student în uk costuri
Back to Romania (old blog)

Câți bani am cheltuit pe lună ca student în UK?

La evenimentul UK Study organizat de British Council România la care am participat săptămâna trecută am primit o mulțime de întrebări despre acest subiect pe care eu l-am abordat mult la începuturile acestui blog și pe care l-am neglijat ușor recent, și anume studiile în UK. Pentru că am primit atât de multe întrebări, atât live cât și pe mail, și pentru că anul trecut postările pe acest subiect erau destul de populare, o să le reiau o dată pe lună, să nu uităm de unde am plecat. 😀

Am discutat sâmbătă despre o mulțime de avantaje și dezavantaje ale plecatului la studii în UK, fie că vorbim de facultate, master sau licență. Am fi avut, probabil, nevoie de mult mai multe ore ca să acoperim doar the basics, dar eu sper că cine a fost interesat cu adevărat să primească tips & tricks le-a înțeles foarte bine din ceea ce s-a discutat.

În paranteză, pentru cine a ajuns mai târziu la mine pe blog, eu am terminat în 2015 facultatea și masterul în Inginerie Structurală la Univeristy of Manchester. Toate articolele pe care le-am mai scris despre Anglia, facultate & co. se găsesc aici

N-am vorbit deloc despre bani, deși din întrebările primite înțeleg că această temă a fost în gândul tuturor. Ar fi culmea altfel. 🙂 Pentru că încurajez educația de orice fel, incusiv cea financiară, vă povestesc cum a fost povestea mea personală cu banii cât timp am studiat în Anglia. Nu voi intra în detalii din perioada de după terminarea facultății, când m-am angajat full time.

Student în UK – costuri lunare și anuale

În mare, există 2 categorii mari și late atunci când vine vorba de bani în contextul plecatului la studii în UK (și nu numai, e la fel pentru orice țară):

Le luăm pe rând pe fiecare.

 1. Plata studiilor de licență – cât costă și ce opțiuni ai

Fiecare website al unei universități care vă interesează o să vă spună clar cât costă, cu virgulă, fiecare an de studiu de la fiecare facultate din cadrul său. Prin urmare, cifrele folosite de mine vor fi doar orientative aici. În 2011, când am început eu facultatea, un an de studiu costa la toate facultățile din UK, cu mici excepții, aproximativ £3300. Prin urmare, studiile mele de  4 ani în Manchester (3 ani facultatea, Bachelor, plus 1 an masterul), m-au costat în medie 3300 x 4 = £13200 (aproximativ €15000).

În 2012, anul de studiu în Anglia a fost majorat la aproximativ £9250. Prin urmare, toți cei care au început studiile în 2012 au avut nevoie de aproximativ £9250 x 4 = £37000 pentru studii.

Cifrele de mai sus sunt doar pentru studenți catalogați drept Home & EU, adică cei ce au naționalitate și reședință în Uniunea Europeană, inclusiv în Marea Britanie. Nu există statut special pentru englezi din acest punct de vedere. Studenții din afara UE au taxe mult mai mari, între £10-20 000/an.

Numărul studenților care își plătesc aceste sume din buzunarul propriu este foarte mic.

Marea majoritate, inclusiv eu, apelează la celebrul împrumut de la Guvernul Britanic care plătește anii de studiu pentru tine și pe care trebuie să îl returnezi după terminarea facultății, după ce te angajezi și după ce câștigi peste £19 000 lire/an brut, dacă te angajezi în Anglia. Dacă muncești în altă țară, limita pe care trebuie să o câștigi pentru a trebui să începi să returnezi din bani este alta.

Vorbind strict despre mine, eu am început să dau înapoi din banii de studiu la câteva luni după ce m-am angajat. Am dat sume diferite (£50, £70), în funcție de cât am câștigat. Dau bani înapoi pentru acest împrumut și acum, când sunt agajată full time în România.

Vă reamintesc că cifrele de mai sus se referă strict la Anglia, adică nu la întreaga Mare Britanie. În Scoția, spre exemplu, studiile universitare sunt gratuite pentru studenții Home &EU, la fel ca în Danemarca.

Plata studiilor pentru master este o totală altă mâncare de pește și este nevoie să cereți informații mai amănunțite la Universități. Există burse pentru master-uri, dar eu nu cunosc detalii. Programul meu de la facultate avea un master inclus, n-a fost nevoie sa aplic separat pentru el.

Dacă doriți informații detaliate și pe care nu le-ați găsit pe Google despre oricare din lucrurile pe care le-am scris mai sus, știți unde mă găsiți. 🙂

student în uk costuri

 • Banii pentru chirie, mâncare, de buzunar

Dacă pentru subiectul anterior lucrurile sunt destul de bătute în cuie, aici o luăm pe arătură. Banii pentru chirie, mâncare, haine, cosmetice, ieșit în oraș, trăit în general pot să difere foarte mult de la om la om, în funcție de stilul de viață pe care dorește și își permite să îl adopte. Prin urmare, vă reamintesc iar că tot ce scriu, scriu din propria-mi experiență.

Am stat în multe case și apartamente în Anglia, după cum povesteam aici. În primul an am stat la cămin, unde am plătit £300-350/lună pentru o cameră single, cu chiuvetă în cameră, pe un etaj cu alte 7 fete. La 10 minute de școală. În Anglia nu prea știu să există camere de cămin pentru 2 sau mai multe persoane. În anii următori am plătit aproximativ £250 pe lună pentru o cameră într-o casă de 3-4 camere. Întotdeauna am stat singură în cameră. Mai recent, după ce m-am angajat, am stat și în niște apartamente, pentru care am plătit £450/cameră (în centru),  respectiv £375/cameră (la 20 de minute de centru). După cum vedeți, prețurile pot să difere foarte mult în funcție de tipul clădirii (casă, bloc), locație, vechime, etc.

Pe lângă această chirie, la fiecare cazare în afară de căminul din anul I am avut de plătit facturi. Ele m-au costat aproximativ £70 pe lună (curent, apă, gaz, telefon, internet).

Pe lângă chirie și facturi, la fiecare cazare de după ce n-am mai fost studentă am avut de plătit o așa numită council tax. Este vorba despre o sumă de bani care se plătește lunar și care variază de asemenea în funcție de locație, nr de persoane, vechimea clădirii și care reprezintă plăți către consiliul orașului. Împărțind un apartament de 2 camere, cu o altă persoană, am plătit în ultimele 2 chirii în care am stat aproximativ £50 pe lună, de persoană. Studenții sunt scutiți de această taxă! 😀

Pe transport am dat așa: nimic în primul an (stăteam foarte aproape de școală), nimic în al doilea an (nu eram aproape de școală, dar aveam un bus gratuit care circula în campus și mai mergeam cu el când nu o luam direct pe jos), aproximativ £200/an în anii trei și patru (pentru un abonament valabil pe toate liniile). £200/an înseamnă cam £17/lună.

Îmi este foarte greu să fac o medie a banilor cheluiți pe lună pe mâncare. Spre exemplu, când eram în sesiune nu stăteam acasă deloc și dădeam bani pe toate cele 3-4 mese ale zilei, deci cheltuiam enorm. Am avut și perioade când îmi plăcea să gătesc, așa că salvam niște bani pregătind mâncare acasă. Depinde foarte mult de stilul fiecăruia, dar având în vedere că am vorbit mai sus despre cheltuielile prin care eu am trecut prin studenție, bag de seamă că și alți studenți vor trăi similar mie: cu ASDA, cu mâncare înghețată, semi-preparată, pâine prăjită/cu gem/zacuscă/peanut butter, multe paste, multă fasole și multă mâncare indiană.

Vorbind din nou strict despre mine, vă spun că am cheltuit mai mult pe mâncare după ce-am terminat facultatea, dar cu toate astea nu cred că am depășit niciodată £100-150 pe lună pe mâncare. Se poate trăi lejer și cu mai puțin de atât, eu am dat un maxim, nu o medie. N-am considerat aici nicio ieșire la restaurant, deși uneori, mai puțin în facultate și mai mult după, veți vrea să faceți și asta.

Pe lângă lucrurile aceastea, vei avea nevoie întotdeauna de cosmetice, haine, încălțăminte, un bilet la un film, o carte, niște băuturi pentru o petrecere, un bilet de avion către România. Cheltuielile se adună și aici, dar cât va cheltui pe lună o persoană depinde din nou de stilul fiecăruia de trai. O să vă povestesc într-un viitor articol despre cum să faceți să profitați din plin de toată oportunitatea aceasta internațională fără să uitați că banii pe care îi dați pe traiul și studiile voastre acolo nu sunt doar pentru diploma de la sfârșit, cât pe toată experiența de viață în sine.

De unde pot face rost de bani?

Cu plata studiilor am rezolvat-o. V-am povestit despre Guvernul Britanic care vă poate ajuta, v-am spus despre metoda de returnare a banilor. Când vine vorba despre cheltuielile personale (de chirie, facturi, mâncare, etc.), aici nu vă mai prea ajută nimeni în afară de mami, tati sau fix voi.

Din cunoștințele mele, nu există la acest moment (n-a fost nici în trecut) vreo bursă pentru studenții români. Așadar traiul vostru poate fi plătit cu bani:

 • de la părinți
 • de la un loc de muncă pe care vi-l găsiți acolo.

Dacă vă decideți să vă căutați un loc de muncă, faceți asta doar dacă nu aveți altă opțiune și doar dacă orarul de la școală vă permite. Dacă aveți cursuri zilnic, va fi mai greu să și munciți. Există și unele facultăți care au cursuri în 3 zile pe săptămână și care vă dau posibilitatea de a munci câteva ore. Legal, maxim 20 aveți voie dacă sunteți înrolați ca studenți într-un program full-time de studiu. Ilegal (adică fără acte), sky is your limit. 🙂 Dacă vă decideți să lucrați, o variantă care v-ar impacta studiile cât mai puțin ar fi să munciți vinerea și sâmbăta după masa.

***

Sper că v-au fost utile informațiile de mai sus, iar dacă v-ar plăcea să aflați și alte completări despre costuri și studii în UK, scrieți-mi mai jos! 🙂

Sursă foto 1, 2, 3

 

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Andreea Chiuaru
  November 20, 2018 at 2:26 PM

  Super cool articolul asta! Dar nu pot sa nu ma intreb cum de tii minte toate astea, pe cuvant. Eu abia daca stiu unde mi s-au dus banii pe luna trecuta, de exemplu.

  • Reply
   Ioana
   November 20, 2018 at 2:49 PM

   Tu crezi ca eu stiu unde mi s-au dus banii de luna trecuta?! :)))
   Serios acum, I am a woman of figures. :)) Retin cifre si numere, dar pt articolul de azi am si verificat niste tranzactii de-ale mele si niste articole oficiale publicate de altii, ca sa vad daca se mai aplica astazi situatia mea de acum cativa ani.

 • Reply
  Bookish
  November 21, 2018 at 2:33 PM

  Eu am fost plecată tot anul 3 cu o bursă Erasmus în Spania, La Coruña. Bursa lunară era de 350 euro, dar banii au intrat cam în 3 tranșe, așa că trebuia să ți-i drămuiești tu să ai 350/lună. Chiria mă costa 175 euro, într-un apartament de 4 camere pe care-l împărțeam cu 3 italieni. Erau incluse și cheltuielile (apă, curent, etc) + serviciile unei doamne care avea grijă de apartament și făcea curat la 1-2 săptămâni (în baie,bucătărie). Pe transport dădeam undeva pe la 20 și ceva de euro, aveam o reducere de student. Apoi restul pe mâncare și mici excursii. Dar, bineînțeles m-au mai ajutat și părinții cu banii. La un moment dat am vrut să mă angajez la un restaurant (aveam ore ca în liceu, de la 8 până pe la 14), dar au trebuit multe hârtii, și, până le-am obținut se ocupase locul. Cam 2 luni de zile am dat meditații de engleză unui spaniol. Bine, nu știu cât de relevante mai sunt prețurile astea acum pt că ce povestesc eu se întâmpla în 2006-2007, dar, oricum în Spania e mai ieftin ca în UK.

  • Reply
   Ioana
   November 22, 2018 at 4:49 PM

   Mai, experienta strainatatii este ceva ce as recomanda oricui. Alt om esti dupa! Ce bine imi pare ca ai avut si tu ocazia sa experimentezi asta. 🙂

 • Reply
  Ingrid
  November 22, 2018 at 2:10 PM

  Interesant articol, mai ales ca fiica-mea iubește Marea Britanie si cine știe… poate ca merge sa studieze acolo.
  Mulțumesc, Ioana!
  Îmi plac mult articolele tale. ?✨?

  • Reply
   Ioana
   November 22, 2018 at 4:48 PM

   Multumesc, Ingrid! Mai ai probleme cu (,) comentariile?

   • Reply
    Ingrid
    November 23, 2018 at 1:58 PM

    Da. Mi-am scris datele fără sa vad, apoi s-a reparat. ??✨

 • Reply
  Mama Aluniţă
  November 23, 2018 at 8:22 PM

  Chair ca foarte util articolul, niciodata nu m-am intrebat cat costa studiile astea afara, pe care din ce in ce mai multi copii din jurul meu aleg sa le faca.
  Dar am inteles eu bine: practic s-au triplat costurile scolii in 2012? De ce?

  • Reply
   Ioana
   November 26, 2018 at 10:57 AM

   Da. Nu stiu de ce s-a intamplat asta, dar BBC zice ca ”Universities in England will be able to charge tuition fees of up to £9,000 per year from 2012, as the government transfers much of the cost of courses from the state to students.”

   9000 erau in 2012, acum sunt 9250. In Anglia cam toate universitatile au aceleasi taxe, 9000 si 9250 sunt niste sume batute in cuie, nu alege fiecare cat vrea sa ceara studentilor. Totusi, universitatile cu rezultate mai bune (nu stiu exact din ce puncte de vedere) au voie sa ceara mai multi bani (de exemplu suma maxima de 9250) fata de universitatile cu rezultate mai slabe care pot cere maxim 6000 sau ceva de genul asta.

   ( https://www.bbc.com/news/education-11677862 )

 • Reply
  O femeie
  November 28, 2018 at 9:42 PM

  super articol! sper cat mai multi tineri sa il citeasca!

  • Reply
   Ioana
   November 29, 2018 at 9:46 AM

   Merci pentru feedback! Sper sa ajunga la toata lumea care are nevoie de el 🙂

 • Reply
  Highlights of Noiembrie 2018 ❄ • Back to Romania
  December 1, 2018 at 8:31 PM

  […] acest subiect, am scris mai mult despre el anul trecut aici. Ultimul articol din această serie, Câți bani am cheltuit pe lună ca student în UK? a fost foarte popular în aceste […]

 • Reply
  Bianca
  June 17, 2019 at 6:05 PM

  Nu va luați după acest articol. Este u ul eronot și va poate costa. Sunt multe universități unde în campus sunt și 2 locuri în camera. Chirie în Anglia este foarte mare. Trece de £400 450 pe luna. Cetățenii romani au dreptul de mai mult de 20 de ore de munca part time, chiar dacă studiați full time, noi nu avem nevoie de viza ?

  • Reply
   Ioana
   June 18, 2019 at 3:57 PM

   Buna! Merci de feedback! 🙂 Nimic din acest articol nu este eronat sau fals, este 100% experienta mea proprie si personala ca studentă în UK între 2011-2015. Nu ar trebui sa vorbeste despre bani (pentru chirie, mancare, taxe etc) fără să menționezi și această variabilă crucială numită orașul despre care vorbești! Pari să locuiești sau să fi locuit în UK, deci trebuie că înțelegi că n-ai voie să compari mere cu pere, nu? 😉

   Te invit să ne povestești experiența ta în mai mult detaliu, ce zici?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.