Mă pasionează de ceva vreme subiectul worldschoolingului și al călătătoriilor pe termen lung. Nefăcând asta niciodată, evident, nu știu exact ce presupune să fii plecat de acasă mai mult de 1 săptămână. Mă pasionează ideea de a descoperi culturi și țări noi, dar fără să trebuiască să mă mut de tot din țară.
Vreau să văd cum trăiesc alți oameni, unde își petrec ei timpul liber, unde își duc copiii, ce învață copiii lor, cum se distrează, ce parcuri au, cum arată zilele lor. Posibil că momentan să fie prea mult să zic că ce facem se numește worldschooling, dar e clar un început. Vrem să vedem cu ce se mănâncă, dacă ne place acest stil de viață, dacă ni-l permitem. Cum se simte copilul să fie plecat atâta timp, cum ne simțim noi, cu ce sentimente ne întoarcem. Probabil momentan ar fi corect să spun mai degrabă că facem un soi de imersiune culturală.
Anul trecut în august-septembrie am făcut o încercare și am plecat o lună în Nisa. A fost o călătorie foarte frumoasă, în care ne-am simțit foarte bine. Ne-a confirmat CLAR că vrem să avem din nou genul acesta de experiențe în viitor, atâta timp cât nu vom avea restricții care să ne împiedice (financiare, întoarcerea mea la muncă de după concediul de creștere copil, etc.).
Vă povestesc mai jos cum a fost.
Zbor, cazare, transport
Am zburat cu Wizz Air pe ruta București-Nisa. Cazarea am căutat-o pe AirBnb, am ales-o astfel încât să fie aproape stații de transport în comun (tramvai). Am scris aici un articol despre airbnb, serviciul long stay și practic experiența noastră cu aceste cazări pe termen lung. Apartamentul a fost destul de mic, dar am fost foarte mulțumiți de el, mai vechiuț, dar foarte curat. A fost într-o clădire istorică, mai veche, la etajul 5 fără lift. Am făcut mult cardio în acea lună! :))
Tramvaiul era în fața blocului, iar până plaja, în centrul vechi sau în centrul nou al Nisei călătoream 3-4 stații. Ne-am făcut niște abonamente de o lună la compania de transport locală a Nisei (Lignes d’Azur), drept urmare am folosit tramvaiele și autobuzele foarte des. (O călătorie era 1,70 euro, iar abonamentul pe o lună 42 euro)
Mă mândresc cu faptul că am reușit să călătorim iar fără bagaj la cală, chiar dacă am fost plecați o lună, cu ajutorul omni-prezentelor noastre ghiozdane compacte despre care am scris aici. Sunt niște ghiozdane pătrățoase care maximizează excelent spațiu și care sunt toate acceptate sus în cabină. Am reușit să călătorim fiecare cu lucrurile lui într-un ghiozdan 40x30x20 (gratuit la bord la WizzAir) și cu un ghiozdan mare (cu plata, dar de asemenea luat sus la bord).
Recunosc că e mai ușor de călătorit light vara, decât iarna, când hainele sunt mult mai voluminoase. Bineînțeles, am urcat în avion și cu căruciorul fetiței, Joolz Aer. Citiți articolul, am scris acolo mai multe detalii.
Plaja din Nisa
Plaja din Nisa are pietre, nu nisip. Pe noi nu ne-a deranjat acest lucru, dar am folosit niște șlapi inclusiv când intram în apă, pentru confort. Nu murim neapărat după nisip, căci nu ne place să-l aducem după noi prin toate hainele și prosoapele când venim acasă. 🙂
Apa mării este de o culoare extraordinară, nu îi zice degeaba de azur și de asemenea foarte curată. Am făcut deseori baie în mare dimineața la 8-9 sau după masa, alături de fetița noastră. Nu există alge, peturi, plasticuri în apă etc. Fiind cu copil mic, ne-am cumpărat de la Decathlonul local un cort de plajă, pentru umbră care și-a făcut treaba excelent.
Nora face baie la plajă cu un costum întreg (bluză cu mânecă lungă și pantaloni lungi, tot din Decathlon, ceva de genul ăsta). Pălăriuța ei de plajă care îi protejează și ceafa este ManyMonths de la hiphip.ro. Deși se asprește puțin după spălare, îmi place mult, este din cânepă și bumbac organic, iar după ce a rămas mică i-am recumpărat următoarea mărime.
Ce-am văzut prin Nisa
Ne-am plimbat prin Nisa atât cât ne-a lăsat valul de căldură extremă care a fost prezent aproape 2 săptămâni în sudul Europei. A fost ceva nemaiîntâlnit pentru noi, nu am mai pățit niciodată să ieșim afară chiar și seara la 10 și tot să transpirăm de cald. Disconfortul termic a fost maxim pentru noi, noroc că a trecut repede, noroc că am avut AC la cazare.
Ignorând acest aspect, ne-am plimbat aproape zilnic pe Promenade des Anglais. Am adorat să văd orașul atât de viu pe malul mării, localnici care vin la povești pe plajă, la o baie scurtă, înainte sau după muncă. Peisajul este extraordinar, promenada este de-a lungul coastei cu apa de azur și a fost o plăcere să o văd și ziua sub bătaia soarelui, și după masa sub apus, și seara sub lumina lunii. Din păcate pozele nu pot surprinde 100% realitatea, asta e. 🙂 Am și făcut niște antrenamente de alergat pe această promenadă.
Centrul vechi iarăși este drăguț de luat la pas, plin de restaurante și viață mai ales spre seară. Are un vibe de vacanță extraordinar și niște clădiri foarte frumoase.
Ironman
Am fost în public la Ironman (concurs de triatlon pe care l-am prins total întâmplător având loc în Nisa în septembrie 2023). M-a impresionat foarte mult acest concurs pentru că este unul EXTREM de solicitant: participanții au avut de înotat 4 km în apa mării, apoi de făcut o cursă de 180km cu bicicleta și în final au alergat 40km pe Promenade des Anglais. Deși a început de dimineață, seara la 12 încă soseau finaliști la finish – asta da determinare! Nora a fost foarte amuzată să aplaude participanții atunci când începeau și alți oameni să aplaude în jurul ei. :))
Plimbări și iar plimbări
În rest, am ieșit cu Nora la plimbare prin centrul vechi al Nisei, prin centrul nou, prin malluri, prin magazine de copii, librării. Ne-am mai dus la o cafeluță împreună, am căutat decorațiuni pentru ziua ei de naștere (a împlinit 1 an când eram acolo). Știți cum e, în alte țări sunt multe prostioare care la noi nu se găsesc de cumpărat și îmi place să-mi clătesc ochii. 😀
Street food
Am încercat să ne abținem să mâncăm prostii din boulangerii chiar zilnic, dar a fost greu. Croissantele și pain-au-chocolat-urile sunt ceva cărora greu le reziști. Odată ce te obișnuiești, e greu să bei cafeluța zi de zi fără ele. :)))
PS: Știați că în Franța prețul la croissantele simple cu unt este plafonat? Nicio boulangerie nu are voie să le vândă cu mai mult de 1.50 euro. Sunt pâinea noastră cea de toate zilele, cum ar veni, trebuie să și-o permită oricine! :)))
În jurul Nisei
Prin weekenduri, când tati nu era ocupat cu munca 🙂 , am pornit în explorare în afara orașului. Am vizitat Eze (un sat medieval, sus pe un munte, foarte frumos, unde eu am fost cerută în căsătorie acum 2 ani❤️), în Monaco, în Antibes. În afară de Eze, cam peste tot ne-am dus cu trenul. La Eze am mers cu autobuzul, iar într-o zi am coborât din Eze până în Eze-sur-mer (din satul Eze de pe stânci până în satul Eze de jos de la mare) pe celebrul trail al lui Nietzsche – primul hike din viața Norei. 😀 Dpdv dificultate, a fost mediu și ne-a luat cam o oră.
Într-una din vizitele din Antibes i-am sărbătorit ziua de naștere a Norei.
Deși ne-am dus de mai multe ori, în Monaco nu prea mi-a plăcut (n-am văzut atâtea mașini de lux precum mă așteptam și jumătate de oraș era în construcție). Dar portul lor de yachturi e impresionant! Drumul din Nisa în Monaco este teoretic ușor (scurt), dar practic este greu – trenul, în orice zi și la orice oră, este extrem de aglomerat. La Monaco am mai fost o dată acum 2 ani, la o cursă de formula 1 retro, dar n-am apucat nici atunci să văd mare lucru din oraș. Probabil sunt mai multe locuri frumoase pe care nu le-am văzut.
În Cannes și la St. Tropez nu ne-am mai dus, am fost mai demult.
Villefranche-sur-mer este un sat liniștit de lângă Nisa care are o plajă (cu nisip) și un golf foarte drăguț. Tare, tare frumos e pe aici, recomand.
Ce ne-a învățat această primă experiență de călătorie long-term
- NU mai plecăm niciodată în vacanțe în zone calde (gen sudul Europei) in August. 😐
- Lucruri la care să fim atenți la cazările long-term pe care le vom alege: să aibă AC (dacă considerăm necesar având în vedere perioada & locația), să aibă pat de minim 1.60m (noi dormim în același pat cu fetița noastră și în paturi mai mici ne chinuim), să fie în zone ușor accesibile (pe jos sau cu transport în comun), să aibă mașină de spălat. Nice to have: aparat de cafea. .
- Franța este mai scumpă decât ne-am așteptat.
- Copilul nostru este foarte ușor adaptabil și nu ne este greu să mergem nicăieri cu ea, asta a venit ca o mare bucurie pentru noi, pentru că ne ușurează plecările și ne dă curaj să mergem și mai mult.
***
Este extraordinar să vezi cum trăiesc oamenii din alte locuri, cum se comportă pe stradă, în transportul în comun, în magazine, în restaurante, ce ritualuari au, cum își trăiesc viața. Este fix genul de experiență pe care am căutat-o și pe care o voi căuta în continuare în alte călătorii mai lungi pe care le vom face.
Eu am simțit că ne-am întors acasă alți oameni. Ne-a fost dor de casă, mai ales spre sfârșitul vacanței, dar o parte din inima mea cred că a rămas pentru totdeauna la Nisa! ❤️
Vă recomand, dacă aveți ocazia, să nu ratați această destinație. 🙂
No Comments