Viața mea este suficient de neinteresantă uneori astfel încât să mă trezesc că mă uit la tot felul de filmulețe pe Youtube din toate domeniile posibile și imposibile. Sigur faceți la fel 🙂 . În fine – asta, combinat cu ideea mea de cadouri pe care vreau să le fac pentru Crăciun celor apropiați, dar despre care nu vă spun prea multe că unii dintre cei vizați îmi citesc blogul, am ajuns cutting the long story short la niște filmulețe cu aloe vera și cu idei de făcut sucuri și loțiuni pentru piele din ele.
Și pentru că mie îmi plac chestiile astea maglavais-istice (?!), fără toxine, ieftine, prietenoase cu pielea, dar și pentru că am avut o zi groaznică de la început până la sfârșit, m-am decis să mi-o închei făcând ceva distractiv, și anume un gel dinăsta cu aloe pentru ten și păr și ce-o mai fi. Mie-mi place să fac măști și prostii homemade, chiar dacă nu le fac atât de des pe cât vreau să las impresia. Că, na, lenea-i mare. 😛
Vă arăt mai jos cum am făcut, de ce am avut nevoie, cum, cât și unde să păstrați această loțiune, iar apoi vă povestesc și la ce o puteți folosi și cum vă puteți bucura de un produs cum nu se poate mai natural, făcut în casă dintr-o frunză reală de aloe vera. Adică na, doar din ingrediente pe care le puteți înțelege.
Aveți nevoie de:
- o frunză mare și groasă de aloe vera (nu știu spre ce specie să vă îndrum, vă zic doar că eu am găsit-o într-un hypermarket Mega Image. Trebuie să fie o frunză de aproximativ jumătate de metru lungime, merge și cu altele mai mici, dar o să vă chinuiți de-o să vă vină rău să scoateți vreun pic de gel din ele. Se vinde de regulă la zona de fructe exotice, pentru că este destinată în primul rând consumului.)
- o jumătate de cană de apă (*opțional)
Instrumente necesare în bucătărie:
(pe lângă un cuțit și un tocător):
un blender
o sită
un borcan sau un recipient de plastic cu spray pentru depozitarea rezultatului final
două mâini dibace
Cum se prepară gelul de aloe vera: (pun și un filmuleț mai jos care să exemplifice și mai bine tot procesul 😀 )
- Spălați bine frunza de aloe, tăiați-i capătul cel mare de jos și marginile laterale cu spini. Pentru a putea scoate mai bine gelul de aloe din interiorul frunzei, tăiați-o pe aceasta în mai multe bucăți mai mici.
- Luați fiecare bucată în parte și decojiți-o. O să rămâneți, în felul acesta, doar cu partea gelationasă și transparentă a plantei în mână. Pe măsură ce le curățați, puneți bucățile de gel în blender.
- După ce le puneți pe toate, adăugați și o jumătate de cană de apă, după ochi, în funcție de consistența pe care o doriți.
- Vjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj 1-2 minute. (vjjj înseamnă blenderul în funcțiune)
- Opriți blenderul și așteptați 5-10 minute să se ducă spuma care se formează înăuntru, altfel o să vă chinuiți ca mine s-o strecurați.
- Strecurați lichidul obținut într-un bol mai mare și apoi mutați-l într-un recipient cu spray (vă recomand mai degrabă asta decât un borcan, dar eu doar atât am avut).
Depozitarea gelului de aloe vera:
Țineți sucul/gelul obținut doar în frigider – dacă vi se pare din filmulețul meu că dintr-o frunză iese prea mult lichid, folosiți doar jumătate din ea și depozitați-o pe cealaltă în congelator.
Încercați să folosiți această compoziție timp de maxim 2 săptămâni, n-o folosiți niciodată dacă începe să miroasă ciudat. Are o durată de viață destul de mică din cauza lipsei conservanților din cosmeticele clasice.
La ce se poate folosi această loțiune/gel/apă/whatever
Eu n-am știut până ieri prea multe lucruri despre aloe vera și proprietățile ei, dar n-am vrut să pierd vremea cu această activitate fără să mă informez înainte despre beneficiile acestei plante.. Că atunci când ești informat, parcă altfel te simți când dai cu cardul.
Din experiență proprie, aloe vera este o plantă care vindecă frumos arsurile. Eu am avut una urâtă pe un braț, un semn de bună purtare de la o sobă, și am folosit un gel cu aloe (din comerț) pe zona respectivă. Nu s-a retras complet niciodată, dar nu se compară cu ce aveam la început. Planta de aloe este prietenoasă cu pielea pentru că are proprietăți atât antiinflamatoare, cât și de stimulare a colagenului.
Puteți să vă luați această loțiune pe care o faceți în casă într-un recipient cu spray și s-o folosiți ca spray răcoritor vara, la plajă (mijlocul lui noiembrie chiar e o perioadă potrivită pentru această recomandare, nu-i așa?). Puteți să v-o dați și pe păr, oricând, nu doar vara, cu o jumătate de oră înainte să-l spălați, pe post de mască. Sucul de aloe se poate și bea, singur sau împreună cu altceva care să-l îndulcească, dar eu nu m-am aventurat în direcția aia pentru că nu-mi place cum miroase. Nu vă recomand să aplicați acest suc/gel sau pulpa pe față, pentru că niciun produs manufacturat în bucătărie nu are o concentrație stabilă – un produs pentru față trebuie să conțină atât agenți activi, cât și agenți de calmare și hidratare, iar gelul de aloe vera singur poate fi prea dur pentru ten. Pentru ten vă recomand să cumpărați produse de calitate pe bază de aloe vera din comerț.
Eu nu cred în articolele pe care le-am mai citit cum că această plantă vindecă cancerul, pentru că în medicină nu mă bazez pe rugăciuni sau orice altceva care nu se numește studiu clinic. Așa că nu vă recomand aloe vera sau această loțiune făcută în casă pentru alt uz decât cosmetic sau pentru alte zile decât cele în care vreți să vă răsfățați cu niște măști home-made pentru păr sau pentru apa din cadă.
Ați încercat sau ați încerca să vă faceți acasă o astfel de loțiune? De asemenea, vă pasionează acest subiect al cosmeticelor homemade? 😀 Am făcut mai multe zilele acestea (un scrub, o sare de baie și o cremă de corp) și mi-ar plăcea să vi le prezint și vouă, că sunt prea simple, bune și naturale să le țin doar pentru mine! Plus că, frumos ambalate, sunt idei bune de cadouri de Crăciun și/sau Secret Santa pentru mame, surori, cumnate, prietene, colege, etc.
Sursă foto 1, 2, 3
15 Comments
Madi
November 16, 2018 at 12:43 PMWow… Ești foarte tare! Mi-ai trezit apetitul să încerc și eu. Mă pasionează ideea acestor produse făcute în casă, am mai cochetat și eu cu ele cândva, dar în ultma vreme m-am lenevit. N-am văzut niciodată frunze de Aloe în SuperMarket, dar am… în ghiveci 😀 Cred că aș putea sacrifica una, de dragul experimentului, să văd ce iese. Aștept cu interes celelalte rețete promise, sunt convinsă că vor fi o sursă de inspirație.
Ioana
November 16, 2018 at 12:46 PMSuper! 😀 Multumesc pentru raspuns! Am facut un scrub care miroase de-ti lasa gura apa si face pielea fina ca niciunul altul din comert. Abia astept sa vi-l arat, multumesc pentru feedback 🙂
Cred ca poti incerca si cu frunze de aloe de acasa, doar ca o sa iasa foarte putin gel (asta nu e o problema, poate il pisezi doar cu furculita, nu mai bagi la blender ca n-ai cantitate mare, si iti pui pe fata mai apoi). 😀
Marina
November 16, 2018 at 1:04 PMgood to know! Am sa incerc si eu!
Ioana
November 16, 2018 at 5:01 PMDaca incerci si iti place, anunta-ma 😀 Sunt curioasa eu, hehehe!
PS: De fapt, anunta-ma si daca nu iti place :)))
Ingrid
November 17, 2018 at 8:14 PMFoarte tare! Cred ca-mi fac si eu…
Am o întrebare.. de ce nu vad scrisul la tine pe blog? Scriu in orb. De asta nu mai comentez.Este ciudat.
Ioana
November 18, 2018 at 12:47 PMNu stiu la ce te referi :O O sa investighez si te anunt pe FB.
Miss I.
November 17, 2018 at 10:22 PMAm văzut si eu aloe la Mega, chiar na gândeam daca se cumpără. Acum ca zici, nu pare asa greu de făcut.
Mi-am amintit de o faza din vara lui 2017, eram in Grecia cu un grup de prieteni, iar doua fete au stat vreo 15-20 min in soarele care ardeaaaa, ca sa stranga aloe. Au pus-o intr-o punga in rucsac, in ideea sa se dea dupa plaja seara. S-a rupt punga si a curs gel in tot rucsacul :))
In aceași ordine de idei, mi-am facut un scrub de buze natural azi: doua linguri de zahăr (ideal brun), jumătate de lingura de ulei de măsline, jumătate de lingura de miere si jumătate de lingura de scorțișoară. Il masezi pe buze un minut, apoi clătești cu apă călduță. Minunat 😀 si nu m-a costat nimic extra, aveam totul in casa 😀 recomand!
o femeie
November 19, 2018 at 10:15 AMsi mie imi place sa ma mai joc dea tratamentele homemade dar asta nu facui niciodata. Data viitoare cand vad frunza de aloe imi cumpar si fac :).
ianca
November 22, 2018 at 6:35 PMAs incerca si eu, am acasa o planta, si chiar eram curioasa la un moment dat sa imi fac si singura niste produse de ingrijire – sa vad, oare imi iese? Multumesc pentru inspiratie. Sper sa reusesc sa fac asta cat mai curand. 🙂
Ioana
November 23, 2018 at 4:21 PMAi plante dinastea uriase acasa?? Incearca si arata-mi dupa ce-ti iese 😀
Dana Milos
November 28, 2018 at 9:27 AMCe idee buna, simplu de preparat și pare foarte fresh.
Eu mi-am făcut săptămâna trecută săpun. 100% natural, cu diferite uleiuri bune tare pentru piele. Sa văd ce o ieși pana la urma pt ca ia aprox 4 săptămâni sa se ‘cure’.
Ioana
November 28, 2018 at 10:58 AMUa, ce mi-ar placea si mie sa fac asta! Sa postezi reteta 😀
Un scrub, o cremă de corp și o sare de baie făcute în casă
November 29, 2018 at 10:03 AM[…] Am mai făcut și un gel de aloe vera, despre care vă povesteam aici. […]
Maria
December 12, 2019 at 8:23 AMBuna. Eu plănuiesc sa fac gel de aloe vera pentru demachiere si masti de față
Ioana
December 14, 2019 at 9:00 AMHello! 😀 Spune-ne dupa cum ti s-a parut. Eu nu l-am folosit pe fata, doar pe par.