Vorbesc cu mama la telefon și mă gândesc să povestesc, să audă cât mai multă lume ce aud de la ea despre cum e viața într-un spital covid, în combinezon. Deși durează mult și sunt riscante, aș avea tendința să spun că îmbrăcatul și dezbrăcatul par părțile cele mai ușoare ale turelor cadrelor medicale pentru care combinezonul este normalul zilele acestea. Comparativ cu restul inconveniențelor despre care nu vorbește nimeni.
Există spitale în care datorită numărului de bolnavi de covid și numărului de cadre medicale disponibile, turele medicilor sunt mai scurte decât în mod normal – 4 sau 6 ore. Ceea ce este un lucru bun și de mare ajutor – la cât de complicat pare traiul în acest costum de astronaut, orice oră în minus din programul clasic este de ajutor.
Vă spun ce știu de la mama, să vedeți ce viață grea duc oamenii pe care îi numim noi atât de nonșalant eroi, fără să avem idee măcar ce înseamnă acest lucru în practică pentru ei.
4 ore în combinezon se pregătesc chiar cu o zi înainte de a intra în tură –
- ai grijă ce mănânci cu o zi înainte, pentru a nu risca să te apuce o diaree. Dezbrăcatul de combinezon și îmbrăcatul la loc sunt crunte, foarte riscante și durează aproape o oră. Imaginează-ți cum ar fi să ai nevoie să mergi la baie urgent, să trebuiască să cauți un coleg să te ajute să te dezbraci, să dezinfectezi prima din cele 3 mănuși pe care le ții pe mâini, să treci prin tunelul cu dezinfectant, să dai jos primul strat de haine (pe care le arunci, deci le irosești), să trebuiască să dezinfectezi tot de pe tine, să mai dai un strat jos de haine, să te bagi la un duș complet, ca mai apoi să poți intra în zona verde (spitalele au zone roșii și zone verzi) să intri la wc.
- de asemenea, ai grijă cu cafeaua înainte de a intra în tură – pentru același motiv de mai sus
- … și cu apa și lichidele. Încerci să ții un echilibru între a bea suficient cât să-ți ajungă pentru următoarele 4 ore în care ești cosmonaut (când scosul gurii la aer să bei ceva este exclus) și a bea suficient de puțin cât să nu trebuiască să mergi la baie, vezi punctul 1 de mai sus. Iar dacă totuși trebuie să mergi la baie sau ești la ciclu…
…mulți doctori sau asistenți folosesc pamperși pentru adulți pentru a evita să se dezbrace în cursul turei lor.
- La sfârșitul turei, după ce ai dezbrăcat cu succes cele 3 mănuși, 2 șosete, botoșii, crocșii, hainele și faci duș, bei apă pentru a-ți umezi gâtul uscat și buzele deshidratate.
- Te descurci cum poți cu ochelarii de vedere pe sub ochelarii din costum, care de multe ori se aburesc de la căldura corpului și lipsa de aer pe sub combinezon/ochelari. Un truc de care-mi spune mama este că dacă speli lentilele cu detergent de vase, nu se mai aburesc (sau se aburesc mai puțin).
- Dacă știi că în spital e frig, îți iei o vestă suplimentară pe tine ca să nu-ți fie frig la spate după ce transpiri. În mod paradoxal, combinezonul nu lasă aerul să intre, dar nici nu crează ca un fel de pernă de aer în jurul tău care să te încălzească. Asta se poate să și depindă de la persoană la persoană.
- Telefoanele mobile personale sunt excluse. Nu ai voie să folosești decât telefonul spitalului, care este roșu (adică îl tratezi ca și cum ar fi infectat). Telefonul personal îl folosești doar după ce ai terminat tura, te-ai dezbrăcat, ai ajuns în zona verde (zona safe) și pleci spre casă (pe culoarul verde al spitalului). După cum ziceam, spitalele au zone verzi și zone roșii – zonele roșii sunt cele în care este absolut interzis accesul fără costum de protecție, iar zonele verzi sunt zonele care este absolut interzis accesul fără să fii dezinfectat și răs-dezinfectat.
- uneori turele sunt noaptea, se termină mult după 12 sau chiar spre dimineață, iar la dispeceratul firmei de taxi sunt șoferi care refuză să ia angajați de-ai spitalelor să-i ducă acasă. De frică. Totuși, partea bună e că unii au panouri de plexiglas între locurile din față și locurile din spate, iar cei care au așa ceva nu refuză curse.
Deci, când vă gâindiți să ieșiți din case în locuri aglomerate acuma, după 15 mai, gândiți-vă și cum lipsa voastră de responsabilitate poate îngenunchia angajații unui spital, indiferent în ce oraș locuiți.
Nu am o problemă cu ieșitul din casă după 15 mai la modul general, ci am o problemă cu ieșitul neresponsabil, neesențial, alături de multe persoane care nu au stat exclusiv în casă lunile astea, fără măsuri de protecție, ca în condiții normale. Adică fără cap și fără grijă față de eroii pe care îi slăvim atât de mult pe Facebook. Teoretic, că practic nu ai cum să înțelegi (n-am nici eu, clar!) dacă nu ești în pielea lor. Partea bună e că, cel puțin la mama la spital, cei mai mulți bolnavi sunt în stare bună, citesc, stau cu laptopurile în brațe, primesc tratamente personalizate și nu stau mai mult de o săptămână în spital! 😀 Dar asta nu treuie să ne facă să ne gândim că e ok dacă ne îmbolnăvim.
Vă reamintesc, în data de 15 mai se schimbă doar data calendaristică și nevoia de a mai scrie declarații. Să nu vă imaginați că virusul o să zică: ”oooops, s-a făcut 15, gotta go, azi e data de expirare, tre să las oamenii să iasă la restaurant și la Lidl din nou!!.” El o să fie încă printre noi, depinde doar de noi dacă ne separăm și dacă îi dăm sau nu ocazia să se răspândească. Oricum o să trebuiască să învățăm să trăim cu el anul acesta si o parte din anul viitor, pentru că el este astăzi și va fi până dispare de tot la fel de contagios cum a fost în martie când au apărut primele cazuri.
Totuși, ca să închei într-o manieră optimistă, dacă ne protejăm:
- 10% cu mănuși,
- 10% cu mască,
- 20% cu distanțare socială,
- 20% cu ieșit din casă doar când este necesar,
- 10% cu dezinfectant când nu suntem lângă o chiuvetă
- 10% cu spălat des pe mâini
- 10% cu evitatul mersului în spital pentru probleme neurgente
… ajungem aproape 100% protejați de virus. Are sens, nu? 🙂
(statistica și procentele de mai sus sunt inventate de mine de dragul explicației).
Dacă sunteți sau aveți apropiați în spitale covid, vă invit cu drag să completați lista mea de mai sus. Multă sănătate!
Sursă foto 1
No Comments