Cycling

[Pe două roți, ep.1] Cel mai frumos sat din România

În primăvară am cățărat 4 biciclete pe mașină și ne-am dus cu niște prieteni într-un weekend tare fain la Zărnești. Planul a fost să plecăm din București vineri seara, după ce se liniștește traficul, să facem o tură cu bicicleta pe munte sâmbătă, iar duminică, după ce nu ne mai dor fundurile, să ne așezăm din nou în mașini și să pornim spre casă. Am făcut un traseu foarte fain și spectaculos de câteva ore căruia vă invit să-i faceți loc în planurile voastre dacă vă pasionează acest gen de entertainment (sau dacă sunteți interesați să-l descoperiți).

Este un traseu de nivel mediu prin poteci late, drumuri forestiere, drumuri de sat și asfalt, nu este neapărat pentru începători, dar nici foarte greoi, are o lungime de 30.26 km și elevație de aproape 700m. Este accesibil și copiilor peste 5-6 ani, dar care nu sunt la prima aventură de acest gen. Durata a fost de 5-6 ore, cu multe opriri pentru poze, mâncare și tras sufletul.

 

Zărnești

Zărnești este o localitate la poalele munților Piatra Craiului, în județul Brașov. În condiții de vineri-seară de trafic, se poate ajunge din București până acolo în aproximativ 3 ore. Traseul dinspre București urmează DN1 până după podul dintre localitățile Azuga și Predeal, după care se continuă la stânga pe DN73A prin localitățile Pârâul Rece și Râșnov. Distanța totală este de aproximativ 190 km. Conform Google Maps, se poate ajunge în Zărnești și cu trenul, cu schimbare în Brașov, iar drumul durează în total aproximativ 3 ore și jumătate. Not bad! 😀

Bună dimineața din Zărnești 🙂

Cazare

Dintre toate variantele propuse de Booking, am căutat dinadins o pensiune/casă care să aibă un spațiu de depozitat bicicletele peste noapte. Am ajuns până la urmă la pensiunea Casa Zărneșteană, care ne-a plăcut foarte mult pentru că avea o parcare amenajată și încuiată pentru mașini (nu pe o bordură pe stradă, ca în multe alte locuri), un loc închis de lăsat bicicletele (legate), camere curate și spațioase și gazde blânde și de treabă, așa ca toți ardelenii 😀 Pentru că n-am stat cu niciun stres legat de toate aceste lucruri, la o următoare vizită în Zărnești n-aș vrea să stau altundeva (iar view-ul de mai sus este din curtea pensiunii!)

Traseul

Traseul pe care l-am făcut noi este unul circular și trece prin următoarele puncte de reper:
Zărnești – Măgura – Peștera – Moieciu de Jos – Bran – Zărnești

Plecarea din Zărnești este către drumul ce urcă spre Piatra Craiului. Lăsând fântâna lui botorog pe partea dreaptă, drumul se desparte între Valea Prăpăstiilor și 112G, urmându-l pe cel din urmă (puneți pe google maps plecare din Zărnești și destinația Măgura). Un drum forestier și foarte încăpător și 324m de urcat altitudine mai târziu, printr-o pădure superbă primăvara și cu câte-un tractor care mai trage greu pe lângă tine amintindu-ți că nu ești chiar singur în creierii pădurii, ajungi într-un sat retras de munte, Măgura.
Cel mai frumos sat pe care l-am văzut vreodată! Măgura este situat pe dealurile parcului național Piatra Craiului și oferă niște peisaje extraordinar de pitorești. Stânga munți, dreapta munți, față spate munți, văcuțe fericite pe pajiște, garduri de lemn. Nu se poate surprinde în fotografii realitatea care-ți taie respirația din acest loc, cel puțin nu de către un simplu turist nefotograf, așa cum sunt eu. 😀

biciclete zărnești

Partea cea mai tare este că drumul spre Măgura nu este accesibil oricărei mașini, sperăm să nici nu fie foarte curând, așa că altceva în afară de 2-3 tractoare n-o să vedeți acolo. Este o liniște și un aer cum nu se poate descrie – îmi pare rău că n-am stat mai mult, dar vom reveni acolo cu siguranță pentru niște încărcare de baterii! Totuși, de ținut minte că din cauza drumului neasfaltat, nu aș recomanda acest traseu în perioadele ploaioase.
(Acum puneți pe google maps Măgura – Peștera sau întrebați localnicii, nu cred că sunt prea multe variante de drum)
De la Măgura se urcă pe niște poteci printre dealuri către următorul sat, Peștera (țineți minte guest-postul scris de Ioana Miroiu de la Peștera? 😀 ), care este un alt loc minunat, a cărui frumusețe este umbrită doar de faptul că are asfalt și, deci, mașini. 😀 Trecând peste acest aspect, Peștera are avantajul că oferă vederi atât înspre munții Piatra Craiului, cât și înspre crestele Bucegilor. Nu este un sat la fel de raw precum Măgura, dar tot impresionant de văzut de pe bicicletă. Experiența este mai autentică pe două roți, pentru că vezi și simți totul în realitate și pe pielea ta, nu printr-un geam de mașină.

biciclete zărnești

Pentru prima dată de la pornirea din Zărnești, în Peștera traseul începe să coboare – totul până acum a fost aproape numai urcare!  Recomandăm zonele mai retrase din Peștera, cele care oferă și cele mai frumoasă panorame. Dacă puneți acum pe Google Maps Peștera – Bran și urmați drumul, el continuă spre Bran unde traseul nostru se intersectează pe o scurtă distanță cu DN73 care ajunge nu altundeva decât la Castelul Bran. Noi am vrut să părăsim repede zona cu prea multă lume înnebunită după castel și am urmat drumul spre Predeluț.

biciclete zărnești

Urmând drumul județean 112H, din Predeluț se ajunge ușor înapoi în Zărnești. Există o porțiune de drum neasfaltată pe aici, care a fost rai pentru bicicletele noastre de mountain bike. În Zărnești drumurile sunt din nou asfaltate, iar pensiunile, cam toate, sunt la maxim 10-15 minute cu bicicleta de la orice intrare în oraș.
Am scăpat fără pene, fără accidente, fără eveniment neplăcute, dar cu dureri mari de mușchi (eu), iar drept cadou ne-am făcut o masă copiasă la Casa Rustică din Zărnești. Cred că este unul dintre puținele restaurante din zonă, dar are mult spațiu și mâncare tradițională. Probabil a fost bună și ne-a plăcut, nu mai știu, mi-e greu să-mi amintesc – căci a spune că am terminat această zi leșinată de oboseală ar fi un understatement. Nu-mi chiar aduc aminte cum am ajuns înapoi la cazare, probabil cărată sau târându-mă!

Dar asta este irelevant. Cine mai ține minte oboseala când toată aventura a fost una dintre cele mai faine făcută de noi pe biciclete, ever? 😀

Sursă foto 1, 2, 3

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  o femeie
  October 14, 2019 at 10:37 AM

  Super tari sunteti!
  Eu mai mult de 15km nu am reusit sa biciclesc. Ma durea si fund si picioare 😀 😀

  • Reply
   Ioana
   October 14, 2019 at 10:11 PM

   Și tu crezi că pe noi nu?! Da’ la un moment dat amorțește fundul și nu mai simți nimic :))

 • Reply
  Cristiana
  October 17, 2019 at 12:56 PM

  Ce frumos! Si eu am facut ceva asemanator, dar fara bicla.
  La mare concurenta in cea ce priveste satele frumoase este si Marisel, e fain de tot, recomand din suflet. Am vazut oameni cu bicle, cred ca merge si asta.
  Off topic, ma bucur sa te citesc iar 🙂

  • Reply
   Ioana
   October 17, 2019 at 6:38 PM

   Hey, nu am auzit de locul asta. Ma interesez de indata!
   PS: Iti multumesc, inseamna mult asta pentru mine! 🙂 Am avut o perioada lunga fara scris, simt ca mi-am pierdut din vlaga. Sper sa fie doar o impresie trecatoare :))

   • Reply
    Cristiana
    October 18, 2019 at 11:30 AM

    De aici se vede multa vlaga 🙂 Keep going!

    Si eu am avut o perioada teribila si m-am gandit ca scrisul ma va ajuta sa ies de acolo si m-am inscris la Superblog, totul ca sa ma stresez si mai rau acum ca nu scriu suficient de bine. :))

    • Reply
     Ioana
     October 18, 2019 at 12:06 PM

     Cand mie mi se pare ca nu scriu bine, ma fortez sa scriu mai mult, ca sa-mi reintre in mana si sa-mi recasting increderea in mine. Incearca, poate functioneaza si la tine! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.