Cărucior Joolz Aer pliat și ținut pe umăr ca o geantă pentru a demonstra greutatea redusă
Travel

Cum călătorim cu bebe și fără bagaje la cală

Ne-am dat seama că de când avem copil, călătorim mai light. Ce s-a schimbat, întrebați? Poate doar faptul că am devenit mai zgârciți, pe de o parte, și pe de altă parte că am găsit niște ghiozdane geniale care ne-au făcut viața mai ușoară. Ne ajută să călătorim fără bagaje la cală, deci să salvăm bani la rezervarea biletelor și timp la aterizare. Ghiozdanele despre care scriu mai jos ne ajută mult și în călătoriile în țară, acolo unde folosim mașina.

Ne-am dat noi seama într-una din vacanțele (scurte!) de acum câțiva ani că ne luăm bagaje la cală cam degeaba, pe motive gen am nevoie să îmi iau SPF mare la mine și să avem spațiu pentru cadourile ce le vom cumpăra. SPF puteam lua și de la destinație, cadourile nu erau niciodată chestii multe sau mari, iar niciunul dintre noi nu este obsedat de haine să vrea să-și care ținute pentru fiecare zi.

Deci motivele pentru care ne luam mai demult bagaj la cală erau destul de proaste, recunosc. Așadar, că ziceam și de zgârcenie, n-am mai vrut să dăm 2-300 RON / direcție pentru bagaj la cală care ne ajungea deseori la același preț precum biletele de avion.

Ne-am tot gândit cum să facem să începem să călătorim fără bagaje la cală, care de cele mai multe ori sunt voluminoase și te forțează să cari/aduci o mulțime de lucruri inutile după tine.

Mic disclamer legat de bebeluș: ce urmează să scriu mai jos este relevant pentru cei ca noi, adică cei care NU călătoresc cu sticle, lapte praf, sterilizator, scutece, aparat de gătit la abur, landou și alte accesorii voluminoase pentru copil. Noi luăm pentru copil doar haine și medicamente, iar de la destinație cumpărăm scutece și ce alte consumabile mai avem nevoie.

Ghiozdan mare (44L)

Într-una dintre vacanțele noastre de acum 2 sau 3 ani am descoperit într-un magazin din Barcelona un ghiozdan de care aveam nevoie și pe care l-am cumpărat. Firma se numește Cabin Zero, iar dimensiunea este 51 x 37 x 20 cm, adică 44L. Este fix dimensiunea maximă permisă sus în avion (cu plată), similară cu a unui troller mic. Nu mai știu de ce am avut nevoie să ne întoarcem acasă cu un bagaj în plus față de cum plecasem.

fără bagaje la cală Cabin Zero 44L
Ghiozdan 44L, dimensiune 54x40x30, acceptat la bord la majoritatea companiilor aeriene cu plată (dimensiune similară unui troller mic)

Ghiozdane mici (28L)

Ne-a plăcut atât de mult cât de încăpător a fost acel ghiozdan și câte lucruri puteam lua în el, că am mai cumpărat 3 în următorii ani, însă celelalte mai mici, de 28L, adică 40x30x20 cm.

Aceasta este dimensiunea de bagaj care la cele mai multe companii aeriene este gratuită pentru luat sus în avion. Ghiozdanele astea sunt foarte faine pentru că sunt pătrățoase și asta eficientizează spațiul permis. Noi acum avem 3, deci câte unul pentru fiecare membru al familiei.

fără bagaje la cală Cabin Zero 28L
Ghiozdan 28L, dimensiune 40x30x20, acceptat gratuit la bord la majoritatea companiilor aeriene (inclusiv Wizz Air)

Cărucior pliabil acceptat în cabala avionului

Când eram însărcinată și făceam research în legătură cu ce cărucior să cumpărăm, am aflat de Joolz Aer care în varianta lui sport are doar 6kg și care pliat are dimensiunea potrivită pentru a fi pus în compartimentul de deasupra scaunelor din avion. Aceste aspecte, la pachet cu faptul că majoritatea companiilor permit să aduci în mod gratuit un cărucior la bord pentru copil, a încheiat problema căruciorului pentru noi.

cărucior Joolz Aer urcat în cabina avionului

După un an de când călătorim cu el, feedbackul este că nu am alege altfel dacă ar fi să mai alegem o dată. Am urcat căruciorul de fiecare dată cu noi în avion (unii preferă să îl lase la scara avionului pentru a fi dus la cală, dar acest lucru nu este obligatoriu) și l-am depozitat în compartimentul de deasupra scaunelor. Suntem foarte mulțumiți de faptul că îl putem lua cu noi în avion și că nu trebuie să-l dăm la cală și apoi să așteptăm după el la aterizare.

Ne place că fiind atât de compact, putem să-l adunăm și să-l ascundem sub o masă chiar și când mergem la restaurante, nunți sau alte locuri mai aglomerate.

Pont: acest cărucior vine și cu o husă în care noi îl băgăm de fiecare dată când zburăm cu el. Întrăuntru în husă, pe lângă cărucior, ne mai intră înghesuit și sistemul de purtare pentru copil, de care de asemenea nu ne-am despărțit în nicio vacanță până acum.

Cum călătorim în vacanțe scurte (1 săptămână)

  • 3 ghiozdane 40x30x20 Cabin Zero, fiecare persoană își are lucrurile în ghiozdanul lui
  • 1 cărucior pliabil

Toate cele 4 bagaje sunt gratuite.

Cum călătorim în vacanțe lungi (1 lună)

  • 2 ghiozdane 40x30x20 Cabin Zero (am putea lua 3, dar nu avem mâini suficiente pentru cărat)
  • 1 ghiozdan mare 51x37z20 Cabin Zero (echivalentul unui troller mic)
  • 1 cărucior pliabil

În această situație plătim doar pentru ghiozdanul mare.

***

Nu ne interesează niciodată să avem extraordinar de multe haine la noi. În vacanțele scurte ne ajung 2-3 ținute, iar în vacanțele lungi avem grijă de fiecare dată să găsim cazări care să aibă mașină de spălat.

Pentru noi această formulă funcționează foarte bine. O dată ne ajută faptul că nu mai trebuie să așteptăm la cală după bagaje sau cărucior, iar a doua oare ne convine că nu mai plătim pentru bagaje la cală. În cazul în care plecăm pentru perioade mai lungi, să plătim pentru ghiozdanul mare de luat sus în avion este mai ieftin decât ar fi pentru un bagaj la cală.

Ghiozdanele mai au și marele avantaj că sunt ușor de cărat, dar asta poate ar trebui să nu menționez tocmai eu, căci soțul meu este responsabil cu căratul lui. Dar îl mai ajută și căruciorul, atunci când eu iau copilul în sistemul de purtare. 😀

În concluzie, vă recomand să investiți într-un ghiozdan bun în dimensiunea 40x30x20 pe care să-l luați gratuit în aproape toate avioanele. Dacă vă face cu ochiul Cabin Zero, care nouă ni se par grozave, ele se găsesc aici. Ele vin din UK și la noi, cel puțin, au ajuns la poștă, nu acasă.  Merită urmărită pagina lor de Instagram/FB pentru că au uneori coduri de reducere. Căruciorul Joolz Aer se găsește la Adinish sau Bebe Tei și nu este singurul cărucior care pliat încape în compartimentul de deasupra scaunelor.

Sunt curioasă dacă e un subiect de interes pentru voi, acesta al călătoritului night, fără bagaje la cală (pentru noi sigur este) și care este varianta voastră. 🙂

(Această postare nu este sponsorizată de nimeni, decât de propriile noastre finanțe. Părerile aparțin 100% familiei noastre și vin în urma mai multor călătorii în țară și în străinătate, cu mașină sau cu avion)

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.