Travel

Superbe case vintage de vizitat în București

Pentru cei ce nu locuiți în capitală, să știți că pe lângă niște bulevarde mari, sensuri giratorii cu semafoare în mijlocul lor, multe blocuri ceaușiste și destul de multe clădiri înalte de birouri, mai există și o parte plină de arhitectură vintage, mai mult sau mai puțin restaurată și menținută, dar oricum foarte impresionantă. Fie prin frumusețe, fie prin vechime.

Nu toate, dar multe dintre ele sunt niște clădiri care au aparținut unor oameni cunoscuți ai secolelor trecute. Trebuie ca Bucureștiul să fi fost un oraș adorabil acum 100 de ani, mă gândesc la asta încontinuu când ajung prin centru! Pe câteva dintre ele am avut ocazia să le văd ieri într-un tur pe biciclete organizat de On Adeventure (detalii la sfârșitul articolului). Povești interesante despre ele plus multe poze și adrese, să le puteți vizita în cazul în care vă pasionează acest tip de turism urban, găsiți mai jos! 🙂

Casa Dinu Lipatti

Dinu Lipatti a fost un cunoscut pianist și compozitor român din secolul 20. Casa lui din bulevardul Lascăr Catargiu a fost construită în 1902 sub îndrumarea arhitectului Petre Antonescu și renovată în 2008. Clădirea are accente de origine barocă și avea la parter un salon mare care adăpostea pianul la care repeta tânărul Dinu Lipatii. Mansarda era rezervată servitorilor.

Această căsuță care pare ca din povești se găsește aproape de Piața Romană, pe bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12.

Casa Constantin Nottara

Casa actorului Constantin Nottara a fost construită în anul 1931 în zona cu cele mai multe elemente de arhitectură din București, zona Dacia. Aceasta a fost ridicată într-o perioadă de plină ascensiune a curentului arhitectural modernist în România

Adresa: Bulevardul Dacia nr. 105

Casa-MuzeuL Zambaccian

Muzeul Zambaccian

Această clădire adăpostește muzeul de artă Zambaccian (filială a Muzeului Național de Artă al României). Este fosta casă a unui cunoscut om de afaceri român de etnie armeană din secolul trecut,  Krikor Zambaccian. Impresionanta colecție a pieselor de pictură, sculptură, mobilier din acest muzeu a fost donată de Zambaccian statului român. Muzeul a fost închis de către regimul de sub Nicolae Ceaușescu în 1977 și  din fericire redeschis 15 ani mai târziu. Casa a fost proiectată de C.D. Gallin și a fost special făcută de la început ca un spațiu expozițional pentru public.

Adresa: strada Muzeul Zambaccian, nr. 21A

Casa Universitarilor

A doua în topul preferințelor mele în ceea ce privește casele vintage vizitate în acest weekend, Casa Universitarilor a fost cunoscută drept locul în care domnitorul Unirii Alexandru Ioan Cuza își aducea amantele. Cea mai cunoscută dintre ele, Maria Obrenovici, era mult mai frumoasă și mai tânără decât soția în acte a domnitorului, motiv pentru care el o prefera înaintea Elenei Cuza. Arhitectul acestei case este Luigi Lipizer, iar în prezent această casă adăpostește un restaurant (poreclit ”Restaurantul Strigoi”).

Dacă vreți să vedeți această bijuterie, ea se găsește pe strada Dionisie Lupu nr. 46.

Casa și muzeul Theodor Aman

Casa (ulterior devenită muzeu) a pictorului român Theodor Aman a fost construită în anul 1869 și a fost proiectată de insuși proprietariul ei, care a personalizat-o realizând multe decorațiuni interioare (mobilă, uși, tavane, etc.). Această casă specifică sfârșitului de secol 19 n-a avut nicio modificare făcută asupra exteriorului ei și cuprinde într-un muzeu micuț numeroase opere de artă, pictură și obiecte personale ale pictorului.

Adresa: str. C.A.Rosetti nr 8

Casa Macca

Superba casă a colonelului în Războiul de Independență Petre Macca și a soției lui, Elena Macca, a fost construită în anul 1891. Arhitectului John-Elisee Berthet făcea parte dintr-o generație de tineri care au studiat la Paris și care doreau să europenizeze Bucureștiul și să-l aducă la nivelul arhitecturii occidentale. Familia Macca a donat mulți bani ministerului Educației, iar după moartea ei această casă a devenit sediul Muzeului Național de Antichități.

Această bijuterie de casă vintage a fost inclusă în mai multe proiecte de restuarare a ultimelor vremuri, dar în prezent se află în paragină.

casa vintage - macca

Casa Macca se găsește lângă Piața Victoriei, pe strada Henri Coandă nr. 11

Casa mea vintage preferată: cea a Miței Biciclista

Mița Biciclista (Maria Mihăescu) a fost o curtezană nonconformistă a Bucureștiului interbelic. Școlită la Paris și întoarsă în țară, ea era o prostituată de lux foarte frumoasă, bogată și dorită de bucureștenii acelor vremuri. Se plimba cu bicicleta pe Calea Victoriei pentru a se menține în formă și făcea baie la mare în costum de baie sumar, într-o perioadă în care oamenii intrau în mare doar în halate! A primit această casă superbă în valoarea de 4 milioane de lei ai acelei vremi de la însuși Regele Ferdinand care a curtat-o o perioadă, alături de alte personalități precum Nicolae Grigorescu sau Octavian Goga. A primit porecla de Mița Biciclista în 1898 de la un ziarist care era îndrăgostit de ea, dar care era supărat pentru că ea nu-l băga deloc în seamă.

Superba casă a Miței Biciclista se găsește pe strada Biserica Amzei nr.9

Casa Tudor Arghezi

Casa lui Tudor Arghezi a fost ultima din turul nostru de ieri și cea mai primitoare. Are o curte uriașă perfectă pentru toate cele aproape 80 de biciclete care-au vizitat-o 😀 . Această casă foarte discretă cuprinde 18 camere (!), iar ea a fost constrută în jurul anului 1930. Poetul Tudor Arghezi a locuit, scris și lucrat la tipografia sa în această căsuță.

Adresa: Strada Mărțișor nr. 26

***

On adventure organizează frecvent astfel de tururi culturale în București, iar partea cea mai tare nici nu v-am spus-o încă: sunt toate pe biciclete și toate gratuite! Am fost aproape 80 de oameni ieri, inclusiv copii, iar stilul de mers a fost lejer, pe prima banda de circulatie. Evenimente următoare includ (eventul de pe FB în linkul fiecăruia, ca să dați Interested, să nu uitați 🙂 ):

Aviation Mysteries Bike Tour

Bucuresti communist bike tour

Hidden Bucharest Bike Tour

Dark Scary Night Tour

Dacă vă face cu ochiul vreunul dintre evenimente, dați-mi un semn! 😀

case vintage - biciclete

(mai sus, o parte din familia noastră cu 2 roți ❤ )

Sursă foto: 1, 2, 5-9,13-17 – arhiva personală, 3, 4, 10-12

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

3 Comments

  • Reply
    Madi
    November 2, 2018 at 9:01 AM

    Ce tare! De câte ori merg la biblioteca Ion Creangă, remarc acea casă frumoasă, renovată de pe colț și suspin că nu-s mai multe ca ea. Dar habar n-aveam ce e cu casa aia, a cui a fost, cine a renovat-o, etc. Și iată că aflu că e a Miței Biciclista 🙂

    • Reply
      Ioana
      November 2, 2018 at 9:41 AM

      Nici eu nu-i stiam povestea inainte sa merg in turul asta. Dar pare foarte smechera domisoara :))

  • Reply
    Un biciclist pe șosea = o mașină în minus în trafic • Back to Romania
    January 31, 2019 at 4:14 PM

    […] văzut articolul despre turul pe biciclete pe la casele vintage din București? […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.