis, însă din câte știu prețurile sunt mai bune dacă rezervați direct la hotel, merită verificat. Pensiunea nu este pe Booking, dar o găsiți pe turistinfo.ro și puteți suna la numerele de telefon de acolo.
Sper din suflet că v-am trezit interesul pentru destinația asta foarte, foarte zen și o să mergeți să o descoperiți. Indiferent dacă alegeți hotelul Nobillis, pensiunea Mamina sau o altă pensiune din Peștera, vă garantez că vă veți bucura de câteva zile relaxante, liniștite și care or să vă încarce bine de tot bateriile. Doar să vă decideți din timp, căci nu-s foarte multe locuri de cazare în Peștera (ceea ce e bine, de fapt) și se dau destul de repede.
Vă doresc călătorii plăcute și weekenduri relaxante, iar dacă aveți recomandări de astfel de locuri, dați-i de știre Ioanei, hai să le aflăm și noi! 🙂
1 Comment
[Pe două roți, ep.1] Cel mai frumos sat din România
October 13, 2019 at 11:15 AM[…] Măgura se urcă pe niște poteci printre dealuri către următorul sat, Peștera (țineți minte guest-postul scris de Ioana Miroiu de la Peștera? ? ), care este un alt loc minunat, a cărui frumusețe […]