Cărți

My Mother’s Book: cel mai original cadou pe care-l poți face mamei tale

“What really makes us happy in life are the stories that we pass on and the relationships that we have with the people who are close to our hearts.” (Elma van Vilet, “My Mother’s Book”)

Am găsit acum câteva săptămâni în periplurile mele ocazionale prin Cărturești un cadou foarte cool pentru mama mea. Iar pentru că în tot acest timp nu mi-am putut lua gândul de la el, zilele trecute l-am și cumpărat  (asta e o tehnică, nu prea iau chestii la primul impuls, că nu știu dacă-mi chiar plac sau e doar un mood 😀 ).

Este vorba despre My Mother’s Book, un jurnal pe care ar trebui să-l dăruiești mamei tale și în care ar trebui să o rogi să facă o excursie pe un carusel de amintiri și emoții pentru a răspunde unor întrebări despre viața, dorințele și gândurile ei de pe parcursul întregii vieți. O invitație de a-ți cunoaște mama și mai adânc decât până acum și de a ajunge în final să te înțelegi și pe tine mai bine. Cadou, cadou, dar faza tare e că la sfârșit, după ce e completat, mama ar trebui să-ți înapoieze acest jurnal pentru ca tu să-l păstrezi pentru tot restul vieții ca o super amintire de la (hopefully) una din cele mai importante persoane din viața ta.

Acest jurnal este împărțit în mai multe categorii. Mama ta este invitată, pe rând, să răspundă unor întrebări privind copilăria ei, apoi adolescența, apoi prima tinerețe, apoi noul statut de mămică, apoi căsnicia (dacă este cazul), până la momentul prezent. Întrebările sunt unele destul de interesante și răscolesc niște amintiri poate de mult neaccesate: Ce ți-a plăcut cel mai mult la părinții tăi? Ce-ai învățat de la ei despre iubire? Pentru care eveniment din viața ta de copil ai da orice să-l poți retrăi? Ce-ai vrea să uiți cel mai mult din copilăria ta? Mie îmi place foarte mult că în acest caiet nu avem întrebări simple, de tip oracol, ci unele interesante și deep despre lucruri de care nu mi-am dat seama niciodată că mi-ar plăcea atât de mult să le știu despre mama mea.

Ce înseamnă prietenia pentru mama mea? Oare cum vezi prietenia de la 40+ încolo?

Nu prea știm cum erau mamele noastre când erau de vârsta noastră – eu, cel puțin, nu știu. Am văzut-o tot timpul pe mama ca mama mea și a surorilor mele. Am uitat că a fost și ea o fată de 26 de ani ca mine – oare ce gândea ea pe atunci? Cum vedea viața? Ce-i făcea inima să zbârnăie de bucurie? Oare ce parte din personalitatea mea de astăzi este identică cu a ei de la 26? Motivul pentru care eu am fost atât de încântată de acest jurnal este pentru că l-am înțeles ca o întâlnire dintre mine și mama mea la vârsta mea.

Ua, cum e întrebarea asta! Oare cum vede schimbarea în lume cineva care a fost adult și în jurul lui 1993, dar și în 2019?!

Oare ce-aș putea să învăț din cele mai mari regrete și cele mai bune dorințe ale mamei mele? Oare seamănă cu ale mele de azi?

Toate întrebările mi s-au părut așa de interesante, încât aș fi pus poze cu fiecare pagină dacă nu voiam să nu fac spoilere prea multe.

Oare ce a învățat bun mama mea de la mine?

Partea cool este că la sfârșitul fiecărui capitol din My Mother’s Book există o zonă Spune-mi ceva despre mine (Tell me something about me), cu întrebări despre tine (copilul) legate de tema capitolului tocmai încheiat de mama ta. Mi se par niște ocazii extraordinare ca mama să sintetizeze în câteva rânduri cele mai importante valori pe care a vrut probabil toată viața să ți le transmită.

my mother's book

Mi-e rușine că unele întrebări nu m-am gândit niciodată să le pun mamei.

Mie mi se pare un cadou extraordinar, mama mea l-a primit deja și abia aștept să mi-l înapoieze. Nu are limită de timp, poate să-și ia cât timp dorește să-l completeze (are 160 de pagini), cu condiția să scrie cât mai mult pentru că eu pun mare preț pe scrisul de mână. 😀 Nici măcar nu știu dacă e un cadou pentru mama sau pentru mine. Mi se pare că deschide niște subiecte despre care poate n-am întrebat-o niciodată și va fi cu sigurață o amintire neprețuită de la ea. De unele răspunsuri mi-e frică, sper să nu provoace niciun fel de durere nici ei când le scrie, nici mie când o să le citesc.

Dacă aveți o mamă căreia îi place să scrie și care știe, preferabil, limba engleză – deși asta nu este chiar obligatoriu, o puteți ajuta și voi cu post-it-uri cu traduceri – , cred că My Mother’s Book ar fi cu siguranță un cadou neobișnuit și la care nu se așteaptă. Este un cadou de suflet, pentru care o să te bați cu frații tăi! 😀

I wrote a book of questions for my mom – now it’s a best seller

În România îl găsiți în Cărturești la prețul de 75 RON.

Cum vi se pare? 😀

my mother's bookSursă foto 1, galeria personală

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.