cum se obține pașaportul copiilor
Travel

Programări online la pașapoarte în mallul Plaza România

2023 update:

Am fost recent sa-mi refac pașaportul. La fel ca in 2020, am facut programare online la mallul Plaza România, m-am prezentat la ghișeul primit pe mail la ora stabilită, nu am așteptat deloc la coada. Mai multe ghișee erau goale la ora la care am avut eu programarea (in jur de 6 PM). Predarea actelor a durat aproximativ 10 minute, iar noul pasaport l-am primit o săptămâna mai târziu. Am avut o experiența foarte buna și de data aceasta! 🙂

2020

Două lucruri am apreciat la biroul de pașapoarte din Plaza România (București):

 • plata taxei pentru pașaport se face la unul din cele patru ATM-uri speciale pentru așa ceva de la parter, fără nevoie de interacțiune umană 😀
 • există posibilitatea programării online la unul dintre ghișeele dedicate strict programărilor online

Când mi-am făcut celelalte pașapoarte, am stat la niște cozi pe la evidența populației din Tg. Mureș despre care nu vreau să-mi amintesc. Am fost surprins plăcută să văd că în București problema este parțial rezolvată prin sediile suplimentare din Plaza România și Park Lake care ajută la un flux mai bun, cozi mai mici și poate nervi mai puțini.

Am mers într-o dimineață înainte de Crăciun să depun actele pentru un nou pașaport. Am avut la mine vechiul pașaport, buletinul și bonul de la ATM-ul la care am plătit contravaloarea pașaportului. Am avut și o programare făcute pe pasapoarte.mai.gov.ro – acesta este site-ul unde se poate alege o oră la care vreți să fiți primiți în ghișeul dedicat programărilor online, pentru a evita fluxul primul venit-primul servit (atenție, acest site nu este doar pentru programări în București, ci pentru toată țara!).

La ora 8:30 când am ajuns eu acolo nu era aproape nimeni la cozi, iar ghișeele erau foarte multe și deschise aproape toate. Pentru că ajunsesem să nu mai am pe nimeni în fața mea, am fost chemată înăuntru înainte de ora programării mele (8:50). Dacă există ghișee libere, am observat că nu te ține nimeni să aștepți doar pentru că tu ai o programare online la o anumită oră.

Ce mi-ar fi plăcut este să fi fost informații mai vizibile pe ecrane sau pereți despre locul unde se plătește taxa (adică la parterul mallului, spre deosebire de direcția pașapoarte care este la etajul 3), ca să nu mai trebuiască să fac interacțiune verbală cu nimeni.

Doar o idee, cum ar veni. Am în minte UK-ul, unde există informații clare peste tot, oriunde ai fi, ca să nu trebuiască să tragi de mânecă pe nimeni sau sa deranjezi oamenii angajați acolo pentru competențele lor, care or fi alea, nu pe post de help desk. Că tot veni vorba de angajați, evident, mi-ar fi plăcut ca ei să-mi demonstreze că părerea mea despre cei care lucrează în instituții publice este doar o preconcepție falsă, dar n-a fost să fie nici de data asta. ?

Ridicarea pașaportului

Pașaportul urma să-mi fie eliberat în 24 Decembrie, am întrebat dacă am vreun deadline până când pot să-l ridic (nu că m-aș fi așteptat să am, dar nu știu niciodată la ce să mă aștept de la stat, better safe than sorry, deci), mi s-a spus că ei țin pașapoartele neridicate până la data expirării lor, așa că am putut să-l ridic când am vrut eu.

La ridicări (nu se fac programări online aici) iar n-a fost nimeni la coadă, nu-mi imaginez exact dacă există vreun motiv pentru care s-ar face cozi și aici, având în vedere că durează sub un minut să-ți ceară buletinul și să-ți aducă dintr-un raft alfabetic plicul cu numele tău care conține pașaportul mult-așteptat. 😀

Per ansamblu, am avut o experiență mai bună decât m-am așteptat la direcția de pașapoarte din Plaza România. Programul lor este de la 8.30 la 16.30, atât la depuneri cât și la ridicări, de luni până vineri. La fel și în Park Lake.

Cele mai puternice pașapoarte din lume

V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai puternice pașapoarte din lume? Conform IATA (International Air Transport Association) și The Henley Passport Index (instituție care se ocupă cu clasamentele pașapoartelor în funcție de libertatea pe care o au de a intra în țări fără viză sau cu viză acordată pe loc), în anul 2020 Japonia este pentru al treila an la rând în topul clasamentului, cu 191 de țări pe care posesorii de pașaport japonez le pot vizita fără viză sau cu viză primită pe loc la aterizare.

Următoarele locuri sunt ocupate de Singapore (190 de țări) și Coreea de Sud (189 de țări). Pe locul 4 urmează prima țară din Europa, Germania (189 de țări). UK și USA sunt împreună pe locul 8, cu 184 de țări cu liberă trecere. Pașaportul românesc este pe locul 17, cu 172 de țări. Ultimele locuri sunt ocupate de Afganistan (26 de țări), Irak (28 de țări), Siria (29 de țări) și Pakistan (32 de țări). Dacă vă interesează topul complet, el se găsește aici.

Zboruri line! 😀

Sursă foto 1

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Maradin sebastian florin
  June 30, 2020 at 12:54 AM

  As dori un pasaport pt fetita mea in regim de urgenta.ms O programare pt 1 iulie 2020

  • Reply
   Ioana
   July 9, 2020 at 12:54 PM

   Pentru oricine vede acest mesaj si are nevoie de o programare la pasapoarte: verificati, va rog, site-ul epasapoarte.ro! Rezervarile nu se fac altundeva sau de catre alte persoane decat voi. Multumesc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.