Sâmbăta trecută în săptămânala mea excursie până la zona de reciclat de la Cora un nene nu m-a lăsat să-mi arung pungile cu plastic și cartoane pentru că centrul era închis. (FYI, gurile tomberoanelor se pot accesa 24/7, personale ce lucrează acolo de la 9 la 6 se ocupă mai mult de sortarea din spate și pregătirea pentru livrarea mai departe, etc). Scria mare:
”Vă rugăm nuștiuce fiți civilizați și nu lăsați pungile în fața tomberonului”,
așa că am fost civilizată și le-am aruncat cu forța, fără permisiunea domnului. Necrescută ce sunt!
În România e nevoie de cultură ecologică (există acest termen?) mai mult ca oriunde, motiv pentru care orice reclamă la Plastic Free July e binevenită în fiecare an. Iar eu chiar îmi pun speranța în generația mea, în care mulți înțeleg deja importanța reciclării și a protejării naturii, ceea ce e super tare!
Luna iulie este cunoscută printre oamenii eco-responsabili, din 2011 începând, drept luna plastic free. Este vorba despre o mișcare mondială prin care oamenii care acceptă acest challenge renunță la utilizarea plasticului pentru că vor să atragă atenția celorlalți asupra cantităților enorme pe care le folosim inutil zi de zi.
V-am povestit în trecut despre motivul pentru care cred că trebuie să îngrijim natura și știți că reciclatul nu-mi este străin. Cel mai des arunc selectiv plasticul și hârtia și asta pentru că sunt cele mai uzuale materiale folosite în ambalări. Dar nu sunt nici eu maica Tereza, se întâmplă de multe ori să arunc reciclabilele la un loc cu toate celelalte pentru că aia e! Nu-mi place, dar nici nu prea am chef să umblu cu punguța de la covrigi în mână de la birou până acasă, unde-o pot arunca selectiv.
Vreau să fac o săptămână de Plastic Free în iulie ?
N-am mai făcut niciodată și nu știu dacă pot rezista o lună. Drept urmare, încep cu doar o săptămână. Dacă merge ușor bine, continuu și cu a două săptămână! 😀 Habar n-am cum o să fie să merg la supermarket și să nu mai cumpăr nimic ambalat în plastic. Habar n-am cum o să fac să-mi amintesc să-mi pun plase în geantă înainte să merg la cumpărături. Of, habar n-am cum o să fie fără siesta mea cu înghețată de la ora 3 PM. HABAR-NU-AM!
Niciodată nu m-am dat dinadins înapoi din a cumpăra plastic, tocmai pentru că știam că de regulă îl reciclez la centre în care am încredere că este, într-adevăr, topit și refolosit. Săptămâna asta o să fie foarte amuzantă pentru mine!
Pe scurt, ce vreau să fac în săptămâna Plastic Free:
- Să nu mai cumpăr nimic ambalat în plastic (înghețată, semințe, dulciuri, …). Mamă!!
- Să nu folosesc lingurițe/furculițe/pahare de plastic
Ce cred c-o să fie cel mai greu:
- Pe locul întâi, să nu uit că de challege atunci când intru într-un magazin 😀
- Apoi, să nu mai cumpăr apă îmbuteliată în sticle de plastic;
- Când ies la o terasă, fie să cer să nu mi se aducă paie, fie să cumpăr băuturi unde n-am nevoie de ele;
- Să nu mai cumpăr roșii, castraveți sau ardei (pentru că n-am pungi transparente, nu le păstrez niciodată pentru că se rup în locurile unde vânzătoarele lipesc eticheta cu prețul; n-am nici săculeți de pânză speciali pentru legume);
Sigur o să:
- Mă cert cu niște vânzătoare din Cora/Auchan care n-o să înțeleagă că pot cumpăra banane și fără să le pun într-o pungă. Nu c-ar fi prima dată, da’ numa’ zic…
- Sigur o să mă enervez că nu pot cumpăra roșii sau castraveți.
- Sigur o să dau mai mulți bani pe apă și iaurturi ambalate în sticlă.
- Sigur o să revin cu impresii la cald, după! 😀
Ce vreau de fapt cu tot efortul ăsta?
Nu vreau să fac PFJ doar pentru că e cool, nu merită efortul pentru atâta lucru. Îl fac pentru că vreau să mă obișnuiesc să folosesc mai puțin plastic și pentru că vreau să inspir pe alții să facă la fel – dacă o să conving o persoană să reducă (nu să renunțe, că nu vă încurajez să vă aruncați moușii, tastaturile și monitoarele la gunoi :)) ) plasticul din viața lor, scopul meu este atins!
Încep în 1 Iulie, wish me luck! 😀
14 Comments
Gabriela Adelina
June 27, 2018 at 2:29 PMVaaai!!!!
M-ai cucerit, again!
Ma alaturi si eu si eu si eu!
O sa fac si eu o saptamana de plastic free in Iulie 😀
Nu am cum sa incep pe 1, ca ma mut si am nevoie sa dezinfectez…ai observant ca TOATE produsele de curatenie sunt ambalate in plastic? 😀
Uite, am sa o fac in a doua parte a lunii, incep pe 15.
Mi-ai dat o super idee!
Multumesc! <3
Ioana
June 27, 2018 at 2:54 PMYahoooo, abia astept sa scrii despre asta! 😀
PS: Si tu m-ai inspirat cu ceva azi, de cand ti-am citit ultimul articol am strans cateva semnaturi pentru #farapenali. Thanks for the reminder <3
Si da, ai dreptate, toate produsele de curatenie sunt in plastic, n-ai ce-i face. Sunt si solutii homemade de curatare (gen otet+bicarbonat) care mai merg la dat pe jos, dar nu stiu daca poti scapa complet de cele din magazin. Inca!
Kate
June 28, 2018 at 7:46 AMHey, deci ce vreau eu sa zic este ca esti foarte indrazneata. E putin cam imposibil sa cumperi lucruri ce nu sunt ambalate in plastic, majoritatea sunt, si daca nu este plastic 100%, tot vei gasi intr-o cantitate mica plastic in ambalajele din hartie cartonata.
Eu am lucrat ca si casiera in Carrefour si Auchan, bine in Suceava… dar faza era ca mai mereu ramaneam fara pungi de plastic si nu eram prea darnica :)) . Imi reamintesc ca oamenii ce cumparau pungi de plastic de la case in doi pasi ramaneau cu alimentele pe jos deoarece depaseau greutatea specificata pe punga si normal ca le recomandam pungile mari, ecologice ce costa mult mai mult.
Am inteles ca de la anul (lucrurile bune mereu incep de la anul 🙂 ) se vor scoate de tot pungile de plastic/ambalajele de plastic si se vor inlocui cu pungi din hartie sau celuloza prelucrata pentru a proteja mediul. Cand se va intampla acest lucru vom vedea!
Pana atunci succes in lupta cu plasticul si trebuie sa spun ca mi-ai atras atentia si mie si voi incerca sa ma feresc de acest tip de ambalaj (oricum eu merg la tara odata la doua saptamani si absolut toate pungile merg la parinti, indiferent de natura lor).
Ioana
June 28, 2018 at 9:25 AMEi, claaar ca n-am nicio sansa sa elimin plasticul de tot! Ideea e mai mult de awareness decat sa devii obsedat si sa nu pui in cos nimic ce poate contine plastic. Asa nu mai cumpar nimic, nici cafea, nici paine, nici nimic. N-o sa fac post negru o saptamana, ci n-o sa mai iau chestii ambalate evident in plastic acolo unde am o alternativa (apa, iaurt, inghetata preambalata, pufuleti, chipsuri etc) :)) Vreau sa vad cum o sa fie!
Plastic is the new sugar, fear the plastic! ?
Mama Aluniţă
June 28, 2018 at 4:29 PMNu stiu ce e la Cora, dar eu am fost de doua ori la fostul Vitantis, cu cate un portbagaj de masina plin, sa duc reciclabile la Sigurec. Voiam sa-i arat fiica-mii ca poate exista si recompensa materiala tangibila si imediata pentru efortul de a recicla selectiv, pe care il facem (cu greu) de niste ani buni. Prima data s-a stricat cantarul si a iesit dinauntru un angajat care ne-a luat pungile fara o vorba, le-a dus inauntru si a inchis usa dupa el. Nu am luat niciun ban, dar am retinut ca nu mai trebuie sa turtim sticlele, daca vrem sa fie primite acolo – ceea ce e o mare tampenie, pt ca ocupa mult mai mult loc. A doua oara, iar s-a stricat cantarul ala si iar a iesit un angajat suparat, doar ca asta l-a reparat in timp ce ma jignea in fel si chip ca sunt femeie si, in consecinta, proasta. Am rezistat eroic, am luat cei doi lei si ceva cuveniti, am mai pus unul si si-a luat copilul un pachet de bomboane. Apoi le-am scris celor de la Sigurec ca au niste probleme si nu am mai pus piciorul pe la ei. Scriu si aici povestea pt ca ma gandesc ca nu mi-au primit mesajul ala la care nu mi-au raspuns niciodata, cine stie, poate il vad aici 😉
Ioana
June 29, 2018 at 9:16 AMAsa se intampla cand clashuiesc cele doua state paralele din tara noastra :))))
Si mie mi-au zis la Cora sa nu le mai turtesc daca vreau sa primesc bani pe ele, dar eu le turtesc oricum ca nu am camion ca sa le transport cu el. Le las de obicei la oamenii de acolo sa le bage ei in pubele si ma intreaba “Da’ nu stati sa primit banii pe ele?”. Nu, lasati… 🙂
Acum unde iti duci sacii cu reciclabile? La Cora e foarte ok de regula, nenea asta de care povesteam eu nici macar nu parea sa lucreze acolo, deci eu nu stiu sigur de ce s-a luat de mine :))
Miss I.
June 29, 2018 at 9:13 AMWow, ce curajoasă ești! Și eu sunt conștientă că folosesc atâââât de mult plastic, doamneee. Încerc măcar să nu mai cumpăr mereu pungi, chiar azi dimi m-am dus cu punga de acasa (tot de plastic, dar deh) la Mega, dar sunt o grămadă de chestii pe care nu le poți controla. Cum ziceați și mai sus, produsele de curățenie sau unele alimente. Eu nu pot să zic că mă bag încă la o astfel de provocare, poate totuși cândva reușesc.
O idee: nu ai o piață aproape de casă? Poți merge cu sacosa de acasă și pui roșiile, castraveții și ardeii direct din coșul lor de pe cântar 🙂
Elena
June 29, 2018 at 6:55 PMLa noi pungile sau tacamurile de plastic nu sunt reciclabile. Noi reciclam de vreo 10 ani, desi am citit ca doar un mic procent din ce duci acolo e reciclat. Dar tot e ceva.
De pungi am scapat ca le refuz, am cu mine niste plasute pliabile. La piață primesc pungi de hartie, dar de multe ori le refuz sau reciclez pe cele vechi. Ca pun toate legumele claie peste grămada in carucior de ala de piata cum in Franta are oricine, dar in Romania doar babele, dupa spusele unei prietene.
La noi au fost actiuni contra plasticului la supermarket, cand lumea lasa acolo absolut toate ambalajele produselor preambalate ca sa “pedepseasca” magazinul.
Ioana
June 30, 2018 at 8:20 AMAm citit in presa despre protestul ala, mi s-a parut genial! Foarte tare 🙂 Sa stii ca luatul unei plase dupa tine la piata e cea mai usoara chestie ever doar ca, ce sa vezi, eu uit aproape intotdeauna. mda..
Natalia Dabija
July 2, 2018 at 12:05 PMEu, anul trecut, m-am ambitionat cu o luna. Dar nu am renuntat de tot, mi-am ales anumite actiuni. Intra pe freeplasticjuly.org si o sa gasesti mai multe idei cum poti sa inlocuiesti plasticul. Pana si retete de pasta de dinti homemade, daca vrei sa fii mai catolic decat Papa. 🙂
Cum zicea si o femeie recent, schimbarile astea ar trebui sa vina treptat, sa nu simtim coplesiti. Dar oricum am invatat din experienta aceea.
Ioana
July 2, 2018 at 1:08 PMAsa-i. Eu nu pot si nu vreau sa-mi schimb viata intr-o luna. Toate pe rand. 🙂
o femeie
July 2, 2018 at 4:29 PMDe vreo 6 ani sunt pe modelul asta: “fara plastic is fantastic”. Nici nu stiam de initiativa asta cu iulie, dar na :), eu sunt la tzara :)))
Altfel daca il conving si pe sot ca daca vrea sa ia paine, sa o cumpere in saculetzii de panza de acasa, ma consider victorioasa. Pt ca sunt convinsa ca cea mai usoara forma de reciclare e sa nu cumparam.
Altfel la munca am adus ceva tacamuri de metal. Adio plastice, dragi colegi de birou 🙂
Ioana
July 3, 2018 at 9:08 AMPara plastic is fantastic, but it’s fu*ing hard :)) Sa ma fi vazut pe mine ieri intr-un supermarket incercand sa-mi iau ceva sa mananc, neambalat in plastic. Am ramas cu burta goala. Dar eu nu sunt la tara, ce sa fac :))) A
Si noi la birou avem tacamuri de metal, chiar si lingurite, nu stiu de ce naiba inca folosim betisoarele alea de plastic pt amestecat in cafea. Idem cu paharele, avem o gramada de sticla, special pt apa. Problema e ca cei ce ne aduc apa la birou aduc si pahare (nush daca by default sau contra cost). Daca n-ar mai aduce ei, n-ar mai folosi nici colegii mei.
Prima săptămână de Plastic Free July • Back to Romania
July 16, 2018 at 2:03 PM[…] scriam acum câteva zile despre challengeul ăsta pe care mi-am propus să-l duc la bun sfârșit, și anume să fac o […]