bodyology
Educație

Educație despre nutriție de la conferința Bodyology

Dintr-o întâmplare și dintr-o bucurie, am câștigat săptămâna trecută, în urma unui concurs organizat de drăguța de Cristina Oțel pe blogul ei, o invitație la conferința Bodyology care a avut loc sâmbătă în București. Bodyology a fost un eveniment despre nutriție, sănătate și well-being și mi-a făcut mare, mare plăcere să fiu acolo și să aflu lucruri noi despre o mare pasiune a mea – mâncarea sănătoasă și cu cap și viața sănătoasă și plină de energie.

Invitați la conferință au fost Larisa Petrini,  health coach foarte inspirațional, Dr. Dan Mitrea, medic neurolog foarte drăguț și Mircea Nicoară, expert în mișcare și respirație.

bodyology

Larisa Petrini, organizatorul Bodyology

Am luat multe notițe

…pentru că-mi place să scriu și pentru că nu-mi place să pierd informații (auzite sau citite), iar pe cele mai interesante și utile le-am dezvoltat mai jos pentru voi, sper să vă placă și să ajute!

  • Detox-ul corect se face într-o clinică de dezintoxicare. Detox nu este doar despre un suc, este despre cum te simți tu când bei acel suc.  A bea un suc de fructe proaspăt stoarse într-un oraș poluat, în timp ce înjuri de nervi la semafor și după o pizza mare este destul de inutil și o destul de mare hoție din partea firmelor care îți promit o detoxifiere completă.
  • Energia noastră de zi cu zi este influențată după cum urmează: 3% de factorul genetic, 80% de factorii personali de mediu (cât de mult mă mișc, cum/ce mănânc, cât dorm,  câtă apă beau, cât de stresat sunt) și 15-17% de factorii structurali de mediu (cât de mult îmi place biroul în care lucrez, cât de aerisit/luminat este el, lucrez în București sau lucrez într-un orășel mai mic, sunt expus la toxine, poluanți, etc.). Ce-am reținut eu – faptul că 80% dn energia noastra înflorește sau este sabotată de niște lucruri care sunt în controlul nostru.

Hoții de frumusețe

Adică acei factori care ne fură frumusețea și starea de bine. Intră în această categorie:

  • excesul de kilograme – care ne influențează estetic, hormonii, musculatura, etc.
  • mâncarea procesată (incluzând, pe lângă ce știm deja, și the four Whites: făina, sarea, zahărul și unele lactate)
  • lipsa de mișcare (30 de minute pe zi sunt de ajuns, iar o bună sursă de mișcare poate fi urcatul pe scări în loc de lift sau mersul pe jos o stație)
  • medicația (și mai exact dependența de medicamente, adică medicamentele luate pe o perioadă foarte lungă de timp). Fun fact – am aflat ieri (și confirm ceea ce observasem și eu mai demult ascultând radio) că 80% dintre reclamele de la TV sau de la radio sunt la medicamente. Let that sink for a minute…
  • toxinele (expunerea la plastic – atenție la caserolele pe care le folosim în bucătărie, trebuie să scrie BPA free pe ele -, mediu toxic la muncă, poluare, materialele hainelor (pielea se simte într-un fel când porți bumbac și lână și complet altfel când porți poliester!)
  • lipsa somnului – oamenii ar trebui să doarmă mai mult pe măsură ce înaintează în vârstă, nu invers.

După 40 de ani

După vârsta de 40 ani există o serie de schimbări care au loc în organism și care pot să ne ia prin surprindere – nu plăcut 🙂 Partea bună e că acționând din timp și având cunoștințe în acest sens, putem diminua efectele psihice negative ale acestor lucruri:

  • metabolismul încetinește – motiv pentru care odată cu înaintarea în vârstă ar trebui să consumăm mai puțini carbohidrați (nu să-i oprim de tot!)
  • pierdem din hormoni – acest lucru are mare legătură cu excesul de kilograme
  • începem un război între musculatură și grăsime – câștigă cei pe care-i ajutăm cel mai mult și eficient.

bodyology

Alte fun fact-uri despre nutriție și corpul nostru

  • Teoretic, noi ca oameni suntem programați să putem trăi sute de ani. Trăim mai puțin din cauza diverșilor factori din jurul nostru, din cauza nutriției niciodată ideală, etc.
  • Odată cu înaintarea în vârstă neuronii își pierd din viteză și flexibilitate. Alcoolul, lipsa somnului, țigările, the 4 Whites, toate acestea influențează negativ. Concluzia, deci – dacă putem să le rărim sau scoate de tot din viețile noastre, asta ar fi foarte bine pe termen lung.
  • Ne place sau nu, toxine există în multe lucruri pe care le folosim zi de zi, începând de la recipiente de plastic și haine și ajungând până la oja de unghii, șampon, unele creme pe care le folosim. Concluzia: ar fi bine să ne orientăm, acolo unde se poate, pe lucruri cât mai naturale și cât mai home-made.
  • Toate – hrană, somn, mișcare, respirație, hidratare – sunt niște elemente conectate într-o matrice care contribuie la starea noastră generală de bine.
  • Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 80% din nivelul nostru de sănătate este influențat de ce/cum mâncăm și bem (deci, de ce băgăm pe gură).
  • Cornell University a făcut un studiu care a concluzionat că ne gândim la ceva legat de mâncare de aproximativ 200 de ori pe zi!
  • 50% din căutările pe net din România sunt legate de mâncare
  • La nivel mondial, există pe piață 40,000 de diete și apar altele noi săptămână de săptămână
  • Orice dietă te privează de ceva, deci te sabotează pe undeva. Dacă funcționează atât de bine dietele, de ce mai continuă să apară altele noi pe zi ce trece? 
  • Când mergem la supermarket ar fi bine să ne îndreptăm spre alimente pe care le-ar recunoaște și străbunicii noștri – adică legume, fructe, fasole, semințe, cereale. 80% din alimentele care există în supermarketuri acum nu existau acum 100 de ani.
  • Ținând un jurnal alimentar chiar și dacă nu vrei să slăbești, vei constata că mănânci cu aproximativ 20% mai mult decât crezi (în cazul unei persoanel normale). Procentul crește la 40% în cazul unei persoanel supraponderale.
  • Cu cât avem mai mulți oameni la masă, cu atât mâncăm mai mult.
  • Mâncăm porții mult mai mari decât acum 50-100 de ani – încercați să le reduceți și să puneți doar hrană de calitate în ele
  • Keep it simple – chiar avem nevoie de 10 feluri de mâncare simultan, la o masă?
  • Uitați de calorii, focusați-vă pe calitate și cantitate.

Vă aștept în rubrica de comentarii să discutăm mai multe despre aceste subiecte. Mie mi-a făcut mare plăcere să le ascult și învăț (pe cele pe care nu le știam) și ideea e să le pot pune și în practică. Pe Larisa Petrini, hostul acestul eveniment și cea de la care am învățat atâtea lucruri despre nutriție și stare de bine, vă invit să o urmăriți pentru alte evenimente și lucruri interesante aici.

***

Dacă vă pasionează, alte subiecte pe care le-am mai scris din domeniul nutriției sunt:

 De ce nu mai mănânc eu mere, roșii și portocale

Sursă foto 1, 2-Facebook: Monica jitariuc, 3, 4

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

12 Comments

  • Reply
    Delia
    March 27, 2018 at 6:58 AM

    Faina, daca este de calitate, integrala si ideal fara gluten, este ok. Nu trebuie sa renuntam de tot la paine ci doar sa ne limitam la.cateva feliute pe zi.

    • Reply
      Ioana
      March 27, 2018 at 8:54 AM

      Da, cred ca se refera (voi verifica!) la faina alba, de-aia face parte din categoria de whites. Oricum, cum ziceam intr-un articol precedent, exista cel putin 5 feluri de faina in ziua de azi, nu se poate ca toata sa fie nociva.

  • Reply
    Delia
    March 27, 2018 at 7:01 AM

    Ai citit STUDIUL CHINA? 🙂

    • Reply
      Ioana
      March 27, 2018 at 8:55 AM

      Nope, dar m-ai facut curioasa. LE: Am citit niste articole. Zice, in mare, ca laptele si carnea de animale sunt bine sa fie consumate moderat spre putin, spre deosebire de vegetale. Sunt perfect de acord cu asta 🙂

    • Reply
      o femeie
      March 28, 2018 at 4:16 PM

      am citit eu. Recomand si studiul urmator care explica unde e bine si unde e gresit studiul China.

  • Reply
    o femeie
    March 28, 2018 at 4:18 PM

    Foarte interesant si echilibrate concluziile tale. Si eu am remarcat din experienta ca gandurile sunt mai puternice decat ne dam seama si ca somnul e mai important decat mancarea!! ,.

    Am fost si eu la prima conferinta pe nutritie, in viata mea, tinuta de un dr francez ce recomanda moderatie. Un doctor ce s-a tratat de Hepatita B din alimentatie, 40 ani de practica din care 30 chirurg oncolog si in paralel si apoi profesor universitar, cercetare, 6 copii acasa, la 80 si ceva de ani foarte activ.
    O sa scriu concluziile si eu.

  • Reply
    o femeie
    March 28, 2018 at 4:25 PM

    PS: de pragul de 40 ani va confirm pe pielea mea – metabolismul a scazut, pot trai cu 1-2 mese pe zi si gustari legume/fructe in loc de celelalte mese, am energie si in zileel cand nu mananc nimic, s-au terminat ospaturile cu 3 feluri, desert numai in weekend.
    Si da, cand tinui un jurnal alimentar vazui multe chestii inutile!. cine a facut prezentarea voastra bag sama ca au trecut prin ce trec eu :))))

    • Reply
      Ioana
      March 29, 2018 at 8:59 AM

      Eu ma bucur ca imi confirmi asta, un motiv in plus sa cred mai tare ce ne-a fost spus. Si eu vreau sa tin un jurnal alimentar, doar de curiozitate :)) Si sa scrii, da, despre acea conferinta, nutritia e intotdeauna un hot topic.

      Probabil unde e bine si unde e gresit studiul China se refera la faptul ca exista niste assumptions/disclamer-uri, deci nu e valabil pt toata lumea, nu?

      • Reply
        O femeie
        March 29, 2018 at 5:53 PM

        sa scriu despre conferinta dar mai colea, e in draft, am altele mai cu prioritate :)). Dar sigur o sa scriu, doar a fost organizata in cadrul universitatii de medicina occidentala de doctor cu recunoastere internationala.

        De fapt studiul China are mai multe premise gresite, si de aceea concluzia nu este complet credibila:
        – unu ca nu sunt cancere in china. De fapt colcaie. Lumea asiatica are mai putine cancere de san dar de 3 ori mai multe de stomac decat lumea occidentala
        -Uita ca China e un stat comunist si ca sunt unele date erau musamalizate (avem romania ca exemplu apropiat) – anii in care s-a facut studiul China era in perioada mai ‘secretoasa’
        -china e imensa. Sunt zone si zone. Daca compara oamenii de la munte cu Shanghai-ul…
        -spune ca nu se consuma lapte in china. Se consuma. Sunt statistici dar am discutat cu chinezi ( un dr si o colega chinezoaica)
        -se uita la laptele din comert . Laptele din comert este puternic prelucrat si nu mai are nimic in legatura cu proteina de vaca
        -chinezii veniti in lumea occidentala dupa 30-50 ani au aceeasi pondere de boli ca si occidentalii nu ca chinezii. Deci nu genetica ci modul de viata difera

        In rest, chiar si la conferinta am discutat despre mancat local si sa ne uitam in istorie. Pt ca noi romanii venim din popor de crescatori de vite, lactatele erau constante, dar nu pasteurizate. Da, unii au intoleranta la lactoza, dar procentul e mic. Din aceste motive noi consumam lapte de ferma de multi ani, in special il fac iaurt dar cel dulce il fierb pt ca fierberea distruge din factorul de crestere. Mai consumam si branzeturi (fermentate)

        • Reply
          Ioana
          March 30, 2018 at 10:17 AM

          Cred ce spui! Eu nu am citit studiul China, doar un articol despre el. Era evident ca adevarul e undeva la mijloc , nu? Multumesc mult pentru explicatiile tale! <3

  • Reply
    Dacă dietele ar funcționa, n-ar mai apărea altele noi în fiecare săptămână | Back to Romania
    September 14, 2018 at 3:12 PM

    […] nu, nu privându-mă de anumite alimente slăbesc, ci mâncând cu cap și neînfometându-mă. Știați că există peste 40,000 de diete în lume și că apar altele noi în fiecare săptămână? A fost […]

  • Reply
    Cum a fost la evenimentul "Farfuria cu minte" de dr. Simona Tivadar
    January 17, 2019 at 10:29 AM

    […] De ce nu mai mănânc eu mere, roșii, portocale Educație despre nutriție de la conferința Bodyology Dacă dietele ar funcționa, n-ar mai apărea altele noi în fiecare […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.