Citim în această perioadă (Nora are 1 an și jumătate) mai multe cărți pentru copii între 0-3 ani. Citim, adică ne uităm la imagini, discutăm despre ele, învățăm cuvinte, citim în mod teatral versuri, onomatopee. Cititul de cărți a devenit o activitate care ne face mare plăcere amândurora cam de pe la 1 an și 4 luni (nu prea avea ea niciun interes sau curiozitate inainte), așadar dacă sunteți în căutare de idei de cărți pentru cei mai mici, avem câteva recomandări mai jos care la noi sunt pe bandă rulantă:
Seria ”Lama Lama”
Lama Lama este personajul principal dintr-o serie foarte largă de cărți, împărțite pe mai multe categorii de vârstă. Din cercetările mele, în România au apărut patru volume adresate celor mai mici cititori, cartonate, cu cuvinte puține și rime scurte:
- Bună dimineața, Lama Lama
- Noapte bună, Lama Lama
- Crăciul fericit, Lama Lama
- Paște fericit, Lama Lama
Pe primele două le-am citit cel mai des. Sunt două cărticele scurte care urmăresc ritualurile de dimineață și de seară ale Lamei, adică trezirea, spălatul pe dinți, plecatul la grădiniță, cina, pregătirea pentru somn, etc.
Mie îmi plac foarte mult pentru că Lama face aceleași activități pe care le face și un copil din această categorie de vârstă, 0-3 ani. Le găsesc ca fiind foarte utile pentru învățarea sau aprofundarea unor cuvinte sau subiecte de discuție pe care copilașii le aud zi de zi și în realitate (de exemplu sfera de discuții legată de trezire, de spălatul pe dinți, de ritualul dinainte de somn, de cititul de cărți alături de un părinte, etc).
În România seria Lama Lama se găsește la editura Nemira sau pe OLX/Vinted.
Cărțile Olinei Ortiz
Olina Ortiz are și ea o serie de cărți pentru copii între 0-3 ani, 6 la număr și toate urmăresc diverse întâmplări scurte și hazlii, tot în rime, ale unor personaje care trec prin diverse întâmplări. Nu atât subiectul sau cuvintele acestor povești sunt cele mai importante, cât:
- rimele (copiii la această vârstă sunt foarte sensibili la tonurile pe care le folosim, ei apreciază cuvintele care rimează),
- ilustrațiile,
- suspansul (în fiecare poveste se întâmplă câte ceva care ne ține în suspans până la ultimele pagini, vrem să aflăm cu orice preț deznodământul),
- munca (personajele au de făcut mai mulți pași până să ajungă la o rezolvare).
Ce mai găsesc eu foarte valoros în aceste cărți sunt recomandările de la final ale Oanei Moraru legate de cum să fie citită fiecare carte astfel încât să profiți de tot ce are textul de oferit.
Spre exemplu, o carte pe care noi am citit-o des și care mie îmi place foarte mult se numește Hap Hap și trenulețul legumelor unde copiii fac cunoștință cu un personaj care a mâncat atât de multe legume până când aproape nu s-a mai putut mișca. Omulețul acesta mânca legume dintr-un tren plin, iar pe parcurs, pe măsură ce el mănâncă, se deplasează spre tren din cel în ce mai greu, iar trenul devine din ce în ce mai ușor și fuge tot mai tare.
Există recomandări aici pentru: construirea unui trenuleț din legume reale, construirea dintr-o cutie a unui omuleț cu o gură mare prin care să-l hrănim în joacă, repetarea de mai multe ori a onomatopeelor și a sunetelor pe care le face trenul (TU-TUUUU) în timp ce punem degetul pe ilustrația cu trenul și multe alte idei de acest gen care să îmbogățească experiența de învățare a micului cititor.
Volumele care există până în prezent în această colecție sunt:
- Puiul care nu voia să iasă din ou
- 10 păsări trilulilu
- Hap Hap și trenulețul legumelor
- Omulețul Țoc-Țoc te îmbrățișează pe loc
- Mărul cel norocos
- Somn ușor! Somn ușor!
Acest cărți se găsesc la editura Univers, deseori în pachete promoționale la preț mai mic. Singurul lucru care îmi displace la ele e că nu au pagini cartonate, deși sunt adresate copiilor sub 3 ani. 🙁
Seria pentru 0-3 ani a Ioanei Chicet Macoveiciuc
Ioana Chicet Macoveiciuc (Prințesa Urbană) este cu siguranță una din autoarele mele preferate de cărți pentru copii . Poveștile ei pentru copii sub 3 ani urmăresc două personaje ultra-îndrăgite, Ema și Eric, și prezintă mai multe situații comune în care se găsesc aceștia, la fel precum copiii ce citesc aceste cărți: se duc la grădiniță, se duc la doctor, sărbătoresc Crăciunul, trec prin ritualurile de masă, ritualurile de somn, etc.
Cărțile Ioanei conțin texte unde abundă iubirea, relațiile sănătoase de familie, înțelegerea, comunicarea. Îmi place foarte mult că ele sunt și cartonate, pentru a fi ușor și fără riscuri manevrate de micii cititori. Volumele din această colecție (de care știu eu) până acum sunt:
- Ema sărbătorește Crăciunul
- Ema spune noapte bună
- Eric merge la grădiniță
- Ema spune poftă bună
- Eric merge la doctor
- Ema și Eric au grijă de natură
Sunt niște cărți cu texte duioase, actuale, reale, cu ilustrații foarte frumoase, în care copiii se pot regăsi ușor. Îmi plac coperțile groase, care fac cărțile safe de manevrat de către toddleri. Aceste cărți se găsesc în pachete sau separat la editura DPH.
***
Pentru mine, selecția de mai sus este aproape tot ce am nevoie să îi citesc și arăt fetiței mele la această vârstă și recomand toate aceste cărți în deplină cunoștință de cauză copiilor care vor să se împrietenească cu lectura. 😀
(Această postare nu este sponsorizată de nimeni, toate părerile sunt autentic ale mele făcute în urma achizițiilor proprii.)
No Comments