simona tivadar
Opinii

Cum a fost la evenimentul “Farfuria cu minte” susținut de dr. Simona Tivadar

Știți cum vă povesteam chiar acum două zile despre ce vremuri minunate trăim că avem atâta șansă la informație și la conferințe, evenimente și bonding cu oameni interesați de aceleași lucruri ca și noi? Uite, la asta m-am referit – am fost acum câteva săptămâni la o altă conferință legată de nutriție, susținută în București de Simona Tivadar, doctor în diabet, nutriție și boli metabolice.

Pentru cei ce n-ați mai întâlnit-o, în realitate sau online, am un singur sfat: căutați-o! 😀

Ce este Farfuria cu Minte?

Un eveniment în care noi am ascultat și doamna doctor a vorbit despre cum ar trebui să combinăm alimentele și să mâncăm echilibat și ce-ar trebui să includem în farfuria noastră pentru a ne asigura o masă consistentă și care să facă bine corpului nostru.

Masa este o sărbătoare

Pentru a transmite corect creierului nostru faptul că am mâncat, este nevoie să considerăm masa ca o sărbătoare. Mai exact, la masă nu este momentul potrivit pentru certuri de partener, copii, pentru discuții de știri negative, stat pe telefon. Este foarte important să privim și să mestecăm bine mâncarea, pentru a fi conștienți că mâncăm și a nu ne trezi peste o oră că ne e foame iar. Dacă nu-i areți creierului că mănânci, dacă te gândești la altceva în timp ce ești la masă, el n-o să conștientizeze ce faci tu și va intra în modul foame din nou foarte curând.

Arzi sau depui?

După fiecare masă, există 2 lucruri care se pot întâmpla cu alimentele pe care le-ai consumat:

  • le poți depune
  • le poți arde

Din păcate, o a treia cale nu există. Prin urmare, în funcție de ce activități alegem să facem în orele următoare mesei, ne asumăm o ardere sau o depunere de calorii.

Nutrienți principali și nutrienți secundari

Elementele principale din alimente sunt proteinele, lipidele și glucidele. Alimentele secundare sunt mineralele, vitaminele, fibrele, antioxidanții. În proporțiile potrivite toți sunt necesari și minunați, dar nu uitați că nutrienții secundari nu se pot absorbi în sânge atâta timp cât nu consumăm nutrienți principali în primul rând. Mai pe scurt, pumnii de tablete cu vitamine și minerale ne vor da doar un pipi mai scump dacă nu consumăm și proteine, lipide și glucide pentru a forma scheleteul pe care ele, vitaminele, să se lipească. Cum extremismul nu e bun nicăieri, el nu funcționează nici în nutriție – antioxidanții în exces devin pro-oxidanți!

Alte informații punctuale

  • Nu mai fugiți de grăsimi. Ele reprezintă un combustibil, o rezervă pentru organismul nostru, fără de care el nu poate funcționa.
  • Săritul peste mese este printre cele mai rele lucruri pe care putem să le facem pentru organismul nostru. Eu asociez săritul peste o masă cu ne-datul de mâncare iepurașului meu. Așa cum el se cațără pe mine când e momentul pentru masă, așa cred că vrea și corpul meu mâncare. 😀
  • Nu compensați o masă pierdută cu o masă uriașă mai târziu. Corpul nostru nu are nevoie de așa ceva (doar aspectul emoțional are).
  • Sucurile de fructe sau nefructe au o cantitate uriașă de zahăr.
  • Nu există alimente sănătoase sau nesănătoase. Există doar alimente, există proporții, există momentul zile în care mâncăm, există sport sau nesport după mese.
  • Apa și lămâia pe stomacul gol, dimineața, nu slăbesc pe nimeni. Nu există nimic în lămâie care are putere de ardere de grăsimi.
  • Doamna doctor și Organizația Mondială a Sănătății recomandă să nu dați copiilor niciun suc de fructe copiilor din momentul în care aceștia pot să mestece (pentru că un fresh de portocale = aprox. 4-5 fructe, are aproximativ 40g de zahăr. Corpul nostru poate bea cu ușurință 4-5 portocale, dar dacă ar fi să le mănânce/mestece, nu ar putea consuma atât de multe).
  • Nu credeți în siropuri sau extracte de fructe exotice minune. Credeți în sport și mișcare după mese.
  • Evitați pe cât puteți pâinea și produsele de patiserie congelate.
  • Alegeți sarea iodată (și puțină) în favoarea celei neiodate.

Deci, ce conține o farfurie pregătită cu minte?

O recomandare de farfurie pregătită cu minte înclude 50% din alimente să fie legume, zarzavaturi, chiar și legume congelate. 25% din farfurie ar trebui să conțină proteine (carne, ouă, pește, lactate sau brânzeturi), iar ultimele 25 procente ar trebui să fie acoperite de glucide (cereale, făinuri, pâine, paste, cartofi, etc.)

build a healthy diet

Cu toate astea, nu uitați că viața e prea scurtă pentru a mânca singuri. Luați pe cineva drag de mână și un pahar de vin în cealaltă și bucurați-vă de farfuria voastră de câte ori mâncați împreună. Momentele astea o să le țineți minte mai târziu, nu pe cele în care v-ați adunat pe un calculator caloriile și grăsimile. 😉

***

Related:

De ce nu mai mănânc eu mere, roșii, portocale

Educație despre nutriție de la conferința Bodyology

Dacă dietele ar funcționa, n-ar mai apărea altele noi în fiecare săptămână!
Sursă foto 1, 2

 

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.