Opinii

Sitting is the new smoking

Ultimele cercetări arată că șezutul pe scaun este aproape la fel de dăunător pentru noi ca fumatul.

Bravos,  asta e tot ce voiam să aud!

Cum scriu de pe un scaun, lucrez de pe un scaun și mai și mănânc tot așezată pe un scaun, m-am simțit un pic vizată și-am făcut niște cercetări. În stilu-mi caracteristic, atunci când am o problemă nu mă interesează atât de mult problema în sine cât dacă am sau nu soluții la ea. Așa că am investigat puțin acest aspect al șezutului atâtea ore pe care îl facem cu toții și-am adus și niște vești bune 🙂

Situații în care STĂM JOS PE UN SCAUN zi de zi

 1. Când luăm masa de dimineață
 2. În mașină/metrou/tramvai/taxi
 3. La birou
 4. Când luăm masa de prânz
 5. Când ne uităm după masa la TV sau PC (vedem un film, lucrăm la ceva personal)
 6. La cinematograf
 7. În tren/avion
 8. Când așteptăm la dentist/spital, etc.
 9. În ședințe

Dacă am sta să adunăm orele pe care le petrecem șezând într-o zi, luând în considerare și cele 7-8 ore de somn, ajungem o fulminantă sumă de aproape 20 de ore de repaus pe zi. Din 24!

Ce poate provoca șezutul îndelungat?

Conform unui studiu desfășurat pe parcursul a 14 ani și publicat în The American Journal of Epidemiology, oamenii care șed mai mult de 6 ore pe zi au șanse mai mari să dezvolte probleme cardiovasculare decât oamenii care limitează șezutul la 3 ore.

Deloc surprinzător, oamenii care șed perioade lungi de timp în fiecare zi au șanse mult mai mari să devină supraponderali. Asta este tot concluzia unui studiu prin care au fost adăugate 1000 de calorii extra în dieta unor oameni și s-a descoperit că cei ce se mișcau în treburi de zi cu zi au reușit să nu se îngrașe deloc.

Șezutul îndelungat afectează și zahărul din sânge și insulina din corp și crește riscul apariției diabetului de tip 2. Alte consecințe ale șezutului îndelungat includ probleme musculare. Mușchii sunt întotdeauna mai sănătoși atunci când îi folosim decât când îi lăsăm să lăuzească. După șezut îndelungat, de ani de zile, mușchii se obișnuiesc să nu fie antrenați și devin leneși și moi, contrar a ceea ce trebuie să fie ei. Se presupune că oamenii în vârstă au probleme de mișcare (printre altele) și datorită faptului că nu și-au antrenat mușchii suficient, neștiind cât de rău e șezutul.

(sursă)

șezutul

Ce putem face pentru a ne ajuta mușchii?

 1. Să realizăm că ședem foarte mult. Adică să nu încercăm să ne păcălim. Cu excepția cazului în care meseria noastră chiar nu implică un birou și un scaun, multe ore pe zi stăm cu fundul tăbăcit și spatele probabil cocoșat. Mă uit la cei ce lucrează în birouri, în mare parte.
 2. Să încercăm să renunțăm la lift. Urcatul și coborâtul de câteva scări sunt niște exerciții excelente care ne pot ține mușchii antrenați în fiecare zi.
 3. Să evităm să ședem când putem. De exemplu, în metrou și tramvai unde putem sta în picioare. Încerc să fac asta de 2 zile și, trust me, nu e ușor!
 4. Să ne ridicăm de pe scaun măcar o dată la fiecare 30 de minute. Asta poate însemana o pauză de baie. Apă. Ceai. Cafea. O discuție cu un coleg. Orice ne ridică de la scaun.
 5. Să stăm, în afara zilelor de muncă și orelor de program, cât mai puțin pe scaun. Să avem o viață activă, cu umblat și sport regulat, role, bicicletă, plimbări în parc.
 6. Ridică-te în picioare când vorbești la telefon. Profită de ocazie pentru a te ridica de la birou și a te mișca 5 minute.
 7. Poți parca mașina mai departe de destinația ta. Asta pentru a te forța să umbli 5-10 minute după ce-ai șezut conducând.
 8. Alege-ți zilnic ceva de curățat prin casă care să te țină în mișcare 15-20 de minute.
 9. Ridică-te de pe scaun și fă stretching atunci când lucrezi în fața unui PC.
 10. Nu mai țineți o sticlă de apă pe birou, deși știu cât este asta de convenabil. Luați apă într-un pahar și reumpleți-l la fiecare oră. Un pahar de apă ne face să ne mișcăm mai mult decât o sticlă mare.
 11. Considerați ideea de a achiziționa un birou reglabil pe înălțime (ca aici) și lucrați în picioare. Această poziție ajută nu doar mușchii, ci și coloana.

***

Nu trebuie să devenim paranoici legat de această problemă. Nu se poate și nu trebuie să aruncăm toate scaunele din casa și biroul nostru. Important este să conștientizăm această problemă! Iar dacă nu putem s-o eradicăm de tot (adică să ne dăm demisia de la birou), măcar să facem niște mici lucruri compensatorii care pe parcursul unei zile se cumulează și ajută musculatura și fizicul nostru. Atât. 🙂

Sursă foto 1, 2, 3

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  o femeie
  March 28, 2018 at 4:13 PM

  shit. azi in sedinta telefonica de la 9 si inca nu s-a terminat (e peste 16:00). Nici la pipi nu fusei.

  Tre sa imi schimb meseria.

 • Reply
  Pietoni și oameni din metrou, you the mvp! • Back to Romania
  October 8, 2019 at 9:45 AM

  […] 20 de minute de mișcare zi de zi. Nici nu mai deschid subiectul celor 8-9 ore pe care mulți le petrecem oricum pe scaun zi de zi, zeci de ani de […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.