acnee hormonală
Opinii

Ziua în care niciun produs de skincare n-a mai funcționat

Anul 2020 a fost un an teribil pentru tenul meu. Am fost de la început până spre sfârșit plină de acnee hormonală, pete post-acneice, alte coșuri, alte pete, plecau unele, veneau altele, la fel luna următoare, la fel peste 2 luni, etc., indiferent de toate măsurile pe care le luam – atenție sporită la igiena tenului, la produse ș.a.m.d. Pur și simplu zi de zi mă trezeam cu un nou mozaic pe față, un nou pattern de coșuri pe bărbia mea și în partea de jos a feței, un nou puzzle indiferent ce făceam, la ce alimente renunțam temporar, cât mă curățam, cu ce etc. A fost o perioadă foarte frustrantă pentru mine, în lipsa unei explicații și a unei soluții.

Tenul meu a fost dintotdeauna unul gras, cu câteva coșuri în permanență pe față, uneori dureroase, alteori mai mici, dar niciodată extraordinar de deranjante. Întotdeauna le puteam ascunde bine cu un fond de ten cu acoperire mică sau medie – dacă chiar voiam să fac asta – iar cu petele postacneice n-am avut nicio treabă. Nu-mi aduc aminte exact, dar probabil au fost prea puține în decursul timpului ca să fiu atentă la ele. Foloseam cremă hidratantă în fiecare zi, de multe ori și SPF, dar nu mă spălam cu sfințenie dimineața și seara cu produse de curățare, ci doar cu apă simplă. Dacă ieșeam machiată undeva (ceea ce se întâmpla relativ rar), mă demachiam întotdeauna cu apă micelară + apă simplă cand veneam acasă. Mă mai spălam pe față și când veneam de la birou uneori, să nu stau pe față cu praful străzii. Per ansamblu, am un ten care deși lucește după câteva ore și deși nu îngrijit foarte corect până anul acesta, a fost în general destul de ok și nerăzbunător.

În 2020 a luat-o razna de tot

Combinat cu faptul că anul acesta am avut mai mult timp să mă informez în legătură cu pași esențiali în îngrijire, produse noi & etc., am pus mult timp pe seama acestora erupțiile de pe fața mea. Era clar, prea multe produse cumpărate și testate, timp prea scurt, cât să mai ducă și fața asta, sigur parfumul din produsul ăla e de vină. Ok, am redus nr de produse folosite, am rămas la schema de bază (curățat, spf, hidratat, cum să dai greș cu asta), am urmărit, am văzut că nu se schimbă nimic, am trecut la următorul potențial vinovat – trebuie să fie stresul cauzat de pandemie. Sigur sunt lactatele și ciocolata. Știam eu că trebuie să mănânc mai puține X și mai multe Y.

Totul a început prin februarie când am început să observ o serie de coșulețe mici și foarte dese pe frunte, care nu treceau nicicum. Am început să mă spăl dimineața și seara pe față cu produse de curățare, fără niciun rezultat, însă. Între timp, s-a aglomerat tare și în partea de jos a feței, pe mandibulă, cu tendință de urcare și pe obraji.

M-am informat mai mult în legătură cu îngrijirea tenului și mi-am:

  • setat o rutină corectă de îngrijire – cu produse puține, dar de calitate, fără alcool, parfum, uleiuri esențiale, doar produse blânde – baza fiind curățarea, hidratarea și spf-ul. Am folosit și niște ingrediente active, introduse treptat
  • respectat rutina cu sfințenie pe o perioadă lungă de timp – am zis, hai, nu pot să-mi fac o părere după doar 2-3 săptămâni.
  • schimbat fața de pernă o dată la 2 zile
  • șters pe față după spălarea de dimineață și seară cu prosop curat/prosop de hârtie (am încercat și această variantă cu prosopul de hârtie, de disperare, deși de mai bine de un an nu mai cumpăr așa ceva – am scris aici despre înlocuitorii pe care i-am găsit atunci și care încă funcționează foarte bine pentru mine)
  • spălat părul o dată la 2 zile pentru a evita să strângă praf și mizerie care să-mi ajungă pe față

Deși în teorie totul părea perfect, a fost degeaba. Coșurile mele nu treceau, veneau 100 pe măsură ce plecau 10. Am avut o perioadă când eram destul de supărată din cauza lor, deja coșurile erau vizibile și oamenilor din jurul meu, pe mine mă stresau pentru că nu înțelegeam ce se întâmplă și pentru că mă enerva cum arătau.

Desigur, am ajuns să vizitez un dermatolog, un endocrinolog și un ginecolog, acest trio de aur al doctorilor care trebuie consultați în caz de acnee hormonală și alte probleme ale tenului.

Dermatologul – pentru că el are grijă de piele, endocrinologul – pentru că el este șeful la hormoni 😀 și ginecologul – pentru că și el este specialist în niște organe și glande care produc hormoni. Deci ar trebui să lucreze împreună cei 3, în astfel de situații. Pentru că țineam deja legătura cu un endocrinolog pentru o problemă cunoscută, am aflat repede de la el că disfuncția glandei mele tiroide a fost cea care mi-a cauzat această acnee ce nu mai trecea niciodată. Aș fi putut să folosesc toate produsele de îngrijire din lume, de cea mai bună calitate posibilă, că tot n-aș fi avut cum să scap de coșuri atâta timp când hormonii mei tiroidieni nu erau readuși în parametrii normali. Am dat mulți bani pe produse de îngrijire încercând să-mi fac acneea să dispară, până să mă prind că rezolvarea era altundeva.

Am urmat un tratament (endocrinologic), în timpul căruia nu am văzut îmbunătățiri ale acneei hormonale.

Primele raze de soare au venit abia în momentul în care am terminat acest tratament, când fața mea s-a curățat destul de vizibil și când n-am mai văzut coșuri noi decât relativ rar. În acest stadiu sunt și acum, momentan mă lupt doar cu niște pete-postacneice care nu trec nicicum, doar se diminuează cu viteza melcului, iar coșuri nu mai prea am. La menstruație vin ceva mai multe, dar în limite normale, precum în anii trecuți. În continuare rutina mea este una sfântă – dimineața mă spăl pe față cu un produs de curățare, aplic o cremă hidratantă la ochi, SPF la ochi, SPF hidratant pe restul feței, iar seara mă demachiez de SPF cu apă micelară + produsul de curățare, după care aplic cremă hidratantă pe toată față și o cremă anti-pete, ocazional, pe zona cu pete.

Concluzia ar fi că dacă cumva aveți o rutină de îngrijire a tenului care în teorie este corectă și tenul vostru tot rămâne rebel, trebuie să atacați și pe alte fronturi

A ajuns să mă deranjeze când văd reclame la diverse produse cosmetice pe care toată lumea le consideră extraordinare, fără să spună absolut nimeni despre asteriscul cu terms & conditions atașat – da, multe produse sunt extraordinare, dar asta EXCLUSIV pentru un ten (și corp) cu toți parametrii în regulă. Niciodată n-o să fie extraordinare pentru toată lumea, niciodată n-o să fie extraordinare dacă hormonii noștri petrec în afara orelor de program, vorba vine, iar pentru oamenii care au anumite probleme hormonale sau dermatologice venite braț la braț cu stres, nervi și vulnerabilitate – ai face orice numai să rezolvi problama aia azi, acum! – mesajele despre produsele extraordinare care vindecă orice și pe oricine numai pe tine nu, sunt ca niște palme date pe o piele udă și înghețată. Alte speranțe, alți bani dați degeaba, altă durere. Nu pentru că produsul n-ar fi bun, ci pentru că nu este pentru tine ACUM. Cred că dacă nu înțelegem lucrul ăsta o să plantăm multă furie și bani aruncați degeaba în încercarea de a avea un ten curat și sănătos.

Dacă v-ați recunoscut în povestea mea, tot ce pot să vă sfătuiesc este să programați fără ezitare un set de analize pe care să-l faceți, să vedeți cum stați cu toți parametrii corpului vostru, poate vă uitați cu atenție și înspre hormoni, poate faceți și o programare la ginecologie și la derma. Dacă există o problemă, toate șansele sunt să o puteți rezolva atâta timp cât aflați de ea cât mai repede, și asta nu e valabil doar în skincare sau medicină. Și să știți că întotdeauna există o explicație pentru erupțiile aparent inexplicabile, dar asta e mai mult un heads up pentru control freakul din mine 😀 . Curaj! 😉

Sursă foto pinterest

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.