Bubu la zoo la Opera Comică pentru Copii
Educație

”Bubu la Zoo” la Opera Comică pentru Copii

Vă povestesc astăzi despre un alt spectacol pentru copii pe care l-am văzut și revăzut, motiv pentru care îl recomandăm mai departe celor ce citesc acest review acum 🙂 Este vorba despre seria de spectacole cu Bubu care se desfășoară în București la Opera Comică pentru Copii.

Noi am văzut de două ori ”Bubu la zoo” și o dată ”Bubu și fulgii de nea”. Mai există ”Bubu și anotimpurile” și încă câteva ateliere cu Bubu: muzicale, de înțelegere a emoțiilor, etc. În toate aceste piese îi găsim pe Bubu și pe fetița Dora care duc copiii prin tot felul de aventuri într-o piesă de teatru interactiv de 30 de minute.

Scurt review al piesei Bubu la Zoo

La ”Bubu la zoo”, de exemplu, sala Undergrant unde se ține această piesă este decorată cu mai multe decoruri de pluș și alte materiale moi (cu care copiii se pot juca) inspirate de lumea animalelor: un acvariu, o pădure, un coș mare cu ouă. Sala nu are scaune, evident, toată lumea stă pe jos, părinții intră și ei alături de copii (de cele mai multe ori părinții rămân pe margine, în timp ce copiii mișună printre personaje și jucării). Copiii au opțiunea să interacționeze cu Bubu și Dora (adică să dea mâna, să cânte împreună, să răspundă la întrebări) atât și atunci când doresc.

Piesele cu Bubu sunt destinate copiilor cu vârsta 0-3 ani, așadar varietatea de copii care vine e mare și atenția lor diferă: cei mai mici (1 an) fug, se joacă cu ce găsesc pe acolo sau stau în brațele părinților, cei mai mari (2.5+ ani) dau mâna cu Bubu sau vorbesc cu el, etc. Fiecare copil are libertatea să facă ce vrea și să interacționeze cu piesa și cu personajele cât dorește. ”Bubu la zoo” are două personaje, Bubu și Dora, care sunt niște actrițe tinere, drăguțe și care cântă foarte frumos. Copiii par să le îndrăgească mult. 🙂

Noi am văzut această piesă prima dată când fetița mea avea 1 an și mie mi s-a părut o activitate foarte interesantă pentru ea. Chiar dacă nu înțelegea ea mare lucru din ce se întâmpla, muzica pe care o. cânta Bubu, expresiile faciale, jucăriile de acolo (coșul cu bile și ouăle uriașe) au fost ceva interesant pentru Nora și ceva diferit față de activitățile normale pe care le făceam în mod normal, adică joaca în casă său afară în parc.

Am revăzut-o și la 2 ani, dar fetița mea nu a dorit să intre prea mult în povestea lui Bubu nici acum. Îi plăcea să asculte muzica și să fugă după prietenul nostru cu care am mers împreună. 🙂

De ce recomand să revedeți de mai multe ori piesele de teatru care vă plac

Pentru mine spectacolele Bubu sunt ideale pentru introdus copiii de mici în lumea teatrului, de altfel cred că acestea sunt chiar primele spectacole la care am fost și noi vreodată. Ele sunt scurte, nu suprasolicită copiii și îmi place că sunt percepute diferit în funcție de vârsta la care le vezi – același spectacol poate avea altă valoare, interacțiune, entuziasm la 2 ani față de la 1 an. Eu sunt foarte mare fană a ideii de a revedea spectacole (la fel cum îmi place recitirea cărților pentru copii), pentru că văd cum ajută la înțelegerea tot mai în adâncime a întâmplărilor.

De fiecare dată când revăd piese pe care le-au văzut în trecut, copiii înțeleg noi informații, văd noi detalii, pun întrebări mai concrete. Cred că asta îi ajută să-și sedimenteze mai bine acțiunea în cap, să nu treacă superficial prin activitate, să observe noi detalii, să rețină cuvinte noi, să facă conexiuni noi între personaje, acțiuni și evenimente. Simplist, eu îmi imaginez că:

Prima vizionare/citire → Copilul se concentrează pe firul principal al poveștii, pe emoțiile puternice și pe deznodământ.
A doua oară → Începe să înțeleagă motivațiile personajelor și detaliile subtile.
A treia sau a patra oară → Poate observa elemente ascunse, simboluri și teme mai profunde ale poveștii.

Cred că această abilitate de analiză în detaliu a evenimentelor la care suntem martori se dezvoltă în timp, este un skill care are un punct excelent de plecare prin aceste piese de teatru pentru copii foarte mici. Deci, nu vă fie teamă să revedeți de 2,3,4,5 ori piese de teatru care le plac copiilor voștri. 🙂

Dacă sunteți curioși, puteți vedea un scurt trailer pentru Bubu aici. Bilete găsiți pe site-ul Operei Comice pentru Copii.

Puteți citi despre alte piese de teatru pentru copii pe care le-am văzut și despre care am scris aici.

Bubu la Zoo la Opera Comică pentru Copii

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.