bookswap
Cărți

Ce faci cu o carte citită și de mult uitată? BOOKSWAP!

Am o întreagă categorie numită Carte aici pe blog, pentru că-mi placă să cumpăr și să citesc cărți. Am destul de multe acasă, nu toate citite, dar despre care știu că la un moment dat o sa am timp de ele. Problema e nu că n-am timp să citesc, ci că apar încontinuu altele noi care mi se par întotdeauna MAI interesante și MAI de neratatCe să fac?!

Îmi place să am cărți acasă și n-o să stau niciodată fără ele. Judec involuntar oamenii în funcție de câte cărți au în casă, adică dacă văd la cineva acasă o bibliotecă plină de cărți automat o să presupun că acea persoană e foarte tare, chiar dacă n-o cunosc prea bine. Îmi și place să le văd așezate pe rafturi sau să le miros, îmi dau o stare de liniște. Sunt un hobby și na, evident că le iubesc!

”I own too many books and too little time!”

Problema este că uneori realizez că am multe pe care le-am cumpărat, le-am citit o dată după care le-am pus în bibliotecă și acolo au rămas! Le-aș împrumuta dacă mi le-ar cere cineva, dar nu le cere nimeni! Îmi pare rău să le văd pe unele stând și nemaifiind niciodată răsfoite, asta în timp ce eu continui să bag milioane în altele noi. Nu c-ar fi ceva rău, dar n-aș vrea să aibă așa viață scurtă și să mă bucur doar eu de ele. Aș vrea să aibă o viață mai lungă, cumva.

Aș putea să le donez. Dar nu-mi vine întotdeauna să fac asta, uneori pentru că efectiv nu știu cui și alteori pentru că n-aș vrea să pierd acei mulți bani pe care i-am dat pe cărți citite doar o dată. Sunt mulți bani, că se strâng! Nici vorbă să-mi pară rău că i-am dat și cu siguranță o să mai dau mulți alții în viitor. Aș vrea doar să mă bucur cumva mai mult de valoarea lor, nu doar o săptămână cât îmi ia să citesc o carte interesantă!

Deci, care-i soluția?

Ne-am gândit la un book swap în București! 😀 Natalia și cu mine pregătim un eveniment de tip book swap de care suntem super încântate. Se va întâmpla în 27 Octombrie la biblioteca Ion Creangă din București, un loc foarte spațios și foarte kid-friendly pentru partenerii voștri mai pitici pe care vă invităm să-i aduceți cu voi. O să facem un eveniment cu mai multe detalii pe Facebook cândva mai aproape de data respectivă 😀

Cum va funcționa bookswap-ul ?

Fiecare dintre cei ce vor să participe la acest eveniment poate să aducă între 3 și 10 cărți pe care le-a citit în ultimii ani și pe care vrea să le dea mai departe pentru a fi devorate de alți pasionați. Câteva cărți pe care le-a plătit și pe care nu vrea să le mai vadă cum strâng praful în bibliotecă, când ar putea fi simțite și mângâiate de altcineva. Sau unele pe care le-a cumpărat dar care n-au fost chiar așa interesante cum s-ar fi așteptat. Poate altcineva le-ar înțelege altfel și s-ar bucura de ele mai mult!

Pentru fiecare carte adusă, oferim un tichet care poate fi folosit pentru a ”cumpăra” o altă carte dintre cele aduse de ceilalți participanți. Practic, facem un mare schimb de cărți 🙂 Cărțile mele vor deveni cărțile tale, pentru că eu le-am terminat deja de citit și aș vrea să te bucuri și tu de ele, în timp ce eu mă bucur la rândul meu de altele noi. Pe scurt, ăsta este planul!

Ne dorim un eveniment în care participanții aduc cărți relativ noi, să zicem nu mai vechi de anul 2000, de care s-ar putea bucura cineva cu vârstă și interese similare. Am pus această limită orientativă de vechime doar pentru a nu risca să ne trezim cu volume vechi, din bibliotecile bunicilor, pe care nu le-ar citi nimeni niciodată! 🙂 Cred că subiectele cele mai apreciate ar fi cele de dezvoltare personală, parenting, mister, beletristică, lectură ușoară, relaxantă, captivantă, dar acestea sunt doar niște sugestii, bineînțeles! Practic, regula de bază e: I-ar plăcea cuiva de vârsta mea această carte? Dacă da, o duc. Dacă nu, mai bine o las acasă. 

Eu deja mă gândesc să includ în fiecare carte pe care o s-o aduc câte un bilețel în care să povestesc în 3 rânduri despre ce este vorba în acea carte. Am văzut sistemul ăsta în unele librării și mi-a plăcut mult, chiar m-a făcut curioasă să descopăr mai mult. Nu știu, poate ajută pe cineva. 😀 O să aducem postcarduri și în ziua evenimentului, pentru ca toată lumea să poată scrie dacă vrea.

bookswap

Dacă aveți și voi cărți acasă pe care le-ați citit și pe care nu vreți să le lăsați să moară în bibliotecă, haideți la bookswap să luați altele noi! Eu am o listă de cărți pe care vreau să le citesc, abia aștept să văd dacă o să le aducă cineva pentru mine, hihihi! 😀 Voi scrie la un moment dat chiar și un articol aici pe blog în care vă prezint cărțile pe care le-am pregătit deja pentru bookswap, sigur o să vă placă!

Vom face și niște joculețe de socializare, poze, degustări, o tombolă, abia aștept! De astăzi și până pe 27 Octombrie, și eu și Natalia o să reamintim prin postări pe Facebook și bloguri despre acest eveniment. Dacă v-ar face plăcere să faceți parte din această petrecere culturală și să ne întâlnim într-o dimineață de octombrie (ah, ce lună bună de citit în liniște în timp ce plouă afară!), lăsați-ne de veste!

Sponsorii acestul eveniment sunt Biblioteca Ion Creangă, Revista DOR, Sloop și Cireshel. Evenimentul de pe Facebook este aici.

Later Edit: A doua ediție a Bookswapului se desfășoară în 7 Aprilie 2019, la OK Center București, evenimentul pe Facebook AICI. Înscrierile sunt gratuite, însă condiționate de trimiterea unui mail de confirmare la ioana@backtoromania.com.

❤️

Sursă foto 2, 3

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  Andreea Chiuaru
  September 12, 2018 at 11:58 AM

  Cât de tare e ideea asta! I’m totally in!

  • Reply
   Ioana
   September 12, 2018 at 1:20 PM

   Ce faaaaaaain ar fi sa ne vedem, fetelor!!!

 • Reply
  Miss I.
  September 12, 2018 at 12:08 PM

  Am mai zis o dată, ce idee bună!!
  Cel mai probabil voi veni și eu, trebuie doar să-mi fac curaj să mă despart de niște cărți. Doamne, mi-e așa de greu să fac asta, deși sunt conștientă că nu le-am mai deschis de ani de zile sau că poate nici n-o s-o mai fac. O să fie un exercițiu interesant, sper să-mi iasă :))

  • Reply
   Ioana
   September 12, 2018 at 1:19 PM

   Ce bine ca am anuntat din timp, nu? Ca sa ai timp sa te obisnuiesti cu ideea :)))

   • Reply
    Miss I.
    September 13, 2018 at 10:45 AM

    Fii atentă că deja am găsit o carte de care să mă despart liniștită! Știi cum? O am în două exemplare :))) E foarte greeeeu, dar încerc!

    • Reply
     Ioana
     September 13, 2018 at 3:15 PM

     Deja ma gandesc sa incepem sa facem liste si rezervari pentru carti! :)))))

 • Reply
  Simona
  September 12, 2018 at 3:00 PM

  Wow, parca as fi scris eu articolul asta ❤️ Imi va fi greu sa ma despart de cateva carti, dar evenimentul asta ma va motiva sa aleg ceva potrivit pentru noi cititori

  • Reply
   Ioana
   September 13, 2018 at 8:32 AM

   E un exercitiu bun, nu-i asa? 😀

 • Reply
  Luiza
  September 13, 2018 at 12:08 AM

  O idee excelenta, vreau si eu sa vin ! Cu siguranta si fetele mele vor dori, puteti extinde schimbul si pentru copiii care insotesc participantii ? ☺

  • Reply
   Ioana
   September 13, 2018 at 8:31 AM

   Hey, asta nu e o idee rea deloc! Noi am vrut initial sa nu permitem schimbul de carti pentru copii, asta pentru a nu avea unii participanti care sa schimbe carti de copii pe carti de adulti si sa ramana unii adulti (care poate n-au copii) cu carti de copii, stii? 😀 O sa-i propun si Nataliei idee ta, cred ca daca incurajam parintii sa-si aduca piticii cu ei, acestia vor putea fara probleme sa faca schimb intre ei, eventual la o masa separata. Ce idee buna!!!

 • Reply
  o femeie
  September 13, 2018 at 5:47 PM

  ce frumoasa initiativa!
  Din motive obiective nu pot veni.

  Altfel acum 8-9 ani am donat cateva sacose de carti la o biblioteca de scoala de tzara. Mda, unele femei isi cumpara pantofi :)))

 • Reply
  Pauza de cafea (1) - Amalia Popa
  September 30, 2018 at 10:56 AM

  […] Ce poți face cu o carte citită  […]

 • Reply
  Laura Craciun
  October 8, 2018 at 1:15 PM

  Ce initiativa faina! Mi-ar placea mult sa vin , insa e cam complicat pentru tocmai am descoperit ca va fi in acelasi timp cu editia din octombrie a Digital Parents Talks 🙁

  • Reply
   Ioana
   October 8, 2018 at 3:09 PM

   Oh, ce rău imi pare! N-am știut 🙁 Daca te razgandesti, esti binevenita la orice ora, sa stii! 😀

 • Reply
  Cărțile pe care le pregătesc pentru Bookswap • Back to Romania
  October 24, 2018 at 8:47 PM

  […] povestit acum câteva săptămâni despre evenimentul de schimb de cărți pe care Natalia și cu mine îl organizăm în București.  Acum că ne apropiem tot mai mult de […]

 • Reply
  Poze de la bookswapul nostru simpatic • Back to Romania
  November 9, 2018 at 12:30 PM

  […] ⇨ Ce faci cu o carte citită și de mult uitată […]

 • Reply
  My challenge: 30 de cărți în 2019 • Back to Romania
  January 11, 2019 at 11:04 AM

  […] rafturi, mă enervează să iau altele noi și ele să rămână necitite sau neschimbate la vreun bookswap. În mod practic însă, eu fără să cumpăr nicio carte nu voi exista niciodată, așa că […]

 • Reply
  It's a date: Bookswap #2, 7 aprilie 2019 @ OK CENTER • Back to Romania
  March 27, 2019 at 9:25 PM

  […] de la care ne-a venit ideea schimbului de cărți am scris-o mai pe lung data trecută, repet doar din mare: ne-am dat seama, atât eu cât și Natalia, că […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.