Mi-am cumpărat înainte să nasc o pompă de sân manuală să am în caz de nevoie. N-am vrut să dau banii pe una electrică știind cât de mult plănuiam să insist cu alăptatul Norei. Am fost aproape sigură că o cumpăr degeaba, dar am vrut să o am în casă în caz că mă apucă vreo angorjare teribilă în miez de noapte, să pot supraviețui cumva până pot primi ajutor. Să zicem căăă mai mult am cumpărat-o din iubire pentru soțul meu, să nu trebuiască să fugă la un moment dat în creierii nopții să caute pompă în vreo farmacie non-stop. 🙂
N-am considerat că o pompă electrică este necesară cuiva care era atât de doritoare ca mine să alăpteze. Din fericire, pentru noi alăptatul a funcționat întotdeauna destul de bine (mai rău până i-am tăiat Norei frenul, dar foarte bine după), așadar pentru mine a venit ca o surpriză faptul că am avut nevoie de o pompă chiar și în aceste condiții.
Bineînțeles că n-am știut la acel moment două lucruri mari și late:
- Pompa este aproape vitală pentru stimularea lactației, lucru foarte important pentru mine în maternitate, când lactația nu era pornită, bebe nu sugea încă prea mult sau când nu era cu mine în salon pentru perioade mai lungi de timp.
- Pompa este necesară pentru stocarea laptelui în congelator, lucru care s-a dovedit a fi foarte util în lunile de toamnă târzie și iarnă când a fost foarte frig și nu putem să mă dezbrac la sânul gol s-o alăptez pe bebe când ieșeam afară.
Cele 2 pompe pe care eu le-am testat au fost de la Spectra.
Spectra Handy Plus (pompa manuală Spectra)
Am folosit pompa manuală în maternitate, pentru a stimula pornirea lactației. Mi s-a părut bună de folosit în maternitate, unde n-aș fi avut prize în locuri prea bune dacă ar fi trebuit să folosesc o pompă electrică – lucrul acesta poate fi important dacă stai în spital mai mult de 2 zile, așa cum a fost cazul nostru. M-am cam chinuit cu ea, nu mi s-a părut foarte confortabilă acea mișcare ce trebuia făcută cu mâna, mai ales că am avut o branulă instalată prost care mă făcea să nu-mi pot folosi foarte bine una din mâini, deci nici să folosesc pompa cât de des am vrut în spital. Pe lângă asta, mi-am dat seama ulterior că scoaterea laptelui era îngreunată și de faptul că folosistem o mărime de cupă nepotrivită mie, și anume cea de 24mm care vine default în pachet. Am comandat o cupă mărime mai mică, iar când a sosit am descoperit că aceasta nu se potrivește pompei manuale Spectra, ci doar unei pompe electrice Spectra. Practic eu nu am găsit de vânzare o altă mările de cupă pentru pompa manuală decât cea care vine în pachetul original, motiv pentru care m-am chinuit foarte tare cu Spectra Handy Plus. Concluzia mea cu această pompă a fost că e destul de greu de folosit, nu te încurajează foarte tare să vrei s-o folosești des 🙂 , iar laptele se scoate destul de greu și în mult timp, având cupa prea mare, cum a fost la mine. Este bună pentru stimularea lactației, dar nu pentru scoaterea laptelui pentru stocare, cred eu.Am cumpărat această pompă din Bebe Tei cu aproximativ 115 RON.
Spectra Q (pompa electrică simplă Spectra)
Având în vedere experiența nu neapărat plăcută cu Spectra Handy Plus, am pândit la Black Friday o oferta la una din pompele electrice Spectra. Am avut de ales între faimoasa Spectra 9+ (pompă dublă) și Spectra Q (pompă simplă). Fiind mai ieftină și știind că alăptez masiv și deci scopul acestei pompe pentru mine este stimulare ocazională și nu zilnică, pentru menținerea lactației, am ales Spectra Q. Și ea vine automat cu o cupă de 24mm, așa că am folosit din prima cupa de 20mm cumpărată anterior pentru pompa manuală.
Ce-mi place: Experiența scoaterii laptelui este mult mai ușoară cu o pompă electrică și cu o cupă în mărimea potrivită mie :), deci extragerea durează mult mai puțin, laptele curge tot în sticluță, nu mai sparge vidul cupă-sân atât de ușor. Îmi place că nu mă doare deloc în timp ce extrage laptele, are mai multe trepte de viteză pe care eu le cresc gradual – încep cu cea mai mică, apoi măresc. Are și o funcție de masaj, dar eu nu o găsesc foarte utilă. Îmi place că are mai puține piese ce trebuie spălate/sterilizate comparativ cu pompa manuală Spectra Handy Plus. Pentru mine e important că această pompă mă face să-mi fie aproape drag să o folosesc. 😀
Ce nu-mi place: Faptul că (,) cupa de sân nu vine cu protecția de silicon în cutie. Această protecție este vitală din punctul meu de vedere și m-a deranjat că a trebuit să fie cumpărată separat. Nu văd cum poți apăsa fără durere cupa de plastic pe sân pentru a face vid în lipsa acestui silicon, motiv pentru care îl văd obligatoriu, nu opțional.. Nu-mi place nici faptul că nu-mi pot alege la momentul cumpărării pompei mărimea cupei care să mi se potrivească. Practic, dacă nu mi se potriveștea cea default de 24mm, trebuie să cumpăr separat și o nouă cupă și o nouă protecție de silicon, lucru care poate crește prețul achiziției pompei cu 50-100 RON. Eu am cumpărat această pompă de pe eMag cu aproximativ 350 RON (de Black Friday).
***
Unei viitoare mămici în căutare de pompa perfectă i-aș recomanda așa:
- dacă încă nu a născut și nu știe încă dacă poate alăpta sau dacă îi va porni laptele din prima zi, recomand să nu cumpere încă. Cel mai bine este să aștepte nașterea bebelușului și să comande ulterior (mie mi-ar fi plăcut să nu fi luat pompa manuală, ci direct pe cea electrică)
- dacă reușește să alăpteze, recomand o pompă electrică simplă pentru a fi folosită ocazional pentru stimularea lactației și stocarea laptelui la congelator; neapărat cu cupele de mărimea potrivită. Spectra Q mi se pare o alegeră bună.
- dacă nu reușește să alăpteze, dar vrea să-i dea bebelușului lapte matern, recomand o pompă electrică dublă, care extrage din ambii sâni simultan. Nu am folosit o astfel de pompă.dar aud că Spectra 9+ este foarte lăudată!
Indiferent ce pompă ați alege, recomand să fie de la un brand care oferă consumabile de cumpărat la schimb, căci altfel puteți ajunge să trebuiască să schimbați pompa cu totul în cazul deteriorării unor componente în timp. Și recomand și citirea review-urilor lăsate de clienți pe eMAG, căci probabil veți găsi acolo de vânzare cam orice pompă pe care aveți ochii. 😀 În orice caz, mămici, orice-ați alege, să fie primit de către copii lăpticul, că nu există altceva mai bun pentru ei în primele luni de viață! ❤️
1 Comment
Informarea și voința, cele 2 motoare care fac alăptarea să funcționeze • Back to Romania
January 27, 2023 at 10:18 PM[…] Pompat cu pompa electrică (am făcut un review pentru 2 pompe Spectra aici) […]