Norișorul.ro
bagaje wizz air
Featured Travel

Cum călătorim cu bebeluș și fără bagaje la cală (inclusiv în vacanțe lungi)

Ne-am dat seama că de când avem copil, călătorim mai light. Ce s-a schimbat, întrebați? Poate doar faptul că am devenit mai zgârciți, pe de o parte, și pe de altă parte că am găsit niște ghiozdane geniale care ne-au făcut viața mai ușoară. 😀

Ne-am dat noi seama într-una din vacanțele (scurte!) de acum câțiva ani că ne luăm bagaje la cală cam degeaba, pe motive gen am nevoie să îmi iau SPF mare la mine și să avem spațiu pentru cadourile ce le vom cumpăra. SPF puteam lua și de la destinație, cadourile nu erau niciodată chestii multe sau mari, iar niciunul dintre noi nu este obsedat de haine să vrea să-și care ținute pentru fiecare zi. Deci motivele pentru care ne luam mai demult bagaj la cală erau destul de proaste, recunosc. Așadar, că ziceam și de zgârcenie, n-am mai vrut să dăm 2-300 RON / direcție pentru bagaj la cală care ne ajungea deseori la același preț precum biletele de avion.

Mic disclamer legat de bebeluș: ce urmează să scriu mai jos este relevant pentru cei ca noi, adică cei care NU călătoresc cu sticle, lapte praf, sterilizator, scutece, aparat de gătit la abur, landou și alte accesorii voluminoase pentru copil. Noi luăm pentru copil doar haine și medicamente, iar de la destinație cumpărăm scutece și servețele umede.

… cu un ghiozdan mare (în vacanțele mai lungi)

Într-una dintre vacanțele noastre de acum 2 sau 3 ani am descoperit într-un magazin din Barcelona un ghiozdan de care aveam nevoie și pe care l-am cumpărat. Firma se numește Cabin Zero, iar dimensiunea este 51 x 37 x 20 cm, adică 44L. Este fix dimensiunea maximă permisă sus în avion (cu plată), similară cu a unui troller mic. Nu mai știu de ce am avut nevoie să ne întoarcem acasă cu un bagaj în plus față de cum plecasem.

Ghiozdan 44L, dimensiune echivalentă cu un troller mic. Nu este permis în mod gratuit la bord

… cu unele mai mici

Ne-a plăcut atât de mult cât de încăpător a fost acel ghiozdan și câte lucruri puteam lua în el, că am mai cumpărat 3 în următorii ani, însă celelalte mai mici, de 28L, adică 40x30x20 cm. Aceasta este dimensiunea de bagaj care la cele mai multe companii aeriene este gratuită pentru luat sus în avion. Ghiozdanele astea sunt foarte faine pentru că sunt pătrățoase și asta le face foarte încăpătoare.

Cabin Zero 28L ghiozdan

Ghiozdan 28L, dimensiune 40x30x20, acceptat gratuit la bord la majoritatea companiilor aeriene (inclusiv Wizz Air)

… și cu un cărucior pliabil și acceptat sus în avion

Odată ce am început să călătorim cu fetița noastră, a mai apărut o problemă: cum facem cu căruciorul?

Când eram însărcinată și făceam research în legătură cu ce cărucior să cumpărăm, am aflat de Joolz Aer care în varianta lui sport are doar 6kg și care pliat are dimensiunea potrivită pentru a fi pus în compartimentul de deasupra scaunelor din avion. Acest argument alături de greutatea lui au fost cele care ne-au convins să-l luăm. Asta, la pachet cu faptul că majoritatea companiilor permit să aduci în mod gratuit un cărucior la bord pentru copil, a încheiar problema căruciorului pentru noi.

The Joolz Aer Is The Stylish Travel Pram We've Been Waiting For - The Grace  Tales

Căruciorul Joolz Aer pus în compartimentul de deasupra scaunelor în avion. Aducerea lui la bord (fie în avion, fie la cală) este gratuită la majoritatea companiilor aeriene, inclusiv Wizz Air. sursa foto: thegracetales.com

După un an de când călătorim cu el, feedbackul este că nu am alege altfel dacă ar fi să mai alegem o dată. Am urcat căruciorul de fiecare dată cu noi în avion (unii preferă să îl lase la scara avionului pentru a fi dus la cală, dar acest lucru nu este obligatoriu) și l-am depozitat în compartimentul de deasupra scaunelor. Suntem foarte mulțumiți de faptul că îl putem lua cu noi în avion și că nu trebuie să-l dăm la cală și apoi să așteptăm după el la aterizare.

Cum călătorim în vacanțe scurte (1 săptămână)

  • 3 ghiozdane 40x30x20 Cabin Zero, fiecare persoană își are lucrurile în ghiozdanul lui
  • 1 cărucior pliabil

Toate cele 4 bagaje sunt gratuite.

Cum călătorim în vacanțe lungi (1 lună)

  • 2 ghiozdane 40x30x20 Cabin Zero
  • 1 ghiozdan 51x37z20 Cabin Zero (echivalentul unui troller mic)
  • 1 cărucior pliabil

În această situație plătim doar pentru ghiozdanul mare.

Nu ne interesează niciodată să avem extraordinar de multe haine la noi. În vacanțele scurte ne ajung 2-3 ținute, iar în vacanțele lungi avem grijă de fiecare dată să găsim cazări care să aibă mașină de spălat.

Pentru noi această formulă funcționează foarte bine. O dată ne ajută faptul că nu mai trebuie să așteptăm la cală după bagaje sau cărucior, iar a doua oare ne convine că nu mai plătim pentru bagaje la cală. În cazul în care plecăm pentru perioade mai lungi, să plătim pentru ghiozdanul mare de luat sus în avion este mai ieftin decât ar fi pentru un bagaj la cală.

Ghiozdanele mai au și marele avantaj că sunt ușor de cărat, dar asta poate ar trebui să nu menționez tocmai eu, căci soțul meu este responsabil cu căratul lui. Dar îl mai ajută și căruciorul, atunci când eu iau copilul în sistemul de purtare. 😀

Ca o concluzie, vă recomand să investiți într-un ghiozdan bun în dimensiunea 40x30x20 pe care să-l luați gratuit în aproape toate avioanele. Dacă vă face cu ochiul Cabin Zero, care nouă ni se par grozave, ele se găsesc aici. Ele vin din UK și la noi, cel puțin, au ajuns la poștă, nu acasă.  Merită urmărită pagina lor de Instagram/FB pentru că au des coduri de 15% reducere. Căruciorul Joolz Aer se găsește la Adinish sau Bebe Tei și nu este singurul cărucior care pliat încape în compartimentul de deasupra scaunelor.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.