Opinii

Băbuțele sinucigașe și atacul pietonilor

Duminică, în fața unei treceri de pietoni, aștept să se facă verde. În fața mea este o șosea cu 3 benzi pe sens, dintre care benzile unu și doi au roșu, iar banda trei are verde. Prin urmare, pietonii au roșu.

Trei doamne și toate trei, nu stiu sigur dacă luate braț la braț, dar pe-aproape, încep să treacă strada pe roșu. Cre’că întârziau la piață, nu știu nici eu. Trec primele două benzi și-ajung lângă a treia unei niște nesimțiți de șoferi care aveau verde nu le lăsau să traverseze.

Încep babele să strige și să facă semne la mașini, cum adică trec toți pe trecere și nu le lasă pe ele să traverseze? Uite, ăștia de pe primele 2 benzi sunt cuminți, s-au oprit. Da’ ăia de pe ultima bandă, mama lor…

Alte doamne lângă mine, care așteau culoarea verde, încep și zic:

Haideți, doamnă, înapoi, nu vedeți că treceți pe roșu și vin mașini?

Doamnă, ce faceți??

A fost ca-ntr-o comedie! Doamnele aventuriere, nu și nu. Stăteau frumos în mijlocul șoselei și așteptau să primească prioritatea (de babă) în timp ce altele le apostrofau de pe margine.  După expresie și gesturi, se părea că nu înțelegeau de ce trec nesimțiții cu mașini în loc să le lase pe ele să traverseze. Tinerii din ziua de astăzi, vai, doamne și ferește!

Altă seară, altă trecere de pietoni lângă ieșirea dintr-un pasaj din București, aștept să se facă verde la semafor să traversez. Lângă mine o doamnă grăbită fuge pe roșu, deși vin mașini înspre noi și nu vin încet! La cateva secunde după s-a făcut verde și la pietoni.

Altă zi, eram în mașină pe un bulevard unde nu prea sunt treceri și semafoare și se circulă destul de tare. Un domn (în vârstă, din nou) mergea casually pe șosea, langa trotuar. Încetinim mașina lângă el, deschidem geamul și-l întrebăm de ce circulă pe șosea cu mașini la așa viteză lângă el? Se răstește la noi și strigă:

Hai, du-te, ce vrei??

Acuma, eu explicații n-am. În București există enorm de mulți oameni – și culmea, majoritatea în vârstă/care se mișcă greu – ce trec strada neregulamentar. Io nu zic că-n București șoferii sunt modele de urmat, zic doar că de când m-am mutat aici mi-am dat seama că în 50% dintre cazurile de accidente mașină-pieton nu e mașina de vină! Înainte îi făceam cu ou și oțet pe toți șoferii, acum mi-e mai groază de pietoni. Nici nu mai zic de ăia ce se avântă pe treceri fără să arunce un ochi stânga-dreapta să vadă dacă, nu știu, nu cumva vine vreun nebun cu viteză și nu oprește.

Neregulamentar mai trec și eu, ce naiba, iar în Anglia nu treceam pe verde niciodată dacă nu veneau mașini pe stradă, dar în București mi-e mai frică, așa că stau frumos până la verde. Și stau, de obicei, și când văd copii cu părinți de mână lângă mine, simt că e (și) de datoria mea să le dau un exemplu bun 🙂 Diferența dintre mine și doamnele pe care le văd țopăind prin fața mașinilor e că eu mă mișc mult mai repede și văd și mai departe, deci mă asigur când trec aiurea strada. Altă diferență este că mie îmi place calitatea mea de persoană în viață…

Ce-or fi zicând săracii oameni grăbiți ce trec pe roșu toată ziua? Ce veață, dom’le, cu tinerii din ziua de azi nici viitorul nu mai e ce-a fost! ?

Sursă foto 1

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Delia
  February 2, 2018 at 10:57 AM

  :)) mie imi vine sa rad desi nu e chiar de ras. Am observat asta si in Timisoara, batranii traverseaza pe unde vor, cum vor, spre deosebire de tineri care respecta regulamentul rutier.

  Ce mi-am amintit insa, si m-a intristat, este faptul ca acum cateva luni, una dintre cele mai faine batranele, vecina noastra, a murit calcata de un tir, tocmai pentru ca a traversat neregulamentar fara sa se asigure.

  • Reply
   Ioana
   February 2, 2018 at 11:18 AM

   Deci n-am observat eu gresit, chiar e un trend asta. Imi pare rau pentru doamna aceea, vezi, ea se grabea doar sa ajunga la piata sau la biserica, nu s-a mai gandit ca daca pateste ceva are o familie (nu mai zic de vecini & co) pe care o sa-i raneasca + un sofer care pedepsit sau nu o s-o aiba pe constiinta toata viata. Mama zice ca batranii sunt tot timpul egoisti!

 • Reply
  Iosif
  February 2, 2018 at 1:51 PM

  Mentalitatea primara, stresul cotidian pentru supravietuire, competitiile si Interesele personale, egoismul, lipsa de responsabilitate , inconstienta crasa, lipsa empatiei si a spiritului civic, orgoliul si aroganta mioritica , lipsa de unitate în diversitate, mentin Romania si poporul român într-o penumbra continua fata de tarile civilizate, aceasta situatie fiind alimentata din plin de cultura, traditii, religie si politrucii manelisti care se regasesc în mare parte în structurile de la vârful icebergului ce pluteste înca în deriva fara o destinatie precisa pe oceanul planetar, devenind din ce în ce mai mic si lipsit de importanta
  Sper sa se trezeasca poporul din somnul ratiunii, sa înteleaga ca doar împreuna uniti într-un singur gând al iubirii neconditionate si al respectului reciproc,unii fata de altii , indiferent de sex, vârsta, etnie, sau orientare politica si/sau religioasa, poporul român nu-si va pierde identitatea nationala.
  Un Weekend superb ,draga Ioana !
  P.S. Am vorbit azi cu fica-mea la Londra, tocmai, mergea la spital la fiica ei si nepotica mea Ana. Spunea ca ia în greutate, si ca totul evolueaza impecabil. A ajuns la 1 kg 1/2. Oricum doar prin luna martie va împlini cele 9 luni de dezvoltare.asa ca mai este pâna la iesirea din incubatie ! 🙂

  • Reply
   Ioana
   February 2, 2018 at 2:00 PM

   Iosif, eu am tot zis-o si-o mai zic: e nevoie ca o generatie sa treaca pana sa incepem sa gandim asa cum spui tu. Exista o frictiune enorma intre generatia noastra si cea dinainte, a parintilor nostri. Nu vezi ca ma plang incontinuu de oameni in varsta si mai putin de cei apropiati varstei mele? 🙂

   Ma bucur sa aud ca fetita e mai bine! 😀

 • Reply
  Pietoni și bicicliști, așa vă văd șoferii din mașini: • Back to Romania
  December 4, 2020 at 11:15 AM

  […] bicicliștilor ? , prin dreapta ei când șoferul e cu ochii în stânga și cedează trecerea. Nu stăm pe carosabil când așteptăm să se facă verde, dacă avem trotuar. Se întâmplă foarte multe accidente care pot fi evitate cu puțină atenție […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.