Cărți

9 romane grafice de citit în 2022

Anul acesta am devenit mare fană a romanelor grafice de tip benzi desenate și nu numai și am fost tare fericită să văd din ce în ce mai multe cărți clasice re-editate in această formă. Apreciez foarte tare grafica acestor cărți, pentru că am dat doar de ilustratori supertalentați, ca nu știu cum să le zic altfel, care reușesc să-ți creeze un film în cap în timp ce urmărește desenele lor. Mie ăsta mi se pare un talent grozav – este ca și cum cineva reușește să te facă să-ți imaginezi că citești o carte și urmărești un film, în același timp. 😀

Pe lângă asta, romanele grafice mi se par o metodă grozavă de a convinge copii și elevi să citească anumite opere clasice ale literaturii universale care altfel pot părea (sunt!) neinteresante. Apropo de ce ziceam în articolul precedent, e important că avem și să ne folosim de materiale educaționale alternative, fără a ne baza 100% pe manuale școlare, acolo unde se poate. Nu știu exact la ce vârstă eram când am încercat să citesc pentru prima dată Jurnalul Annei Frank și mi-aduc aminte că m-a chinuit groaznic, nu l-am terminat niciodată și n-am mai vrut să aud de Anne până când i-am găsit romanul reedintat în formă de bandă desenată anul acesta într-o librărie. O plăcere să-l citești, nu alta! 😀

Oricum, majoritatea cărților de mai jos este de citit just for fun, nu pentru școală și chiar aș îndrăzni să spun că multe sunt mai degrabă pentru adulți decât pentru copii – de ce s-or cere unele în școală, numai Sfântul știe. 🙂 Eu le-am descoperit prin librării și le-am adus în biblioteca proprie pentru că-mi place mult să citesc, recitesc și colecționez astfel de cărți.

O parte dintre volumele de mai jos se găsesc și într-o colecție de la Scena9 cu cele mai faine romane grafice traduse în română. Asta plus impresiile mele de mai jos poate vă dau niște idei de cadouri de pus sub bradul de Crăciun! 😀

Iliada și Odiseea – romane grafice de Gareth Hinds

Acestea sunt două cărți diferite, nu una singură, și ambele sunt niște ilustratii grafice de exceptie dupa operele lui Homer.

În Iliada este vorba despre lupta dintre ahei și troieni pentru Elena, iar Odiseea urmărește povestea lui Odiseu și ura lui Poseidon asupra lui, ambele povești încurcate și descurcate de intervenții de-ale zeilor de pe Muntele Olimp.  Cu siguranță că ambele volume, prin desenele excelente sub formă de bandă desenată și textul din ele fac citirea acestor povești mult mai interesantă față de cum o știam din școală. 😛

***

Să ucizi o pasăre călătoare – roman grafic – Harper Lee, Fred Fordham

A venit în coletul meu de Black Friday, deci n-am citit-o înca, dar îmi place că nu știu ce se întâmplă în ea și n-am niciun spoiler. Conform Cărturești.ro, cartea este

”…un portret tulburător al oamenilor şi diferenţelor dintre ei, al inocenţei şi nedreptăţii, al eroismului şi al transformărilor ce se petrec în Sudul american al anilor 1930.”

Aștept cu nerăbdare să-i vine rândul, pare să fie un subiect pe gustul meu. 😛 Și aștept să văd și filmul făcut după această carte, din ce văd pe net pare să fie fain!

***

Jurnalul Annei Frank – David Polonski, Ari Folman

Celebra poveste a fetiței evreice Anne, care și-a notat într-un jurnal la vârsta de 13 ani toată experiența nazismului trăită în ascunzătoarea în care stătea alături de familia ei, ferindu-se de moarte și deportare. Altă carte care te bagă, în timp ce-o citești, într-un film dramatic, dar și cu puțin umor (în mod ciudat, având în vedere subiectul).

***

Sapiens – o istorie grafică – de Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave

Dacă cineva a ratat trenul din 2020 în care toată lumea citea Sapiens, mai există o șansă – tot anul trecut a fost lansată varianta Sapiens Illustrated (se găsește și în română, și în engleză) care sumarizează foarte bine și cât se poate de complex toate ideile din volumul original. În această variantă ilustrată, personajul principal este Unchiul Yuval care o duce pe nepoata lui în vizită la mai mulți specialiști care îi povestesc pe rând despre diverse perioade ale istoriei umanității.

Speranța mea e că va apărea și Homo Deus (partea a II-a a lui Sapiens) în această formă ilustrată pentru că, să vă spun sincer, mie mi-a plăcut mult mai mult această variantă decât cea inițială. Nu sunt om de specialitate, nu mă interesează evoluția speciei în cele mai mărunte detalii ale ei, așa că citind ambele variante îmi este clar că informațiile din Sapiens Illustrated sunt mai mult decât suficiente pentru un om căruia i se pare interesant subiectul și care nu dorește detaliile unei cărți de specialitate (detalii pe care volumul inițial le atinge puțin mai mult).

***

Persepolis – Marjane Satrapi

Persepolis este autobiografia autoarei Marjane Strapi, de origine iraniana. Povestea urmărește copilăria acesteia, petrecută într-un Teheran în plină revoluționalizare, plin de greutăți și interdicții și până la plecarea definitivă a autoarei în Franța.  Pe mine mă fascinează cultura arabă/musulmană, în mare parte din cauza numeroaselor restrictii la care femeile au fost și sunt supuse, așa că pentru mine aceasta este o poveste foarte interesanta venita prin ochii unui copil. Am găsit pe Cărturești că

…Inclus în toate listele de „lecturi obligatorii“ când vine vorba de romane grafice, Persepolis a fost de mai multe ori premiat la prestigiosul Festival de Benzi Desenate de la Angoulême (Franţa), iar în Spania a fost recompensat pentru mesajul antifundamentalist. Transformat într-un lungmetraj de animaţie, ai cărui coregizori au fost chiar Marjane Satrapi şi artistul Vincent Paronnaud, Persepolis a primit în 2007 Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes, fiind nominalizat şi la Oscar.

***

Momente și schițe – Ion Luca Caragiale

Un volum în care au fost adunate o parte din operele lui Caragiale, însoțite de niște desene grozave care te fac aproape să simți că ești și tu în vagon acolo lângă Caragiale în timp ce-l aruncă pe Bubico pe geam. 😛 Mie mi-au plăcut schițele lui Caragiale dintotdeauna (de când am crescut mare, mai bine zis :))) pentru că urmăresc ireal de fidel niște tipuri de personalități care sunt fantastic de actuale chiar și în ziua de azi. Personajele lui mi se par comice și limbajul lor mă binedispune. Schițele, alăturate desenlor Dianei Tivu, te fac parcă să te enerveze și mai tare aroganța lui domnul Goe sau prostia mamițicii. Intri în filmul ăla altfel decât citind varianta doar cu text.

Cel mai rău îmi pare doar de faptul că această carte nu cuprinde toate (sau mai multe din) schițele lui Caragiale, de exemplu mi-ar plăcea să fi fost acolo și O scrisoare pierdută, dar trăiesc cu speranța că poate va veni un volum 2 la un moment dat. 🙂

***

100 de ani în casa noastră – Aleksandra Litvina + ilustratoarea Anna Desnițkaia

Posibil să fie preferata mea dintre toate cărțile prezentate în acest articol. Este vorba despre 4 generații ale unei familii rusești care au trăit toate în diferite momente ale vremii în aceeași casă din Moscova. Poveștile lor sunt de fapt o oglindă a secolului 20, cu războaiele și momentele lui cele mai frumoase, dar și cele mai grele. Casa se schimbă în timp, dacă la începutul secolului este mare și frumoasă, războaiele o schimbă, ele ucid sau arestează unii membri, pe alții în vede emigrând sau mutându-se.

Îmi place mult ideea acestei cărți, felul în care poți observa cum se desfășura viața de zi cu zi a oamenilor într-o fereastră de (doar) 100 de ani, să vezi cum arătau casele lor, ce aveau în ele, cum vedeau oamenii viața și viitorul. Este realmente o carte foarte interesantă, chiar dacă nu este sub formă de comics, ci plină de texte și ilustrații.

***

Ferma animalelor – George Orwell

Eu m-am îndrăgostit de Ferma Animalelor acum câțiva ani când am citit-o pentru prima dată. Mă amuză extraordinar de tare actualitatea acestei cărți, deci, practic, cât de smart este scrisă. Nu m-am putut abține să n-o vreau în formă grafică în colecția mea, căci experiența cititirii mi se pare mult mai interesantă în acest fel (având în vedere că nu este prescurtată sau adaptată, ci în forma originală, nici măcar tradusă, și și plină de ilustrații).

***

În caz că vă interesează, oricare din cărțile de mai sus se găsesc în majoritatea librăriilor fizice sau online. Iar dacă știți și altele, m-aș bucura să-mi dați niște ponturi noi. 😛 Le-ați citit pe vreunele despre care am scris? Cum vi s-au părut?

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.