printul harry spare
Cărți

SPARE/REZERVA: Nimeni nu-l știe pe Prințul Harry mai bine ca românii!

… sau cel puțin asta e impresia mea după ce-am citit ceva comentarii pe Facebook și bloguri românești. Toată lumea are o explicație pentru de ce e prințul un prost, de ce e Meghan o profitoare, ca l-a luat de lângă familie, ca nu-știu-ce, toți știu și înțeleg toate dedesubturile. Privind din afara, ai putea sa fi impresionat de valul de hate in care se scaldă cei 2, dar e important de menționat ca oamenii care au făcut sold-out acestei cărți in toată lumea, inclusiv în România, sunt ocupați acum sa citească și nu stau la comentarii pe Facebook, deci aparentul val de hate nu e neaparat real. La comentat stau in mare parte aceleași persoane care conchid că EVIDENT că nu i-au citit/ îi vor citi cartea și nu vor urmări interviul de la Netflix. Înțelegeți ironia. 😅

Las gluma la o parte, eu am citit cartea și povestesc mai jos niște aspecte interesante și niște concluzii personale.

Mie mi se pare interesantă familia regală britanică și urmăresc producții de orice fel cu si despre ei (de exemplu The Crown, cartea aceasta, am stat in fata Tv-ului la Nunțile regale și la înmormântarea reginei, etc). Poate simt ca avem ceva in comun având in vedere ca am locuit in țara lor 6 ani și am văzut fața reginei și steagul britanic zilnic. In orice caz, e ceva interesant in legătura cu aparițiile lor. Îmi place mult de Harry și Meghan, motiv pentru care abia am așteptat sa se lanseze aceasta carte.

Citind-o, am ținut in minte in permanenta ca aceasta este relatarea unei singure persoane, deci exista șanse sa nu fie 100% adevărat tot ce scrie acolo (cu toții avem amintiri diferite ale acelorași evenimente). Unele dialoguri mi s-au părut scoase din context in favoarea lui Harry. Mi-ar plăcea sa pot citi vreodată și părerea celeilalte părți – adica o autobiografie a lui Charles sau a lui William – dar acest lucru este aproape imposibil, având in vedere ca știm din realitate și ni se confirma si in carte politica “nu da explicații, nu da declarații” a casei regale.

Simt cumva ca e nedrept sa tragem niște concluzii știind doar partea lui Harry. In carte și in tot acest scandal din jurul printului avem 2 părți rivale, sa zic asa: Harry (&Meghan) vs Casa Regală (mai ales William și Charles, partea cea mai apropiată a familiei).

Charles pare sa fi fost un tata stângaci, neinteresat foarte mult de atașamentul emoțional pentru cei doi fii, dar totuși iubitor in felul lui. William pare sa fi fost crescut cu ideea ca el va fi rege la un moment dat (versus Harry, care a fost numit chiar de tatăl lui rezerva, adică de folos doar in cazul in care Will pătește ceva), așadar el își exprima de multe ori superioritatea fata de fratele mai mic și are reacții aprinse atunci când H nu îl asculta.

Citind SPARE am înțeles ca dificultățile de integrare ale lui Harry in propria familie nu au aproape nimic de-a face cu apariția lui Meghan in viața lui. Meghan este prima persoana in afara de mama Diana in care Harry a găsit compasiune, prietenie reala, iubire (avem multe relatări in carte in care ni se reamintește ca in familia regală nu exista îmbrățișări, pupat, iar un zâmbet cu un bătut pe umăr sunt printre cele mai intime gesturi), lucruri care au lipsit cu desăvârșire din familia lui și de care ar fi avut atâta nevoie mai ales după moartea mamei. Harry are o imensa trauma emoțională lăsată de dispariția mamei (povestește in carte mult și despre terapie, asta pentru toți cei care s-au grăbit sa-i recomande in comentarii pe Facebook acest lucru :))), iar Meghan a fost cea care a reușit sa-i umple golul acesta cel mai mult.

Meghan pare a fi o apariție interesantă, jovială, iubitoare, implicată in multe acțiuni caritabile, deci care amintește mult de prințesa Diana (mama lui Harry), ceea ce explica iubirea imensa pe care H i-o poarta. Harry simte ură față de oricine care i-a făcut rău mamei sale – pe scurt, presa și unii membri ai familiei regale, inclusiv staff -, și din păcate aceleași tratamente i-au fost aplicate și soției lui. Presa și familia regală se comportau cu ea într-un mod similar cu printesa Diana (adică o hărțuiau, nu ii luau apărarea, nu o susțineau, plus rasism in cazul lui Meghan), motiv pentru care H a simțit ca trebuie sa facă orice poate pentru a împiedica repetarea istoriei, adică moartea cuiva pe care el iubește atât de mult.

Presa britanică si paparazzi ei au făcut foarte mult rau in decursul timpului aceste familii (lui Harry, Dianei, lui Will, lui Kate, lui Charles, etc), iar Harry susține ca in multe situații răul ar fi putut fi diminuat dacă familia regală ar fi intervenit cu declarații publice sau dat in judecată diversele tabloide (tabloid = ziar de scandal, de exemplu Daily Mail, The Sun, etc). Aflam, deci, ca imaginea de nepenetrant a acestei familii este mai importantă decât sănătatea psihică a membrilor ei permanent atacați de presa.

O alta chestie șocanta ce Harry o explica de mai multe ori este cum Palatul nu agrează deloc ca un membru “inferior” al familiei sa pună in umbra in public un membru “superior”, ca de exemplu Harry pe William, Meg pe Kate sau Kate pe Camilla. Superioritatea vine de la ordinea la tron. Sunt date exemple in carte in acest sens, de exemplu Kate este rugată la un moment dat sa NU se pozeze cu o racheta de tenis in mâna la un anumit eveniment la care participa deoarece o eventuala poza apărută in ziar ar atrage atenția de la o poza cu Camilla de la un eveniment din aceeasi zi. Asta pare a fi un motiv pentru care Palatul nu apreciază ieșirile publice și implicările in acte caritabile vizibile ale lui Meghan – popularitatea acesteia le pune in umbra pe viitoarele regine consoarte (Camilla și Kate).

Personal, nu cred ca Harry minte sau înflorește relatarea cărții pentru propriu-i avantaj. Mie mi se pare ca povestește sincer niște dedesubturi ale familiei regale pe care nu le-a spus nimeni până acum și. Imi da in permanenta impresia de un bărbat care dorește sa-si apere soția si familia așa cum tatăl lui nu a făcut niciodată pentru Diana și cei doi frați. Pare ca a vrut tot timpul sa aibă o relație de prietenie cu fratele sau, însă acesta s-a comportat aproape întotdeauna cu o superioritate fără sens intr-o familie normala, dar absolut logica in familia lor, unde ordinea la tron dictează importanta. Cu restul familiei Harry s-a împăcat așa: cu bunicul Philip foarte bine, cu bunica, regina, foarte bine, cu tatăl Charles așa și așa și cu mama vitrega Camilla rău. Motivul pentru care el a vrut să scrie această carte este că s-au scris în decursul timpuli foarte multe minciuni și răutăți despre el, familia lui, soția lui, așa că a vrut să corecteze acest lucru. Mie mi s-a părut că explicațiile lui au sens și înțeleg acum că valul lor de hate vine aproape exclusiv din cauza invențiilor pe care le-a făcut presa tabloidă pentru bani (știtile despre casa regală aduc extrem de mulți bani, iar Harry a fost un ”favorit” al tabloidelor).

Scopul acestei cărți a fost ca Harry sa explice pe larg contextul traumei lui emoționale legate de moartea mamei și rolul celor 2 factori care l-au ajutat sa treacă mai usor peste: armata și Meghan. Prima parte a cărții se focusează pe moartea mamei și copilăria alături de frate și tata, partea a doua este despre experiența din armată și partea a treia este despre noua lui familie cu Meghan, linșajul presei față de aceasta, amenințările si lipsa de implicare emoțională a familiei regale in toate aceste probleme.

Am citit varianta in romană a cărții și nu pot sa spun c-o recomand neaparat. Am găsit foarte multe traduceri dubioase, gen “și-a făcut ieșirea din hotel” (adică și-a făcut check out), “au chestionat-o” (adică au întrebat-o), “am sunat la serviciul de camera” (adică roomservice) si multe alte traduceri care in engleza vorbita au sens dar in romană dădeau impresia de superficialitate. Păcat!

Mi-ar fi plăcut să fi scris un articol mai închegat, dar momentan doar atât s-a putut. 😀 În orice caz, pentru mine aceasta a fost o carte foarte interesantă, pe care o recomand chiar și numai de curiozitate, chiar și dacă nu vă place Meghan (povestea cu ea apare oricum doar in ultima parte a cărții). Faptul că nouă ne place sau nu ne place această familie nu schimbă faptul că este una dintre cele mai cunoscute și puternice de pe planetă, așa că mi se pare interesant de aflat lucruri despre dinamica ei internă. În România cartea se găsește în precomandă într-un nou tiraj la editura Nemira sau în variante ebook și audiobook pe aplicația Audiotribe. Recomand variantele în limba engleză. 🙂

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.