cum se obține pașaportul copiilor
Travel

Cum obții pașaportul copiilor mici (ghid complet)

Copiii mai mici de 14 ani, care nu au încă buletin, au obligatoriu nevoie de pașaport pentru a călători în alte țări, chiar și în interiorul UE. Informațiile din acest articol sunt valabile în anul 2024, iar dacă citiți asta în alt an, vă rog să verificați site-ul pasapoarte.mai.gov.ro pentru a vedea dacă există schimbări. Am scris mai jos câteva informații utile despre cum se obține pașaportul copiilor mici (sub 12 ani).

Câte tipuri de pașapoarte există?

În România există 2 tipuri de pașapoarte pentru copii:

  • simplu electronic (are valabilitate 3 ani pentru copiii sub 12 ani, costă 234RON, se eliberează în aprox. 1 săptămână)
  • simplu temporar (are valabilitate 1 an, costă 96RON, se eliberează în aprox. 2-3 zile)

1. Se face o programare pentru depunerea actelor

Pentru a obține un pașaport, cel mai elegant este să vă programați online pentru depunerea actelor la cel mai apropiat centru de pașapoarte. Programarea online se face aici, indiferent în ce oraș locuiți (site-ul MAI). Aveți opțiunea de a alege acolo locul unde să depuneți actele (în funcție de orașul vostru) și ora la care să vă prezentați. Veți primi un email cu o confirmare a acestor detalii, cât și cu ghișeul la care trebuie să vă prezentați (ghișeul rezervat programărilor online).

Listă acte necesare pentru obținerea pașaportului copiilor

Actele necesare pentru eliberarea pașaportului copiilor sub 14 ani sunt:

  • certificatul de naştere al copilului (original)
  • actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite (original)
  • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului (original)
  • paşaportul anterior (dacă există)
  • în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte

2. Se achită taxa, în funcție de tipul de pașaport dorit

Taxa pentru pașaportul copiilor sub 12 ani, în 2024, este:

  • pașaportul simplu: 234 RON pe
  • pașaportul temporar: 96 RON

Eventualele modificări ale taxelor vor fi disponibile aici. Taxele se pot plăti cel mai ușor pe ghiseul.ro sau la ATM-urile speciale pentru această plată din interiorul mallurilor unde se găsesc centre de pașapoarte. În formularul de plată, nu uitați să treceți numele copilului la zona beneficiarului.

Pe site-ul pe care efectuați programarea pentru depunerea actelor, aveți opțiunea să alegeți locul să le depuneți. În ziua și la ora alese și confirmate în email, vă prezentați la ghișeul indicat (tot în email) cu toate actele la voi, inclusiv cu dovada plății taxei.

Prezentați polițistului de frontieră actele, iar copilului i se va face și o fotografie facială.

Găsiți aici și un articol mai vechi cu experiența mea din 2020 și 2023 cu cu centrul de pașapoarte din Plaza Mall (București).

Această zi va fi, pentru pașaportul simplu, la aproximativ o săptămână de la depunerea actelor. Cu acest bilețel, ne prezentăm la același centru unde am depus actele și primim pașaportul copilului. Pașapoartele neridicate se păstrează la locație până la data de expirare.

Întrebări:

Mai are copilul nevoie de pașaport odată cu intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim?

În 31 martie 2024 România a intrat în spațiun Schengen aerian și maritim, asta însemnând că pentru călătoriile cu avionul (sau vaporul) nu mai este necesar controlul pașapoartelor. În cazul în care la aeroport se efectuează check-in-ul bagajelor familiei, pașapoartele tuturor membrilor vor fi cerute pentru verificare. Prezența pașaportului asupra copilului în timpul călătoriei lui cu avionul rămâne obligatorie. Copiii nu au voie să părăsească țara, pe nicio cale, fără un pașaport valabil asupra lor.

Cum știu dacă informațiile din acest articol mai sunt valabile?

Ca la orice articol pe care îl citiți pe internet, trebuie să fiți atenți la data la care el a fost publicat. Dacă un articol este publicat cu mulți ani în urmă (dar nu neapărat), informațiile pot să nu mai fie corecte. Așadar, informațiile din acest articol sunt valabile acum, în 2024, dar înainte să începeți să pregătiți documentele pentru pașaport, vă recomand să verificați site-ul pașapoarte.mai.gov.ro pentru a vedea dacă s-au modificat anumite informații (acte, taxe, etc).

Vacanță frumoasă! 😀

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.