Educație

Să fii tânăr și să zici că nu te interesează politica este ca și cum ți-ar fura cineva jumătate de salariu în fiecare lună, iar tu ai spune că nu te deranjează prea tare pentru că oricum mai ai cealaltă jumătate, deci stai bine

Am vrut de mai demult să scriu un articol pe subiectul ăsta, dar nu m-am simțit suficient de pregătită/motivată să vorbesc despre așa ceva.

Am înțeles, între timp, că ignorând politica doar pentru că efectele ei nu m-au ars încă foarte vizibil este o colosală prostie din partea mea. 

În 2018, pentru oricine are peste 18 ani, nu prea le am cu politica, nu știu cine ce face pe-acolo mi se pare o ignoranță crasă, și nu un protest la adresa guvernului care te enervează. Plot twist, lumea de pe toate continentele este enervată de guvernele lor. Încă n-am auzit un om în Anglia, în 6 ani cât am stat acolo, care să spună

mamă ce-mi place guvernul nostru, chiar mi se pare că e plin de oameni deștepți.

N-am auzit-o nici în România, evident. Nu-i rănești cu nimic și nu-i înveți nicio lecție dacă îi ignori, singurul căruia îi faci rău ești tu.

Am tot la fel de multe cunoștințe teoretice legate de politică precum majoritatea dintre voi, adică spre deloc. Tot ce știu, știu din presă și din filtrul propriei gândiri. Prin urmare, sunt multe pe care nu le știu nici eu și nu mă cred vreo deșteaptă – chiar deloc. Ce-am scris azi e doar părerea mea, iar dacă greșesc apreciez mai mult ca orice un feedback constructiv jos în comentarii!

Ok. Treceți peste ce-am zis despre Anglia acum. Problema e că de fiecare dată când:
  • te enervează că faci zeci de ore pe drumurile patriei până la o anumită destinație (pentru că nu ai autostrăzi)
  • printre numeroși șoferi berbeci (care sunt așa pentru că n-are cine să-i amendeze)
  • când mori de cald în tramvaie și autobuze (care n-au nici măcar un minim de confort)
  • când intri pe ușa spitalului și ți se pare că ai intrat într-un film comunist
  • când te plimbi cu milioane de hârtii de la ghișeu la ghișeu și te enervezi pentru că nimeni nu te ajută
  • când devi nervos pentru că toată lumea în jurul tău e nervoasă și violentă
  • când vezi că nu există legi pentru chestiile care contează (anti violență în familie, etc.)
  • când ți se pare că educația și sănătatea sunt flu flu în aer
  • când vezi cum oamenii politici distrug toate resursele țării și nu investesc în turism și dezvoltare
  • când înțelegi că suntem o țară săracă
  • când plângi într-un aeroport că ești forțat să pleci de lângă ai tăi
  • sau când te gândești să pleci din țară, dar nu ți-e ușor
  • când vezi mizerie, mici și bere în parcuri și la munte
  • când ai vrea piste de biciclete, dar, ce să vezi!
  • când prețurile imobiliarelor cresc incorect de mult
  • când șoferi omoară oameni nevinovați și rămân nepedepsiți
  • când vezi cum oameni mor în tragedii gen Colectiv pentru că nu-i pasă nimanui de legi care să protejeze oamenii
  • când ți-e frică de lumea în care o să-ți aduci copiii
  • când ți-ar prinde bine un salariu mai mare și un mediu de lucru bun

Quotes Of The Day - 14 Pics

De fiecare dată când întâlnești lucrurile de mai sus, reține:

Dacă ești angajat și locuiești în România, în fiecare lună dai niște bani la stat, că vrei, că nu vrei. Unu la mână, dai taxa formată de diferența dintre salariul tău brut și salariul net. Drept urmare, rămâi în mână cu aproape jumătate din salariul tău brut. Poți calcula aici valoarea exactă a acestei taxe, deci suma pe care statul o primește CA CAdou pentru că tu mergi la muncă zi de zi.  Apoi, din acea jumătate care-ți rămâne în mână, salariul net, nu uita că mai dai încă 19% înapoi tot la stat, ca și TVA pentru orice bun pe care-l cumperi. Deci nu chiar tot net-ul rămâne pe cardul tău.

Acuma, partea interesantă:

La fel ca și tine dau toți oamenii din jurul tău. Părinții, prietenii, vecinii, toți din metrou, toți din toate mașinile de pe stradă, toți din tot orașul și toată țara. TOȚI, fără excepție.

LUNĂ.

DE.

LUNĂ.

Poți să-ți imaginezi cam câte milioane de euro ajung în grija politicienilor în fiecare lună, în fiecare an? Eu nu, e o cifră prea mare. Imaginează-ți și ce s-ar putea face cu banii ăia, dacă n-ar exista corupție și conducători hoți în țară. Nu-i greu, o excursie scurtă până în Anglia sau Olanda o să-ți arate cum am putea trăi și noi. Doar că, oh wait!

Ce simți tu că-ți dă statul înapoi, ca mulțumire pentru toată această cotizație?

Toate treburile alea ce le-am scris mai sus cu bullet points și nimic în plus.

politică Privilege is when you think something isn't a problem because it's not a problem to you personally

Iar dacă după toate astea tu, locuitor din România, încă spui că nu te interesează politica, nu ieși la proteste pentru că oricum nu rezolvi nimic, atunci faci exact ce doresc politicientii să faci. Adică rămâi dezinformat, iar atunci când ești dezinformat ești foarte ușor de manipulat. Uite-așa ajung ei să aibă averi de milioane de euro, iar tu, care ai ales să accepți și să nu te intereseze politica, în loc să protestezi și să te opui, primești toate cele enumerate mai sus cu bullet points.

Dacă-ți convine aftermath-ul, aia e! 🙂

***

Efectele corupției se văd atunci când prea mulți oameni sunt comozi și le acceptă.

Cea mai simplă, bună și închizătoare de guri replincă e celebra oricum merg degeaba la protest, nu se schimbă nimic. Dacă vrei să se schimbe ceva plânge-te, nu sta să înghiți! Știu că nu e cool să vorbești despre asta pe Facebook sau Instagram. Am înțeles în perioada tensionată a ultimelor zile că lipsa unei minime educații politice duce aici sau aici, iar eu știu sigur că n-o să ajut pe nimeni să ajungă acolo. Pretind că am un blog de educație urbană până la urmă, nu de prostire în masă! 🙂

În ziua de azi nu prea mai e cool să n-ai educație în domeniul politic. Data viitoare când mai auzi de oameni ieșiți în stradă la proteste, reține că ăia sunt doar oameni care s-au săturat să plătească statul pentru servicii gen sărăcie, gropi în șosele  sau infecții din spitale. Ajută-i sau stai și plânge-te în continuare așteptând să pice schimbarea din cer, fără niciun efort din partea ta.

La proteste o să ies în continuare. La vot, întotdeauna. Mai rău decât un rezultat prost la vot e nemersul la vot. Vreau să le zic copiilor mei, când o să-i am, că am făcut tot ce era omenește posibil pentru binele lor încă dinainte ca ei existe. Vreau să-mi fie bine mie, acum, pentru că știu prea bine cum se trăiește într-o țară nemâncată de corupție, dezvoltată și EDUCATĂ. Lumea în care o să trăiască copiii noștri noi o facem, acum. Gândește-te la asta înainte să decline următoarea invitație de a ieși în stradă să te vadă o lume întreagă.

Politică Seeking happiness has a way of leading to unhappiness. It is in seeking my purpose in life that fulfills me in my search for happiness. Also if you know what I stand for; you'll also know what I won't stand for. It is about Values and standing for them.

Sursă foto 1, 2, 3, 4

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

15 Comments

  • Reply
    Miss I.
    June 22, 2018 at 3:08 PM

    Nici eu nu înțeleg cum poți să mergi la muncă în fiecare zi și să spui că nu te interesează politica, pentru că oricum nu te afectează. Dude, what?! Adică what #$%$^&^&^@!@ what?
    Bunica mea e internată în spital zilele astea, mă ia groaza când mă gândesc că-s femei care ar trebui să depună mărturie de față cu animalul care le-a violat, ieri pe bd. Șincai mi-a ajuns apa până la glezne pe trotuar, gurile de canal dădeau pe afară și mirosea a tot felul de deșeuri, pe Tineretului avea cam jumătate de metru aproape, iar mașinile aproape înotau…. și totuși, sunt oameni care zic că politica nu-i afectează!!!

    Și, evident, mă bate tot mai mult gândul plecării și mă cutremur la ideea de bilet doar dus și lacrimi prin aeroporturi și pe skype.

    • Reply
      Ioana
      June 22, 2018 at 3:21 PM

      Nu-ti pierde speranta, mie nu mi se pare viata in Romania chiar asa de horror. Ideea nu era sa scot in evidenta toate lucrurile naspa de la noi, ideea era sa nu ne mai prefacem ca nu ne pasa de politica si sa facem ceva in sensul asta cat mai avem putere. Ma deranjeaza putin tinerii care refuza sa se implice & informeze pe subiectul asta. Pe ei i-am targetat mai mult. Stii, de plecat o sa plece unii, dar n-o sa plece niciodata toti.
      PS: De ce oamenii care ies la proteste sunt foarte importanti a scris cineva aici, uite: https://www.digi24.ro/opinii/ce-se-va-intampla-dupa-condamnarea-lui-dragnea-951048

      • Reply
        Miss I.
        June 22, 2018 at 10:15 PM

        Sigur, nu este horror, mai ales că aici sunt cei mai dragi oameni. Din păcate, pentru fiecare dintre noi sunt anumite puncte critice, cred, care trebuie să funcționeze acceptabil măcar. Pentru mine, unul dintre ele este sistemul de sănătate și, din păcate, nu funcționează la nivelul la care mi-aș dori. Și nu e vorba că n-au betadină în sălile de operație (happened to me, asistenta de sală i-a zis rezidentei: ”Cristina, vezi că asta e toată betadina pe care o avem” și arată cam un deget-două pe fundul unei sticle), sunt chestii mai sensibile despre care nu e locul și momentul să discut.
        Ăsta e motivul principal pentru dorința de plecare, dar știi cum e, când se adună toate și mai sunt și perioade din astea ca acum, îmi vine să explodez 🙂

        Mersi pentru articol!

        • Reply
          Ioana
          June 25, 2018 at 10:51 AM

          Te cred, nu e o perioada usoara pentru nimeni. O s-o depasim cu bine in final, o sa vezi 🙂 Daca n-o depasim cu bine, inseamna ca nu e finalul inca.

      • Reply
        Miss I.
        June 22, 2018 at 10:20 PM

        Am dat send prea devreme. Voiam să zic că fix asta discutam și eu cu prietenul meu azi. Am citit declarația lui Dragnea, cum că din păcate s-a lungit cu Codul Penal și nu se mai poate vorbi despre adoptarea lui în Parlament, așa că ne așteptăm la OUG. Ceea ce poate-poate ne scoate pe mai mulți din casă , iar protestele masive provoacă probleme interne. Noi singuri n-avem șanse să-l dăm jos, dar din interior poate-poate se întâmplă ceva. Ne vedem în piață 🙂

  • Reply
    O femeie
    June 22, 2018 at 9:24 PM

    Guilty.
    Nu am votat pana la 30 de ani si faceam si pe superioara ca nu ma amestec. O snoaba de femeie. Acum votez, citesc, fusei si la demonstratii.
    Dragi tineri, iertati-ma. Din vina mea suntem aici. Ok, si a altora.

    • Reply
      Ioana
      June 25, 2018 at 10:53 AM

      It’s all about education, vezi? Ma bucur cand intalnesc oameni care zic ce-ai zis tu mai sus 🙂

  • Reply
    Mama Aluniţă
    June 23, 2018 at 4:50 PM

    Apropo de voturi si de ceea ce ne doare personal sau nu, acum patru ani, la alegerile pentru prezidentiale, m-a intrebat o femeie simpla, de la tara, cu cine am votat. I-am spus ca, “bineinteles, cu Iohannis”. Si i-am si explicat, in mare, de ce era raul cel mai mic. S-a intristat si mi-a marturisit ca ea a votat cu Ponta. Era evident rusinata de ceea ce facuse “Ne-au amenintat la noi in comuna ca daca vine Iohannis la putere ne taie pensiile. Iar eu, ca proasta, i-am crezut. Si zau daca inteleg de ce mi-a fost frica, pentru ca eu nici macar nu am pensie!”.
    In rest, felicitari pentru implicarea civica! Sper sa rezisti asa in tara asta…

    • Reply
      Ioana
      June 25, 2018 at 10:51 AM

      Exista super putine probleme in tara/lumea asta despre care sa nu pot sa zic ca lipsa educatiei e sursa lor. Asa cred si in situatia ta de mai sus 🙂

  • Reply
    Sergiu
    July 27, 2018 at 11:04 AM

    E foarte bine ca iti pasa de lumea politica pentru ca e inseamna ca vrei cei mai bun de la viata si ai motivatia de a obtine cei mai bun de la viata.
    Intradevar, punctul de vedere comun, conventional, este ca politica ne afecteaza viata in mod direct. Dar este acesta adevarul in realitate? Si chiar daca ar fi asa, oare ne putem astepta la ceva bun de la politicieni?
    In primul rand, va propun sa cautati si sa gasiti in istorie un lider politic demn de luat ca exemplu, sau de admirat. De oriunde, din orice perioada a istoriei. Pe oricare l-ati propune, veti vedea ca in afara de o masura doua in slujba libertatii, cam toate actiunile lor sunt impotriva valorilor fundamentale ale virtutii: liber arbitru, modestie, compasiune, etc.
    In al doilea rand, va rog sa observati ca marii binefacatori ai umanitatii nu ales calea politicii si nici nu au vrut sa aibe de a face cu politicienii. Chiar si Iisus, cand a fost pus fata in fata cu administratia romana, i-a lasat in pace, desi avea ce spune. Nu spunea el ‘Dati-i cezarului ce-i al cezarului.’, sau ‘Cand un orb calauzeste pe orb, vor cadea amandoi in groapa.”. Laozi, mare intelept, spunea despre conducatorul ideal, ca este acela care nu isi face simtita prezenta aproape deloc.
    Politicienii sunt importanti doar daca esti dispus sa traiesti viata conform sistemului, un fel de sclavie.

    • Reply
      Ioana
      July 27, 2018 at 2:36 PM

      Soluția care-i, stăm pe margine si privim show-ul sau ne inhamam in dans? 😀

      • Reply
        Sergiu
        July 28, 2018 at 1:54 PM

        Dar esti de acord macar partial cu ce am scris?
        Solutia este, dupa parerea mea, ca fiecare sa isi traiesca viata aceea ideala astazi. N-are sens sa te obosesti incerc sa ii convingi pe altii sa traiesca dupa principiile tale. Pur si simplu traieste ceea ce crezi ca e viata ideala, iar daca altii vor vedea magia iti vor urma exemplul.

        • Reply
          Ioana
          July 28, 2018 at 6:55 PM

          Nu stiu ce sa zic.Unii oameni sunt evident dezinformati, mintiti (vezi fake news) – si nu ma refer doar la politica aici. Iar avand in vedere ca actiunile lor ne pot afecta si pe noi (care sa spunem ca ne consideram corect informati), cred ca a le spune ca gresesc e o datorie! Uite, de exemplu, daca un baiat se hotaraste sa iasa cu masina pe strada fara sa aia carnet, poate face accident si ma poate baga pe mine in spital. Nu cred ca ar fi gresit daca eu as scrie pe blog sau pe FB articole despre nevoia de a avea carnet inainte sa te urci la volan, inainte ca tragedia sa se intample. 🙂

  • Reply
    Lecții după primul an de blog • Back to Romania
    October 5, 2018 at 9:50 AM

    […] […]

  • Reply
    Alegerile parlamentare 2020 for dummies • Back to Romania
    November 20, 2020 at 11:06 AM

    […] […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.