Back to Romania (old blog)

Cine m-a convins că reciclatul e o idee bună

Acum fix un an de zile am fost într-un city break în Poiana Brașov care-a rămas, nu doar din pricina destinației, ci mai mult din a împrejurărilor și a întâmplărilor, una dintre excursiile mele preferate din toată viața mea.

Era cu vreo săptămână înainte de sărbătorile de Paște,

turiști foarte puțini spre deloc în zonă, soare și căldură afară, într-o cazare foarte mișto și cu cea mai minunată vedere înspre Tâmpa, cu iubitul meu (alături de care trăiam atunci un neplăcut long distance relationship), în fine, tot ce-am vrut și nu mi-am putut imagina pentru o mini-vacanță cum nu știam că am atâta nevoie.

Poiana, când nu e plină de turiști și când e cald afară, e minunată! Are niște peisaje superbe în jur care e AȘA păcat că sunt umbrite de prea multe mașini și golănie în timpul anului. Iar în jurul Brașovului sunt multe locuri frumoase de vizitat, dintre care Vf. Postăvaru, plin de o zăpadă timidă de aprilie și un soare puternic la momentul ăla, e preferatul meu. Repet, farmecul a fost dat de lipsa turiștilor și de liniște.

Vf. Tâmpla se urcă la picior, nu exista sau nu funcționa la acel moment telecabina. A fost o excursie de 2 ore dus-întors printr-o pădure superbă, verde, fără zgomot de telefoane, mașini, manele sau altele. Traseul a fost ușurel, eu l-am urcat în balerini. Puținii oameni pe care i-am întâlnit pe drum ne-au salutat și au povestit cu noi de parcă ne cunoașteam dinainte.

Dino Parc din Brașov e un parc superb cu dinozauri foarte real creați, în mărime naturală pe care-l recomand cu drag indiferent de vârsta pe care o aveți. Eu când am intrat acolo nu m-am simțit într-un muzeu/parc din România, ci din străinătate, așa frumos e amenajat și întreținut.

La 5 minute de Dino Parc e cetatea Râșnov care este ca un sătuc de pe vremea dacilor și a romanilor. Există căsuțe înăuntru, unelte vechi, ruine, străduțe vechi de mii de ani, chiar te simți ca pe platourile de filmare ale unui film vechi.

Locurile astea frumoase, plus alte câteva restaurante cu mâncare prea bună, plimbări cu povești prea personale și prea mulți fluturi în stomac m-au impresionat prea mult ca să rămân indiferentă.

Excursia în care am fost anul trecut a fost, pentru mine, un declic.

Nu mai fusesem în excursii similare prin țară de mult timp și n-am mai avut când să admir orice era de admirat din jurul meu, aici în țară, back to Romania 😀 . Am văzut în această excursie anul trecut niște zone și peisaje atât de frumoase și de nepătate de turiști zgomotoși și lăsători de gunoaie încât m-am gândit de foarte multe ori, pe lângă ”Doamne, cum ai lăsat așa frumusețe de natură?” și la ”Doamne, ține lucrurile astea încă puțin să se bucure și copiii mei de ele!”

Problema e că dacă eu și cu tine n-avem grijă de mediul înconjurător, copiii mei și copiii tăi nu-i vor mai vedea frumusețile niciodată!

A fost prea frumos la munte, acolo! Vă recomand cu mare interes să vizitați zona într-o perioadă în care sigur nu sunt turiști (de exemplu, imediat înainte sau după Paște), o să-mi mulțumiți mai târziu. O să vedeți că în jurul Brașovului România este o țară cu peisaje frumoase nu este doar un clișeu! 😉

Protejeaza natura prin reciclare!

E tristuț să văd că oamenii nu fac tot ce pot să protejeze așa ceva. Adică, natura e frumoasă și ne place tuturor în ea, fie că suntem la munte sau la mare, e clar că ne place mai mult decât să stăm între betoane în orașe. Dacă tot ne PLACE atât de mult, zic atunci că am putea face măcar cât ne stă în putință să o protejăm.

Cum putem face asta?

Prin reciclare, prin depozitarea corectă a gunoaielor (adică ambalajele de plastic nu se aruncă în lac sau sticlele nu se lasă la umbra copacului), prin reducerea poluării (adică alegem să luăm bicicleta în locul mașinii, dacă destinația ne permite).

Nu sunt multe lucrurile pe care le putem face, și asta din cauza faptului că marii producători de poluare a aerului și a naturii vor fi întotdeauna industriile petroliere, chimice, aeronautice, etc. care strică natura mult mai mult decât o facem noi ca indivizi. Dar putem și noi să facem unele lucruri care să ne ajute la nivel local.

Protejeaza natura prin reciclare!

Ce fac eu astăzi

Deși nu mă încurajează sau susține nimeni (adică n-am în fața blocului pubele colorate și trebuie să plimb pungile de reciclabile până la cel mai apropiat supermarket), momentan reciclez plastic, hârtie și sticlă. Am niște pungi într-o debara pe hol unde pun ambalaje din aceste materiale și pe care le transport la cel mai apropiat supermarket Cora atunci când se umple.

Este foarte incomod și nu mă mir că în aceste condiții nu reciclează nimeni. Aveam niște pubele la 5 minute de casa mai demult, dar într-o încercare de modernizare (lol!) a sectorului în care locuiesc, au dispărut. Cel mai apropiat punct de reciclare este la 20 de minute de umblat sau 10 minute cu mașina. Reciclez pentru că m-am obișnuit așa și deja mi-este ciudat să n-o fac, dar nu mă mir că n-o face nimeni în condițiile acestei lipse de infrastructură.

Până anul trecut, până la declic, n-am reciclat niciodată în viața mea, nici măcar în UK unde era foarte la îndemână să faci asta.

Dar nu pot să nu reciclez sau să nu mențin curățenia când merg undeva în natură pentru că mă gândesc încontinuu că dacă peisajele astea de care vă spuneam, plus alte câteva sute și mii care există la noi în țară, dacă ele nu vor mai exista peste câteva zeci de ani, copiii noștri n-o să le vadă niciodată și eu voi fi parte din vinovați, parte la faptul că n-am oprit ce trebuia oprit atât cât aș fi putut.

Este foarte greu să CREZI ÎN RECICLARE când nu te ajută nimeni în sensul ăsta!

România va avea de plătit amenzi de 200,000 Euro pe zi Uniunii Europene dacă până în anul 2020 nu va ajunge la un nivel de 50% reciclare a materialelor care pot fi reciclate. Momentan reciclăm cam 5% (sursa). Autoritățile nu par să acorde suficientă importanță acestui subiect (nu mă mir, reciclarea este un subiect tabu pentru mulți din generația anterioară mie) până nu vor apăra niște directive de la Uniunea Europeană care să-i ardă foarte rău la buzunar. În fine, nu despre asta este vorba.

Este vorba despre faptul că este datoria și obligația noastră să lăsăm lumea generației viitoare cel puțin în starea în care am primit-o și noi, sub nicio formă nu mai rău. Iar dacă există lucruri pe care le putem face în acest sens, atunci nu există scuză dacă nu le facem. De exemplu:

 • putem recicla măcar plasticul, chiar dacă nu pentru bani (am auzit de oameni care nu reciclează pentru că nu se merită, banii pe care-i primești de la aparatele de reciclat. wtf?!)
 • la birou, putem bea cafea în cănile noastre normale de cafea, nu este nevoie să folosim câte un păhărel de carton pe care-l pun la dispoziție distribuitorii de mașini de cafea. La 3 cafele pe zi folosim 3 astfel de pahare?! Idem pentru paharele de la dozatoarele de apă, de ce avem nevoie de ele, paharele de apă de sticlă transparentă cum avem acasă ce au?!reciclareImagini pentru pahar apa plastic
 • o altă chestie pe care o văd eu la mine la birou și care nici nu știam că există când eram în UK – bețișoarele de plastic de amestecat în cafea. N-am folosit niciodată unul, nu înțeleg de ce avem nevoie de ele când lingurițele de oțel sunt cât se poate de bune pentru amestecat. reciclare
 • la restaurant, luați mâncarea rămasă la pachet, iar acasă, faceți-vă un plan cu ce vreți să gătiți/mâncați și cumpărați doar lucrurile necesare – toate acestea într-o încercare de a reduce risipa alimentară. Nu mai vorbesc de avantajul financiar pe care o să-l resimțiți cumpărând și consumând doar ceea ce vă trebuie, nu de două ori mai mult.
 • folosiți propriile pungi aduse de acasă atunci când mergeți la cumpărături – știu că mulți fac deja asta, în special de când pungile nu mai sunt gratuite. 🙂 Eu îmi uit uneori pungile acasă și mă enervează că trebuie să iau alele noi, dar încerc să țin una în geantă ascunsă undeva tot timpul. Unei pungi de plastic îi ia câteva sute de ani să se descompună, deci nu este deloc nature-friendly ca ele să fie cumpărate încontinuu de noi.
 • creați-vă propriile produse de curățat în casă, pentru a evita chimicalele din produsele din comerț – din nou, fără să mai menționez avantajul financiar și cel al propriei sănătăți, o soluție făcută în casă de oțet + bicarbonat + apă curăță foarte bine gresia din bucătărie, fără să lase niciun miros, și nu poluează deloc nicio apă în care ajunge după ce terminați de curățat și o aruncați. Există astfel de rețete de soluții pe internet pentru orice ați vrea voi să curățați.
 • stingeți luminile atunci când nu stați într-o anumită cameră. Folosiți în casa voastră becuri eficiente din punct de vedere energetic și nu uitați să opriți de tot TV-uri sau laptopuri peste noapte, când nu le folosiți.
 • plantați copaci dacă aveți posibilitatea, ei ne dau oxigen
 • porniți mașina de spălat rufe sau vase doar atunci când e plină, nu când e umplută pe jumătate, pentru a spăla mai multe haine cu aceeași cantitate de apă.
 • închideți robinetul de apă atunci când vă spălați pe dinți, când frecați vasele cu un burete și, în general, aveți grijă de apă și n-o risipiți!
 • un lucru bun pe care îl face tehnologia cu noi este că ne ajută să folosim mai puțină hârtie și plastic: de exemplu, este foarte benefic că acum ne primim facturile online și nu pe hârtie (unele), este foarte bine că acum plătim și ascultăm muzica online, decât pe CD-uri de plastic, este util că acum avem informații în site-uri online și nu mai cumpărăm ziare și reviste care folosesc hârtie și pe care nimeni n-o mai reciclează după.

Nu sunt vreo eco-green care-o să înceteze să mai vorbească cu oricine nu protejează natura la modul obsesiv. Nu, am multe zile când nu fac nici eu toate cele scrise mai sus, deși mă străduiesc, nu susțin sub nicio formă extremismul de niciun fel. Eu vreau doar să-mi fac partea mea de ajutor pentru natură ca să pot să am pretenția să nu fiu trasă la răspundere mai târziu. Și, da, și pentru că-mi doresc o țară ca afară, deci trăiesc ca acolo!

 

Sursă foto 1, 3-5: Pinterest

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  o femeie
  April 18, 2018 at 4:04 PM

  primul declic la mine a fost cand am fost in franta, la tara. O curatenie impecabila!!! inclusiv in sate imbatranite si abandonate, pe drumuri unde am intalnit doar un caprior speriat… si desi mergem 2-3 sapt. de vacanta (minim) in franta rurala de ceva ani, stam in campinguri si umblam numai prin paduri si coclauri si sate, nu am vazut n i c i o d a t a pe cineva ca curatza. Nu inseamna ca nu sunt firme de curatenie…. dar ce sunt peste tot- indicatoare de unde sunt pubele de reciclat, program de ridicat, si vazut oameni cu … prosopelul in mana la brutarie sa isi ia painea…

 • Reply
  Cristiana
  April 19, 2018 at 12:21 PM

  Te citesc adesea si te admir, deci ce scriu acum nu e rautate, nici vreun repros. Nu sunt in masura eu sa judec ce faci tu, dar, sincer iti zic, nu pricep si pace de ce o persoana asa inteligenta si speciala ca tine alege sa scrie sintagma “Nu sunt vreo eco-green-feministă care-o să înceteze să mai vorbească…”. Ce legatura are feminismul cu ce povestesti? De ce sa pui si mai multa benzina pe focul perceptiilor gresite, ignorantei si ideilor SF despre subiect?

  • Reply
   Ioana
   April 19, 2018 at 3:04 PM

   Buna Cristiana, multumesc mult pentru mesaj! Se poate sa fi transmis ceea ce voiam sa spun folosind o combinatie nefericita de cuvinte 🙂 Voiam sa spun ca nu sunt o extremista in ceea ce priveste acest subiect si nu denigrez sau judec in niciun fel pe cei care nu recicleaza (nu pun ne-reciclatul pe seama ignorantei, ci pe cea a lipsei de informatii/educatie in acest sens, situatie in care am fost si eu ani de zile).

   Am mentionat ”feminism” influentata fiind de cateva femei care fac parte din acest curent si de care am dat eu pe parcursul timpului si care pareau sa fie destul de ”extreme”, hotarate, de neclintit în legatura cu lucrurile in care cred (unele spun ca n-au nevoie de barbati sau de ajutorul lor ca sa aiba o viata buna si normala, asta e doar primul exemplu care-mi vine in minte). Asta eu am perceput ca extremism si am asociat cu o gandire feminista (pt ca a venit de la o femeie) nu prea bine exprimata. Am inteles ce-ai vrut sa zici, cred ca n-a fost cazul sa generalizez 🙂 Apreciez feedbackul foarte mult!

   • Reply
    Cristiana
    April 19, 2018 at 3:45 PM

    Multumesc pentru raspuns.

    Extremisti exista in toate partile, ba chiar exista o gramada de misogini teribil de agresivi, mai ales in Romania, in schimb nu citesc prea des referiri la cat de “hotarati” sunt, de asta spun ca nu prea inteleg referintele catre feministele rele si teribile 🙂 Cu ignoranta din comentariul meu ma refeream la perceptia asupra feminismului, dar cred ca se aplica si reciclatului, adica la lipsa de educatie, informatii etc., asa cum zici. Discutia este lunga si nu face obiectul articolului, nici al blogului, ma gandesc.

    Succes in continuare!

    P.s. Eu sunt awayfromromania punct com, ca sa zic asa, si asa e, abia aici am invatat exact ce inseamna sa reciclezi si cat de bine te simti cand esti ajutat si sprijinit in demersurile astea…e mult pana departe la noi acasa, dar pas cu pas se poate incepe, macar.

    • Reply
     Ioana
     April 20, 2018 at 8:51 AM

     Te cred! Aici la noi cei ce recicleaza sunt vazuti ca ciudati, nu glumesc :)) Ideea e ca la noi este o problema mare dpdv educatiei sociale in acest sens. Oamenilor nu li se spune/povesteste/demonstreaza de ce ar fi bine sa recicleze.Generatia dinaintea noastra este total incompatibila cu ideea de reciclare, asa ca e foarte greu sa ne asteptam la ei sa faca asta. Generatia noastra sta usor mai bine la capitolul asta 🙂

     Am stat si m-am gandit ieri dupa comentariul tau la ce inteleg eu prin feminism si mi-am dat seama ca, poate influentata de ce vad pe internet, asociez feminismul cu o incapatanare ciudata de a demonstra ca femeile sunt egale cu barbatii, idee cu care personal nu rezonez. Pt mine femeile si barbatii sunt ca merele si perele, adica doua entitati complementare, pe care nu le poti compara. Compari un mar cu un mar si o para cu o para, nu compari un mar cu o para.
     Ca nu exista nicio diferenta dpdv mental intre barbati si femei, cu asta sunt perfect de acord – nu cred ca exista nicio meserie care implica mai mult gandirea decat forta fizica pe care un barbat o poate face si o femeie nu (gen programare, pilotaj de avioane, matematica, fizica, proiectare, etc.). La meseriile/activitatile care implica forta fizica, da, exsta chestii pe care femeile nu le pot face, dar asta este perfect normal si ok.

     • o femeie
      April 20, 2018 at 12:05 PM

      Acum 15 ani am traversat bucurestiul cu un rucsac cu 20kg de reviste, sa le reciclez, pt ca singurul loc gasit era in Fundeni.
      Imaginati-va cate glume am primit pe seama asta 😀 – nu m-a deranjat, am continuat, dar tacut. Acum sunt muuuult mai departe de ce faceam atunci -ala a fost un prim pas si primele ghionturi. Iar glumele la adresa lor sunt si mai multe azi, indiferenta mea e si mai mare.

     • Cristiana
      April 20, 2018 at 12:22 PM

      Nu vreau sa deviez (si mai mult) discutia catre feminism, nici sa fac teoria chibritului, zic doar. Faptul ca suntem diferiti, asta nu inseamna ca nu suntem egali. Cred ca e vorba de perspectiva. E evident ca suntem diferiti, pana la urma si eu sunt diferita de tine si tu de alte femei, fiecare e special si diferit. E vorba de egalitate in drepturi, nu de cea anatomica sau fiziologica 🙂 Merele si perele sunt fructe amandoua, nu? Nu poti retrograda marul doar pentru ca e mar si tie iti plac mai mult perele, despre asta e vorba. Eu sustin cu incapatanare, da, egalitatea. Egalitatea adevarata, bazata strict pe cine e fiecare, fara discriminari de gen sau de alt fel.

      Daca vrei si cand ai chef, iti pot recomanda tot felul de lecturi sau filmulete despre subiect. Sunt naiva, poate, cred prea mult in idealuri de tot felul. Dar de cand am aflat acum 4 ani ca pentru acelasi numar de garzi colegul meu castiga bani mai multi doar pentru ca e barbat (si nu glumesc, deloc, calificarile lui sunt sub ale mele, iar salariul nu se negociaza in sistemul de stat unde lucram atunci), ei bine mi-am promis ca o sa fiu o picatura in oceanul schimbarii atat de necesar.

     • Ioana
      April 25, 2018 at 10:49 AM

      Cu egalitatea in drepturi si in bani sunt si eu foarte ferma si nu tolerez discriminari de acest gen bazate pe faptul ca eu sunt femeie si celalalt barbat!

 • Reply
  unblogcolorat
  April 24, 2018 at 8:33 AM

  Sa stii ca avem fooarte multe locuri faine in tara, care merita pe deplin atentia turistilor. Din pacate, unii turisti sunt nesimtiti. Acum un an sau doi ani cand mergeam spre Parcul National Retezat am dat de o gramada de gunoaie in zona, inclusiv chiloti aruncati. Mai mare nesimtirea. Treaba cu reciclarea nu este pentru ei. Eu fac tot din lista ta, inslusiv opresc apa cand ma samponez pe par. Sunt convinsa ca daca orice om ar face cate putin, ar conta mult. Dar uite ca unii nu sunt dispusi sa isi stranga nici macar peturile atunci cand merg la gratar, ma scoate din sarite treaba asta, as da amenzi uriase.

  • Reply
   Ioana
   April 25, 2018 at 10:46 AM

   Pai sa stii ca toate tarile civilizate s-au civilizat, exceptand prin educatie, doar prin amenzi usturatoare. Multe lucruri am zis eu ca s-ar rezolva cu amenzi, ai dreptate!

  • Reply
   Ioana
   April 25, 2018 at 11:24 AM

   Cat ma bucur ca spui ca faci lucrurile enumerate de mine! Mai da-mi idei in sensul asta 😀

 • Reply
  Nu pot mai mult, dar o săptămână fac pe dracu-n patru și tot rezist! #plasticfreejuly
  July 27, 2018 at 10:59 AM

  […] povestit în trecut despre motivul pentru care cred că trebuie să îngrijim natura și știți că […]

 • Reply
  #PlasticFreeJuly: Prima săptămână • Back to Romania
  August 9, 2018 at 2:26 PM

  […] și refolosite și nu aruncate mai departe împreună cu toate celelalte gunoaie. Fac lucrul ăsta dinainte de PFJ, cu siguranță o să-l fac în […]

 • Reply
  Loredana
  January 23, 2019 at 1:18 PM

  Cred ca nici daca ar fi la indemana tot nu s-ar recicla prea des. Oamenii pur si simplu nu sunt invatati, nu dau importanta, nu inteleg…este o obisnuinta sa faci anumite lucruri, e atat de mecanic sa cumperi pungi si alte chestii, incat poate uneori nici nu realizezi…
  Si eu incerc sa reciclez plastic, hartie, carton, metal (am multe recipiente de la produse cosmetice si ambalaje) si le strang o perioada si le duc la Lidl.

  • Reply
   Ioana
   January 24, 2019 at 2:26 PM

   Stiu. Sunt putini care duc, dar eu cred in efectul fluture 😀 Daca un nou om incepe in fiecare zi sa recicleze macar plasticul, eu tot zic ca e un pas inainte. Dar ai dreptate, lipsa unor programe nationale in acest sens, deci a educatiei, este principala problema. Noi, ceilalti, ne educam de pe net.

 • Reply
  Obiecte care nu se reciclează (în România) + sfaturi pentru începători în reciclare • Back to Romania
  October 23, 2020 at 11:30 AM

  […] Eu reciclez de câțiva ani, dar nu știu și nu am pretins niciodată că știu pe de-a întregul tot procesul de reciclare al produselor de care nu mai am nevoie (ambalaje și numai). Știu doar esențialul, și anume că este important sa refolosesc pe cât posibil obiectele odată cumpărate, mai ales daca sunt din materiale care nu se pot descompune singure – de exemplu plastic sau metal. Iar dacă nu cred că le pot refolosi, cel mai bine este să evit să le cumpăr de la bun început. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.