După cum probabil știți deja, Legea 227/2015, prin articolele 79, 82 (aliniatul 6) si 102 permite efectuarea unei donații de 2% din impozitul fiecărui angajat român către o asciație sau ONG la alegere. Asta înseamnă că din tot impozitul pe venit pe care îl plătim ca angajați într-un an de zile, putem alege să donăm 2 sau 3.5% către cineva care are mai multă nevoie de ei decât statul.
Există mii de asociații și ONG-uri în România care fac mult bine și care depind de donații. Una dintre ele este Asociația Unu și Unu, care se ocupă de îngrijirea copilașilor născuți prematuri și consilierea păriniților lor.
Un copilaș prematur înseamnă un copilaș născut înainte de termenul de aproximativ 40 de săptămâni. Există 4 statii ale prematurității:
- extrem de prematur (născut <28 săptămâni)
- foarte prematur (născut între 28 și 31 săptămâni)
- prematur moderat (născut între 32 și 33 săptămâni)
- prematur târziu (născut între 34 și 36 săptămâni) (sursa)
Cauzele nașterilor premature sunt necunoscute
…dar există o serie de factori despre care se crede că ar influența acest lucru, și anume: fumatul, consumul de alcool și medicamente, nivel ridicat de stres și program prelungit de muncă, îngrijire prenatală precară, sarcină multiplă, obezitate, subponderabilitate, diabet sau vârsta sub 17 și peste 35 de ani a mamei.
Nici nu vreau să-mi imaginez prin ce iad trec părinții cu copii născuți cu mult înainte de termen. Să nu știi dacă e dezvoltat complet copilașul tău, să nu știi cum să pui mâna pe el, să fii într-un spital în care nu există aparatură pentru a-l ține în viață! Asociația Unu și Unu încearcă să faciliteze dezvoltarea normală a bebelușilor născuți prematur investind în aparatura necesară pentru ei în spitale, în pamperși și cosmetice speciale și în trainingul părinților. Destul de nobil, dacă mă întrebați pe mine! Eu am o iubire specială pentru bebeluși și copii, așa că orice organizație sau entitate care îi ajută în vreun fel mă cucerește din prima! 😀
În cazul în care ați lucrat în România în anul trecut și doriți să donați 3.5% din impozitul plătit de voi în trecut către Unu și Unu, puteți descărca formularul de aici . Este foarte simplu și rapid de completat, trebuie doar să-l printați și să introduceți acolo numele vostru complet, adresa din buletin, CNP-ul, un email/telefon dacă doriți și să-l semnați în josul paginii. Dacă aveți activată semnătura electronică pe PC-ul vostru puteți să completați și semnați formularul și mai simplu, direct într-un PDF, fără să mai trebuiască să-l printați. Ar fi minunat dacă ați printa 2-3 formulare în plus și dacă v-ați convinge și soțul, prietenul, părinții sau prietenii apropiați să-și doneze și ei 2% din impozit cuiva important și să nu-i lase statului!
***
De la momentul la care am scris eu acest articol (în ianuarie 2018) s-a schimbat în fiecare an legislația în legătură cu acest formular de donație 2%. Prin urmare, am modificat an de an articolul pentru ca informațiile să fie corecte de fiecare dată. Procedura de mai jos este modificată ultima dată în ianuarie 2020.
***
Începând de anul acesta, procentul din impozitul pe venit care se poate dona nu mai este plafonat la 2%, ci poate să crească în anumite condiții (entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii) până la 3.5%.
2% rămâne pentru entitățile nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult și pentru bursele e private, conform legii.
Ce mai este nou în acest an este că noul formular D230 are acum o căsuță în care poți bifa dacă dorești donarea acestei sume către organizația aleasă pe o perioadă de 2 ani. Astfel, nu trebuie să completezi acelasi formular an de an, cum era până acum. 🙂
Deadline-ul pentru depunerea formularelor este 25 Mai 2020 pentru anul fiscal 2019. Spre exemplu, până la 25 Mai 2020 puteți depune formularele pentru donarea a 2-3.5% din impozitul plătit de voi în tot anul 2019.
Update 2019: Începând de anul acesta (și în 2020 inclusiv), organizațiile nu mai pot depune formularul 230 în numele persoanelor care-l completează. Altfel spus, nu mai puteți trimite formularul 230 la organizatia pe care vreti să o sprijiniți în ideea ca aceasta să meargă s-o depună în numele vostru. Există 3 metode prin care puteți completa și depune declarația voi înșivă. Vedeți mai jos pas cu pas cum puteți depune această declarație ONLINE.
- Prin poștă, la adresa unui sediu apropiat ANAF, cu confirmare de primire. Adresele sediilor din toată țara, aici. (După părerea mea, aceasta este cea mai ușoară metodă. Spre deosebire de cele de mai jos, aceasta este unica metodă care nu implică o vizită la un ghișeu ANAF).
- Direct la un sediu ANAF din orașul vostru. Adresele mai sus.
- ONLINE: Trebuie să vă faceți un cont pe site-ul ANAF-ului, aici. La înregistrare, aveți următoarele opțiuni:
După ce alegeți Înregistrare utilizatori, se deschide următoarea fereastră unde sunteți rugați să completați câteva date personale:
Totul bine și frumos până ajungeți la câmpul Tipul de aprobare.
Aveți 2 opțiuni aici:
- În cazul în care ați primit vreodată vreo scrisoare de la ANAF cu numele vostru pe ea, puteți alege opțiunea Verificare număr document și puteți introduce mai jos, în câmpul Număr document numărul de document de pe scrisoarea voastră. Completați formularul în continuare.
- Dacă nu ați avut nicio treabă cu ANAF în trecut și nu aveți nicio scrisoare de la ei pe numele vostru, trebuie să alegeți opțiunea Aprobare la ghișeu. După ce terminați de completat formularul, veți primi următorul mesaj în care vi se cere să vă prezentați personal la un sediu ANAF să vi se valideze contul.
După ce mergeți la un sediu ANAF să vi se valideze contul sau după ce introduceți numărul de document pe care îl găsiți pe vreo scrisoare ANAF adresată vouă, veți putea finaliza înregistrarea și depune declarația 230 și orice alte declarații către ANAF online de acum înainte. Pentru declarația online pe care o veți depune, formularul va avea precompletate deja datele voastre personale. Mai trebuie doar să-l completați voi cu datele organizației pe care vreți să o susțineți cu 2-3.5% din impozitul vostru pe venit.
***
Și-ați făcut o faptă bună printr-o donație pe care n-o veți simți deloc ieșindu-vă din conturi! 😀
Dar pot să vă spun despre cineva care-o va simți puternic:
- Cei 20,000 de bebeluși care se nasc prematuri în fiecare an în România (adică 1 bebeluș la fiecare 10 născuți) și care au nevoie de săptămâni întregi de terapie și recuperare medicală prelungită pentru a se bucura de o viață normală. Care este foarte posibilă și pentru ei, atât timp cât există bani pentru incubatoare, medicamente, lapte și alte lucrușoare necesare
- Părinții lor, care au nevoie de informații, consiliere și care trebuie să coopereze cu provocările fizice, psihologice, emoționale și financiare
La noi în familie, 2 din 3 copii, myself included, am fost născuți prematur. Când m-au adus ai mei pe mine acasă tata a întrebat-o pe mama dacă sunt normală, mi-au zis că arătam ca o sticlă de apă minerală, micuță, slăbuță și vai de mine :)) Am crescut mari și sănătoase pentru că am primit în primul rând multă iubire și în al doilea rând îngrijirea potrivită în niște spitale care, acum 24, respectiv 18 ani erau mai puțin aglomerate decât azi. Toți copiii, născuți prematuri sau nu, au șanse egale la supraviețuire și sănătate dacă au acces la incubatoare atât timp cât au ei nevoie și nu mai puțin! Partea interesantă e că noi putem să-i ajutăm să fie normali și să ducă o viață ca oricine altcineva!
Dar cel mai important mesaj pe care am vrut să-l transmit azi despre acești 3.5%…
Este că nu contează cui donați acești bani. Dacă-i dați pentru Unu și Unu, foarte bine. Dar dacă-i dați pentru alte asociații care au cel puțin la fel de multă nevoie de ei, și asta e bine! Important este să-l donați, pentru că nevoie de ei are oricine. Am mai jos o listă de alte 6 instituții unde puteți alege să virați 3.5% din impozitul vostru (formularul ANAF 230 este același pentru toată lumea, ce diferă sunt doar datele organizației):
- Grow Up Romania
- HOSPICE Casa Speranței
- SMURD
- Salvați Copiii
- Asociația Little People
- WWF Romania
- orice asociația pe care o cunoașteți – trebuie doar să-i cereți datele de identificare pentru a le trece în formular.
Indiferent către cine decideți să redirecționați acești bani, este important de reținut că în cazul în care nu completați acest formular deloc într-un an fiscal și efectuați virarea acestei donații de 2% sau 3.5%, acești bani vor rămâne statului și politicienilor pentru a-și cumpăra mașini de lux și case scumpe și nu, nu pentru a face autostrăzi sau spitale. Just sayin’…
7 Comments
Iosif
January 24, 2018 at 5:10 PMFrumos ! Gesturi mici si initiative laudabile. Doar uniti toti ca unul în dragoste pentru viata si binele comunitatii, zonei, tarii, prin empatie si mila unii fata de altii, românii vor scapa de mentalitatea primara a acapararii, posesivitatii egoiste si ignoranta fata de viata .
La ora actuala si eu am o nepotica (Ana) nascuta de fiica-mea, doar la 24 saptamâni din cauza unei apendicite perforate, traieste si se dezvolta bine merci Doamne, în incubator. Mi-a trimis poze cu ea . E un dulce miracol dumnezeiesc, ca o papusica, si are 1Kg 1/4
Oseara sublima !
Ioana
January 28, 2018 at 10:56 PMVai, micuta de ea! Multa, multa sanatate, te rog sa revii cu un mesaj nou atunci cand o duc acasa pe fetita! 😀
Cărțile Ploieștiului
January 27, 2018 at 2:54 PMÎți donăm un comentariu, o vizită și un LIKE 🙂
Ioana
January 28, 2018 at 10:58 PMIar eu salut cu drag Ploiestiul! 😀
Georgi
January 28, 2018 at 8:48 PMSi eu am fost prematura la nastere. M-am nascut la opt luni intr-o seara de vineri si nu am lasat-o pe mama sa se uite linistita la Dallas. In plus, sora mea e nascuta la sapte luni si aproape doua saptamani. Mama a stat insarcinata cu ea trei luni in spital si o luna pana a ajuns la greutatea in care puteau sa o externeze in siguranta. Stiu, asadar, cat stres implica o nastere prematura si cat de bine e sa ai parte de ingrijirea potrivita. La anul o sa pun si eu formularul si sigur o sa iau in considerare organizatia aceasta! Poate unul din prematurii ajutati ar putea fi al meu.
Ioana
January 28, 2018 at 10:55 PMVezi, exact la chestia asta ma gandesc si eu! Cum o sa am eu pretentia sa ma ajute cineva daca va fi cazul daca eu n-am facut nimic cand am putut pentru altii? Sper sa existe niste parinti fericiti ca-si iau copilul sanatos acasa SI datorita mie (acolo, un 0.1%). Te pup! <3
o femeie
February 5, 2018 at 11:31 AMfrumos si simplu gest.