cărți faine de citit
Cărți

Cărți faine de citit într-un sfârșit de toamnă

Deși încet și sigur am cam renunțat la challengul pe care l-am început anul trecut, cu nu-știu-câte cărți de citit pe un an (intenționat am renunțat, dar povestesc într-un articol viitor mai multe 😛 ), cititul a fost și este una dintre activitățile mele preferate de relaxare. Vă recomand mai jos câteva cărți faine de citit pe eu le-am descoperit/cumpărat anul acesta și care sunt deja citite sau în curs de citire și pe care le recomand cu mare drag. Toate mi-au plăcut foarte mult, sunt clever, îți deschid mintea și merită devorate și lăsate să-ți ocupe timpul! 😀

(PS: Long time no books article! :)))
Zbor deasupra unui cuib de cuci – Ken Kesley

Totul a pornit de la un serial nou apărut pe Netflix care m-a intrigat și despre care am descoperit ulterior că ar fi inspirat din această carte. Cartea este un clasic al literaturii universale și descrie viața într-un ospiciu a unor bolnavi terorizați de o Soră-Șefă foarte manipulatoarea, rea și control-freak, Mildred Ratched. Femeia aceasta reușește să omoare orice urmă de bucurie și poftă de viață a persoanelor internate, dar stilul ei dictatorial este zdruncinat odată cu sosirea lui McMurphy, o persoană plină de viață care alege ospiciul în favoara închisorii pentru un motiv căruia n-o să-i fac spoiler aici.  Serialul de pe Netflix urmărește mai mult viața acestui personaj feminin, decât cartea în sine, însă cartea este captivantă, relativ ușor de citit și cu siguranță un must. 9/10

The Psychology Book

Este una dintre cărțile colecței Big ideas simply explainedSub forma unui coffee-table book, cu pagini lucioase și plină de poze, această carte prezintă subiectul psihologiei și al celor mai cunoscute concepte ale acestui domeniu într-o formă (mai) ușor de înțeles pentru publicul nespecializat. Cartea este organizată în topice care ocupă 2-3 pagini fiecare (deci totul este explicat pe scurt), titlurile topicelor fiind vizibile și pe coperta roșie de mai sus. Capitolul ce mi-a plăcut mie cel mai mult din ce-am citit până acum: You can’t understand a system until you try to change it.

Colecția despre care menționam anterior are o mulțime de titluri interesante, despre foarte multe domenii de interes, însă ele toate sunt disponibile doar în limba engleză. Mie mi-ar plăcea să citesc și The politics book, The Sherlock Holmes book, The Maths book, The religions book, The ecology book, The sociology book. 9/10

Nesupusele – 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă (vol. 2)

cărți faine de citit

La fel ca primul volum, cel de-al doilea din Nesupusele a fost o carte de povești de citit seara înainte de culcare excelentă. Este un volum cu 50 de povești scurte, de o pagină fiecare și cu o grafică minunată, despre românce mai mult sau mai puțin cunoscute care au scris istorie . Fiecare poveste este foarte captivantă, are dialoguri reprezentative, este ca și cum ar fi un extras dintr-o zi normală a respectivei femei. Nu este nici pe departe o înșiruire plictisitoare de date, tip Wikipedia. Este o carte minunată atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Știați cumva cine a fost prima femeie arhitect din România? Dar despre bețele care i s-au pus în roate doar pe motiv de sex primului neurochirurg femeie din țara noastra – Sofia Ionescu Ogrezeanu? Ați auzit de Măriuca, eroina de doar 12 ani care în timpul luptelor de la Mărășești a transmis cocoțată prin copaci armatei române toate mișcările inamicilor austro-ungari? Pe Luminița Cuna, IT-ista din Cluj exploratoare în pădurea amazoniană și apărătoare a indigenilor o știți? Prima femeile inginer chimist din Europa tot o româncă a fost, Elisa Leonida Zamfirescu. Despre toate acestea și multe altele pe care nu le cunoșteam am aflat în Nesupusele.

cărți faine de citit

Este, probabil, cartea mea preferată citită anul acesta! 😀 10/10

PS: Nesupusa din poza principala a articolului este Principesa Ileana, cea mai mică dintre fiicele Reginei Maria și ale Regelui Ferdinand I al României. Despre ea regina a spus că a fost singurul dintre copiii săi care ar fi meritat să poarte coroana regală, fiindcă a înțeles că a fi prințesă înseamnă să îți dedici viața poporului pe care îl conduce familia ta. La 52 de ani s-a călugărit, a purta toată viața cu ea în exil un prețios bagaj, o cutie rotundă, plată, suflată cu aur, umplută cu pământ românesc, și a murit în anul 1991.

Factfullness – 10 motive pentru care intepretăm greșit lumea – Hans Rosling

cărți faine de citit

În clasicul stil al editurii Publica, această carte-analiză povestește despre cele 10 instincte umane care ne distorsionează modul în care vedem lucrurile, știrile de zi cu zi și felul în care înțelegem viața. Într-o lume în care TV-ul, media și știrile negative manipulează constant (emit știri negative pentru că ele sunt cele care devin addictive creierului uman și îl fac să vrea să revină să citească și mai mult și mai mult), este greu să-ți programezi creierul să înțeleagă întâmplările obiectiv, de la tendința de a împărți lumea în două tabere (bogați vs. săraci) până la modul în care percepem informațiile din jurul nostru (dominate de teamă) și la modul în care ne raportăm la progres (credem că majoritatea lucrurilor merg din rău în mai rău).

Se dovedește că lumea este într-o stare mult mai bună decât ne-am imaginat, în ciuda tuturor imperfecțiunilor sale. Asta nu înseamnă că nu există îngrijorari reale. Dar când ne facem tot timpul griji în loc să alegem o viziune asupra lumii bazată pe fapte, ne putem pierde abilitatea de a ne concentra pe lucrurile care prezintă cea mai mare amenințare. Captivantă si revelatoare, plină de anecdote și de povesti emoționante, Factfulness este o carte esențială de care ai mare nevoie, pentru că îți va schimba modul în care vezi lumea și pentru că te va ajuta să reacționezi la crizele și oportunitățile care vor apărea în viitor.

Am introdus mai sus descrierea editurii, pentru că mi s-a părut mai complexă decât aș fi putut s-o scriu eu. Confirm că această carte prezintă puncte de vedere foarte valide și obiective pentru care viața nu este nici pe departe atât de grea precum avem tendința să o vedem. Și nu-i scrisă de cineva de pe un norișor roz de puf, doar de un om care analizează fapte, nu impresii.  10/10

 

Poate ar fi bine să discuți cu cineva – Lori Gottlieb

idei cărți de citit

Un psihoterapeut, psihoterapeutul său și viețile noastre dezvăluite – așa, în câteva cuvinte. 😀 O carte pe care am cumpărat-o la recomandarea Inozei, deci care n-avea cum să fie altfel decât grozavă – cartea este vocea unei psihoterapeute care lucrează cu mai mulți pacienți, dintre care fiecare o pune într-o situație diferită și-o scoate din zona ei de confort într-un anume fel. Cu propriile drame ale vieții personale întâmplându-se în paralel, Lori descrie ce înseamnă ceea ce povestesc pacienții (are 4 sau 5 cu care se vede recurent), așa cum un terapeut nu ar spune niciodată cu voce tare: adevărurile și minciunile pe care ni le spunem pe canapeaua terapeutului, în timp ce suntem fiecare în rollercoasterul nostru cu iubire, frică, vină, speranță și schimbare.

Este foarte interesant de descoperit cum, pentru că și Lori vede la rândul ei cu regularitate un terapeut, ea se dezbracă complet de haina de professional atunci când se așează pe canapeaua acestuia și vorbește folosind aceleași scuze, clișee sau explicații pe care le dau toți pacienții atunci când cosmetizează întâmplările pentru a nu fi judecați. Toți avem în permanență impresia că terapeuții ne judecă. Cumva, din postura de pacient, Lori nu mai gândește ca un terapeut, deși altfel este unul excelent. Este foarte faină, ușor de citit și captivantă și reală! 10/10

cărți faine de citit

***

În lipsa unui târg Gaudeamus în 2020, poate v-am dat niște idei pentru curândul Black Friday! 😀

Sursă foto 1

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.