În continuare articolului cu 5 lucruri pe care le-am învățat locuind în Anglia și cu ocazia faptului că peste o săptămână împlinesc fix un an de când m-am întors în România, vă povestesc mai jos despre 5 lucruri pe care le-am învățat de când sunt din nou în țară.
Să nu rămân într-un loc în care nu-mi place și să nu mai fac lucruri care nu-mi plac
Eu am înțeles mantra asta mai mult în relație cu locul de muncă, pentru că în timpul meu personal nu fac by default lucruri care nu-mi plac (who does?!). Atunci când am observat că nu m-am mai dezvoltat, personal și profesional, într-un loc de muncă, am început să caut altceva. Să fiu deschisă la noi oportunități, în noi domenii, am căutat să învăț cât mai multe lucruri noi și să plec de unde nu-mi mai face plăcere. Best decision ever! Nu știu dacă înainte aș fi avut curaj să-mi schimb meseria (sau altele) la 180 de grade.
2. Să-mi fac timpul liber să valoreze mai mult
Eu fac în fiecare an un album cu poze cu highlighturile anului respectiv, motiv pentru care scopul meu de zi cu zi este să fac lucruri suficient de interesante astfel încât să am cât mai multe poze și amintiri de adăugat în album la sfârșitul anului. Drept pentru care nu mă mai dau înapoi de la mers la concerte, de vizitat locuri pe care am vrut dintotdeauna să le văd dar n-am reușit, de participat la evenimente de tot felul și din toate domeniile posibile.
Eu sunt un om și sunt formată din n-sprezece lucruri care-mi plac. Nu sunt definită doar de jobul meu sau de ceea ce-mi aduce bani. Sunt definită de toate lucrurile care mă pasionează. Am început să fiu mult mai curioasă și să vreau să fac parte din comunități din toate domeniile ce-mi plac mie. Ăsta e un lucru minunat, simt că nu mai sunt un mic roboțel care pleacă, vine de la muncă și atât! Blogul și toată activitatea mea din jurul lui are o contribuție mare în direcția asta.
3. Poți câștiga bani din pasiunile tale.
N-o fac eu, dar acum cred asta mai mult ca niciodată. Am fost crescută cu ideea că doar unele meserii aduc bani în lumea asta. Așa că dacă-ți place să pictezi sau să gătești, tot va trebui să faci măcar o facultate de ceva Științe ca să fie. Pentru că, știi doar, din pictat și lucru manual sigur n-o să poți trăi niciodată. Valul de start-up-uri care există în România în momentul de față, plus o mână de oameni pe care îi cunosc și care au avut curaj să-și lase joburile pentru hobbyurile lor m-au convins că astăzi, dacă îți dorești cu adevărat și ai o idee care rezolvă o necesitate a societății, poți face bani și din hobby-urile tale! 😀
4. Mi-e foarte, foarte greu să mă înțeleg cu oamenii din generația părinților mei.
Mi se pare că există o diferență de la cer la pământ între mentalitatea tinerilor din 2018 și mentalitatea celor ce-au fost tineri în 1980-90. Dar mă rog, nu-i un lucru ciudat sau neașteptat ăsta. Doar că e sursa multor frustrări de ambele părți. Tinerii sunt frustrați că au uneori deasupra lor oameni care nu înțeleg anul 2018 cu tot ce înseamnă el (necesități, tehnologia care acaparează totul, nivelul de trai, bani mai mulți ca acum câteva zeci de ani, etc.), ceilalți sunt frustrați că tineretul nu-i asculta sau respectă. Și bam, scântei peste scântei când se intersectează cele 2 mentalități! Nu știam asta până să revin în țară, în Anglia nu era așa mare podul între generații. Soluția mea: o înjurătură în gând și plecat mai departe, că nu prea am cum să schimb oamenii bătuți în cap. Eu pot să-i schimb doar pe cei deschiși la minte. 🙂
5. Mi-am reamintit cât de mult îmi place să mă plimb cu bicicleta 😀
Pentru că Bucureștiul nu este (încă) un oraș bike-friendly, nu merg cu bicicleta la muncă sau în alte locuri în care aș putea ajunge mult mai repede decât o fac cu metroul sau mașina. Mi-e frică de berbecii din trafic. Dar există niște parcuri în care e foarte fain să te plimbi, iar mie-mi place foarte mult să fac asta, mă relaxează. Îmi place verdele din parcuri și e o metodă foarte bună de încărcat baterii. Uitasem ce faine sunt bicicletele!
6. (bonus) Oamenii minunați care-mi fac mie viața mai bună anulează toate răutățile din partea celorlalți.
Asta cred eu. Dacă aș sta să mă supăr pentru fiecare prost care-mi trece calea și dacă mi-aș da energia în direcția aia, aș avea o viață foarte tristă. I ain’t got no time for that! 😀
7 Comments
Delia
June 20, 2018 at 6:26 PMCum cine? eu, spal vasele in timpul liber si nu imi place deloc. Dar o să rezolv asta curand :))
În altă ordine de idei ai mei au fost socati cand am decis să fac design, erau siguri că liceul si facultatea de arte nu te ajută cu nimic si ca mai bine eram profa de desen. Intre timp si-au schimbat parerea.
Ioana
June 21, 2018 at 9:11 AMAi vazut? Exact! Merci de completarea asta, e ca o confirmare ca n-am batut campii cu ce am scris 😀
Am citit undeva ca noi nici macar nu stim ce joburi vor aparea in 10 ani, deci nu stim pt ce joburi ne pregatim copiii. Ai tai sigur nu se gandeau ca facultatea de arte poate sa te ajute sa faci arta cu mouse-ul in mana. Nu stiau pt ce joburi te pregateau!
o femeie
June 21, 2018 at 2:44 PMla nr.3 iti confirm: mi se pare extraordinar sa castig bani din cusut.
Dar nici cu celelalte nu mi-e rusine :)))
Natalia
June 21, 2018 at 8:45 PMReferitor la 4, un citat fain dintr-un serial: “Copiii (deveniti adulti) asteapta o viata ca parintii sa isi ceara scuze pentru ce le-au facut in copilarie, iar parintii asteapta o viata sa li se multumeasca pentru tot ce au dat.” Si foarte rar asteptarile astea se indeplinesc. Cat m-am regasit aici….Stiu ca punctul tau nu e despre ce parinti si copii, dar mi se pare ca exista o legatura oricum.
PS1: Mai (o) femeie, ce cosi?
PS2: Ioana, este super tare ca ai descoperit bicicleta, chiar si in Bucurestiul total nepregatit pentru asta. Ultimul punct e in genul “despite of…” 🙂
Ioana
June 21, 2018 at 9:43 PMA ramas cu mine citatul asta, sa stii!
o femeie
June 22, 2018 at 9:13 AMPS1: acum hip bags + beach bags
Dar de obicei nimic complicat, doar in gama zero waste.
Lecții după primul an de blog • Back to Romania
October 5, 2018 at 9:51 AM[…] 5 lucruri pe care le-am învățat de când m-am întors în România […]