Pietonii sunt oamenii care salvează orașul și sunt totodată cea mai ignorată categorie de oameni din oraș.
Toți care-o iau pe jos în drumul lor normal spre muncă (o sa includ aici și pe cei ce merg cu transportul în comun, bus, metrou, tramvai, bicicletă) salvează traficul de zeci de mii de mașini în plus pe stradă – mașini care, știm cum e în București, au 5 locuri, dar multe cu doar un singur om în ele.
Un joc de LEGO pe stradă – dacă ești într-o mașină, înțelege și asumă-ți că ești o piesă contribuitoare la aglomerație
Dacă toți oamenii din metroul Bucureștean, toți cei ce ies cu bicicletele și toți cei din tramvaie ar decide într-o dimineață să plece cu mașina la lucru, cred că n-ar mai ajunge nimeni la destinație pentru că nu s-ar mai putea mișca nimeni în interiorul și pe o rază de 50km în jurul Bucureștiului.
Și totuși,
ceva foarte ciudat se petrece în capitală în zilele când plouă – toată lumea sare în mașini, deși toată lumea știe că toată lumea va sări în mașini.
Nimeni nu poate confirma mai răspicat decât șoferii că nu există există o zi ploioasă în care traficul în capitală să nu fie dat peste cap. Mai mult decât de obicei, iar asta e lege. Dacă e ploaie și dacă e peak-time de dimineață, e măcel pe străzi.
Cu toate acestea, în diminețile în care plouă toată lumea sare în mașini. Chiar și cei care ieri, în ziua fără ploaie, erau într-un mijloc de transport în comun. E mai bine o oră în plus în mașină decât 15 în plus la metrou (zicem că e plin și acolo și nu te poți urca chiar în primul sau al doilea, but still, you do the math). Teoretic, singurii oameni care ar trebui să-și schimbe modul de transport și să se urce în mașini când se strică vremea sunt bicicliștii și trotiniștii – ceilalți, de ce?
(Mi-ar plăcea mie să fie atât de mulți bicicliști în București încât nebunia din diminețile ploiase să fie cauzată doar de ei, din imposibilitatea temporară de a lua bicla! 😀 😀 – anyways, bicicliști sunt în fiecare an din ce în ce mai mulți, ceea ce mă face extra-fericită și mândră!)
Pietonii și cei care iau transportul în comun sunt cei care salvează orașul zi de zi și cu toate astea sunt cei mai ignorați și primesc cei mai puțini bani pentru confortul lor (adică trotuare refăcute, piste de biciclete, benzi speciale pentru autobuze, linii noi pentru tramvaie etc.). Toți banii care se bagă în infrastructură se bagă pentru (re)facerea benzilor pentru mașini, pentru ca să poată crea aglomerație, frustrare, stres și poluare în continuare. Are sens, nu? 😀 Așa-i într-un oraș construit pentru mașini și nu pentru oameni.
Eu recunosc că problema e foarte deasă și nu-i corect să pui vina doar pe șoferi și mașini – chiar cred că sunt mulți care ar lăsa acasă mașina în favoarea transportului în comun dacă acesta ar fi mai de încredere (la timp), mai des și mai civilizat/curat (în unele locuri unde asta reprezintă într-adevăr o problemă). Există cu siguranță și mulți ipocriți care ar fi prea cool pentru transportul în comun chiar și în condițiile ideale.
Pentru parte din aceste probleme sunt clar responsabile primăriile care nu înțeleg că singura soluție la trafic este descurajarea mașinilor, încurajarea transportului alternativ și construirea unui oraș pentru oameni, nu pentru mașini – adică cu trotuare cât mai late, piste cât mai multe, verdeață, detalii care adunate creează un user experience plăcut afară din casă.
Pe de altă parte, o parte din vină o avem și noi de fiecare dată când avem alternativă la transport (atenție, nu am uitat ca sunt unii care nu au!) și cu toate astea recurgem tot la mașină. Eu am mai multă încredere în oameni că se pot auto-educa decât că-i poate educa o instituție publică. 🙂
Deci?
Data viitoare când ai ocazia, ia transportul în comun. Ce dacă umbli 10 minute până la stație și 10 minute de la stație la destinație? Mușchii, inima și restul corpului tău ți-ar mulțumi dacă ar putea pentru (măcar) aceste 20 de minute de mișcare zi de zi. Nici nu mai deschid subiectul celor 8-9 ore pe care mulți le petrecem oricum pe scaun zi de zi, zeci de ani de zile.
Și să respectăm pietonii și bicicliștii, nu numai pentru că sunt mai vulnerabili decât carcasa unei mașini, ci pentru că mulți dintre ei ar fi putut să-și ia mașinile azi, dar pentru un motiv propriu au decis să ocupe mai puțin loc pe stradă și, astfel, să ajute pe toată lumea din mașini să stea un pic mai puțin la semafor și să ajungă un pic mai repede la destinație. Mai puțini șoferi => mai puține mașini => mai puțin trafic.
***
Țineți minte ce-a zis cineva mult mai deștept decât mine, de cât de dezvoltată e o țară îți dai seama după numărul oamenilor înstăriți care circulă cu transportul în comun.
#vrempiste
Sursă foto 1,2,3
3 Comments
o femeie
October 8, 2019 at 2:22 PMNu am carnet, nici masina. Dar pot sa iti zic ca e groaznic in bucuresti cand ploua din cauza baltilor dar si a unor soferi ce trec in viteza si ma uda pe verticala. Asa ca nu judec pe cei ce sar, repede, in masina lor, chiar daca sunt nevoiti sa plece o ora mai devreme de acasa.
Sunt dusa in alta capitala si mi-am pastrat stilul (locuit langa metrou, mers pe jos). Deja am ajuns la varsta si calmul sa trag o concluzie: cei ce sunt cu masinile sunt mai des si in farmacii.
P.S. geaca de fas cu gluga e minunata – bag mainile in buzunare si merg.
Ioana
October 8, 2019 at 3:57 PMCred ca soferii care trec in viteza prin Bucuresti sunt cei mai fericiti, if you know what I mean… :))))
o femeie
October 9, 2019 at 11:06 AMInca o remarca la adresa soferilor.
Cand se urca la volan unii romani se transforma, devin “stapanii” soselelor. Din oamenii ce respecta trecerea de pietoni devin unii care claxoneaza nervos pe cine trece mai incetul pe trecerea de pietoni. Dupa ce ca pieton bombane nemultumit situatia traficului, la volan ii vad cum conduc pe mijlocul celor 2 benzi, depasesc viteza cu normalitate ca doar 5-10km in sus nu e bai ( ba e ! si unu mare! cand e pus semn cu 80km/h inseamna viteze de pana la 79,9 km/h , ca daca era ok si la 87km/h puneau semn de 90! ), se cearta pt loc de parcare si ratzoie la fiecare alt participant care e mai prejos decat el, iar cand ajung in fatza politistului prinsi cu infractiunea devin niste milogi si coloana stramba :” hai domnu’ ca ma grabeam cu bunica la spital si m ai e si asta micu ce nu are rabdare” etc etc. Ma intreb ce face volanul din oameni, ce se intampla cu ei cand prind ceva ferm in mana ….