Dacă mai văd un singur comentariu la discuții despre educația sexuală de genul ”de ce trebuie să le stricăm copilăria și inocența și să le umplem capul cu prostii legate de sex” o să le fac autorilor acelor comentarii ce-a făcut unul dumincă seară în Comarnic când a dat jos un stâlp de electricitate și n-a mai avut tot orașul curent electric. Așa, ca să nu mai aibă nici ei acces la net și ocazia să-și expună mintea încuiată în văzul lumii.
Așa, revenind. În primul rând, vreau să vă spun (celor care n-ați văzut pe paginile altor bloggeri) despre un eveniment care va avea loc sâmbăta aceasta în București cu tema educației sexuale la copii și preadolescenți. Eu o să vă povestesc mai jos de ce insist că acest gen de educație trebuie să existe în școli și de ce încurajez informarea de orice fel, iar apoi vă spun mai multe informații despre conferința care poate fi vizionată și online, oricând, în timpul vostru liber, dacă nu puteți lua parte la el fizic.
The bad side
Mă înfioară numărul adulților care cred că educația sexuală = discuții despre cum să faci sex și încurajat copiii să facă sex. Mă înfioară, pentru că asta-mi spune muuulte despre propria educație a părintelui (educație în general, nu sexuală). Cred că trebuie să fi orbit de ceva (nu știu, alegeți dintre religie, politică, bula ta de prieteni, părinții tăi, etc.) ca să nu vezi cum lipsa de o minimă educație sexuală produce ulterior sarcini la fete minore, adolescenți care nu-și cunosc corpul, care nu știu ce înseamnă o sarcină, un BTS, copii care ating pe alții în locuri nepermise, căutarea de informații despre sex pe net pentru că, ce să vezi, nu există alte surse; familii în care sentimentele, iubirea, relațiile sunt un subiect tabu, etc.
Iar asta e tristuț.
Iar cel mai trist, cum am zis, este să văd oameni în toată firea care spun că nu sunt de acord cu educația sexuală pentru că nu vor ca la 3-4 ani să explice copiilor despre lucruri murdare.
Problema este că educația sexuală la copii NU înseamnă nimic nepotrivit și nimic din ce ei nu pot găsi pe internet. Educația se face în funcție de vârsta copilului, începând de la a discuta despre fetițe, băieței, sentimente, prietenie la vârstele mici și ajungând la informații biologice despre corpul uman, sarcini, boli, după vârsta de 12 ani. În niciunul dintre stagiile astea nu există prezentarea de filme porno copiilor sau încurajări la sex. Asta le găsesc ei oricum pe net după 13 ani, indiferent dacă vreți să acceptați asta, dragi părinți, sau nu. 🙂
Termenul de ‘educație sexuală’ este unul general, nu înseamnă că discuțiile din această temă au toate legătură cu făcutul de sex. Mi se pare o mică-mare neînțelegere între cei ce sunt pro și cei ce sunt contra acestui capitol de informații, neînțelegere cauzată de faptul că unii înțeleg complet greșit termenul de ‘educație sexuală’. Dacă s-ar fi numit altcumva, fără să aibă cuvântul tabu și rușinos SEX în titlu, pun pariu că mulți ar aprecia ce prezintă această temă.
The good side
Partea bună este că se scriu cărți și se antrenează multe discuții din acest domeniu care încet, încet deschid mințile oamenilor. Prințesa Urbană a publicat zilele astea o carte în care copiii sunt învățați despre intimitate, despre cine are voie să îi vadă dezbrăcați și cine nu, despre dreptul pe care-l au asupra corpului lor – puteți citi aici câteva pagini din carte, în special dacă mai aveți dubii despre ce înseamnă educația sexuală. Eu n-am copii și tot mi-a plăcut textul! 🙂
A doua parte bună este că există și o conferință în București în 19 Mai despre educația sexuală, unde se vor discuta următoarele aspecte:
- Educatia sexuala la copii si adolescenti
- Cum ghidam copiii catre o viată intimă sanatoasă?
- Educatia sexuală in România: status actual
- Influenta internetului si a presei asupra sanatatii sexuale a tinerilor
- Impactul educatiei sexuale asupra tinerilor si societatii
Evenimentul este moderat tot de Ioana-Chicet Macoveiciuc si puteti citi mai multe informatii despre agendă și speakeri aici. Biletele costă 120 RON dacă vreți să fiți în sală sau 80 RON dacă vreți să urmăriți online, de acasă, de câte ori vreți. Este un eveniment viitor, mă gândeam să vă anunț și despre ele, nu doar despre cele terminate 😀
***
11 Comments
Delia
May 16, 2018 at 9:13 AMNoi am facut educatie sexuala la scoala inca din clasa a cincea. Ne aratau cum se pune un prezervativ si ne explicau despre cum sa nu facem copii. Noi ne fastaceam, unii se simteau rusinati si se simteau foarte prost mai ales ca ne-au dat si pachete cu pliante si prezervative. Si asta s-a intamplat de multe ori. Dupa toate aceste cursuri cate fete din scoala crezi ca au ramas gravide la varste fragede? destule! acum au copii mari.
Mie nu mi se pare deloc ok treaba asta, personal nu as dori ca fiica mea sa “studieze” asa ceva. Ok, ii dau niste sfaturi dar nu vii cu o puta de plastic in fata unor minori si arati detaliat cum se pune prezervativul. Sunt tineri care isi incep viata sexuala de la varste mult prea fragede, 13-14 ani, poate chiar si mai devreme. Eu nu as incuraja copiii sa faca asa ceva, in primu rand pt ca fizic si psihic nu sunt pregatiti. Pot confirma medicii si studiile ce presupune ca un copil de 12 ani sa fie activ sexual. Daca ii bagi pe gat educatia sexuala asta inseamna ca il si incurajezi sa faca asta. Ar trebui ca fiecare parinte sa poata alege pentru copilul minor, nu am nimic cu cei care vor educatie sexuala in scoli dar nu vreau sa ma oblige nimeni sa imi duc fetita la astfel de “cursuri”.
Ioana
May 16, 2018 at 9:38 AMEu nu sunt de acord cu tine, dar iti respect opinia.
Se poate ca parerea ta fata de acest tip de educatie sa fie influentata de cursurile pe care le-ai avut in clasa a 5-a despre care eu n-am auzit si nici nu le-am avut – daca ma intrebi personal, as considera ca acestea ar fi mai potrivite mai tarziu, nu la clasa a 5-a. Te inteleg 🙂 Daca mai multe fete au ramas insarcinate asta poate avea mai multe cauze: fie cursurile au fost izolate, in loc sa existe educatia asta in toti anii copilariei, fie au fost prea putine, fie nu au fost atractive si copiii le-au ignorat, fie n-au fost livrate potrivit. Eu asa ma gandesc. Problema este ca exista multe fete care nu stiu ce inseamna menstruatie, iar asta tot de sex ed tine. Multi copii in gradinite (!!) baga mainile in chiloti altor copii din curiozitate, pt ca nu stiu ca nu este voie (iti dau sa citesti niste mamici care au povestit asta, daca vrei) Aici tot de sex ed este vorba.
Cum ziceam, e un subiect muuuult mai amplu decat a invata copiii sa faca sex. Ultima chestie pe care o inteleg eu din sex ed este incurajatul copiilor sa faca sex. 🙂 Este vorba mai mult de cunoasterea corpului si ce poti/ai voie/trebuie/nu trebuie sa faci cu el.
Delia
May 16, 2018 at 7:05 PMNu conteaza ca nu esti de acord cu mine eu tot o sa iti citesc blogul :)) La mine in oras erau doar 2 scoli si directorii au luat initiativa de a ne oferi astfel de cursuri. Eram obligati sa mergem. Chiar si despre menstruatie ne-au vorbit. Fetele insarcinate au participat la cursurile astea. Poate nu au pus ei problema ok, noua ni se parea rusinos si deplasat felul in care ni se prezentau chestiile…
Cat despre mainile in chiloti, asta se intampla si pe vremea mea…acolo cred ca vina este a parintilor. Copilul face ce vede acasa, pe internet, prin reviste..
Ioana
May 16, 2018 at 9:52 AMPS: Sa inteleg ca ai aflat deja ca vei avea fetita? <3 <3 Ce trece timpul, parca ieri anuntai ca ai ramas insarcinata!
Delia
May 16, 2018 at 7:07 PMAm aflat de ceva timp. Mai avem cam 2 luni…panica mare :))
o femeie
June 14, 2018 at 9:57 AMApropos de mana in chilotii altora la gradinita, nu e nevoie sa ascultati alte mame ce povestesc, va zic eu ca sunt sunt copilul care facui asta :). Realmente era o joaca, nu stiam de implicatie. Dar aceasta informatie despre parti intime, neexpunere, etc. protejeaza nu doar de joaca intre copii ci mai ales de abuzul adultilor! si aici nu vreti sa va povestesc.
Din pacate in romania se face educatie prost. Prost!!! Si nu doar cea sexuala ci in multe alte locuri. Altfel, mie nu mi se pare firesc la clasa a 5a sa vb despre prezervative. Dar la 10 -11 ani e firesc sa vorbeasca despre menstruatie si absorbante, despre functia de reproducere, despre feminitate, despre cresterea sanilor, despre par, despre mirosul schimbat, despre starile interioare, atractie, despre ce e permis si ce nu etc.
Parerea mea e ca despre prezervative sa se vorbeasca la 15-16 ani. Deja copiii stiu. E bine sa stie insa si de la persoane avizate, nu doar de la ceilalti copii.
Apropos de ce zic copiii, vorbeam cu fiica mea despre sex si sarcina si ea mi-a zis ca un coleg a zis la scoala ca faci copii daca bei nu stiu ce suc. Na. De aceea consider necesar de discutat.
Ioana
June 14, 2018 at 10:08 AMAsta cred si eu, toate la timpul lor. Problema e ca oamenii cand aud de educatie SEXuala nu se mai gandesc la ce presupune asta (menstruatie, intimitate, etc.), se gandesc doar la SEX.
o femeie
June 14, 2018 at 11:03 AMStii cum e, fiecare minte proiecteaza ideile proprii. Cand zici sex unii barbati vad actul sexual, ginecologii vad col uterin si utere 🙂 fiica mea vede numai faptul ca se jaoca doar cu fete, nu de celalalt sex, eu dureri menstruale , etc :))
o femeie
June 21, 2018 at 2:47 PMmusai sa va amuz cu ce meditam aseara: eu si uitasem incidentul de la gradinita dar credeti ca baietzelul isi aduce aminte ca si-a dat chilotii jos si il examinam la gradinita? nu de alta, dar peste ani am fost colegi de liceu :))
Ioana
June 21, 2018 at 9:38 PML-ai socat, cum sa uite asa ceva? :))) Cine stie ce-o fi zis acasa copilasul, vai :))
Ce se întâmplă pe Facebook când tu nu ești acolo • Back to Romania
February 7, 2019 at 9:15 AM[…] de capul ăla al lor (apropo, după ce citesc chestii pe Facebook de multe ori mă gândesc la cum cea mai mare minciună pe care o credeam când eram mică era că oamenii mari ştiu despre ce vorbe…. Haaaa hahahaha :))) ). Mult mai mulți oameni își exprimă nemulțumirea, decât bucuria […]