cristina oțel
Opinii

Decât să cer permisiune, mai bine cer iertare!

Săptămâna trecută am fost la workshopul de Life Design pregătit de Cristina Oțel a cărei viață profesională, pe lângă blogul pe care scrie, se împarte și către propria-i recent înființată companie de coaching și training, Soul Bloom.

Eu am fost (sunt) destul de preocupată în ultimii ani de dezvoltarea mea personală și profesională, motiv pentru care nu mă dau înapoi de la a primi informații ajutătoare în sensul ăsta de peste tot de unde se poate: cărți, cursuri, traininguri, oameni inspiraționali de pe Instagram, etc. Sunt într-un punct al vieții mele în care încerc și încep tot mai mult să conștientizez care dintre lucrurile pe care le fac zi de zi îmi fac bine (îmi aduc energie) și care îmi fac rău (mă enervează și mă seacă). Asta, într-o încercare de a le maximiza cât mai mult pe cele pozitive și de a-mi băga cât mai adâng picioarele în celelalte.

Cu un astfel de mindset, un workshop care mi-a promis niște instrumente care să mă ajute să-mi desenez harta și povestea mea personală așa cum vreau, așa cum mă reprezintă, conștient și perfect aliniat cu valorile MELE n-avea cum să mă lase rece. A ajutat și faptul că o cunosc pe Cristina și am avut toată încrederea că nu și-ar fi permis să promită cuvinte mai mari decât va veni pregătită să ofere. 🙂

Life design – un inventar al vieții mele

Ideea este că noi toți venim cu o hartă a vieții deja desenată desenată destul de clar din generații în generații. Trebuie să merg la cea mai bună școală, să am note cât mai mari, să merg la o facultate care să-mi asigure un trai bun, să am un job stabil (eventual să și fiu cuminte și să ascult ce spun oamenii de deasupra mea, ca să nu-mi pun în pericol jobul), să-mi faci o familie (cum poți fi împlinit fără una?! dacă nu vrei copii, ceva nu e în regulă cu tine!) , o casă (e obligatoriu să ai o siguranță, o rădăcină, chiria nu-i pentru toată viața!), să-mi dau copiii la cea mai bună școală, să ia note cât mai mari, să meargă la o facultate care să-i asigure un trai bun, etc etc că deja am intrat într-un cerc prea lung.

Înțelegeți? 😀 Ni s-a băgat atât de adânc în cap că trebuie să AVEM, să OBȚINEM, să FACEM, să DREGEM, fără să ne pună nimeni niciodată să FIM, sau să se gândească cu atenție la ce ne dorim, la ce simțim, la ce ne face sufletul să tresară de bucurie la orice vârstă. Fie ea 25, 40 sau 65. Trăim vremuri noi cu un creier foarte vechi! 🙂

Am făcut pentru prima dată un wheel of life.

Unul dintre exercițiile de cunoaștere din cadrul workshopului a fost celebra dar niciodata-încercată-de-mine wheel of life. Este vorba despre un cerc precum cel de mai sus, pe care trebuie să îl împarți în mai multe arii egale. Atribui aceste arii acelor lucruri din viața ta care contează cel mai mult pentru tine (cele de mai jos nu sunt exhaustive, sunt doar un exemplu). Dai, mai apoi, note de la 1 la 10, în funcție de cum simți că te descurci la fiecare capitol.

De exemplu, persoana care a completat roata de mai sus nu este foarte mulțumită de propria sănătate, i-a dat doar nota 5. Este și mai puțin mulțumită de cât timp petrece făcând lucruri distractive și recreaționale. Aceeași persoană pare să fie relativ mulțumită de cariera lui/ei ș.a.m.d.

Eu n-am făcut niciodată un astfel de exercițiu și pentru mine a fost foarte interesant să-mi privesc propria roată. Hey, la modul figurat, aveam propria mea viață în față. 🙂 Cristina este omul care, cum zice și ea, n-are niciun răspuns la probleme, are doar întrebări. Este foarte refreshing când cineva știe perfect să-ți adreseze întrebările corecte pentru ca tu să poți să-ți răspunzi singur la hey, ce fac cu bucățile astea de roată la care stau mai slab? Păi stai, cine știe răspunsul mai bine decât mine?!

Inventarul energiei

Inventarul energiei a fost o altă chestie revelatoare pentru mine în workshopul de săptămâna trecută. Pe scurt, este vorba despre o listă pe care o ții ideal 2-3 sau mai multe săptămâni în care scrii în prima coloană lucruri pe care le-ai făcut în fiecare zi. De exemplu: Am mers la birou. Am scris pe blog. Am vorbit la telefon cu X. Am condus până la mall. Am vazut un film. etc. Cât mai multe și mai variate.

În cea de-a doua coloană poți trece simplu + sau – în funcție de câtă energie ți-au dat sau ți-au luat anumite activități. Plus dacă ți-a adus energie/bucurie o anumită activitate, minus dacă nu.

În cea de-a treia coloană treci o bifă dacă respectiva activitate te-a pus în flow, deci dacă ți-a adus atât de mult bine încât te-a făcut să uiți de trecerea timpului.

Ideea este că la sfârșit, după (ideal) 2-3 săptămâni de analizat zilnic acțiunile tale, ar trebui să poți să-ți dai seama care sunt cele care te umple de energie și care te storc de ea. Țineți minte când vă povesteam mai demult despre oamenii calorifer și oamenii țeavă? Este fix același lucru, doar cu acțiuni de zi cu zi de data asta. Eu am băgat mai bine la cap aseară că așa cum trebuie să mă țin departe de oamenii țeavă (vampirii energetici, care sug toată energia din mine), așa trebuie să fac și cu acțiunile din viața mea care nu-mi fac bine. Și mai mult decât asta, să mă focusez cât mai mult pe cele îmi aduc bucurie sau mă bagă în flow.

Iar apoi, după ce faci o listă rapidă de genul acesta, cireașa de pe tort este tot Cristina care vine ca un fel de conștiiță din spatele tău și te face să-ți răspunzi tu singur la întrebările de genul și-acuma io cu astea negative ce fac? Și, mai important, te ajută să nu mai bagi în seamă toți piticii ăia limitativi de genul ”eu nu pot acționa acum, aștept momentul potrivit”, ”trenul meu a trecut deja” sau ”nu pot acționa acum pentru că nu sunt sigură că asta e decizia cea mai bună”. Been there, done that!

Am mai făcut câteva exerciții foarte interesante, dar v-aș lăsa pe voi să le descoperiți. Mi se pare că dând prea mult din casă v-aș strica parte din surpriză. V-aș lua, cumva, din sentimentul de wow de la fiecare exercițiu. Ideea este că toate au scopul final de a te face pe tine să te cunoști, să te pui în centru, să-ți bagi picioarele în tot ce faci doar pentru că trebuie, și nu pentru că vrei asta.

Nu-i ușor.

Nu-i ușor deloc. 😀 Ăsta n-a fost un workshop în care am stat pe scaun și-am luat notițe. 😀 A fost o concentrare continuă, ca o ședință pe care mi-am programat-o și prioritizat-o cu mine însămi. Ca un fel de Hey, Ioana, ia să vedem ce mai faci simți tu. Da’ așa pe bune, mai departe de sunt bine și atâtEste un workshop care a rămas cu mine, am primit atât de multe materiale care să mă ajute să-mi răspund eu singură la întrebări și să ajung să mă cunosc până în străfundul ființei mele, încât abia aștept să programez o nouă ședință cu mine și să continuăm săpatul.

Ce-a făcut Cristina cu noi a fost doar scratching the surface. Pentru mine a fost un început foarte bine venit, iar în acest moment eu nu cunosc O PERSOANĂ din viața mea căreia nu i-ar fi utilă astfel de introspecție personală de 3 ore. A fost un alt eveniment care mi-a depășit așteptările, dar asta poate și pentru că am dorința de a descoperit cât mai mult lucruri la mine însămi. Pentru asta nu pot decât să fiu recunoscătoare că am avut curiozitatea să văd ce poate să însemne life design pentru life-ul meu. A însemnat o mare conștientizare. Mai apoi, I will take it from there.

Lecțiile pregătite pentru acest workshop ar trebui studiate în școală. Acolo ar trebui să mă învețe sau să mă îndrume cineva cum să fiu ikigai, nu altundeva. Nu pot să nu mă întreb în ce fel de lume am trăi dacă toți oamenii care trec astăzi pe lângă mine pe stradă ar avea pe cineva care să le dea cu blândețe spațiu să fie și să-și retușeze propria hartă, așa cum am avut noi la curs.

Eu vă voi ține la curent pe Facebook cu următoarele workshopuri de Life Design pentru că vi le recomand cu multă căldură, indiferent dacă ce vârstă și experiență aveți. Future Ioana thanks you, Cristina! 😉

Sursă foto 1-arhiva personală, 2, 3, 4, 5

Later edit: Evenimentul se reia in 24 Noiembrie în București, detalii aici.

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

15 Comments

 • Reply
  Ela
  October 23, 2018 at 9:32 AM

  Săptămâna trecută am alocat atâta energie unei persoane că am răcit. Pfiu! De 10 ani tot aloc energie acestei relații în speranța că se va mai detensiona. De multe ori am zis că nu se merită și cu toate astea nu m-am lecuit și tare aș vrea să mă lecuiesc. Bag de seamă că mai am ceva de învățat din asta …

  • Reply
   Ioana
   October 23, 2018 at 12:29 PM

   Nu stiu nimic din backgroundul povestii, dar sper sa reusesti sa faci ceea ce e mai bine pentru tine! <3

  • Reply
   o femeie
   October 23, 2018 at 3:39 PM

   recuperare rapida, Ela.
   Si pe mine ma imbolnavesc situatiile tensionate.

  • Reply
   Cristiana
   October 23, 2018 at 8:50 PM

   Nu stiu nici eu nimic despre problema ta, dar as vrea sa iti zic ca e teribil de eliberator sa renunti la o relatie din aceasta toxica si tensionata. Eu am suferit foarte tare dintr-o astfel de pricina, o relatie cu o ruda a iubitului meu si pana nu am zis gata, pana aici, nu am reusit sa fiu relaxata, o luasem complet razna, ca sa fiu sincera.
   Asa ca si eu zic ca mai ai un pic de invatat, anume ca tu esti importanta si unele relatii nu merita sa racesti pentru ele! 🙂 Sa iti fie bine!

 • Reply
  o femeie
  October 23, 2018 at 3:42 PM

  am citit cu atentie articolul tau, mancand din mar. Mi se pare extraordinar sa imi fac un grafic, un total a cat de bine sunt eu cu mine. Peste tot sunt evaluari profesionale, evaluam muschi, greutate, cantarim banii si masuram orele de somn, dar nicaieri nu masuram: “sunt multumita de X, Y, Z?”.

  Si imi dau seama ca la fiecare sunt bine (unele mai prost 😀 ) dar la toate as vrea mai mult! It’s that ok, miss?

  • Reply
   Ioana
   October 24, 2018 at 12:02 PM

   Da, pai e perfect! Acum stii unde trebuie sa lucrezi mai mult. Whoa ce usor e s-o zici :)) Eu vreau sa-mi fac graficul din nou, nu stiu daca mi-au venit toate ideile in cap in acea dupa masa obositoare de dupa munca :))

 • Reply
  Highlights of Octombrie 2018 ? • Back to Romania
  October 30, 2018 at 10:43 AM

  […] personală în calitate de coach și trainer în cadrul propiei companii, Soul Bloom. V-am povestit aici despre ce-am luat cu mine mai departe după acest workshop și de ce l-aș recomanda oricând și […]

 • Reply
  Workshop de Life Design, Ediția a 2-a | Cristina Oțel
  October 31, 2018 at 9:06 PM

  […] Păreri despre cum s-a simțit experiența de Life Desing puteți citi pe blogurile a două dintre participante Manuela și Ioana, aici și aici. […]

 • Reply
  Nico
  November 2, 2018 at 1:07 AM

  Hai ca mi-am amintit si eu ca mi-am facut roata vietii pe prima pagina a agendei pe care am inceput-o pe 1 ianuarie :). Si atunci mi-am promis sa il refac la fiecare inceput de an! Tare ma tenteaza si pe mine workshopul Cristinei. O admir mult si imi place energia ei! Iar ce faci tu aici este fantastic, trece-ma pe lista de fani!

  • Reply
   Ioana
   November 2, 2018 at 9:37 AM

   Da’ ce, nu erai deja? 😛

 • Reply
  Madi
  November 2, 2018 at 8:48 AM

  În primul rând, vreau să-ți spun că mă bucur foarte tare că te-am descoerit și ți-am descoperit blogul, datorită bookswap-ului. Nu numai că arată extrem de profi (blogul 🙂 ), dar e și plin de informații prețioase, din sfera mea de interes. Sună foarte interesant workshop-ul Cristinei și chiar m-am entuziasmat când am văzut că mai face unul, m-aș fi dus, dar pică fix într-un weekend în care aveam deja alte planuri. Poate data viitoare. O să fiu atentă. Mulțumesc pentru informațiile din articol. Roata vieții e o activitate bună și pentru un revelon între prieteni 😉

  • Reply
   Ioana
   November 2, 2018 at 9:40 AM

   Iti multumesc pentru aprecieri, sa stii ca m-ai facut sa ma simt foarte bine! 😀
   Si mie imi pare bine ca te-am cunoscut pe tine si pe Olivia, acum ca ne stim abia astept sa ne revedem!
   Si sigur o sa reia Cristina workshopul, ca avut feedback prea bun 🙂

 • Reply
  Dăruiți cadouri de Crăciun care să aducă bucurie, nu doar să vă scape de o datorie socială!
  December 6, 2018 at 10:15 AM

  […] să fie un curs/workshop de dezvoltare personală și profesională (precum Life Design, la care am fost eu în Octombrie și care urmează să se desfășoare în mai multe orașe din […]

 • Reply
  4 daruri pe care sa ti le faci tie anul acesta ⋆ Raluca Loteanu
  January 2, 2019 at 12:48 AM

  […] bune despre workshop-urile Cristinei (inclusiv pe blogurile Manuelei – aici si Ioanei – aici) si mi-a parut tare rau ca distanta m-a impiedicat sa particip si […]

 • Reply
  De la ce vârstă nu mai este socially acceptable să te joci cu jucării?
  January 25, 2019 at 12:23 PM

  […] asta pe propria piele și de-aia am învățat acum (și mi s-a întărit ideea și mai mult la workshopul Cristinei de Life Design, care se reia în 9 Februarie) cât de important este să fac doar lucruri mă fac fericită și […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.