bagajele wizz air
Back to Romania (old blog)

Noua politică legată de bagajele Wizz Air care face oamenii să se țigănească prin aeroporturi

Nu-i ușor să mă supere cineva, dar și când o face, greu își mai spală păcatele față de mine! Sunt extraordinar de dezamăgită de Wizz Air, compania despre care am spus de atâtea ori că a fost pe placul meu întotdeauna și căreia i-am luat de atât de multe ori obiectiv și cu argumente apărarea în fața oricui care avea ceva de rău de zis despre ea. Mi se pare că fac o greșeală foarte gravă pe care n-am găsit-o explicată suficient de clar nicăieri pe tot internetul românesc și unguresc, așa că vreau să caut ajutor și de la voi.

Zbor cu Wizz Air de câteva ori pe an de peste 8 ani de zile. N-am avut niciodată probleme în a le înțelege toate regulile care s-au schimbat de la an la an legate de bagaje, cum ar fi de exemplu cele în care într-un an spuneau că ai voie sus în avion cu un troller mic de mână, gratuit, în limita a 10 kg, regulă pe care ulterior au schimbat-o când au aplicat o taxă de 7/8/9 euro pe acel bagaj, dar care acum nu mai avea nicio limită la kilograme. Nu-i prea ok să schimbe regulile după cum bate vântul (cred eu, clientul), dar fie, sunt un om informat și nu m-am dus niciodată cu bagajul făcut greșit la aeroport. Știind că ei își schimbă regulile atât de des, întotdeauna verific site-ul oficial înainte să împachetez un bagaj.  I don’t need no drama la aeroport!

De la 1 Noiembrie 2018 au apărut noi reguli legate de bagajele Wizz Air care pe mine m-au dat pe spate. Regulile, nu bagajele.

Regula este ilustrată mai jos:

bagajele wizz air

La prima vedere ai putea crede că e super fain să-ți achiziționezi Wizz Priority, deoarece această opțiune te lasă să urci cu tine în avion 2 bagaje. Si totul la doar 59 RON! Super afacere.

Însă eu înțeleg un pic altfel:
 1. Dacă nu îți achiziționezi Wizz Priority – ai dreptul să duci cu tine in avion în mod gratuit doar un bagaj de dimensiunile 40x30x20 (adică un ghiozdan/o geantă)
 2. Dacă îți achiziționezi Wizz Priority – ai dreptul să duci cu tine în avion în mod gratuit un bagaj de dimensiunile 40x30x20 (ghiozdanul/geanta) și să urci cu tine în cabină* și trollerul 55x40x23 PE CARE ÎL PLĂTEȘTI ÎN MOD SEPARAT ÎN PREALABIL !!!

Acest troller 55x40x23, costă astăzi, conform wizzair.com, 98 RON. Wizz Priority costă 59 RON. Sper că nu crede cineva că dacă îți cumperi Wizz Priority cu 59 RON primești și îmbarcare prioritară și și dreptul de a aduce un bagaj care costă în mod normal 98 RON gratuit sus cu tine în cabină. Deși din poza de mai sus și din comunicatul lor de pe site asta se înțelege. Sper că înțelegeți că în Wizz Priority (59 RON) intră doar îmbarcarea prioritară și dreptul de a duce cu tine sus în cabină trollerul 55x40x23 plătit separat în prealabil. Deși, iar, din comunicatul de pe site se înțelege total altceva, total invers față de cum înțeleg eu:

bagajele wizz air

Pentru mine nu este clar de ce scrie în textul de mai sus că am voie să aduc un FREE carry-on bag de dimensiunea 40x30x20 în avion (adica geanta/ghiozdanul), iar în propoziția următoare nu apare cuvântul FREE și înainte de extra trolley bag de dimensiunea 55x40x23cm (adica trollerul). Asta mă face pe mine să cred că acest trolley bag de 55x40x23 nu este gratuit, el se plătește ca oricare alt bagaj, singura fază cu el fiind că dacă îți cumperi și Wizz Priority vei avea voie să-l duci cu tine în mod gratuit sus în cabină pe lângă FREE carry-on bagul (geanta/ghiozdanul) de 40x30x20 cm.

*De câțiva ani, Wizz Air a început să facă ce făcea (sau face?) și Ryanair-ul mai demult și anume să nu urce sus în cabină trollerele 55x40x23 (alea de 10kg), ci să le bage la cală. Mai demult aceste trollere aveau dreptul automat să fie urcate în avion – motiv pentru care eu am circulat ani de zile între Londra și Tg Mureș fără bagaj de cală, ci doar cu acest trolleruț deasupra capului meu.

La cală intrau, mai demult, doar bagajele de 20, respectiv 32 kg. Mai nou a fost introdus ca bagaj de cală și trollerul 55x40x23 (costă 98 RON, față de 122 RON bagajul de 20kg și 180 RON bagajul de 32kg), diferența fiind că în cazul acestuia ai de ales între a-l lăsa la cală sau a-l aduce cu tine sus în cabină, în urma achiziționării Wizz Priority. Eu nu cred că Wizz Priority cu ai lui 59 RON te lasă să duci cu tine în avion gratuit un troller care costă 98 RON în mod normal. De ce ar mai da atunci cineva 98 RON când poate da doar 59 RON și poate primi și avantajul îmbarcării prioritare în plus? 🙂

bagaje wizz air

Wizz Air a făcut de mai multe ori încercări cu acest Wizz Priority și mi se pare că încă nu a ajuns la o variantă finală, nu m-ar mira să-l modifice din nou. Pe vremea când te lăsau să urci cu trollerul sus în cabină, ei nu-ți permiteau să mai ai la tine și o geantă de mână sau un laptop separat. Era obligatoriu să urci cu un singur bagaj, fie el troller sau ceva mai mic. Dacă îți luai Wizz Priority, aveai dreptul să aduci o geantă în plus, adică puteai avea sus în cabină două bagaje cu tine, un troller și un laptop/geantă/ghiozdan. Ăsta este singurul motiv pentru care eu am cumpărat mult timp Wizz Priority. Nu că m-ar fi interesat să intru prima in avion, deși nu mi-a displăcut nici acest bonus.

Țigănia aeroporturilor

Am văzut prea mulți oameni țigănindu-se la porțile de îmbarcare cu angajații aeroporturilor și nu m-am putut abține să nu-i judec și să zic în sinea mea ciudaților care sunteți, mai informați-vă și voi înainte să zburați, că la aeroport nu e ca la autogară. Îmi pare rău, sincer, îmi dau seama acum că nu oamenii sunt de vină, ci un creator prost de conținut care nu știe să scrie informația clară pe site.

Eu nu zic sus și tare că am dreptate cu ce-am scris mai sus, că poate chiar n-am. Poate chiar primești cu 59 RON (costul Wizz Priority) cadou un bagaj de 10kg pe care-l poți lua sus în avion care costă în mod normal 98 RON (?!?!). Eu sunt supărată și dezamăgită doar pentru că o informație atât de importantă este atât de neclară. Nu mă pot abține să mă gândesc că dacă mie îmi este greu să pricep dacă trebuie să plătesc pentru un bagaj sau dacă el vine gratis, atunci alții ce să mai zică?

Sper să fie doar o greșeală de exprimare, eu nu cred în teorii conspiraționiste și în exprimări intenționat greșite care să confuzeze oamenii ca să-i forțeze să plătească la poarta de îmbarcare sume triple pe un bagaj care ar fi avut un preț mult mai mic dacă era cumpărat la momentul rezervării. Nu cred în prostii dinastea, nu cred că Wizz Air încearcă să prostească oamenii în acest fel (pentru că ar fi ceva mult prea grav și o pată de imagine mult prea stupidă), motiv pentru care vreau. doar. să. înțeleg. Vă rog să mă ajutați, poate mințile voastre funcționează altfel și pentru voi e mai clar.

PS: Trimit linkul acestui articol către Wizz Air, cred că cel mai bine și util pentru toată lumea ar fi să primim clarificarea direct de la sursă, decât să ne dăm cu presupusul în funcție de cum înțelegem fiecare semantica limbii române 🙂  Anunț cu update la acest articol când primesc un răspuns.
PPS: Până una alta, pentru că refuz categoric să mă cert și țigănesc cu cineva la aeroport și să-mi stric vacanța înainte ca ea să înceapă, am cumpărat pentru viitoarele călătorii cu Wizz Air doar bagaje de cală 20kg. Nu mă mai interesează cele de 10kg și nu mă mai interesează nici Wizz Priority atâta timp cât, se pare, nu înțeleg aceste opțiuni.

 

Later edit: 

Am primit raspunsul de la Wizz Air. Odata ce cumparam Wizz Priority, putem lua un troller la bordul aeronavei FARA nicio alta taxa suplimentara.

Compania îi încurajează pe pasageri să împacheteze bagajele eficient și să achiziționeze WIZZ Priority, un serviciu care include un bagaj de mână gratuit (40x30x20 cm) și un troller (55x40x23 cm) care poate fi transportat la bord, check-in prioritar și îmbarcare prioritară de la doar 5 euro.” (sursa: Comunicat de presa Wizz Air, 10 Octombrie 2018)

Reprezentantul comunicarii cu presa intelege ca imaginile prezentate pe site si postate de mine in articol pot crea confuzie. Merci! 🙂

Sursă foto 1, 2,wizzair.com

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

17 Comments

 • Reply
  amy
  May 8, 2019 at 9:22 AM

  Sunt tare curioasa ce iti vor raspunde. 🙂 Eu inteleg ca daca optez pentru Wizz Priority, as avea dreptul sa iau cu mine in avion trolerul mic. Si inteleg si treaba asta cu modificarea politicii, pentru ca oamenii ar fi in stare sa-si care toata casa dupa ei in avion. Blocheaza culoarul, stau nspe mii de ore sa-si aseze bagajele incurcandu-i astfel pe cei care vor sa treaca la locurilor lor, etc. Doar stii cum sunt oamenii. 🙂 Deci, inteleg schimbarea lor, pentru ca voi sa limiteze bagajele luate in avion pentru a nu mai exista blocaje.

  Ai vazut ce s-a intamplat in Rusia cu avionul acela care a luat foc? Nu-ti poti imagina cum cineva isi cauta bagajul cand avionul arde … 🙁

  • Reply
   Ioana
   May 8, 2019 at 11:05 AM

   N-am vazut. Mie mi se pare un beneficiu optiune de a-ti duce trollerul sus cu tine in avion, motiv pentru care nu cred ca-l primesti (pe acest beneficiu) pentru doar 59 RON.

 • Reply
  Miss I.
  May 8, 2019 at 10:40 AM

  Eu recunosc că n-am gândit problema asa in profunzime, desi chiar de curând am luat un bilet cu Wizz Priority, fix pentru trollerul ala. Pur si simplu nu m-am gândit prea mult la subiectul asta, desi cumva are sens ce spui. Pe de alta parte, eu am platit 64 de lei (pe sens; au scumpit, iata!) pe Priority si as gasi o logica si in a fi mai ieftin decat cel checked-in. Tocmai pentru faptul ca nu e checked-in ar putea fi mai ieftin. Fiindca nu trebuie sa ti-l care ei la cala, nu mai e responsabilitatea lor, ci trebuie sa il urci tu si sa-l cobori din avion. Dar, repet, e prima data cand ma gandesc la asta, pana acum nici n-am fost atenta la prețul bagajelor de cală, ca nu m-au interesat, am calatorit relativ light. Aștept cu mare interes sa vad ce și dacă îți răspund. Daca nu, eu o sa sun probabil la Call-Center sa nu ma car aiurea cu trollerul la aeroport peste o luna :))

  • Reply
   Ioana
   May 8, 2019 at 11:04 AM

   Problema e sa nu te puna sa-l platesti cand ajungi la poarta. Pe unde te vor duce aripile Wizz Air-ului? 😀

 • Reply
  Miss I.
  May 8, 2019 at 11:20 AM

  Da, pai asta voiam sa spun prin cărat aiurea :)) Eu chiar nu vreau sa platesc extra, pot merge si doar cu un rucsac mic, chiar ma descurc. Merg trei zile la Napoli, sa incerc pizza de la mama ei si sa ma umplu de gelato 😀 😀

 • Reply
  Ioana Soare
  May 8, 2019 at 1:03 PM

  Mda, am văzut și eu comunicatele din noiembrie când s-a schimbat politica, dar n-am fost atentă la faza cu Priority Pass pentru că nu am folosit acest serviciu. Și nici n-am mai zburat în ultimele luni, așa că mi-a trecut cumva pe lângă ureche.

  Acum că citesc explicațiile tale sunt super confuză, chiar nu știu ce să cred. Sper să primești un răspuns de la WizzAir care să te/ne lămurească.

  • Reply
   Ioana
   May 9, 2019 at 10:54 AM

   Au raspuns.

 • Reply
  Elena Oltean
  May 12, 2019 at 1:34 PM

  Fiica mea a călătorit cu priority. Spune ca intr-adevar ai poseta plus un bagaj de mana. Doar ca partea cu imbarcatul prioritar depinde de cum e organizarea aeroportului. La Beauvais f bine organizat. La Iasi nu era rand prioritar si nimeni nu respecta asta, stiu ca fiica-mea ne scria mesaje din aeroport sa se planga ca imbarcarea prioritara era doar in teorie.

  • Reply
   Ioana
   May 13, 2019 at 12:18 PM

   Eu n-am avut niciodata probleme cu imbarcarea prioritara, dar da, este clar ceva ce tine de organizarea aeroportului. In situatii de genul acesta eu recomand trimiterea de reclamatii direct la companie, sanse sunt ca ei sa nici nu aiba idee de ce se intampla intr-un aeroport sau altul sau cum li se comporta propriii angajati.

 • Reply
  Marius
  May 18, 2019 at 5:08 AM

  Eu am mers recent, cu priority si nu m-a intrebat nimeni nimic de cele 2 bagaje. Da, e tiganeala si la ei si la ryanner, dar asta pentru ca lumea nu citeste inainte ce are de facut 🙂

 • Reply
  Anca Nicoleta
  November 26, 2019 at 6:49 PM

  Bună, urmează sa plec în călătorie și am o dilemă.. În toate pozele de pe wizzair, bagajul de mana este reprezentat sub forma unui ghiozdan.. Însă eu am găsit la magazin și troller cu dimensiunea 40x30x20.. Oare sa fie vreo problemă ca iau la bord troller și nu ghiozdan? Nu as vrea sa ma întoarcă la îmbarcare.. E prima călătorie cu avionul

  • Reply
   Ioana
   November 27, 2019 at 4:53 PM

   Buna! Imaginea de pe site este cu titlu orientativ, ce conteaza este dimensiunea. Daca trollerul are cel mult dimensiunea trecuta pe site pentru bagajul de mana, atunci este in regula. Vacanta placuta! 🙂

   • Reply
    Radu
    December 4, 2019 at 5:08 PM

    Aceeași problema o am și eu…! Zbor în curând spre Barcelona și nu știu cum să procedez in ceea ce privește “bagajul de mana”(trolerul 55x40x23), sa aleg Wizz priority la 71lei sau sa achiziționez bagaj de cala(10kg) la 122lei!?
    Nu știu ce sa aleg astfel încât să nu am probleme…
    Zbor pentru prima dată cu Wizz…

    Sfaturi/păreri…?

    • Reply
     Ioana
     December 10, 2019 at 11:49 AM

     Buna, Radu. Dupa ce am vorbit la Wizz Air, mi s-a confirmat ca daca achizitionezi Wizz Priority ai dreptul sa duci in mod GRATUIT un bagaj de mana (troller) in limita a 10 kg. 🙂

 • Reply
  Claudia
  December 19, 2019 at 9:52 AM

  Buna, zbor in curand la Treviso cu wizz. Daca achizitionez wizz priority taxa de 60 ron e pe un singur sens si trolerul este gratuit?

  • Reply
   Ioana
   December 19, 2019 at 10:53 AM

   Buna! Taxa de prioritate se ia separat pentru cele 2 zboruri. Practic, daca doresti prioritate pentru amandoua, trebuie sa platesti taxa de 2 ori. Trollerul este gratuit doar pe segmentul pe care ai prioritate. 🙂

 • Reply
  Tavi
  July 22, 2021 at 12:20 PM

  Sper sa ajute:
  https://zbordirect.com/blog/priority-boarding-la-zborurile-wizz-air-si-ryanair
  Ce se intampla daca toti pasagerii isi iau Priority?
  Acest lucru nu este posibil. Serviciul “Indrumare prioritara” este limitat la 95-100 de Pasageri per fiecare zbor (adica aproximativ jumatate din capacitatea aeronavei). Acesta este si numarul maxim de locuri disponibile (in dependenta de tipul aeronavei) in compartimentele deasupra capului din avion.
  In cazul in care numarul maxim de locuri este depasit – optiunea nu va mai fi disponibila.
  Indrumarea prioritara poate fi adaugata doar pentru zborurile directe operate de Wizz Air si Ryanair si nu este disponibila si pentru conexiunile low-cost.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.