mere
Back to Romania (old blog)

De ce nu mai mănânc eu mere, roșii și portocale

Eu am o mică obsesie  în sensul că îmi doresc să mănânc cât mai sănătos posibil. Evident că sunt mult mai bună la teorie decât la practică, dar general vorbind sunt genul de om care-și iubește corpul și sufletul și nu vrea să-l inunde pe niciunul cu porcării. Motiv pentru care cumpărăturile pentru mine sunt niște aventuri destul de nașpa, că nu mai am încredere în nimeni și nimic, nici la piață, nici la supermarket. Totul e plin de zahăr, stropit cu chimicale sau înoată în ulei.

Ori am eu o problemă, ori a luat-o lumea razna!

Spre exemplu, eu m-am acrit de roșii. Nu le mai poftesc și nu-mi mai face plăcere să le văd pentru că am mâncat prea multe care aveau gust de nimic amestecat cu carton. Le miros întotdeauna și nu le cumpăr dacă nu miros a roșii. Le caut, de regulă, pe cele de proveniență românească și asta atunci când este sezonul lor sau când le pot primi de-acasă din grădina părinților – pe alea le-aș mânca cu tonele. Principala mea problemă cu ele e că roșiile la care am acces cel mai des, adică din supermarketuri, au prea multe  chimicale și dacă n-am încredere în proveniența lor prefer să le las altora. Drept urmare, la mine roșiile sunt ca pepenii, le mănânc câteva săptămâni pe an.

Nu cumpăr mere dacă nu miros a mere.

Dac-o să mergeți într-un supermarket din București și vedeți pe cineva cu capul adânc în lăzile de mere, să știți că sunt șanse mari să fiu eu acolo! 😀 Mi se face silă de merele care miros a săpun, așa cum e unul pe care l-am primit azi la muncă. Îmi vine să-l trântesc de un perete! Aș vrea să fac un test și să-l țin pe birou să văd câte luni rezistă până să se strice. Ăsta măr, dom’le nu ăla de-acasă care-a făct bubă după o săptămână!

Nici pe ele nu le iau de obicei dacă n-au proveniență românească, chiar dacă în mod normal sunt niște fructe pe care le ador. Când le primesc de acasă sau când au un miros puternic și nu sunt lucioase și perfecte, atunci pot mânca cu tonele. Nu-mi plac merele (și legumele/fructele în general) care lucesc, sunt mari și ca pictate pe-o pânză. Le prefer cu alea cu o găurică de vierme, if you know what I mean.

Caut destul de mult să iau legume și fructe din piețe, deși mă feresc să am 100% încredere în piețari pentru că mulți au devenit afaceriști și nu au marfă mai sănătoasă ca-n supermarketuri. Oricum, caut piețele pentru că atunci când am fost în Anglia n-am călcat în niciuna. Toate legumele și fructele le-am luat acolo din supermarket, nici nu știu dacă există conceptul de piață așa cum îl avem noi. Nu mi-a plăcut asta, dar n-am avut alternativă.

Cu portocalele, altă poveste. Le ador, dar am înnebunit de câte afișe am văzut iarna asta în supermarketuri care anunțau că aceste fructe au fost stropite cu CEVA și că se recomandă să nu consumăm coaja. Pot trăi fără să consum coaja de portocală, dar îmi stau în gât când mă gândesc că cineva are impresia că orice substanță cu care au fost ele stropite s-a oprit în coajă și n-a trecut mai departe în pulpă. Eu nu cred asta, prefer să le evit.

Imagini pentru portocale stropite

Mă exasperează ideea chimicalelor din legume și fructe. Oricât de bine le-aș spăla și șterge înainte de consum, tot nu știu cât de ok sunt. Am aflat că ajută să le spăl într-o apă caldă amestecată cu bicarbonat – pot încerca, deși n-o să știu niciodată ce rată de succes am în eliminarea chimicalelor.

În ritmul ăsta cred c-o să ajung curând să mă hrănesc exclusiv cu banane și semințe… :/ Dacă are cineva soluții de ajutor pentru problemele mele, le aștept cu foarte mult interes!

Sursă foto 1, 2, 3

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

14 Comments

  • Reply
    Ingrid
    March 13, 2018 at 9:29 AM

    Ideal ar fi sa mâncam in funcție de anotimp si sa alegem doar produse locale, organice, de la producători cunoscuți sau sa avem propria grădina. Utopia scrie pe noi, știu, totuși daca vrei ceva, poți. Daca ai rude la sat, atunci apelează la ele, altfel nu vad cum se poate mânca sănătos. Sunt doar povesti. Ne păcălim ca găsim produse organice si trăim sănătos. Omul se acomodează ușor si se adaptează repede. ?

    • Reply
      Ioana
      March 13, 2018 at 9:35 AM

      Vai, stii cum pretuim mancarea primita de acasa de la parinti? Problema e ca legumele si fructele astea le avem fresh din gradina vara si toamna, primavara si iarna nu prea avem ce face decat sa luam din supermarket sau piata si aia e 🙁

      • Reply
        o femeie
        March 13, 2018 at 11:28 AM

        Va invidiez un pic ca nu am de unde, parintii desi stau la curte preferasa cumpere de la supermarket, dar exista multi tarani autentici ce vand produse ok in sezon. De cautat si sustinut!! Stiu ca e mai ieftin si mai convenabil supermarketul dar cand vad ca nu am mai intrat in farmacie de cativa ani…

        • Reply
          Ioana
          March 13, 2018 at 2:36 PM

          Deci e clar ca faci ceva bine! Eu iti urmaresc parcursul in calatoria asta a alimentatiei, sa stii 😀

  • Reply
    o femeie
    March 13, 2018 at 11:25 AM

    Si eu vreau sa mananc mai bine dar nu am ajuns la obsesie, zic, la mine e hobby si placere de a cultiva si a citi. Si mai am prieteni la fel.
    Rosiile de sezon sunt 6-7 saptamani pe an, ce e in rest sunt fortate genetic: multa apa si urme de arome sau nutrienti. Poate in italia unde sezonul cald e de cateva luni pe an as ajunge sa ma satur. Da, cumpar si acum rosii direct de la producatorul meu (sera, modificat genetic) dar din experiena copilariei tin minte ca rosiile cele faine rezista 2-3 zile in frigider apoi se fleoscaiesc.
    Eu sunt mancatoare de mere, 2-6 pe zi. Toamna iau de la producator cateva sacose. Socrul a luat de la Voinesti asta toamna cu 70bani kg – asta e pret infim…!!. Eu am un producator ce isi tine merele intr-un fel de frigidere cu temp si umiditate controlata dar pana la sf iernii isi pierd toata aroma. Cine nu face asa, din ianuarie-februarie ar trebui sa aiba mere stafidite – asa ar trebui sa se intample pe biroul tau 😀 .Asa ca de cateva sapt. am oprit mancatul de mere.
    Cu portocale – eu am comandat iarna asta direct de la producator cu livrare din Spania. Nu mai iau NICIODATA din supermarket – primeam coletul si mirosea de la usa liftului a portocale!!!!! – noi 3 am mancat 15 kg pe saptamana :D. (vecina si-a facut un grup de prieteni si comanda impreuna …100 kg 😀 )

    La piata evit pietarii (ok, am pietarul meu) dar producatorii sunt fix in fundul pietzii.

    In afara sezonului prefer sa mananc din camara. Da, sunt “salata” oriented (asta e felul de mancare cateva ori pe sapt.) dar iarna pot manca salata de verze, de radacinoase rase, sfecle, etc. si mai ales muraturi.

    Iarna ti-as sugera si semintele. Nu degeaba romanii alta data iarna mancau seminte de dovleac la gura sobei. Daca ai rude la tara, roaga sa iti sparga 5-10 bostani si sa adune semintele: cred ca e cel mai ieftin aliment traditional romanesc la cate valori are.

    Acum primavara noi optam pt multe frunze. Spanacul e deja in verva (dar ala cu frunze mari il evit), urzicile in curand, untisorul deja il am in gradina , etc. astept leurda 🙂

    In rest, un strop de bicarbonat intr-un lighean de apa nu face decat sa curete ceva din exterior dar nu va aduce nutrientii pe care nu le au avut niciodata legumele din supermarket.

    • Reply
      Ioana
      March 13, 2018 at 2:35 PM

      Da, eu am vorbit de mai multe probleme, asta cu bicarbonatul clar e doar pentru curatare, dar nu aduce nimic ce n-a existat niciodata in acea leguma.

      Cred ca educatia asta alimentara pe care o ai tu vine cu timpul, eu acum o invat si mi-e destul de greu cu ea, de multe ori merg intr-un supermarket si ma gandesc – eu ce naiba cumpar acum, ca nimic nu e ok de aici.

      Vreau sa ma imprietenesc mai mult cu verziturile. Mie imi plac spanacul si patrunjelul, dar de urzici nu m-am atins niciodata. 😀

      • Reply
        o femeie
        March 14, 2018 at 1:32 PM

        urzicile le-am urat in copilarie, am reinceput sa le consum dupa 35 ani. Leusteanul dupa 33. Spanac,conopida, telina, praz nu s-a mancat niciodata in familie – dupa 25 ani am inceput sa le incerc.
        Mai e perioada si de ceapa verde si loboda si salate – combinatie faina de ciorbe acrite cu bors (adaugam un ou batut) – uite un mod de a consuma cantitati mari de verdeturi acum.

        • Reply
          Ioana
          March 14, 2018 at 1:44 PM

          M-ai facut curioasa ieri si m-am uitat de niste retete cu urzici 😀 Loboda nu cred ca am mancat niciodata, nu stiu ce e :)) Merci de ideile de zilele astea!

  • Reply
    Delia
    March 14, 2018 at 5:50 PM

    Vezi ca la Kaufland sunt niste rosii bio lunguiete, ff dulci insa le aduc destul de rar. Si miros a gradina 🙂

    • Reply
      Ioana
      March 14, 2018 at 7:55 PM

      Se numesc cumva “Romantic” sau ceva de genul asta? Mi-a spus si un coleg de niste rosii de la Kaufland, poate e vorba de aceleasi 😀

      • Reply
        Ioana
        March 20, 2018 at 11:13 AM

        Le-am încercat pe astea de la Kaufland, sunt chiar gustoase. Romantic se cheamă și sunt din Olanda 🙂 Scumpe, dar merită!

  • Reply
    Educație despre nutriție de la conferința Bodyology • Back to Romania
    July 23, 2018 at 10:31 AM

    […]  De ce nu mai mănânc eu mere, roșii și portocale […]

  • Reply
    Farfuria cu minte | Back to Romania
    January 17, 2019 at 10:26 AM

    […] De ce nu mai mănânc eu mere, roșii, portocale Educație despre nutriție de la conferința Bodyology Dacă dietele ar funcționa, n-ar mai […]

  • Reply
    Se poate s-o iau razna citind ingredientele alimentelor din magazine
    June 24, 2019 at 8:52 PM

    […] piață și în supermarket cumpăr întotdeauna doar legume și fructe care au miros – fără excepție de la această regulă. Fostul apartament în care locuiam era aproape de […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.