Acest articol face parte din seria Destinații de încărcat baterii pe care am pornit-o într-o vară din dorința de a face o colecție a celor mai frumose, liniștite, curate și relaxante destinații de încărcat baterii din țară.
Invitația mea pentru guest-posturi legate de destinații zen din țară este în permanență deschisă, așa că dacă vreți să faceți și voi reclamă unui loc impresionant unde-ați fost turiști, vă invit să citiți articolul acesta, după care să-mi scrieți povestea voastră la ioana@backtoromania.com.
***
Că tot se termină vara și marea se mai golește de oameni, vreau să vă recomand o zonă pe care am descoperit-o acum 2 ani și revizitat-o acum 2 săptămâni și care este un go-to pentru mine atunci când vine vorba de mers la mare, datorită faptului că este cu puțini oameni, iar eu urăsc înghesuiala încă dinainte să știu ce înseamnă coronavirus. 😛
Este vorba despre plajele de la Corbu și de la Vadu, plaje neamenajate, fără hoteluri, beach-baruri sau muzică și cu puține restaurante sau cherhanale în zone unde se poate mânca. Plaja Vadu este destul de greu accesibila (which makes it awesome, if you ask me) din cauza 1. drumurilor proaste din județul Constanța așa cum nu am mai văzut nicăieri în România și 2.din cauza unei porțiuni de drum pe nisip, într-o zonă care pare un soi de savană neexplorată, pe care se circulă greoi, drumul nu este amenajat, doar bătătorit de alte mașini înainte. Nu-i lung, are vreo 5-6km, dar ia cam o jumătate de oră traversarea lui, iar în final ajungi într-un loc unde se poate parca mașina, suficient de departe de apă cât să nu vezi mașini când stai la plajă (nu-i nimeni cu mașina pe plajă, așa cum am fost eu avertizată înainte să merg).
Am fost acum 2 ani la plaja Vadu pentru prima dată și a devenit atunci unul dintre locurile mele preferate de la mare. Eram tot în august, dar pe plajă nu era mai nimeni în afară de 2-3 rulote în depărtare, probabil erau sute de metri între noi și cei mai apropiați oameni. Noi ne-am dus doar pentru câteva ore, mai mult pentru că voiam să testăm o cherhana din apropiere, dar ne-am promis că o să revenim. A fost un loc foarte romantic acum 2 ani, când plaja era sălbatică în adevăratul sens al cuvântului, dar cu toate astea plaja și apa foarte curate, fără alge, meduze sau mirosuri.
În 2020, tot în august, plaja de la Vadu este mult mai plină de oameni, însă nici măcar acum nu se compară nici pe departe dpdv. aglomerație cu stațiunile clasice. Există locuri amenajate (mai mult sau mai puțin ad-hoc) unde oamenii își lasă mașinile – căci la această plajă nu ai altă metodă de a ajunge decât cu mașina -, iar de acolo umbli câțiva zeci de metri până la plajă, unde fiecare își caută un loc care îi place în care să-și așeze umbrela, cortul sau prosopul. Noi, spre exemplu, am stat undeva la 10 minute de umblat de parcare, iar distanța dintre noi și vecinii cei mai apropiați era de zeci de metri.
Plaja de la Corbu este similară celei de la Vadu, cu excepția faptului că este mai ușor accesibilă, deci cu ceva mai mulți oameni la ea, dar la fel de răsfirați astfel încât nimeni să nu deranjeze pe nimeni cu muzică, gălăgia copiilor, etc. Partea mai puțin romantică la aceste plaje sălbatice este că nefiind îngrijite de nimeni, zone de lăsat gunoiul nu prea există, așa că este nevoie de o mai mare bunăvoință din partea oamenilor în ceea ce privește lăsatul deșeurilor pe plajă, mă scuzați că am deschis așa subiect sensibil. 😛 Nu zic că sunt multe gunoaie, zic doar că nu sunt coșuri sau zone special amenajate cam nicaieri.
S-ar putea să-ți placă la o plajă sălbatică dacă:
- te interesează mai mult relaxarea, nu neapărat înotul (în plajele sălbatice înotul se face pe proprie răspundere, nu există salvamari, geamanduri, stabilopozi sau steaguri)
- nu te deranjează să stai pe prosop, pe nisip, cu umbrela proprie
- vrei să stai la mare câteva zile cu cortul/rulota
- îți place să mănânci de 2 ori pe zi din lada frigorifică
- cauți zone liniștite, cu puțini oameni, fără muzică, nu te interesează neapărat restaurantele și barurile de pe plajă.
S-ar putea să nu ți se potrivească o plajă sălbatică dacă:
- nu-ți place să stai pe prosop, pe nisip, îți plac zonele cu șezlonguri și umbrele mari
- îți place mai mult să fii pe o plajă animată, cu oameni, cu niște muzică în surdină
- vrei să înoți într-o plajă sigură, cu salvamari
- nu ai mașină, vrei o plajă aproape de oraș, să poți ajunge la ea cu transport în comun/taxi + câteva minute de umblat
- vrei să ai un hotel în apropiere, la care să te poți întoarce la orele prânzului
Dar oricum, indiferent dacă acest tip de turism îți place sau nu, oricum merită testat măcar o dată, dar civilizat, vă rog eu! 🙂 Fără gunoaie lăsate în urmă, fără boxe și fără să deranjați alți oameni. Leave the place as you’d like to find it!
Villa Ciao, Corbu
În caz că ați vrea să testați (sau să reveniți) la o plajă neamenajată, pot să vă recomand o cazare în Corbu, la 20 de minute cu mașina de plaja Corbu, care ne-a depășit toate așteptările. Este vorba despre Villa Ciao din localitatea Corbu (jud. Constanța), aflată la doar câțiva km de Năvodari. Această vilă este într-o locație superbă, pe malul lacului Corbu, nu are nicio altă pensiune sau clădire în jurul său, este foarte liniștită și foarte curată. Proprietarii pun mare preț pe confortul turiștilor, motiv pentru care nu sunt acceptate familiile cu copii mici (doar din motive de potențială gălăgie, don’t take it too personal) sau grupurile care caută seara distracție, muzică și grătare în curtea pensiunii (nu-i nimic în neregulă cu asta, doar că nu este locația potrivită pentru așa ceva).
Camerele au fost impecabil de curate, micul dejun exact ca la un hotel profi, iar zona de luat masa (dimineața) este în spatele pensiunii, în aer liber, cu mult spațiu între mesele oricum libere (pensiunea are aproximat 10 camere duble, dintre care doar 5 erau ocupate cand am fost noi). Sunt impresionată de fiecare dată când dau de comercianți integri, cu valori bine sudate pe care nu și le compromit pentru bani – exact asta am simțit și stând de vorbă cu proprietarul acestei pensiuni. Se simte de departe când vorbești cu cineva serios cu experiență HoReCa de peste hotare. 😛
Prețul unei nopți în Villa Ciao, pentru 2 persoane și cu mic dejun inclus este de aproximativ 350 RON, iar linkul de pe Booking este acesta.
Știți care este un lucru care mă enervează pe mine mult la litoralul românesc?
Că proprietarii de cazări de acolo nu au nicio treabă cu noțiunea de returning customers.
Pe nimeni n-am întâlnit pe care să-i intereseze ca turiștii care-i calcă pragul să plece mulțumiți de acolo, și mai ales să nu vrea să se întoarcă altundeva sau să recomande alt loc prietenilor. Peste tot pe unde am fost am văzut proprietari care se bucurau că s-au văzut cu banii în buzunar, fără să aibă nicio noțiune de sustenabilitate în ceea ce privește reîntoarcerea turiștilor. Aici stă pentru mine diferența între un țărănuș care s-a văzut cu o pensiune și niște bani în plus, așa cum am întâlnit în alte stațiuni (dar nu numai la mare), și un antreprenor, cum am întâlnit la Villa Ciao (și în alte câteva locații din țară despre care am mai scris și-o să mai scriu).
Hence why nu vizitez cu mare plăcere marea românească.
Hence why sunt atât de încântată acum, când am găsit la Corbu atât o plajă cu puțini turiști, cât și o pensiune cu servicii ireproșabile și pe aceeași lungime de undă cu stilul nostru de turiști! Ce ne-a plăcut atât de mult atât la plajă, cât și la Villa Ciao, a fost că am reușit să stăm în permanență la distanță de alți oameni, a fost ca și când am fi fost aproape singuri pe pământ, ca și când am fi vizitat marea în extra-sezon! Vă recomand să vă inspirați din vacanța noastră mai ales acum spre sfârșitul sezonului estival, cred că v-ar plăcea! 😀
No Comments