social media
Opinii

Social media în viața mea

Tot mai des am pățit în ultima jumătate de an să plec într-o ieșire de weekend sau vacanță de 1, 2, 7 zile care să-mi placă atât de mult și unde să fac niște activități care să-mi pună sufletul pe foc atât de tare, încât să simt că nu vreau să împart cu nimeni ceea ce trăiesc, cu niciun Facebook, Instagram sau check-in, cu nimeni în afară de iubitul meu sau cine a mai fost cu mine fizic în acele momente. Am simțit așa un egoism foarte interesant care mi-a alimentat impresia că dacă postez o poză undeva pe net, parcă zic la toată lumea și invit pe toată lumea cu mine în acele momente și în acele locuri sau experiențe care sunt de fapt ale mele și pe care clar nu vreau să le împart cu nimeni (care nu este alături de mine fizic).

Postatul pe Instagram

Toată treaba cu postatul pe Instagram (și, tot mai rar, Facebook) pentru mine este dubioșică, pentru că nu mă pot decide asupra unei strategii de social media, să zic așa. Pe de o parte vreau să postez pentru a rămâne prezentă, constantă (lol, ce prost îmi iese asta!) și pentru a ajunge la cât mai multă lume cu blogul meu – strict doar cu blogul, că de nu era el, conturile mele de social media ar fi fost închise de mult.

Pe de altă parte nu-mi place să dau detalii multe despre viața mea, poze din casa și intimitatea mea, nu-mi place ideea ca toată lumea să știe tot timpul ce fac eu, că m-am dus la o bere, că m-am dus la munte, că mănânc fructe de mare cu prietenii mei, că ies cu bicicleta prin parc, etc. Nu înțeleg de ce trebuie să-și piardă cineva propriul timp cu telefonul în mână ca să vadă o poză pusă de mine și să vadă pe unde m-am mai dus eu, ce-am mai făcut și ce-am mai dres. Sunt eu centrul universului pentru chiar toată lumea?!

The trigger

M-am uitat mai demult la ForzaZU la TV și am văzut chemat pe scena un vlogger care era cu telefonul în mână și făcea un live pentru prietenii lui de pe Instagram. Probabil unii o fi apreciat să vadă tot spectacolul online, de acasă, ca și cum ar fi și ei pe scenă, dar pe mine m-a frapat și m-a marcat cum băiatul ăsta nu se uita cu ochii lui nici măcar la cablurile de pe scenă în care se putea împiedica, ci privea totul prin telefon. (Să fi fost vorba de solistul de la Noaptea Târziu? Nu mai știu, oricum nu este relevant). Ok, înțeleg că fiecare interacțiune cu urmăritorii tăi este benefică popularității tale, dar chiar să-ți răpești experiența de pe scenă și să privești toată lumea prin ecranul unui telefon doar pentru prietenii urmăritorii tăi mi s-ar părea amuzant, dacă n-ar fi trist.

Social media pentru mine, Ioana

Am decis să nu fac niciodată asta, să nu mă uit la concertele la care merg prin ecranul telefonului, să nu filmez totul doar pentru a arăta prietenilor mei (online sau nu). De live-uri nici nu se pune problema, n-am făcut și n-o să fac niciodată. Ci să trăiesc pentru mine. Să fiu prezentă oriunde merg, în orice fac. Să fiu cu mintea la oamenii care sunt lângă mine, fizic, nu la ce filtru de Instagram să mai testez.

Să mă bucur de cântatul în mașină la semafor fără să simt nevoia să iau telefonul în mână să filmez tot și să arăt într-un video plictisitor internetului.

Să mă bucur de mersul la mare fără să fac mai mult de 1-2 poze pentru postat mai târziu, pentru când o să mă usuce dorul (restul de 100 de poze rămânc, clar, pentru mine și albumele mele foto).

Să mă bucur de florile pe care le primesc de la prietenul meu fără să fug 10 minute prin casă ca un titirez stânga-dreapta căutând un loc unde bate lumina bine pentru poza în care să arăt prietenilor de pe Instagram ce flori minunate am primit și ce iubit minunat am – care, minunat cum este, stă singur pentru că iubita lui are alte priorități acum.

Să cutreier străduțe din orașe noi și cu mintea, nu doar cu picioarele și cu telefonul. Fără să mă gândesc încontinuu la cum să trag o poză mai bună de pus pe Instagram, să mă enervez dacă nu prind lumină bună sau dacă nu reușesc să editez o poză bine (been there!) sau la câte like-uri primesc. Oh my god, cât de fucked up e treaba asta!

social media

Socializing in 2019 🙂

Plăcerea mea de a scrie a dus la ideea de blog, dar ce se întâmplă în conturile mele de social media nu mai are nicio treabă cu scrisu, iar mie îmi place să scriu, nu să postez pe Instagram. Dar cum postatul e mult mai la îndemână, e foarte ușor să cazi în capcană și oh, doamne, de câte ori nu cad și eu! Mă lupt mult să fiu prezentă în orice moment al vieții mele și să nu mai fiu dependentă de telefon *** sau de un wall/feed care TREBUIE să arate impecabil, la fel ca viața mea impecabilă, lipsită de probleme și întotdeauna din cale-afară de interesantă.

Mai am mult de lucru și eu, dar I’m on my way. Nu suport să îmi simt viața controlată de un telefon sau de un cont de social media.

*** O parte din aversiunea pe care o simt față de telefon mi-a venit după ce am început să urmăresc serialul Black Mirror. Mi se pare terifiant ce ne fac telefoanele și cum nu ne dăm seama de asta. Știu că este un serial distopic, dar n-am putut să rămân indiferentă. Black mirror, oglinda neagră, este de fapt ecranul telefonului nostru.

PS:

social media chart

PPS: Ca o concluzie – nu renunț la social media. O să folosesc conturile de Instagram și Facebook tot mai mult pentru promovarea blogului și tot mai puțin pentru check-in. Chestii personale voi posta atunci când mi se va face dor de un loc în care am fost recent, dar rareori voi posta fix de la fața locului, în timp real. Să nu ia nimeni nimic personal și în nume de rău, dar nu îmi place să împart momentele de pus în album cu nimeni de pe interneți.

<3

Sursă foto 1, 2, 3

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  o femeie
  July 15, 2019 at 11:12 AM

  da’ serialul de pe netflix, YOU, l-ai vazut?
  mesajul e atat de realist dat: IT COULD BE YOU ..

  • Reply
   Ioana
   July 15, 2019 at 12:37 PM

   L-am vazut in cel mai cinstit binging facut vreodata in viata mea :))) Mi-a placut enorm, si da, foarte bun mesajul subliminal transmis!
   Astept sa ma surprinda sezonul 2.

 • Reply
  Florina
  July 17, 2019 at 12:24 PM

  Stii… e multa pierdere de vreme cu Fb, Instagram etc. si eu am decis sa renunt la toate conturile de FaceBook,Instagram nici n-am avut, iar cine vrea ma gaseste doar pe blog ca pentru prieteni sunt oricum disponibila pe telefon si mail. Si da, se poate sa traiesti in 2019 fara cont de FaceBook, la fel cum se poate sa mergi 3 zile la mare fara sa iei telefonul cu tine. Am incercat-o anul asta 🙂

  • Reply
   Ioana
   July 17, 2019 at 2:09 PM

   Felicitari pt marea fara telefon! Eu nu as face incă asta, nu am altă cameră foto în afară de cea a telefonului, iar poze și amintiri îmi place să fac în continuu. Dar sunt de acord, fără Facebook se poate trăi excelent.

   Esti bine? Nu am mai auzit nimic de la tine de mult timp 🙂

 • Reply
  o femeie
  July 25, 2019 at 9:25 AM

  altfel tu ma stii ca am mai scris: lucrez de peste 20 ani cu calculatoarele. 10-12 ore pe zi timp de 5 zile pe sapt. ba si in weekend…. E prea mult, am depasit limita. Asa ca de vreo 5-6 ani ne facem vacante complet neconectati. Ba am fost si fara telefon in vacante, avem vacante si fara poze, si unele si fara electricitate.
  Mintea mea are nevoie de asta.
  Altfel, fb si instragram am dar nu postez nimic personal (tot promit sa fac o poza si sa pun), ci am nevoie de ele profesional (mi s-a pus pata sa schimb directia jobului si am nevoie de conectare). Si nici nu le tin pe tel. ci pe desktop acasa.

  • Reply
   Ioana
   July 31, 2019 at 1:59 PM

   Eu vreau să mă învăț să iau partea bună din telefonul meu, adică partea în care pot să-l folosesc la făcut poze și sunat oamenii de care mi-e dor. Trebuie să renunț la tentația de a pierde vremea pe el, asta mi se pare cel mai mare challenge.

 • Reply
  unblogcolorat
  July 25, 2019 at 3:10 PM

  Serialul e preferatul meu iar ce spui tu ma reprezinta. Mult timp nu am avut cont de Instagram, acum mi-a facut unul nou dar postez cand cum,mai mult chestii ce tin de design, la fel si pe FB. Alte retele de socializare nu cunosc si nici nu sunt interesata sa cunosc.

  • Reply
   Ioana
   July 31, 2019 at 1:58 PM

   Sunt de acord cu tine!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.