Opinii

Boardgames în vreme de carantină (și nu numai)

Am shareuit acum câteva zile pe Instagram ceva ce mi-a amintit că n-am povestit niciodată pe blog despre boardgames, desi sunt unul dintre lucrurile mele preferat de făcut în vacanțe, când ne vedem cu prietenii, familia, sau pur și simplu când vrem să petrecem un alt fel de timp de calitate în cuplu. 🙂

Suntem mari fani Catan (și normal, și cărți), Saboteor (clasic sau duel), Dixit, ne plac jocurile care au o poveste în spate și care ne bagă într-un anume film, iar jocurile pe care alegem să le jucăm depind aproape întotdeauna de câți oameni suntem laolaltă. Există unele care merg bine doar în 3+ persoane, există unele care sunt doar pentru 2 și mai există și categoria mea preferată care merg la fel de bine (a.k.a. sunt la fel de challenging) atât în 2 persoane, cât și în mai multe (de obicei maxim 5).

Cele de mai jos sunt cele pe care le avem noi acum, dar colecția n-o sa fie niciodată finalizată, probabil o să ne cumpărăm jocuri noi pentru tot restul vieții. Este un hobby pentru noi și apropiații noștri. Pentru mine aceste jocuri n-au vârstă – le-am jucat cu plăcere atât cu oameni de vârsta noastră, cât și cu frați mai mici sau părinți, iar distracția a fost la fel de mare de fiecare dată! 🙂

Jocuri care merg doar în 2 (sau maxim 2, căci avem unele în care poți juca și singur, practic tu împotriva sorții :P)

Sabotor Duel, Quarto. Primul este o despre 2 pitici care își construiesc niște ganguri pe sub pământ încercând să strângă cât mai mult aur și sabotându-l pe celălalt cât mai mult, iar cel de-al doilea este un mind game, un joc de strategie, ca un fel de șah mult mai scurt care-ți testează atenția. Am cumpărat acum în carantină și Verona Twist (Romeo și Julieta sunt ascunși într-o piață și trebuie găsiți), care ne place, dar nu l-am jucat de suficiente ori ca să ne atașăm de el prea mult. 😀

Jocuri care merg atât în 2, cât și în 3+

Catan (cărți), Stone Age , Carcassonne (ambele cumpărate tot acum în carantină, ambele ne plac foarte mult, deși până acum le-am testat doar jucate în 2), Cortex (un joc de dexteritate unde trebuie să fi primul care observă niște cărți anume),  Travelin’ (unul dintre jocurile noastre preferate, trebuie să călătorești prin diverse țări din Europa). Mai avem și Catan cărți, foarte interesant și el și foarte bun. Am mai luat recent și Port Royal, un joc de cărți în care trebuie să cumperi ambarcațiuni și să te folosești de beneficiile marinarilor, piraților, negustorilor pentru a câștiga anumite avantaje.

Ar mai fi Quoridor, care este tot mindgame precum Quarto de mai sus – trebuie să ajungi dintr-un capăt într-altul al tabelei de joc înaintând câte un pătrățel și evitând gardurile pe care ți le pun ceilalți jucători în fața ta pentru a nu putea trece de ele. Mai avem unul, Wizard, care este un joc de cărți în care căștigi cărți după o anumită regulă, dar la începutul turei trebuie să preconizezi de câte ori vei câștiga. Scrabble este tot la aceeași categorie, dar eu nu mă omor după el.

Jocuri care merg doar în 3/4+

Pe primele locuri  în această categorie este marea mea supărare, Dixit, care-mi place super mult, dar pe care nu pot să-l joc prea des, pentru că nu ne strângem atât de des măcar 5 persoane ca să facem dixitul interesant. Merge și în 4, dar cu cât joacă mai multă lume, cu atât este mai fun. Catan este un clasic care nu mai are nevoie de nicio introducere – știu că merge și în 2, dar îmi displac atât de mult regulile în 2 așa că pentru noi Catanul este doar pentru 3/4 persoane.  Ar mai fi și Remi.

Așteptăm să ne sosească Zestrea, căreia i-am făcut o precomandă la sfârșitul anului trecut – i-am întâlnit pe creatori la un festival de boardgames, ne-au prezentat jocul și povestea lui și ne-a plăcut super mult. Nu l-am jucat niciodată, dar avem așteptări mari de la el. 😀 Avem și Monopoly, dar l-am jucat o singură dată. El este bunicul boardgames-urilor care mi se pare ca a cam pierdut din popularitate în fața tuturor celorlalte apărute între timp.

Evident, ca orice pasionat de boardgames și cărți, visez să am la un moment dat o casă cu o cameră cu un perete mare cu un geam, un perete mare cu o bibliotecă, un perete mare cu rafturi de boardgames și un perete mare cu plante. A girl can always dream!

boardgames românia

Cum ar veni, jocurile din primele 2 categorii (care merg jucate doar în 2 sau merg și în 2 și mai mulți) sunt cele pe care le-am jucat, rejucat sau cumpărat în această carantină. De cumpărat, cel mai des am cumpărat de la magazine specializate pe jocuri (lelegames.ro, de exemplu, dar mai exista si redgoblin.ro, regatuljocurilor.ro, pionul.ro, elefant.ro), de pe OLX (dacă am găsit jocurile noi & sigilate), din Cărturești sau din hypermarketuri. Merită verificat fiecare dintre aceste site-uri, pentru a găsi prețurile cele mai bune.

Pe final, dacă sunteți și voi pasionați de boardames, aș vrea să vă recomand un grup pe Facebook – se numește Board Games România. Este un loc unde oamenii discută mult despre boardgames, cer păreri, sfaturi, sugestii de jocuri pe care să le mai cumpere, e foarte fain. Acolo am învățat că dacă vreau să cumpăr extensii la jocuri, să aștept Black Friday când se găsesc și la 20 de lei. Extensiile sunt un must, se știe, fac jocurile deja interesante și mai interesante! 😀

Mi-ar plăcea să aflu care sunt jocurile voastre preferate, în caz că sunteți și voi pasionați de boardgames. 😀 Ce joc v-ați cumpărat ultima dată? Care este preferatul vostru? Le știți/jucați pe unele dintre cele despre care am scris mai sus? Zona de comentarii vă așteaptă!

Sursă foto 1, 2

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Anto
  May 15, 2020 at 10:58 AM

  Bănuiesc că deja știi, dar un preferat de-al meu e Cluedo, nu mă plictisesc nicicum de el oricât l-aș juca (Thanks,again!). Și un guilty pleasure e Alias Femei contra Bărbați pentru că mi se pare foarte fun. Un joc care îmi place doar mie, deci nu îl prea joc pe cat de des as vrea e Deadpool vs. The world, un cards against humanity care îți dă mana libera la a crea tu cărțile amuzante.

  • Reply
   Ioana
   May 15, 2020 at 11:01 AM

   Am uitat toată strategia ce mi-o făcusem la Cluedo, de când n-am mai jucat! ?

 • Reply
  Flori din calimara
  August 12, 2020 at 4:30 PM

  Cred că în pandemia asta, am jucat mai mult ca niciodată Travelin, e jocul meu preferat.

  • Reply
   Ioana
   August 16, 2020 at 1:59 PM

   Uai ce tare, și la mine este intre preferate! Este super amuzant și impredictibil ??

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.