Opinii

De fiecare dată când ești indiferent

Mulțumesc la Dumnezeu că Bucureștiul e atât de imperfect, că dacă totul ar fi bine și frumos n-aș mai avea despre ce să scriu.

Am fost săptămâna trecută la Teatru să iau niște bilete pentru o piesă. M-am dus cu emoții, așa cum mă duc întotdeauna undeva unde trebuie să dau de funcționari publici (mă feresc de ei cât pot de mult!) pentru că nu știu niciodată la ce să mă aștept de la ei. Ca să scurtez povestea, o să vă spun că am reușit (nu știu cum!) să enervez la culme doamna de la caserie pentru că nu am intuit că pot cumpăra DOUĂ bilete la pret de student cu UN singur carnet de student. Adică, nu știu ce-a fost în capul meu când am crezut că pot lua UN bilet de student cu UN carnet de student și UN bilet de adult complet separat! Îmbârligătura îmbârligăturii! Și-a și dat ochii peste cap doamna, foarte vizibil, a fost priceless! Da’ nu judec, cred că vorbea ceva important pe WhatsApp în timp ce mă servea pe mine. Mi s-a mai spus mie că sunt cam necrescută și deranjez oamenii tot timpul!

Acum, în mod normal n-aș mai călca pe la institutia unde lucrează doamna. Dar pentru că-mi place la teatru, n-o să fac asta. O să mă mulțumesc s-o reclam la cineva din pagina de contact a site-ului și pe facebook.

Da’ de ce, și-așa la ce ajută să faci o reclamație, nu vezi că nu te ia nimeni în seamă?

Nu mă servești așa cum trebuie? OK, nicio problemă, o să fac cu un review așa încât toată lumea să afle și să știe să nu mai vină la tine, punct.

Lumea civilizată evoluează, pe lângă știință, tehnologie, matematică și altele, și datorită reviewurilor. Adică, pe principiul nu mă tratezi așa cum ai datoria, deși eu te plătesc așa cum ceri? ok, la revedere! Așa funcționează și Taxify și Uber, credeați că steluțele pe care le dați la sfârșitul călătoriei sunt doar pentru statistică? Nu, ele se contorizează, iar șoferii care au rating prea mic au aplicația oprită 3 zile, adica ciu-ciu bani pentru 3 zile. Ați întâlnit până acum șoferi de Uber sau Taxify care să se comporte oribil precum cei de pe taxiurile normale de stradă? V-am povestit și eu ceva pe tema asta aici, poate n-ați văzut. 😀

“A lot of people are afraid to say what they want, that’s why they don’t get what they want.” — Madonna #WiseWords

Dau share pe Facebook și promovez orice plângeri despre care aud venite din partea oamenilor care au probleme cu diverse companii sau distributiori de servicii pentru că vreau să audă cât mai multă lume despre ele și să ia atitudine. Spre exemplu, am văzut un mesaj acum o lună al unui băiat care avea dovezi video despre cum fusese tratat cu foarte multă violență verbală de un angajat al depozitului magazinului CEL.ro atunci când venise să întrebe de un colet. Vă rog să mă întrebați câte comenzi voi mai plasa eu la acest magazin de-acum înainte, vă rog. 😀

Adică, hai s-o luăm simplu, de ce-aș face-o? Ca să risc să fiu eu sau mama mea sau tatăl meu următoarea persoană agresată atunci când merg să pun o întrebare? Ca să le aduc în continuare vânzări cu toate că ei 1. promovează astfel de angajați și 2. se comportă astfel cu oamenii care le plătesc bani?

File:Bitch Please review.png

Nu mai fac nicio referire la CEL acum. Problema este că dacă mă revolt și boicotez un magazin/loc doar eu și încă vreo câțiva nu se rezolvă mare lucru. Dar dacă mai mulți oameni încep să zică Hold on a second, și mie mi se pare greșit ce-a făcut X, ia să nu mai cumpăr niciodată de la eimagazinul X are 2 opțiuni:

  • ori își revizuiește comportamentul și social skill-urile
  • ori se mulțumește cu reducerea numărului de clienți

Care o să vină continuu și într-o scară logaritmică, pentru că oamenii vorbesc, verbal sau online, și împart opinii tot timpul (alt exemplu, niște prieteni au cumpărat ceva de la un magazin de mobila unde li s-a spus de către o angajată că dacă mai sună o să li se închidă telefonul în nas. Eu caut mobilă acum, dar acelui magazin CU SIGURANȚĂ nu-i voi băga bani în buzunar cum, thank God, n-au mai făcut în final nici prietenii mei). Exercițiu de gândire din nou, imaginați-vă, deci, ce vor prefera să facă magazinele.

Dacă ajungeți la un hotel care nu vă place sau un restaurant unde cineva vorbește urât cu voi, de ce nu lăsați reviewuri pe Facebook, TripAdvisor sau Booking pentru ca oamenii să vadă ce fel de tratamente se aplică în localurile respective și să le evite până la o schimbare de comportament? De ce nu trimiteți emailuri sau telefoane managerilor să le explicați problema? De asemenea, dacă sunteți la un hotel/restaurant/cafenea/loc care vă place foarte mult, de ce nu lăsați un review ca să vadă și alții cât de frumos e acolo?

Dacă un distribuitor de orice fel de servicii (vânzătorii de la Megaul de jos, nenea care vă face cărțile de vizită, doamna de la teatru) nu vă livrează acel serviciu la calitatea pe care o așteptați și meritați ca și clienți plătitori, de ce vă reîntoarceți acolo? De ce reapelați la serviciile lor fără să lăsați un email sau review într-un loc public în care să vadă și alți oameni răhățelul prin care treceți? In anul 2018 nu există suficiente alternative? Degeaba ții pentru tine ce te deranjează și apoi te plângi că nu se schimbă nimic! 🙂

Dacă încă nu v-am convins de cât de mult contează reviewurile de orice fel, gândiți-vă la voi atunci când vreți să cumpărați un produs electrocasnic, o cremă nouă, o carte. Nu căutați reviewuri pe net deloc? Nu vă ajută ce scriu alții despre aspiratorul, robotul de bucătărie, cartea X, firma Y, crema Z, laptopul, TV-ul pe care tocmai și l-au luat?  😀

Ideea e să facem gălăgie atunci când ne nemulțuește ceva și să nu aștepăm să se rezolve lucrurie, sau să plângem că În ce țară de căcat trăim fără să facem ce ne stă nouă în putință, și anume să reclamăm în emailuri și pe Facebook pe oricine ne calcă pe coadă. Spuneți-vă părerea, vă rog, întotdeauna și fără frică! Nu țineți pentru voi ce nu vă mulțumește, faceți gălăgie dacă vreți să schimbați ceva, oriunde! Tot zicem că vrem o lume mai bună, dar cine să ne-o facă dacă nu noi? Uite, făcând ce v-am sugerat mai sus puteți ajunge în timp să îmbunătățiți serviciile care ne sunt oferite nouă, tuturor, așa că nu fiți leneși! Eu am fugit să las niște reviewuri! 😀

De fiecare dată când ești indiferent ajuți țara să stea pe loc. Parcă scopul era altul…

Sursă foto 1, 2, 3

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

9 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.