Travel

Sfaturi de călătorie în Istanbul – Tips & tricks

Am avut atât de multe lucruri de povestit despre Istanbul încât am decis să împart această excursie în 2 articole: cel de data trecută, în care v-am povestit și arătat multe poze din locurile must-visit din acest oraș, și cel de astăzi, în care vă dau nişte sfaturi de călătorie în Istanbul care v-ar putea face o eventuală excursie în acest oraş mai bună și mai ieftină! 🙂 O să le împart așa pe bucăți, să fie mai ușor de urmărit.

sfaturi de călătorie în Istanbul

Mijloace de transport

Biletele de avion le-am luat de la Tarom. În afară de ei, mai există Turkish Airlines și Pegasus care au zboruri directe din București către Istanbul. Prețul a fost de aproximativ €150/persoană dus întors, cu toate taxele și un bagaj la cală incluse. Zborul durează aproximativ 50 de minute. (Atenție! La ora la care scriu acest articol, Tarom are bilete la €100 dus întors către Istanbul în Noiembrie 2018!). Turcia nu este în UE, așa că nu puteți călători aici cu buletinul. Aveți nevoie de pașaport, dar nu aveți nevoie de viză. Odată ajunși, noi am găsit tramvaiele, metrourile și mersul pe jos drept cele mai bune metode de a te deplasa în interiorul Istanbulului.

Google Maps ne-a fost de foarte mare ajutor. Ne-a spus întotdeauna ce mijloace de transport să luăm, de unde și câte stații să mergem cu ele pentru a ajunge oriunde ne-am dorit, atât în mijlocul zonelor turistice cât și în afara lor. Pentru a intra la metrou, tramvai sau în autobuz am folosit așa-numitul Istanbulcart, care este un card pentru care plătești inițial 6TL, după care îl alimentezi și plătești 1-2-3 TL (nu știm nici noi, că de fiecare dată ne lua tot altă sumă!) pentru fiecare intrare la mijloacele de transport în comun. Poate v-ar plăcea să știți de aplicația Google Trips, care vă ajută să vă planificați obiectivele pe care vreți să le vizitați într-o excursie, vă arată cum călătoriți de la unul la altul, vă lasă să descărcați hărți offline, e destul de utilă! 🙂

Bani & Shopping

Din punctul meu (nostru) de vedere, nu este o afacere foarte bună să vă schimbați lei în lire turcești în România, deoarece cursurile valutare sunt proaste. O variantă ar fi să vă cumpărați USD sau EUR și să-i schimbați în lire turcești în Turcia. Cel mai bun curs valutar pe care l-am găsit noi în Turcia a fost 1 USD = 5.80 TL, în ideea în care BNR anunța 1 USD = 6.006 TL. Cele mai proaste cursuri pe care le-am văzut (în Istanbul există la orice colț de stradă unități de schimb valutar, nu-i greu să le găsești) a fost 1 USD = 5.50 TL. Verificați BNR și alte site-uri monetare înainte de vacanța voastră pentru a știi să alegeți cele mai bune cursuri valutare. Oricum, dacă schimbați sume mici de bani, diferențele vor fi de multe ori neglijabile.

Turcia trece prin niște momente nu foarte grozave din punct de vedere al economiei. Asta înseamnă că lira turcească are acum (în vara-toamna lui 2018) o valoare mult mai mică decât avea în trecut. BNR anunță azi 1TL=0.6557 RON, în condițiile în care în martie 2018 1TL era 1RON Update: În Februarie 2020, 1 TL = 0.72 RON. Singura parte bună a acestei situații este că toate lucrurile sunt foarte ieftine în Turcia pentru oricine câștigă bani în EUR, USD, GBP sau RON, iar acum este o perioadă excelentă de a face cumpărături de haine sau orice altceva v-ați dori. Eu am aflat că există în Istanbul magazinul BATH AND BODY WORKS, despre care știam c-ar fi doar prin State și care are cele mai fenomenale lumânări parfumate din lume. Mă mai întrebați dacă m-am tras înapoi de la pus una și alta în coș? 😀

Un mall fain și foarte mare la care am fost noi este İstinyePark.

Negociați toate prețurile

…din zonele unde nu primiți bon fiscal. Adică de mai peste tot: când cumpărați mâncare pe stradă, când luați magneți, condimente, obiecte decorative, cărți turistice, orice, orice. Mai toți vânzătorii ambulați o să fie fericiți să vă reducă prețul cu câteva lire turcești, doar de dragul de-a-i face vânzare și de a se împrieteni cu voi.

Bariera lingvistică

Majoritatea populației turce de care am dat noi vorbea engleza de la prost în jos. Cei care lucrează cu turiști, deci în hoteluri sau vânzători de pe stradă, înțeleg cuvinte de bază în engleză. Însă dacă întrebați pe cineva random la metrou cum ajungeți la o anumită stație o să dea din mâini și-o să plece, deci nu vă bazați pe prea mult ajutor stradal. Google Maps să fie baza voastră.

TAX Free

Deoarece Turcia nu este în UE, sistemul lor național de TVA este diferit față de cel european. Drept urmare, cetățenii UE sau a celorlalte continente nu sunt obligați să plătească tot TVA-ul pe care-l plătesc turcii pe cumpărăturile pe care le fac în pe teritorul statului turc. Din acest motiv, aproape toate magazinele mari (din malluri, deci cele care oferă bon fiscal!) oferă, la cerere, și un bon de tax free (TAX FREE RECEIPT) la majoritatea cumpărăturilor în valoare mai mare de 100 TL. Acest tax free receipt trebuie să fie prezentat la aeroport (există indicatoare către ghișeul de TAX FREE) pentru a primi înapoi o anumită parte din TVA-ul pe care non-rezidenții turci l-au plătit făcând cumpărături în Turcia.

Spre exemplu, la un bon de 400TL trebuia să primesc înapoi de la vamă 35TL. La un bon de 307 TL, trebuia să primesc înapoi 23 TL. După cum vedeți, procentul pe care îl primești înapoi este undeva la 9% din valoarea totală plătită. Mai multe cumpărături înseamnă mai mulți bani primiți înapoi. De ce n-am primit și cum să nu faceți aceeași greșeală ca mine, vă povestesc în detaliu mai jos! 🙂

Ca în orice sistem de stat care vrea să-ți ia bani, nu să ți-i dea înapoi 🙂 , am găsit acest proces de recuperare a TVA-ului foarte greoi.

Ce-am făcut eu

Am păstrat bonurile de tax free și m-am prezentat cu ele la ghișeul TAX FREE de după controlul pașapoartelor din aeroportul Ataturk. N-am primit nimic înapoi pentru că am omis să fac un alt pas, și anume să urmez instrucțiunile de pe plicurile cu bonurile tax free pe care le-am primit și să mă prezint la vama aeroportului (CUSTOMS, există indicatoare) pentru a prezenta produsele cumpărate și bonul de tax free și pentru a obține ștampila vamei. Abia după acest pas trebuia să merg la TAX FREE, după controlul pașapoartelor.

Ce-ar trebui să faceți voi

Ar trebui să urmați instrucțiunile de pe plicul în care primiți bonul de tax free din magazin și să prezentați la vamă (în aeroport) bunurile cumpărate și bonurile primite. Ei vă pun o ștampilă pe bonuri, cu care puteți merge mai departe, după zona de verificare a pașapoartelor, la ghișeul TAX FREE și vă recuperați banii. Nu veți primi nimic înapoi fără ștampila de la vamă, dinainte de zona de control a pașapoartelor. Procesul este mult mai simplu decât l-am făcut eu să pară, doar că noi n-am știut cum se face ca la carte și am pierdut niște bani. Puteți găsi mai multe informații aici.

Mâncare

Știți care e ora mea preferată? Food o’clock! Mâncarea în Istanbul mie mi-a plăcut foarte mult. Problema e că mi-a dat și o toxiinfecție alimentară care 3 zile mai târziu încă mă făcea să mă uit cu scârbă la orice se bagă în gură. Drept urmare, toate localurile alea minunate de care abia așteptam să vă povestesc, cu mâncarea cea grozavă, vor rămâne secret pentru că nu pot să vă spun cu certitudine care-a fost vinovatul pentru stomăcelul meu supărat. Nu vreau să vă arunc fix în gura lupului!

Dar înainte de asta eu am mâncat cu multă poftă kebab cu vinete, platouri cu hummus și baba ganoush, brânzeturi, pepene verde, struguri, suc de rodii proaspete, castane, porumb fiert. N-am mâncat doner de la vânzători ambulați sau sandwichuri cu pește, dar tot n-am scăpat de îmbrățișat toaleta, așa că nu cred că este vreo problemă cu street food-ul. Vă recomand să încercați toată mâncarea autentică turcească pe care v-o suportă stomacul și portofelul, este foarte gustoasă! Obligatoriu să bifați așa:

✓ ceai turcesc

✓ ceai de mere

✓ kebab

✓ baclavale

✓ turkish delight

✓ cafea turcească

✓ ayran și covrigi turcești

✓ înghețată turcească

sfaturi-de-călătorie-în-istanbul-backtoromania Există mai multe restaurante sub podul Galata care, dacă le alegeți pentru cină, o să vă ofere ACEST apus de soare, iar eu n-aș rata asta pentru nimic în lume: sfaturi-de-călătorie-în-istanbul-backtoromania

Medicamente

Eu am zi de zi la mine în geantă o borsetă micuță în care pun niște plasturi, un ibuprofen, un cărbune medicinal. Tot felul de nimicuri de care pot avea nevoie urgentă la orice moment și pentru care pot ajungă să mă urăsc dacă le țin acasă și nu la mine atunci când aș avea nevoie mare de ele. Problema este că în afară de trusa de urgență eu n-am dus niciun alt medicament cu mine în excursie.

Niciodată în viața mea n-am avut nevoie de medicamente când am călătorit pe undeva. Nici nu mi-a trecut prin cap, deși acum știu c-am fost o naivă. După experiența acestei toxiinfecții alimentare, v-aș recomanda să aveți la voi orice fel de medicamete care ajută un stomac supărat. Imodium, de exemplu. Mi-e greu să vă recomand ce să mâncați și ce să nu mâncați, pentru că eu sunt aproape convinsă c-am prins acel virus într-un restaurant normal și nu de la streetfood. Deci nu vă feriți de street food, această mâncare este sfântă în Turcia

Altele sfaturi și informații mărunte

 • dacă se poate, nu vizitați Istanbulul vara. Este teribil de cald și veți obosi mult mai repede decât ați face-o în mod normal
 • înainte să vă planificați o vacanță în Istanbul, verificați aici pentru a vă asigura că nu vă intersectați cu vreun bank-holiday în Turcia. Noi am prins câteva zile ale Ramadanului mic și foarte multe locuri erau închise (inclusiv farmacii, damn it!)
 • în Istanbul există un metrou mai vechi, numit funicular, care circulă pe două rute scurte. Am crezut că va fi mai interesant decât a fost, dar tot a meritat o tură cu el. Acest funicular este, practic, un metrou mai retro.
 • toate intrările la metrou, în malluri, muzee, moschei și alte obiective turistice se fac numai prin porți de securitate, precum la aeroport. 
 • plătiți în lire turcești atunci când puteți plăti în lire turcești. Conversiile ad-hoc făcute de vânzători pe stradă sunt înșelătoare de cele mai multe ori. De exemplu, un bilet la vaporaș pe Bosfor costă 15 TL sau 6 EURO sau 7USD, în ideea în care 15TL reprezintă de fapt doar 2,30 USD.

Dacă plănuiți să vizitați Istanbulul pentru prima dată în viitorul apropiat, bookmark-uiți acest articol! Sper ca aceste sfaturi să vă ajute să aveți o excursie minunată, relaxantă și care să vă îmbogățească cu amintiri dragi. 🙂 sfaturi-de-călătorie-în-istanbul-backtoromania

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  o femeie
  September 19, 2018 at 9:00 AM

  multumim de informatii! sa iti fie de bine vacanta, chiar daca s-a lasat cu probleme cu burta – o venit cu o cura de slabire inclusa :)))
  Nu am fost inca in Instambul (habar nu am daca e child friendly sau nu) dar e pe lista. Si lista e lunga 🙂

 • Reply
  Miss I.
  September 19, 2018 at 12:59 PM

  Mersi de tips! După ce am citit primul articol de la tine i l-am arătat și prietenului meu, i-am arătat pozele, vai uite ce frumos, poate mergem, dar uite ce fain și aici, poate mergem. Apoi m-am oprit, să nu insist prea mult într-o singură ședință, cred că am șanse dacă îmi joc bine cărțile.
  Altfel, nu plec nicăieri în afara țării fără Imodium la mine. În clasa a IV-a am plecat la munte unde aveam și un soi de banchet. Jumătate din colegi au făcut ceva toxiinfecție (deși mâncasem cu toții aceași mâncare), iar noi restul am fost implicați activ în ce înseamnă să avem grijă de ei. Cu pungi, cu șervețele, cu din astea. Groaznic, de atunci am zis că nu plec nicăieri unde n-aș putea ajunge la o farmacie în câteva minute fără măcar Imodium :))

  Așa bun e ceaiul turcesc? Am tot auzit recomandări, seamănă la gust cu ceva ceaiuri ce le-ai mai încercat până acum?

  • Reply
   Ioana
   September 19, 2018 at 8:13 PM

   Sa stii ca ceaiul facut de ei, acolo, a fost grozav (dar doar daca pui zahar). Mi-am luat si eu, am zis ca imi fac acasa (mi-am luat si paharelele alea sa fiu autentica) si mie nu mi-a iesit la fel :)) Ideea e sa-l bei pana e foarte cald (cred ca eu aici esuez) si sa-l faci tare (si aici esuez ca eu fac ceaiurile de regula mai moi). Dar mai incerc!

   PS: Ceaiul de mere e genial, eu mi-am adus si acasa 100g luate din Grand Bazar. La o luna (adica ieri) am descoperit ca a facut molii si viermisori in cutia inchisa in care il tineam. Nu stiu ce sa zic acum :)))))

 • Reply
  Amy
  September 22, 2018 at 10:00 AM

  Buna!
  Multumim pentru aceste informatii! 🙂 Planific si eu o vacanta in Istanbul si sunt interesata sa aflu cat mai multe detalii, asa am ajuns sa citesc si articolele scrise de tine. Voiam sa te intreb, cum ti s-a parut, e safe? Am niste semne de intrebare privind siguranta in oras, nu stiu exact care sunt cartierele ok recomandate pentru cazare si nici n-am gasit informatii legate de acest subiect. Tu unde te-ai cazat? AI vreo recomandare?

  M-ar ajuta sa aflu astfel de detalii. 🙂

  Multumesc!

  • Reply
   Ioana
   September 22, 2018 at 9:24 PM

   Buna, Amy! Bine-ai venit pe la mine 🙂

   Ce bine ca m-ai intrebat, nu stiu de ce am uitat sa scriu despre aspectul asta, avand in vedere ca si eu am avut un graunte de emotie din punctul asta de vedere, inainte sa plecam.

   Din punct de vedere al oamenilor, mie mi s-a parut un oras safe. Nu stiu sigur in ce cartier am stat noi, dar stiu ca era destul de aproape de principalele zone turistice (hagia sofia, moscheea albastra, palatul topkap, cisterne, grand bazar). Cred ca se numea Laleli cartierul, iar hotelul a fost Sahil Boutique, nu-l recomand prea tare pentru ca mi s-a parut mai slabut decat lasa sa se inteleaga din pozele de pe booking, dar locatia lui e chiar buna. Nu stiu sa existe vreun cartier rau famat, turcii sunt de regula destul de prietenosi cand vine vorba de turisti. Mie nu mi-a fost frica nicaieri pe strada, era asa de plin de turisti peste tot incat n-avei niciun motiv de ingrijorare, sincer!

   Din punct de vedere al atentatelor teroriste, regulile de baza de respectat sunt aceleasi ca peste tot: pe cat posibil, nu sta in zone aglomerate. Iar August e cea mai aglomerata luna, tine minte. In rest, eu nu mi-am facut mari probleme la obiectivele turistice, avand in vedere ca fiecare intrare se facea obligatoriu prin porti de securitate ca la aeroport.

   • Reply
    Amy
    September 23, 2018 at 8:59 AM

    Multumesc mult pentru informatii, Ioana! :*

 • Reply
  Vă invit într-o călătorie prin Istanbul [partea I] • Back to Romania
  December 6, 2018 at 1:52 PM

  […] Partea a doua a acestui articol – TIPS AND TRICKS ÎN ISTANBUL – se găsește AICI […]

 • Reply
  Andreea Codreanu
  April 12, 2019 at 10:19 AM

  Buna asi vrea sa stii daca pot pleca din romania cu Lei Cash si daca se pote schimba in aeroportul din Istanbul in lire turcesti.
  Nu am cum sa ii schimb in euro de ore ce am deja vreau sa scap de iei ?

  • Reply
   Ioana
   April 13, 2019 at 1:20 PM

   Nu stiu sigur, noi n-am facut asta 🙂

 • Reply
  Greșeli care aproape ne-au stricat vacanțele • Back to Romania
  October 18, 2019 at 10:44 AM

  […] dată când am făcut asta eram în Istanbul și, după un somn de 3 ore, călătorit, așteptat prin aeroporturi și la cazare, plimbare prin […]

 • Reply
  Carmen
  September 21, 2020 at 4:30 PM

  Ceaiul turcesc se face din 2 vase : partea de sus unde fierbi apa cu substanta concentrata si apoi pui apa fierbinte din vasul 2.

  Istanbulul este amaizing .. din 2014 il vizitez an de an ..
  Multumim de sfaturi

  • Reply
   Ioana
   October 2, 2020 at 11:17 AM

   Multumesc! Eu nu stiu sa-l fac asa avansat, dar si asa amatoriceste cum m-am obisnuit, tot mi se pare foarte gustos. Eu sunt super mare fana ceaiuri, deci s-ar putea sa fiu si subiectiva 😛

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.