Ce să iei cu tine când ieși cu bicicleta - bagaj de luat pe bicicletă
Cycling

Ce să iei cu tine când ieși cu bicicleta

Eu încerc să fac și un pic de educație și să împing oamenii înspre trasee de biciclete pe la munte și numai, pentru că oricât de subiectivă aș fi, adevărul e că bicicleta te duce de multe ori în niște locuri minunate și te ajută să ai niște activități afară din casă cum poate nu-ți dai seama până nu încerci. 😀 😀

Pentru cei care își doresc să iasă în natură și să bată câțiva (zeci de) kilometru prin păduri, drumuri forestiere sau alte zone fără mașini, pregătesc în rândurile ce urmează un material despre cele mai utile lucruri pe care le poți lua la tine în ghiozdan pentru o aventură cât mai faină și plină de confort. 🙂 Nu vorbesc acum de biciclete, o să pornesc de la premisa că nu iese nimeni offroad cu biciclete proaste, care le pot pune genunchii în pericol. Dacă vreți una de ieșit ocazional prin weekenduri, cel mai bun loc la care puteți căuta și cere sfaturi personalizate este Decathlon.

***

Acest articol este destinat în special începătorilor. Cicliștii cu experiență au deja propriile preferințe și cunoștințe în ceea ce privește traseele, iar informațiile de aici s-ar putea să nu conțină nimic nou pentru ei. 

***

Pentru a urmări mai ușor, o să împart aceste recomandări în 2: obligatorii și opționale. Obligatorii vor fi lucrurile care sunt importante daca vreți să vă feriți de accidente, iar opționale sunt lucrurile care ajută confortul.

Obligatorii

 • cască – este cel mai important lucru pe bicicletă și cei mai bine (minim) 100 de lei pe care poți să-i investești în tine. Casca este la fel de importantă și de ne-negociabilă precum centura în mașină, deși legal nu ești obligat să o porți (casca). Este foarte naiv și riscant să faci analize șansă vs. risc în capul tău și să consideri că șansele de a păți ceva sunt foarte mici, drept pentru care nu ai nevoie de cască. Șansele pot fi mici, dar riscul este uriaș. Prietena mea este ciclistă cu experiență și a avut un accident în care casca probabil i-a salvat viața, deci trebuie să înțelegeți că accidentele se pot întâmpla oricui și nu depinde de tine dacă vei avea un accident sau nu. Mai ales dacă ești începător!
Ce să iei cu tine când ieși cu bicicleta - bagaj de luat pe bicicletă
 • lumini – pe scurt, îți pui viața în pericol dacă circuli noaptea fără lumini. Pe lung, dacă vrei să fii un ciclist disciplinat și inteligent, trebuite să înțelegi două lucruri: 1) dacă ești în oraș și circuli noaptea fără lumini, mașinile nu au cum să te vadă și te pot trânti de o bordură atât de rapid că nici nu-ți dai seama ce se întâmplă. Ca regulă, n-ar trebui să circuli deloc pe șosea dacă ești începător și mai ales dacă nu ești șofer și dacă nu înțelegi șoferii, dar ține minte că fără lumini ești invizibil chiar și când treci la zebră. Cele mai ieftine lumini care-și fac treaba costă sub 15 lei, motiv pentru care discuția lumini vs. fără lumini pentru mine este absolut inutilă. Al doilea lucru ce trebuie reținut este că dacă circuli pe o potecă sau prin păduri și te prinde noaptea (faci pană, rămâi mai mult timp în pădure decât ai preconizat, etc), fără lumini este dificil și periculos de circulat. Eu folosesc pe ambele biciclete unele de la Decathlon. Dacă sunt unele reîncărcabile, asigură-te că sunt încărcate la maxim înainte să pleci.
 • apă – fără apă nu poți pleca la drum pe bicicletă, dar trebuie să-ți faci o mică planificare dinainte pentru a știi câtă să duci cu tine. Dacă te plimbi prin oraș, prin parc, etc., nu ai nevoie să cari mai mult de un bidon după tine – poți opri oricând la un non stop sau la o benzinărie pentru a cumpăra o altă sticlă. Dacă te duci prin pădure sau undeva unde nu ai de unde cumpăra, încearcă să-ți dozezi apa în mai multe sticle de 0,5 litri, în locul uneia mari de 2L – e mai ușor de cărat în felul acesta. O altă opțiune pentru această problemă ar fi să-ți cumperi un ghiozdan care are incorporată o pungă de apă pe care o bei printr-un furtun ieșit din ghiozdan.

Opționale

 • sandwichuri/banane/batoane de cereale – dintre toate acestea recomand batoanele. Iți dau un boost de energie pentru activități sportive și se găsesc atât în supermarketuri (batoane Fitness, de exemplu), cât și la Decathlon. Sunt special concepute pentru sportivi, nu conțin prostii în ele și te ajută pentru zile când îți supui corpul unui efort mai mare decât de obicei.
 • electroliți – electroliții (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor etc.) sunt elemente care conduc electricitatea când sunt dizolvate în lichid și se referă la mineralele esențiale din sânge, transpirație și urină. Tabletele cu electroliti contin sodiu și magneziu și vin sub forma unor efervescente precum cele ce se găsesc în farmacii. Echilibrul electrolitic este foarte important pentru sportivi în momentele de efort intens, deoarece electroliții se pierd prin transpirație și după multe ore de sport și lipsa lor din corp creează niște dezechilibre în funcționarea normală a sistemului muscular, ceea ce rezultă în dureri, crampe musculare, uneori imposibilitatea de a mai continua activitatea fizică. Tabletele cu electroliți nu sunt necesare pentru simple plimbari prin parc, sunt mai mult pentru trasee mai lungi și care necesită efort.
Ce să iei cu tine când ieși cu bicicleta - bagaj de luat pe bicicletă
 • o cameră de rezervă pentru roată – e util să știi să schimbi o cameră pentru situația în care faci pană. O cameră de rezervă (sau patch-uri pentru lipit camera spartă) te salvează la curse mai lungi. O cameră de  rezervă este obligatorie alături de…
 • o pompă – e bine să ai o pompă la tine pentru situația în care faci pană. Nu e chiar obligatorie dacă ieși cu bicicleta aproape de casă și dacă umblatul pe lângă ea, în caz de pană, nu este o problemă. În schimb dacă ești departe de casă și-ți perforezi cauciucul și camera într-o piatră, într-o rădăcină de copac, etc., fără o pompă vei fi nevoit să umbli pe lângă bicicletă. 🙁
 • multi-tool – ar fi bine să ai un multitool la tine pentru orice probleme neprevăzute ce-ți pot apărea la bicicletă. Este vorba despre un fel de briceag care are mai multe chei, imbusuri și mini-scule ce nu știi niciodată când pot fi utile. Acest obiect îți este de folos când pleci cu bicicleta mai departe de casă, nu neapărat când ieși în parc sau în jurul casei.
Ce să iei cu tine când ieși cu bicicleta - bagaj de luat pe bicicletă
 • plasturi – tot pentru confortul tău, mai ales dacă ești începător și susceptibil la căzături, ar fi util să ai la tine niște plasturi cu care să ajuți o eventuală rană. 😀
 • haină de ploaie – una dintre cele mai bune investiții, dacă vrei să încerci niște trasee la munte, este o haină de ploaie. Există foarte multe modele (la Decathlon, cel puțin), de la unele care sunt și anti vânt până la altele foarte groase, destinate în special alpiniștilor. Eu folosesc cu succes una subțire, de la Decathlon, care mă apără și de ploaie și de vânt și este și reflectorizantă. Există o mulțime de alte modele (mai groase, mai subțiri, pt cicliști, pentru alpiniști) la toate magazinele de sport din lumea asta. Cuvântul cheie este impermeabil. 😀
Ce să iei cu tine când ieși cu bicicleta - bagaj de luat pe bicicletă

Este important de (re)menționat că, în funcție de traseul și dificultatea lui, sunt șanse mari să nu aveți nevoie simultan într-un bagaj de luat pe bicicletă de toate obiectele pe care le-am enumerat mai sus la Opționale. Din experiență proprie, pentru curse de aproximativ o oră nu prea iau mâncare la mine (de exemplu în parc sau prin oraș), pentru curse între 1-3 ore iau unu, două batoane, pentru curse de aproximativ 5 ore iau batoane si electroliți, iar pentru curse mai lungi de 5-6 ore iau batoane, electroliți, banane, corn cu ciocolata, geluri energizante, sandwich, orice îmi trece prin cap.

În final, un sfat important – ca începător și nu numai, este bine să nu prea ieși cu bicicleta singur, mai ales în zone departe de casă. Anunță întotdeauna unde pleci și un timp estimativ de sosire, iar dacă poți lăsa pe cineva să te urmărească în timp real pe o aplicație de live tracking ar fi ideal. Aplicația Strava este un bun punct de pornire. Și nu pleca cu telefonul descărcat la drum!

***

Acest articol este făcut fără niciun fel de input de la magazinul Decathlon, deși l-am recomandat la aproape fiecare categorie în parte. Noi cumpărăm multe lucruri de aici pentru că este un magazin care vinde produse de calitate făcute de sportivi și gândite special pentru siguranța și confortul sportivilor. De-asta îl și recomand întotdeauna. Este un excelent punct de plecare atât pentru începători, cât și pentru cicliști avansați. Apreciez și faptul că produsele cu probleme sau care se defectează de la uzură în timp sunt schimbate pe loc de fiecare dată fără probleme. Keep up the good work, Decathlon! 😀 Alte magazine super-ok de cumpărat accesorii pentru biciclete sunt Hervis, Sport Guru, Bike House, Bike Geek din România sau Bike24 din afara României.

Vă mai vând un pont – dacă descărcați aplicația DealWise (aparține de ING Bank) și plasați o comandă pe site-ul Decathlon accesat prin această aplicație, primiți 4% din valoarea cumpărăturilor înapoi pe cardul vostru bancar, fără să fie nevoie să fiți sau să deveniți clienți ING.

În speranța că toate aceste sugestii de lucruri de luat în bagaj pe bicicletă îți sunt utile, îți doresc doar poteci line! 😀

 

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  o femeie
  October 15, 2020 at 12:01 PM

  Nu suntem biciclisti inraiti, dar corectez putin: in loc de electroliti, apa minerala, si eventual un strop de sare adaugat.
  Multitool-ul ala sa fie specific bicicletei, nu briceag. Si inainte de drum lung, cu o seara inainte un drum scurt pe langa casa cu bicicleta – de rulare a ei si a genunchilor.

  • Reply
   Ioana
   October 15, 2020 at 12:40 PM

   Absolut că multitool de bicicletă, n-am vrut să se înțeleagă că recomand un briceag normal! 😀
   La cat mai multe curse faine va doresc!!

 • Reply
  Dragi șoferi. Nici nouă nu ne place. • Back to Romania
  October 30, 2020 at 11:58 AM

  […] nouă ne place când vedem alți cicliști în trafic care poartă căști, lumini, semnalizează la schimbarea benzilor, se încadrează corect, nu fac manevre fără se se asigure […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.