challenge cărți
Cărți

Challenge-ul cu cărți din 2019 – update la jumătatea anului

Tare mândră am scris la începutul acestui an un articol în care povesteam despre un challenge propriu-impus de a citi (minim) 30 de cărți în acest an. Acest articol de astăzi vine ca un update cu progresul meu și planul pentru restul anului.

Anul acesta a fost până acum destul de bun cu mine și cu timpul meu și mi-a permis să prioritizez cititul atunci când am simțit că asta aș avea chef să fac. Am primit de ziua mea câteva cărți pe care voiam din 2018 să le citesc, am făcut și cunoștință cu Bookster de unde am împrumutat destul de mult, am și cumpărat câteva cărticele. Cu cât îmi propun mai mult să nu mai cumpăr cărți până nu citesc tot ce am deja acasă, cu atât îmi dau seama că asta ar fi o tortură foarte mare pentru mine, pentru că dacă am un hobby atunci investiția în el îmi aduce bucurie, așa că mi-e greu să mă opresc. Nici nu mi-e clar dacă VREAU să mă opresc.

Am făcut și o legendă pe culori: cu verde sunt marcate cărțile care mi-au plăcut cel mai mult și pe care le recomand cu mare insistență, cu portocaliu cele care mi s-au părut așa-și-așa și cu roșu cele care nu mi-au plăcut.

Așadar, în prima jumătate a anului 2019 am citit următoarele cărți:

Ianuarie

(am avut un lux de 3 săptămâni de concediu între joburi și, drept urmare, o grămdată de timp pentru citit, hihih 😀 😀 😀 )

 • Michelle ObamaBecoming – Am scris aici citatul meu preferat și care m-a inspirat cel mai mult din această carte care rămâne încă una din cele mai bune citite în 2019. Aștept s-o uit ca să am motiv s-o recitesc, în câțiva ani, dintr-o nouă perspectivă. 😀
 • Suad – Arsă de vie – O povestioară scurtă despre o fată dintr-o țară musulmană roabă într-o societate extraordinar de închisă și conformistă. Am mai citit-o și în liceu, dar mi-a amintit cineva de ea și-am reluat-o. A fost cool, o lectură de câteva ore.
 • Elena-Raluca Cârjan- Jurnalul unei studente la drept – O altă cărticică foarte ușoară, relaxantă și amuzantă a fost jurnalul studentei. Am pus mâna pe ea la recomandarea surorii mele care este și ea studentă la drept și care-a rezonat foarte bine cu fiecare pagină. Eu n-am înțeles toate dramele din viața studenților la drept, dar mi-a plăcut să aflu o parte din ele. 🙂
 • R. J.Palas – Minunea – O poveste despre un băiețel care suferă de o boală fizică și care se chinuie într-o societate unde nu-și găsește locul. Nu este o lectură dramatică și care să întristeze, mai mult o carte pentru adolescenți.
 • Stephen J. Dubner – Când să jefuiești o bancă – Am citit-o doar până la jumătate pentru că m-a plictisit groaznic. Este o carte sub formă de colecție de articole de pe un blog a unui băiat destul de citit și inteligent, dar cu ideile căruia eu nu rezonez aproape deloc.
 • Ioana Pârvulescu – Inocenții – Mă așteptam să-mi placă mai mult decât mi-a plăcut, dar nici n-aș cataloga-o drept o carte proastă. M-a dus cu gândul constant la ”La Medeleni”. Mi-ar fi plăcut să fie scrisă într-un stil puțin mai alert, eu m-am plictisit pe alocuri. Nu cred că este o carte rea sau slabă, am văzut că multă lume a fost super-încântată, eu cred doar că, la fel ca în precedenta carte, părerea mea rezultă strict din faptul că nu rezonez cu experiența autoarei.

Februarie

challenge cărți ove

 • Éric-Emmanuel Schmitt – Oscar și Tanti Roz – cu această carte mi-am început eu prietenia cu Bookster. Mi-a plăcut mult povestea, mi-a plăcut de Oscar, de Tanti Roz, îmi pare rău doar că a fost atât de subțirică (cartea, nu Tanti).
 • Fredrik Backman – Un bărbat pe nume Ove – cred că Ove nu mai are nevoie de nicio descriere la cât de popular este, dar dacă vreți și părerea mea, să știți că m-a emoționat și distrat maxim și aș reciti aceast carte de 100 de ori. Clar și de departe, una dintre preferatele mele de anul acesta. 

 • Romain Puértolas – Extraordinarul voiaj al unui fakir care a ramas blocat intr-un dulap Ikea – una dintre cărțile furate de la Natalia la Bookswap #1. 😀 Am știu că va fi o carte ușurică și amuzantă, dar cred că a ajuns în mâinile mele într-un moment în care nu aveam nevoie/chef de cărți ușurele și amuzate, așa că nu m-a impresionat prea mult. 🙁

 • Nesupusele – ce lună bună a fost februarie, de ce cărți cool am citit, abia acum îmi dau seama :)) ! Nesupusele mi-a plăcut extraordinar, este genul de carte pe care aș face-o cadou oricărei femei, copil, fetiță, băiat. Este foarte inspirațională, bine scrisă, captivantă, are povești scurte despre diverse femei românce care N-AU AVUT CHEF să se conformeze vieții în care trăiau și care N-AU AVUT CHEF să facă lucrurile așa cum le făcea toată lumea, doar pentru că așa se face. I-am citit povești din ea seară de seară prietenului meu și i-a plăcut și lui foarte mult – abia așteptăm să apară și al doilea volum (toamna asta). A fost un foarte frumos cadou primit de ziua mea. 😀
 • Mark Manson – Arta subtilă a nepăsării – mi-a plăcut, dar am impresia că am fușărit-o. Am citi-o prea repede (sau cu prea multe alte cărți în paralel) și nu simt că i-am dat atenția mea așa cum am vrut. Cu siguranță vreau s-o recitesc după ce-o mai uit puțin. 

Martie

(Ori n-am început nicio carte în martie, ori am uitat să-mi notez. Cred că martie a fost un fel de buffer month în care am terminat o parte din cărțile începute și neterminate în Februarie.)

Aprilie

 • Robil S. Sharma – Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul – pe mine nu m-a prins atât de mult această carte care aparent face furori printre toți cititorii. Mie nu-mi place foarte mult genul acesta de lectură în care cineva se crede un Dumnezeu care vrea să-ți arate cum să-ți trăiești viața și cum tot ceea ce face el este bine, iar ce faci tu este greșit. Am încercat să rețin o parte din lucrurile care mi s-au părut sfaturi bune pentru mine, personal, dar am tras mult de mine să termin această carte. Nu prea este genul meu de lectură. (apropo, tot o carte primită la Bookswap #2)

Mai

challenge cărți origini dan brown
 • Ray Bradbury – Fahrenheit 451 – am citit această carte la recomandarea Ancăi, mulțumesc Anca! 😀 O distopie dintr-o lume în care toate cărțile din lume trebuie arse, iar meseria pompierilor nu este să sting focuri, ci să caute cărți prin casele oamenilor și să le distrugă. A fost interesantă și diferită față de lectura mea obișnuită.
 • Dan Brown – Origini – cred că intră în top 3 la mine pentru acest an și Origini. Este o carte care urmărește stilul clasic al lui Dan Brown, același gen de lectură precum ne-a obișnuit în Îngeri și Demoni sau Codul lui DaVinci, același template în care tot ce diferă față de precedentele cărți este numele personajului feminin principal și locația (glumesc :)) ), dar tot mi-a plăcut super mult. E genul de carte la care nu pot niciodată să anticipez finalul, ceea ce mă face să fiu foarte atrasă de stilul lui Brown. Recomand!

Iunie

 • Parinoush Saniee – Tatăl celuilalt copil – altă carte pe care-aș încadra-o la cele care mi-au plăcut cel mai mult anul acesta. Este vorba despre un copil cu o ușoară întârziere de vorbire care nu este înțeles și luat în serios de nimeni din familia lui, cu excepția mamei lui extraordinar de puternice, care se luptă pentru copilul ei cu soțul, soacra, cumnatul și cu toată familia și lumea care-i stă în cale.

Iulie

(altă lună bună pentru citit, plină de concedii și timp liber)

challenge cărți cum să nu greșeșt puterea gândirii matematice
 • Cum să nu greșești – puterea gândirii matematice – această carte mi-a atras atenția în urma unui articol citit pe blogul Prințesei Urbane (articolul aici, derulați până la punctul 3 – Găurile de glonț care lipseau sau la ce e bună gândirea matematica). Este o carte scrisă de un matematician care vorbește (cu zeci de exemple din viața de zi cu zi) despre importanța dezvoltării unei gândiri matematice în lumea anului în care trăim. Îmi place foarte mult felul de a gândi a acestui profesor de matematică ce mi-a amintit despre cât de cool mi s-a părut când am descoperit într-o librărie cărți de programare pentru copii de 4-5-6 ani – nu că ar avea vreo relevanță că 6 ani este prea devreme să poți prezice meseria copilului tău, dar felul în care o să-și dezvolte gândirea dacă i-o antrenezi de mic o să-l ajute în orice domeniu posibil și imposibil pe care l-ar putea alege. Big recommend!
 • Virginia Vallejo – Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar – mi-era teamă să nu mi se pare plictisitoare, având în vedere că am văzut deja un serial cu și despre Pablo Escobar, dar nu. Mi s-a părut foarte frumos scrisă, catchy, fix ce voiam să citesc. Este o altă carte primită la Bookswap.
 • Antoine de Saint-Exupery – Micul Prinț – îmi place să citesc Micul Prinț la diferite momente din viața mea, pentru a vedea cum îmi cade de fiecare dată. De data aceasta m-a plictisit. 
 • Jordan Peterson – 12 Reguli de viață – o carte foarte cool și ușor de citit, în același stil clasic al cărților din colecția Psihologie Practică (eu sunt fan!). N-am terminat-o, încă dorm cu ea pe noptieră, pur și simplu simt că trebuie să rumeg ce citesc acolo și nu pot face binging cu ea. Îmi plac ideile din ea, nu le-am văzut scrise în alte cărți de același gen până acum. V-o recomand, este o carte bună de dezvoltare personală.

Sunt la 19 cărți începute sau terminate deja, eu zic că măcar încă 11 sunt realizabile în 5 luni. 😀

Sursă foto 1

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

5 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.