igiena după coronavirus
Opinii

Nu ne culcăm pe-o ureche după 15 mai!

Poate trăiesc pe o altă planetă (fiecare trăiește pe planeta lui, până la urmă), așa că îmi place să cred că ne îndreptăm spre final cu coronavirusul. Nu zic că se termină mâine, nu zic nici că ieșim din carantină în 15 mai, zic doar privind la evoluția din alte țări că putem întrevedea o mică luminiță la capătul tunelului. Cel puțin de pe planeta mea așa se vede, uitându-mă la țări puternic lovite care deja reîncep să miște. Pe 15 mai avem promisiuni că o să înceapă să se reducă din restricții și la noi, deși cred că nu restricțiile la care ne așteptăm noi și toți cei care deja își plănuiesc vacanțe și ieșiri în public s.a.m.d.

Mă ajută să mă gândesc la momentul în care o să revenim la normal, chiar dacă știu că nu va fi un moment anume, de fapt, ci o etapă – chiar lungă. Totuși, nu am nicio îndoială că începând cu momentul când vom avea voie din nou să ieșim din casă și să călătorim, va trebui o lungă perioadă de timp să ne comportăm în continuare ca și cum virusul încă este printre noi, cu extraordinar de multă atenție și grijă mâini, gură, nas și ochi. Sper că înțelegem cu toții că nu are cum să dispară peste noapte, dar nu avem nici cum să stăm izolați în casă până se vindecă și ultimul pacient (asta s-ar putea întâmpla în decembrie). Așa că atunci când vom fi lăsați să ieșim trebuie să acționăm cu multă atenție și mult OCD, better safe than sorry, să ne asigurăm că rămânem sănătoși și dacă ieșim din casă și mergem la muncă sau într-o călătorie!

Voiam să vă povestesc despre o serie de măsuri pe care le-am luat când am auzit de primele cazuri de corona în Europa, prin februarie, pe care voi continua să le iau ceva timp de acum înainte și pe care le-am și perfecționat între timp. Cred că toate ar trebui să devină rutină de igienă și după coronavirus pentru noi toți pentru a nu mai fi așa vulnerabili în fața unui virus precum acesta care ne sperie acum. Până la urmă, nu vrem la anul pe vremea asta să fim în aceeași situație.
 • spălatul des pe mâini – încep cu cel mai basic. Spălatul pe mâini este OBLIGATORIU la intrarea în casă, înainte de masă, după condus. Așa cum ne-am spălat pe mâini în martie 2020 când ne era frică de corona, așa să ne spălăm și după ce trece. Încă n-am auzit nicio știre la TV despre oameni care să fi murit de la prea mult spălat pe mâini!
 • sticluța de dezinfectant în buzunar – n-am folosit niciodată până anul ăsta (pentru că sunt bolnavă cu spălatul pe mâini și nu-i înțelegeam rostul dezinfectantului pe lângă atâta spălat), dar pentru că înțeleg acum ce putere de omorâre a virusurilor și bacteriilor are acel 70% alcool, o să am o sticluță dinasta în buzunar de fiecare dată când voi ieși din casă de acum înainte. Pe perioadă nelimitată. Când spălatul pe mâini nu este posibil (ești în metrou, în mașină, la cumpărături etc.), o linguriță de dezinfectant ne curăță mâinile de orice crocobauri luăm din locurile neigienice (de exemplu volan, cărucior din supermarket, bara/scaunul din metrou, telefonul propriu, etc). Mâinile murdare ajung și pe față mult mai des decât credem, deci pe lângă beneficiul anti-virusuri, o mână curată dusă oricum pe față inconștient ne ajută și să ne ținem tenul curat. Am reînceput să văd de vânzare sticluțe de dezinfectant în Auchan, la prețurile vechi.
 • dezinfectarea telefonului, laptopului, mouse-ului, telecomenzii, badge-ului – o făceam și înainte, dar o s-o fac mai conștiincios de acum înainte. Nu că mi-ar fi frică că s-a instalat vreun corona pe telefonul meu, ci pentru că acestea sunt în general cele mai murdare obiecte pe care le am.
 • sticlă de spirt în casă în permanență – am avut întotdeauna, atât acasă, cât și în dulăpiorul de la birou, însă recunosc că foloseam acest spirt mult prea rar și doar la curățat lucrurile de la punctul anterior. Să zicem că dacă înainte de corona mi s-ar fi terminat sticloiul de spirt pe care îl am, nu m-aș fi înghesuit să cumpăr altul. (PS: Spirtul nu expiră.) Între timp mi s-a terminat (am curățat în ultima lună multe tălpi de papuci, alimente, întrerpătoare), dar am început să regăsesc de cumpărat în hypermarketuri după ce în martie nu era pe nicăieri.
 • măști chirurgicale în casă în permanență – cu siguranță anul acesta n-o să merg în niciun loc cât de cât aglomerat (metrou, hypermarket, de exemplu) fără mască pe față, chiar și una din bumbac (anti stropi de salivă de-ai altora, care sunt una dintre metodele de transmitere ale oricăror viruși). N-am ținut niciodată măști în casă, dar voi avea de acum înainte o cutie care să zacă pe un dulap just in case în permanență.
 • evitarea locurilor aglomerate – nu știu să zic pentru cât timp, căci cu siguranță nu-mi iau adio de la festivaluri și concerte pentru tot restul vieții. Anul ăsta, însă, o să mă țin departe de acest tip de aglomerări până în momentul când încă mai avem cazuri de coronavirus printre noi. În legături că acest fel de aglomerări, o să urmez în permanență regula mai restrictivă dintre următoarele două: ce mă gândesc eu că ar fi mai bine pentru mine și ce mi se recomandă de către autorități.
 • dezinfectarea clanțelor, întrerupătoarelor – recunosc că nu făceam asta mai deloc înainte, dar odată ce reîncepem să ieșim din casă o să-mi acord o perioadă de timp în care să fiu exagerată cu dezinfectarea acestor obiecte. Până terminăm de revenit la normal. Acum, în carantină, nu fac asta. Ieșim mult prea rar din casă ca să am vreo suspiciune că am adus vreun corona pe întrerupătoare.
 • distanțare socială cât mai mult – cel puțin 1.5m distanță față de oameni atunci când umblăm pe stradă, când stăm în mijloacele de transport în comun. Cred că am făcut asta și până acum, dar nu conștient și nu întotdeauna. De înghesuit în metrouri nu mă înghesui oricum, poa’ să fie orice oră o fi. Dar o să fiu mult mai conștiincioasă la acest capitol în viitor, cu siguranță. O să și călătoresc cu mașina mai mult, asta este o altă siguranță. Cel puțin pentru o perioadă.

Dacă aș putea să fac o concluzie aș zice simplu – odată ce reîncepem să ieșim din case, o să mă comport cu igiena ca și cum am fi încă în plină pandemie. În 15 mai pentru mine se va schimba doar faptul că nu mai scriu declarații când ies la cumpărături. Altfel, aceasta va fi o zi normală de carantină, nu o zi când ies în parc, în centrul vechi, la salon, nu o zi când merg să mă cert cu gardianul de la LIDL că nu mă lasă să mă înghesui și eu cu alții, nu o zi când arunc măștile la gunoi, etc. 15 mai nu înseamnă ziua când M.A.I. o să raporteze zero îmbolnăviri, zero decese și terminarea coronavirusului, iar dacă nu înțelegem lucrul ăsta atunci o să avem explozii de cazuri în iunie și o să rămânem carantinați mult și bine. Nu cred că-și dorește cineva asta!

Aș fi curioasă voi cu ce OCD-uri (de igienă după coronavirus sau nu numai) credeți c-o să ieșiți din această carantină și cum preconizați c-o să le păstrați pe viitor? 😀

Sursă foto 1

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Cristiana
  April 27, 2020 at 12:22 PM

  Zici bine, trebuie sa te porti ca si cum ai fi in plina pandemie, pentru ca inca vom fi in plina pandemie, adica nu se opreste brusc. Virusul nu a disparut, chiar daca noi ne-am ascuns de el.

  Nu o sa povestesc prea mult din ce am vazut si trait in aceste luni pentru ca tin la etica profesiei mele, dar vreau sa zic ca am simtit probabil cea mai mare stare de neputinta si soc….Si o tristete imensa cand ieri, cand era ziua cand copiii puteau iesi din case in sfarsit – aici in Spania nu au putut pentru 43 de zile, decat in anumite conditii foarte stricte, exceptional – urmand anumite reguli (maxim 1 ora, maxim 1 km de casa, maxim 3 copii cu un adult), am vazut mii de oameni care se credeau la un balci, ignorand complet complet orice recomandare (ma refer, normal, la adulti, copiii sunt copii). Imi era teama ca nu se va invata prea mult din ce s-a petrecut, dar nu am crezut ca va fi asa groaznic. Mi-am pierdut speranta, daca nici acum, cu 23000 oameni morti, cam cat un stadion de la concertele alea misto la care mergeam “inainte”, oamenii nu au inteles mare lucru.

  Pe langa tot ce ai scris, daca vrei sa fii mai catolica decat Papa :), macar cat dureaza pandemia, ar trebui sa fii foarte atenta si la pantofi si imbracamintea de afara cand revii in casa 🙂 In plus, trebuie sa luam in considerare sa ne spalam mai des pe fata cu ceva solutie care sa faca un fel de clabuci sau chiar sapun adaptat, ca nu recomand spirtul pentru ochi 😀 si pe par daca locuim, dormim, ne iubim 🙂 cu cineva.

  Eu sunt o mare ipohondra, pasionata de bolile infectioase si multa vreme am vazut pericole peste tot. Cred ca e greu de gasit un echilibru in atitudinea noastra, dar deocamdata cred si ca ocd is the answer. Adica e nevoie sa ne straduim mai mult, pentru ca e vorba de o pandemie. Incet, incet, ne vom adapta la acest nou stil de viata, dar, cum ziceam mai sus, imi e teama ca foarte, foarte, foarte multi vor uita. Pentru mine nu s-a schimbat mare lucru acum, pentru ca eram constienta ca o sa apara o pandemie curand, credeam ca va fi de gripa…Probabil vom mai trece prin asemenea episoade. Sper doar sa invatam ceva pana atunci….

  • Reply
   Ioana
   April 27, 2020 at 3:52 PM

   Îți mulțumesc pentru comentariu, Cristiana, știu că la voi situația e mult mai dramatică și pe cei care chiar realizează lucruri asta bănuiesc că îi panichează sa vadă ce se întâmplă în jurul lor. Multă sănătate! Mulțumesc pentru comentariu tau atât de valoros, sper să-l vadă cat mai multa lume

   • Reply
    Cristiana
    April 27, 2020 at 6:36 PM

    Sanatate si tie! Sa ne citim cat mai mult in timpuri mai faine!

 • Reply
  O zi în combinezon •
  October 6, 2021 at 9:48 AM

  […] reamintesc, în data de 15 mai se schimbă doar data calendaristică și nevoia de a mai scrie declarații. Să nu vă imaginați că virusul o să zică: ”oooops, […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.