Sunt începătoare în tot ce înseamnă #zerowaste, sub nicio formă nu mă cred vreo veterană sau atotștiutoare. Scriu doar pentru că vreau să deschid o discuție din subiectul ăsta și, poate, să vă inspir cu lucrurile pe care eu le fac. Să ne învățăm unii pe alții! 😀
Îmi place tot trendul și toată hipstereala de Zero Waste și Zero Toxins din două motive mari și late. Pe locul întâi, mă atrage orice cosmetică/cremă/soluție de curățat ceva care este prietenoasă cu pielea și sănătatea mea. Pe locul doi, îmi place să știu că soluțiile și cremele pe care le folosesc, dacă nu fac neapărat bine, măcar nu fac rău mediului. De-aia sunt fană (și-am și făcut la mine în bucătărie la un moment dat) a cremelor homemade, a unui balsam de rufe (pe care nu știu de ce îl folosesc atât de rar) din bicarbonat, oțet și un ulei esențial sau a unei soluții de spălat pe jos făcută cu ingrediente din casă (eu am folosit apă, oțet și bicarbonat, dar caut o altă rețetă pentru că aceasta mi-a lăsat reziduuri pe jos pe gresie și nu prea mi-a plăcut).
Fără să aibă legătura cu sănătatea, ci cu mediul de data asta, de câteva luni am renunțat aproape de tot la prosoapele de hârtie pe care le foloseam zi de zi la șters una, alta prin bucătărie și nu numai. Am văzut undeva pe net o idee, mi-a plăcut și-am zis să încerc: am cumpărat din IKEA șase prosopele de bucătărie și o cutie de lemn (eu folosesc de fapt un ghivechi ) care arată cam așa:
Nu știam dacă-mi vor plăcea, dacă-mi va conveni fără șervețele și dacă mă putea obișnui cu aceste prosopele.
La început am folosit atât prosopelele de bumbac, cât și pe cele de hârtie. Eu am fost foarte încântată de ideea mea, foarte fericită să nu mai cumpăr baxuri de șervețele de hârtie la aproape fiecare vizită săptămânală la supermarket. Am folosit aceste prosopele la șters orice prin bucătărie, de la mâini la blaturi. Le spăl cam o dată pe săptămână, împreună cu alte obiecte similare, la 60 de grade. Șase prosopele îmi ajung lejer o săptămână, astfel încât să nu fiu nevoită să pornesc mașina cu această categorie de rufe mai des de atât.
Obișnuită de ani de zile cu șervețelele de hârtie, la început le-am simțit lipsa. Nu-mi venea întotdeauna să murdăresc un șervețel de bumbac cu niște lichide pe care cu unul de hârtie le-aș fi putut curăța în doi timpi și trei mișcări. Dar m-am obișnuit acum – șterg cu prosoapele de bumbac orice prin bucătărie, nu mă mai interesează dacă le ud sau murdăresc, pentru că nu mă oprește nimic să le arunc în coșul de rufe dacă nu se mai pot folosi. După cum spuneam, șase bucăți îmi ajung foarte bine pentru o săptămână.
Prosopelele m-au costat 21 RON, iar ghiveciul 25 RON. În total 46 de RON pentru tot ansamblul. Prin comparație, un bax de patru role de șervețele de hârtie costă, în medie, cam 8 lei și mă ținea aproximativ o lună. În 5 luni de când folosesc șervețelele de bumbac mi-am amortizat investiția. 😀 În momentul de față încă am în casă niște șervețele de hârtie rămase de mult pe care le folosesc doar pentru că le am, nu că mi-ar fi indispensabile.
Voi utilizați șervețelele de unică folosință acasă? Care este relația voastră cu ele? V-ar tenta să renunțați 100% la ele în favoarea unor cârpe de bumbac? 🙂
9 Comments
o femeie
April 4, 2019 at 10:00 AMla mine schimbarea s-a facut usor, usor. Nu sunt 100% zero waste, inca avem o rola mare de servete de hartie dar probabil ne ajuta juma de an: am stergare de sters vase, am batiste/servetzele de masa din alea de le pun langa farfurie in loc de vechile de hartie, am bureti de vase lavabili, etc. In cifre, de cativa ani pot zice ca suma de 2-3 euro saptamanal ce o dadeam pe hartii de sters o data a devenit undeva la 10-15 centi. De spalat le spal cu toate rufele, ocupa fix volumul unui extra tricou in masina de spalat deci nu se simte.
La ce mai folosesc alea de hartie? pai la chestii uleioase, sau daca scap ceva pe jos, sau daca vin musafiri si nu se descurca cu stilul nostru, adica la ghinioane 😀
Ioana
April 4, 2019 at 1:04 PMAsteptam interventia ta la articolul asta, sa stii! 😀
Natalia Dabija
April 4, 2019 at 12:13 PMAoleu, ai postat miercuri si nu joi, pai se poate asa ceva :D. As fi vrut si eu sa folosesc doar servetele textile, dar rulonul de hartie inca troneaza pe masa 🙂
Ioana
April 4, 2019 at 1:03 PMM-ai prins! :))))
Ioana Soare
April 4, 2019 at 1:56 PMÎncercăm și noi să ne obișnuim cu cele textile, dar e mai greu cu mentalitatea aia de “vaaai, dar cum să murdăresc prosopul”. Acolo mai avem încă de lucrat, până să renunțăm total la hârtie.
Eu am găsit prin dulapuri niște “ștergare” din alea cum se foloseau pe vremuri, moștenite de pe la bunica, pe care era cât pe ce să le arunc că doar ce-o să fac cu ele. Dar erau din bumbac, textură faină și mi-era nașpa să le arunc, așa că le-am tăiat în bucățele mai mici, am înlăturat partea dantelată (să nu mă deranjeze la șters) și le-am refolosit în bucătărie. La fel și cu prosoapele de baie vechi și uzate (alea de 50×70), le-am tăiat în jumătate sau chiar mai mici și le-am reutilizat prin casă, la șters blaturi și alte suprafețe. De asemenea, am găsit și la Pepco prosope frumoase de bucătărie la niște prețuri f accesibile. Deci se poate, ideea este să încercăm 🙂
ianca
April 4, 2019 at 4:46 PMPfuuuu… eu cred ca sunt codasa la capitolul asta. 🙁 Folosesc atat prosoape de bucatarie, cat si servetele de hartie – prosoapele, in unele cazuri, mi se par grosolane, si desi sunt din bumbac, nu absorb la fel de bine/repede ca cele de hartie. Incerc si eu sa nu consum prea multe, dar nu imi iese, din pacate. Eu momentan stau relativ bine la capitolele pungi si plase / pahare de cafea to-go / caserole pentru mancare (ca gatesc acasa). Sa mai vina asemenea articole, si mie imi place sa invat una alta.
unblogcolorat
April 26, 2019 at 5:01 PMDe cand am fetita, cumpar baxuri intregi si chiar m-am gandit ca as vrea sa schimb treaba asta. Ideea ta e super, o sa imi comand si eu!!!!!! iti trimit si poze daca nu ma crezi :))
Oprea Carmen
May 4, 2019 at 4:05 PMda, eu folosesc de mult timp prosopele de bumbac in bucatarie! am si de hartie dar doar foarte rar! o idee foarte buna!
Ziua în care niciun produs de skincare n-a mai funcționat
November 26, 2020 at 6:59 PM[…] de hârtie, de disperare, deși de mai bine de un an nu mai cumpăr așa ceva – am scris aici despre înlocuitorii pe care i-am găsit atunci și care încă funcționează foarte bine pentru […]