Să-mi arătați omul care face exclusiv lucruri legate de muncă 8 ore pe zi, de la 9 AM până la 6 PM, cu o singură pauză de O oră la prânz (sau 7.5 ore, de muncă, nu pauză, așa cum era programul în UK).
Pe ăla care este concentrat la munca lui, fie ea cât de interesantă, 8 ore zi de zi încontinuu.
Care nu intră (și pierde vremea!) pe Facebook, Gmail, Youtube, Instagram sau blog deloc în timpul unei zile. (Fun fact: Angajații născuți între 1980 și 1985 petrec de două ori mai mult timp pe internet decât cei născuți între 1960 și 1969 (sursa) Ce bine că nu au inclus în studiu pe cei născuți după 1985 :))).
Care nu citește la muncă review-uri pentru televizorul pe care vrea să și-l ia, despre telefonul care a apărut azi sau articole despre ultimele tehnologii, avioane, reviste, filme, vacanțe, joburi.
Care lasă pentru acasă cititul știrilor online sau vorbitul pe Facebook și WhatsApp cu prietenii.
Sau pe ăla care nu-și rezolvă nicio problemă personală în timpul programului de muncă. Și nici nu-și caută și comandă nimic online până nu iese pe ușa biroului, nu, nu.
Pe ăla care nu-și ia pauze de fumat și de cafea sau, dacă-și ia, le recuperează la sfârșitul programului (lol!)
Pe omul acela să mi-l arătați, vă rog, care merge doar în ședințe productive, cu un program bine stabilit și care nu irosesc inutil nici măcar 5 minute din ziua nimănui.
Arătați-mi-l, vă rog, pe ăla căruia nu i se blochează niciodată calculatorul și care nu pierde nici 5 minute pe zi așteptând după vreo problemă de IT. (Citiți articolul ăsta, How much time are your employees wasting on computer issues?)
Deci, pe omul ăsta perfect care muncește 8 ore întregi pe zi, așa cum este scris în contractul de muncă. Vreau și eu să-l cunosc pe și să-l felicit! :))
***
PS: Astea sunt o parte din motivele pentru care eu consider ziua de muncă de 8 ore o mare pierdere de timp pentru toată lumea și cu zero beneficii pentru *insert company name here*. Suedia a încercat într-un trial de 2 ani de zile reducerea programului de la 8 la 6 ore, pe același salariu, și rapoartele studiului au arătat că oamenii și-au luat mai puțin concediu medical și au fost mai productivi decât înainte (sursa + alte informații pe subiect, aici).
PPS: Știu că există o categorie de meserii (piloți, medici și alții) pentru care nu tot ce am scris eu mai sus se aplică din cauza programărilor, programului mai strict, etc.
16 Comments
Ingrid
April 2, 2018 at 4:30 PMSunt oameni care muncesc mai mult de 8 ore pe zi, dar fac pauze si asa reușesc sa muncească cu spor. Cei care lucrează fără pauza de orice fel se numesc roboti ? . Cu ei vor sa ne înlocuiască angajatorii.
Un om are nevoie de pauze, altfel nu da randament si se îmbolnăvește.
Ioana
April 3, 2018 at 6:57 AMEu nu prea cred in munca de 8 ore cu spor 🙁 Daca mai faci si pauze suficiente atunci ajungi sa stai cat?, 10 ore la munca? Asta nu mai este deja ok!
Iosif
April 2, 2018 at 8:24 PMMunca omului ,fizic vorbind este aproape integral preluata de cibernetica, robotica si automatizari, cu mici exceptii în câteva domenii neesentiale. Sedentarismul provoaca agitatie, neliniste si stres, iar mijloacele de comunicare virtuale are tendinta de a dezumaniza fiinta rational-sentimentala , anesteziind încet dar sigur , simturile primare transformând omul într-un fel de sclav-robot lipsit de sensibilitatea iubirii si empatiei reciproce.
Sa fii iubita si fericita, draga Ioana !
Ioana
April 3, 2018 at 7:07 AMLa momentul de fata calculatoarele nu merg inca fara ajutorul omului, adica programele mele stiu sigur ca nu ruleaza singure pana nu le spun eu sa faca asta :))
O saptamana frumoasa si tie, Iosif!
Ingrid
April 4, 2018 at 10:37 AMNu am explicat: vorbeam despre cei care lucrează mai mult de 8 ore, dar pentru propria afacere. Știu oameni care lucrează mult atunci când au de lucru. Chiar si ca angajat, daca lucrezi pentru un proiect aloci mai mult de 8 ore intr-o zi, apoi ai perioade relaxate când treci pe la birou ca sa discuți cu colegii la o cafea. Sunt cazuri particulare, nu doresc sa generalizez.
Este clar ca 8 ore lucrate in ritm alert nu sunt Ok, mai ales daca domeniul in care lucrezi nu-ți place. Atunci când îți alegi domeniul si-l iubești, alta este problema. Știu asta pentru ca eu am muncit mai mult de 8 ore intr-o zi mai mereu. Aici este problema. Muncim doar pentru bani si așteptam sa treacă ziua de munca. Totul pleacă de la modelele pe care le-am avut.
Eu am avut un job minunat, recunosc ca nu mai sunt in situația aceea, dar cu siguranța ca la jobul iubit pot sta mai mult.
Ioana
April 4, 2018 at 12:06 PMTe-am inteles acum, ai dreptate! Pentru afacerea mea si eu as lucra >8 ore, dar pentru altcineva cu siguranta nu. Am fost la o conferinta recent unde hostul a rugat sa ridice mana sus oamenii care lucreaza aproximativ 10 ore pe zi. Au ridicat mana cam 75%… Nu stiu cati dintre astia 75 lucreaza pt ei sau cati lucreaza pt un sef care-i obliga cumva la 10 ore. 🙁
Daniela Oţet
April 4, 2018 at 12:05 PMAi dreptate in mare parte. Chiar există multe persoane care nu se pot abtine din a nu verifica macar o rețea de socializare la munca
Ioana
April 4, 2018 at 12:08 PMSi fac foarte bine! Asta vreau sa zic, ca nu exista nimeni care lucreaza la birou atat cat le scrie in contractul de munca, toata lumea pierde vremea cu ceva personal la un moment dat. Daca exista vreun sef care crede altfel, e un naiv. Te pup, multumesc pentru vizita! :*
Romina Talpos
April 4, 2018 at 1:08 PMFoarte interesant articolul si perspectiva ta. Uneori am zile in care lucrez 10 ore pe zi, dar in mare parte am zile in care reusesc sa iau pauze sau sa fac si altceva.
O femeie
April 4, 2018 at 8:38 PMIn uzine? Chirurgi ?
Ioana
April 5, 2018 at 9:02 AMExact, am menționat in PPS 🙂
Andreea
April 4, 2018 at 10:15 PMMuncit incontinuu, fara intrerupere timp de 8 ore pe zi? Nu cred ca este om care sa faca asta. Chiar daca nu stai pe internet, este imposibil sa nu-ti iei o pauza din cand in cand (nu vorbesc aici de pauza de masa). Chiar si cand vorbesti cu colegii despre ce au mai facut copii, ce ti-ai mai cumparat, ce ai mai vazut etc, si nu te ridici de la birou, tot pauza este. Da, stau la birou minim 8 ore, maxim 10. Este drept ca meseria mea implica si statul pe retele de socializare, documentare pentru articole etc si este aproape imopsibil sa nu vad o reclama draguta si sa intru pe un anumit site. Si facturile tot de la munca le platesc, dar asta pentru siguranta, ca acasa am virusi (cred) si mi-e frica. :))
Sonia
April 6, 2018 at 7:46 AMMda.. sa stii ca m-am regasit in prima parte asa ca poti sa ma feliciti :)) dar, din fericire, nu se intampla zilnic ci mai degraba mai rar.
Rox
April 12, 2018 at 12:45 PMEu muncesc. 2 zile pe saptamana, am bebe de 9 luni si doar atat pot. Intru la 8 si ies la 16. Am o pauza de mic dejun de 15 min si una de 30 de min la pranz. Atat. In rest munca, mediu spitalicesc. In picioare permanent. Sunt franta la sfarzitul zilei, bebe ma ia de noua la final de zi. Se poate, dar e greu. Am uitat sa specific: in Irlanda sunt 🙂 in Romania nu era asa de greu si atata munca.
Ioana
April 17, 2018 at 7:45 AMDa, cred ca tu te incadrezi la exceptiile despre care vorbeam! Bine ca ti s-a permis sa lucrezi doar 2 zile, conteaza f mult! 🙂
The 4 hour work week. 7 idei geniale împrumutate din carte | Blog de idei
April 7, 2020 at 11:06 AM[…] să muncim doar de dragul de a munci. De altfel, tare bine zicea Ioana: să mi-l arăți pe omul ăla care muncește 8 ore pe zi. Cu alte cuvinte, nu-ți începe ziua cu mail-uri, client service, rezolvat task-uri repetitive […]