8 luni fără concediu în pandemie
Opinii

8 luni fără concediu

Probabil dacă mi-ar fi spus cineva acum doi ani când scriam acest articol că în 2020 o să fiu și eu o persoană care nu-și ia concediu deloc în 8 luni, aș fi zis că persoana aia ori e nebună, ori nu știe cu cine stă de vorbă.

Tocmai eu, cea care

 • militez sus și tare despre echilibru între viața personala și cea profesională și
 • sunt împotriva uitatului de luat de concediu pe motiv de am prea mult de muncă sau nu vreau să se uite cineva urât la mine sau nu am ce să fac în zilele libere

tocmai eu să fiu cea care în 2020, într-un an în care sunt sănătoasă, am un venit și am pe cineva cu care pot merge într-un concediu, să ajung la fabuloasa cifră de 8 luni fără concediu, este o utopie pentru mine de acum 2 ani.

Problema nu este că n-am plecat într-o vacanță deloc în 8 luni de zile. Că da, normal că mi-ar fi plăcut, dar nu-i asta chiar chintesența existenței mele, pot să trăiesc sănătoasă și cu vacanțe în țară, ba chiar pot să trăiesc și fără vacanțe dacă am sănătate, apă, mâncare și niște oameni dragi aproape.

Problema este că lucrând atât de mult de acasă am căzut în capcana lui Apoi dacă n-am pe unde pleca, nu mai bine stau eu frumos și muncesc și îmi păstrez zilele libere pentru când o trece virusul? În imaginația mea asta s-ar fi întâmplat undeva după toamnă, poate în iarnă, când s-ar fi dat voie din nou la călătorit mai liber (adică pe oriunde prin lume pe unde vrei tu, nu limitat doar la țara ta).

Între timp mi-am dat seama că șansele ca acest lucru să se întâmple prin toamnă/iarnă sunt minime, perioada realistă de dispariție a virusului este cel puțin end of 2021, el nu ține cont de granițe, nu ține cont doar de noi ca țară, este prezent peste tot și nu mă încălzește cu nimic dacă la noi în țară cazurile scad, restricțiile se ridică și călătoritul cu avionul este din nou safe, atâta timp cât în alte țări pericolul este încă prezent.

N-am fost suficient de deșteaptă încât să-mi iau măcar o săptămână liberă în care să stau să dorm, să mă odihnesc, să mă uit la seriale și să dau un pic de reset la creier în toate aceste luni. Am considerat că nu-i necesar, având în vedere că am lucrat de acasă, n-am mai trecut prin oboseala călătoritului la/de la muncă, etc., iar când mi-am dat seama că ar fi fost necesar, m-am trezit în pragul unui burnout. Deși munca mea și mediul de lucru sunt ambele plăcute și mă mulțumesc și împlinesc, ritmul în care am acumulat informații anul acesta și lipsa unor mici pauze ad-hoc o dată la 1-2 luni care-mi încărcau bateriile acum foarte descărcate și-au pus frumos amprenta asupra mea și m-au făcut să mă simt foarte obosită în permanență.

Cam așa înțeleg eu un burnout, chiar dacă nu cunosc o definiție clară.

N-am știu că o să dureze toată situația atât de mult. M-am tot gândit că poate, poate la un moment dat se relaxează lucrurile și revenim încet la normal, că doar n-am mai trecut niciodată până acum printr-o pandemie ca să știu cât de mult poate dura. N-am știut că se va întinde și pe perioada verii și pe a întregului an, iar când mi-am dat seama m-am trezit deja în a 8-a lună din an fără nici măcar un concediu luat. Măcar câteva zile de chill. Căci, nu-i așa?, unde să și chilluiesc? N-am niciun loc în casă din care nu-mi pot vedea laptopul și responsabilitățile! :-))

Looking on the bright side of things, pentru mine urmează un concediu de 2 săptămâni peste câteva zile care cu siguranță o să fie foarte binevenit și în care îmi pun mari speranțe (adică sper să mă întorc un om nou). 😀 Also on the bright side of things, în toată pandemia asta am ieșit afară cu bicicleta mai mult ca niciodată, ceea ce cred că m-a ajutat să rămân cât de cât întreagă la cap. Tot ca un mic update, momentan lucrurile la spitalul mamei sunt bine, au fost destul de bine și sub control în ultimele 2 luni, poate rămân măcar la nivelul ăsta (2-3 pacienți infectați cu covid pe săptămână, cazuri relativ ușoare).

***

Îmi pare rău că n-am mai scris pe blog, poate pot să repar cumva asta. 😛

8 luni fără concediu în pandemie

Sursă foto 1, 2

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Flori din calimara
  August 18, 2020 at 11:32 AM

  Eu anul ăsta m-am folosit de weekenduri ca să călătoresc prin țară și am descoperit locuri superbe. Abia aștept să treacă pandemia, să putem călători mai în siguranță.

 • Reply
  o femeie
  September 3, 2020 at 4:03 PM

  Ma bucur ca ai gasit solutii, in conditiile acestea exceptionale e usor sa ne pierdem echilibrul si calea. Oboseala cronica e o problema mai des intalnita decat o recunoastem si cel mai grav e ca nici medicii nu stiu sa o identifice (bine, in romania nici burnout nu e diagnosticat si nu sunt concedii medicale pe tema asta).
  Altfel, ca si tine, de la vacanta de Craiun (2 sapt) celelalte concedii mi-au fost anulate, am mai luat cate o zi libera pe ici pe colo (nu o saptamana, cum mentionezi tu, si e drept nici nu am reusit sa dorm/seriale, ca viata e cum e) dar nu asta m-a odihnit – dar iesitul zilnic la plimbare, miscare, jocuri si mesele pe balcon si voluntariatul la spital m-a ajutat sa rup ritmul, sa scot la 19 seara din mintea mea tot ce tinea de munca si sa fac diferenta. Am decis ca nu e de mine sa lucrez de acasa pt ca ajung sa raspund la emailuri la 9 seara si sa ma pun in pat seara si sa rontzai grijile de peste zi (e drept ca dupa 3 colegi plecati din echipa volumul de munca a crescut, plus anxietatea concedierilor si frica lui “eu urmez” si lipsa joburilor noi pe piatza…) si in final cele 3 saptamani de concediu in familie a fost tot ce ne doream.

  Fii atenta si la alimentatie, oboseala cronica cand ajung sa dorm si sa nu fie suficient e consecintza si la anumite dezechilibre, rezolvabile din igiena vietii.

 • Reply
  [Pe două roți, ep. 3] Ne-am rătăcit în creierii pădurii la Păltiniș și am terminat traseul la 40km depărtare • Back to Romania
  October 2, 2020 at 10:52 AM

  […] vacanța pe care am avut-o acum câteva luni am vrut să încercăm niște trasee din zona Sibiului, noi nu […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.