Back to Romania (old blog)

După 6 luni înapoi în România

Acum fix 6 luni îmi luam rămas bun dintr-o gară din Manchester de la prietena mea Alexandra și ne promiteam c-o să ne revedem cât de curând, că n-o să răcim prietenia noastră niciodată și că nu vom scrie mai puțin pe grupul nostru de WhatsApp decât o făceam până atunci. Mesaje zilnice și apeluri măcar săptămânale.

Fix acum 6 luni mi-am îndeplinit un vis și mi-am luat zborul în direcția doar dus din Doncaster, 2 ore și jumătate până în Aeroportul Internațional Cluj Napoca. După 6 luni de la revenirea în România și mutarea în București am o listă de lucruri bune și lucruri rele pe care le-am găsit aici, unele la care mă așteptam și altele, să vă spun sincer, care m-au luat rău prin surprindere.

câteva lucruri Rele

 1. Bucureștiul este un loc arhi-aglomerat, cu foarte mulți oameni răi, foarte mulți oameni într-o continuă luptă pentru supraviețuire pentru care celălalt necunoscut de lângă ei, adică eu, nu contează nici cât negru sub unghie. Bucureștiul este frumos dacă ai noroc și binecuvântare să locuiești aproape de locul de muncă și să nu fi nevoit să dai de prea mulți oameni sau mijloace de transport în comun în drumul tău de zi cu zi.
 2. Nu mă așteptam ca Bucureștiul să aibă așa multe cartiere urâte/vechi/comuniste.
 3. Domeniul construcțiilor și al proiectării structurale cu care mă ocup eu zi de zi este destul de putred în România. Încep să apreciez din ce în ce mai mult că lucrez într-un birou și aș vrea să rămân ferită de țigănia de pe șantiere cât mai mult timp posibil. Ca o comparație, în Anglia gândeam total invers.
 4. Mă deprimă situația politică din România anului 2017, dar trăiesc cu speranța și convingerea că exact așa cum noi trăim vremuri mai ușoare decât părinții noștri, așa și copiii noștri vor trăi vremuri mai ușoare decât noi, iar ăsta este un gând care-mi oferă liniște.
 5. Simt că în România trebuie să am mai multă grijă eu de mine însămi peste tot în afara casei pentru că nu se prea ocupă nimeni – adică nicio lege sau regulă – de asta. În Anglia simțeam că regulile în societate au fost astfel făcute încât să protejeze întotdeauna oamenii și nu simțeam așa nevoie puternică de a-mi purta eu singură de grijă non-stop (de exemplu, acolo nu m-ar fi lăsat nimeni să intru într-un club care s-a umplut deja cu numărul maxim permis de oameni, pe când în România trebuie eu să mă gândesc să nu intru într-un loc arhiaglomerat dacă țin la siguranța mea).
 6. Controlorii de RATB și taxiurile de stradă din București – horror! Revin la povestea de mai sus în care spun că Bucureștiul este mai frumos când nu depinzi de transport alături de persoane necunoscute (fie el în comun sau în taxi). Pentru că foarte mulți oameni aici sunt răi, cu o răutate care provine de obicei dintr-un ansamblu de nemulțumiri persoanele. Nicium om fericit nu va fi vreodată rău cu cei din jur.
 7. Traficul în București este greoi și mulți șoferi (în special șoferițe, pentru care eu am o dragoste deosebită 😀 ) nu știu să conducă foarte bine, dar prefer să stau 20 minute blocată în trafic singură și în confortul mașinii mele personale decât 10 minute înghesuită într-un autobuz alături de alți oameni care se împing și se plâng în continuu de toți și de toate – deci, ce-am vrut să zic a fost că prefer traficul greoi în fața transportului în comun. 😀
 8. În București îmi e frică de cutremure și din păcate nu prea am o soluție pentru problema asta.

și câteva Bune

 1. Am mai multe cunoștințe și prieteni care-mi fac viața mai frumoasă acum față de cum aveam până acum.
 2. De când sunt în România am mâncat mult mai multă mâncare bună și 100% sănătoasă și de încredere (adică din grădina bunicii și a părinților) decât o făceam înainte.
 3. Am fost în România la mai multe concerte decât în UK.
 4. Sunt mai liniștită și mă pot bucura mai bine de sărbători știind că în Ianuarie singurul bilet de avion pe care voi pune mâna va fi unul către o vacanță cu Alex și nu unul către UK, singură.
 5. Anul ăsta am trăit pentru prima dată sentimentul că am casa mea de unde nu mai plec niciodată (vorba vine), unde pot să-mi cumpăr tot ce-am vrut fără să-mi fie frică de sentimentul că peste x luni îmi expiră contractul la chirie, oare unde mă mut după – ok, lasă, mai bine nu iau o cafetieră/un robot/etc./etc. pentru că-mi va fi greu să-l car după acolo unde mă voi duce.
 6. Băiatul ăsta din poza de mai jos.
 7. Mi-am făcut familia fericită, care se bucură să fiu mai aproape de ei și să mă poată ajuta mai mult și mai ușor.
 8. În România am reușit să merg la un doctor sau să fac o analiză atunci când am dorit, fără să fiu programată peste 2-3 luni cum se întâmpla în UK.
 9. În România, în București și în apartamentul unde locuiesc acum, sufletul meu este mai împăcat ca niciodată.

N-am vrut să am același număr de lucruri rele și bune, pentru că în mintea mea lucrurile bune primesc întotdeauna mai multă atenție decât cele rele. Știți cum se zice, există în fiecare dintre noi câte doi lupi, unul rău și unul bun și câștigă întotdeauna cel pe care-l hrănim cel mai des. Așadar, am găsit 9 lucruri bune aici în țară și doar 8 rele. În ceea ce o privește pe Alexandra, de partea cu scrisul pe grupul de pe WhatsApp ne-am ținut până acum destul de bine, iar de întâlnit, ne-am întâlnit deja o dată. Acum plănuim și încercăm să facem astre să se alinieze pentru a doua întâlnire. Să vedem ce reușim până peste următoarele 6 luni, când serbăm un an de când sunt back to Romania. 🙂

Sursă foto 1, 2-arhiva personală

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Ingrid
  December 27, 2017 at 7:04 PM

  Draga mea, ma bucur ca ai parte de mai multe lucruri bune si frumoase aici. Cu timpul vei avea si mai multe pentru ca Lupul tău bun este bine hrănit.
  Sărbători fericite si mulți oameni cu sufletul frumos sa stea in preajma ta! ✨

  • Reply
   Ioana
   December 27, 2017 at 9:49 PM

   Vai, Ingrid, esti asa de draguta intotdeauna ca ma emotionezi! Iti multumesc mult pentru gandurile bune, asa sa fie!

 • Reply
  ”Do you ever miss the UK?” | Back to Romania
  July 16, 2018 at 2:39 PM

  […] Ceva pe același subiect, un fel de concluzii cu bune și rele la 6 luni după ce-am venit în țară, am scris și aici: După 6 luni înapoi în România […]

 • Reply
  Chris
  June 16, 2019 at 5:47 PM

  O ce bine ca existi. Multumesc pentru acest site. Sunt plecat de 30 de ani si tot timpul ma gandesc sa ma intorc. Dar intalnesc numai persoane care hraneac lupii rai….M-am casatorit special cu o romanca cu speranta ca ne vom uni puterile si ne vom intoarce cu un mini capital. Dar raspunsul a fost, nu. Deci tot visez la o oportunitate care cu ani se transforma in utopie. Sau ?

  • Reply
   Ioana
   June 18, 2019 at 3:58 PM

   Multumesc pentru feedback! 🙂 Imi pare rau, imi imaginez ca este dureroasa situatia prin care treci. Nu exista nicio varianta prin care sa imbinati visele tale cu visele sotiei?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.