Opinii

Ce se întâmplă pe Facebook când tu nu ești acolo

Într-o încercare de a-mi liniști viața aparent liniștită dar practic destul de stresantă, mi-am șters la un moment dat aplicația Facebook de pe telefon. Mi-am dat seama că intram aproape instinctiv acolo și mă pierdea Dumnezeu scrollând cu zecile de minute, chiar dacă mie nu-mi prea păsa de multă lume care posta acolo. Chiar dacă de regulă dau unfollow masiv paginilor care mă stresează, tot mă trezesc la un moment dat cu mii de notificări de la evenimente, de la pagini cărora le-am dat like cu ani în urmă sau de la comentarii la posturile la care mai comentez eu. E fain să fii in the loop și să știi ce se întâmplă în jurul tău, dar obositor și de multe ori inutil.

Am citit în Succesul redefinit al Ariannei Huffington despre nevoia noastră de conectare continuă, dar fără să fim de fapt conectați cu adevărat la nimic. Mi-a plăcut atât de mult încât l-am și postat pe Facebook, într-o ironie fără margini, ca să nu uit de el. Mi-am șters aplicația din telefon chiar dacă știam că asta nu înseamnă că nu mai intru acolo – până la urmă am o pagină de administrat și un cont personal pe care îl folosesc des pe Messenger. Am zis că dacă tot intru, măcar să intru doar când mă plictisesc şi sunt în faţa unui PC, nu şi asta, şi minute în şir pe telefon din obişnuinţă.

Un alt motiv pentru care am vrut să fac o pauză de la Facebook a fost că multe dintre știrile și postările de acolo mă supără. Fie că vreau să accept sau nu, orice știre tristă mă afectează și mă dezamăgește într-un fel sau altul. Fie că e vorba de politică, oameni care au nevoie de bani pentru operații complicate sau oameni nevorbiți care au diverse alte frustrări pe care n-au cu cui să le verse, marea majoritate a oamenilor de pe Facebook SE PLÂNGE încontinuu, dar absolut încontinuu, despre tot ce se poate în lumea asta.

Mie Facebook mi-a arătat în decursul timpului cât de proști și limitați sunt de fapt unii oameni! Ce gândire pot avea unii, de ți se face milă de capul ăla al lor (apropo, după ce citesc chestii pe Facebook de multe ori mă gândesc la cum cea mai mare minciună pe care o credeam când eram mică era că oamenii mari ştiu despre ce vorbesc. Haaaa hahahaha :))) ).  Mult mai mulți oameni își exprimă nemulțumirea, decât bucuria (ştiţi conceptul de taking things for granted?). De multe ori oamenii se plâng fără un motiv real, doar pentru că sunt obișnuiți din viața de zi cu zi să discute și să se scalde constant în ciorba de probleme şi lamentări. De regulă, eu fac des curățenie pe Facebook, iar Unfriend/Unfollow sunt prietenii mei cei mai buni. 😀

Nu sunt nevoită să stau, să citesc și să mă încarc cu problemele tuturor. Nu mă interesează întotdeauna să aflu toate știrile, cum s-a mai făcut nu știu care politician de râs, ce prostie a mai debitat vreun vecin pe grupul blocului nostru (oh, doamne, câte aș avea să vă povestesc aici!), cum au vorbit cu un client angajații de la un magazin sau cum înjură oamenii pe Firea pentru transportul în comun. Merg de multe ori pe principiul că dacă se întâmplă ceva important aflu oricum, că nu trăiesc în junglă. N-am nevoie să fiu eu la curent întotdeauna și în timp real cu toate problemele tuturor.

Sursa: https://www.thedrum.com/news/2015/09/28/infographic-your-facebook-addiction-numbers

Cu excepția dăților când, din obișnuința ultimilor 9 ani, uit de planul meu și mă apuc de scrolat involuntar, în mare parte din dăți intru doar ca să verific notificările, să dau câte-un share la un articol sau să povestesc despre ceva anume pe pagina blogului. Încerc să ies din rutina din care caut iconița albastră de pe telefon de fiecare dată când mă plictisesc, pentră că timpul pierdut acolo mă supără de prea multe ori. Acum, după mai multe luni de experiment, am ajuns să folosesc Facebook aproape exclusiv pentru blog și Messenger.

Mai am pe Facebook și oameni care mă interesează, pe care îi caut eu intenționat, să văd ce mai fac și zic. N-ar trebui să fac asta dacă Facebook ar ști să-mi arate, așa cum i-am spus eu s-o facă, doar paginile care mă interesează, dar hey – întortocheate-i mai sunt căile! Oricum, partea interesantă e că ce fac oamenii foarte apropiați mie știu înainte să afle Facebookul (pentru că ținem legătura în privat), iar despre ceilalți oameni, după cum ziceam…. 😀

Din experiența mea, e greu să folosești Facebook constructiv – acuma depinde şi ce înseamnă constructiv pentru fiecare (pt mine, de exemplu, înseamnă să te educi din el sau să-ţi aducă bani) E greu ca Facebook să te învețe ceva, să te ajute să devi cu un gram mai deștept.  Oricât ai încerca să faci doar ce ți-ai propus, cumva ajungi la inevitabilul scroll. Scroll-ul mă încarcă de problemele tuturor, iar eu n-am nevoie de asta în viața mea. Ca să răspund la întrebarea din titlu, pe Facebook se întâmplă o grămade de lucruri când tu nu ești acolo. Și, din experiență, de 95% din lucrurile astea sunt destul de inutile pentru viaţa mea sau a ta. 🙂

Sursă foto 1

Dacă îți place conținutul acestui articol și vrei să vezi și altele similare, abonează-te pentru a primit un e-mail cu fiecare articol pe care îl voi posta.

Nu trimitem altfel de emailuri! Citește pagina noastră de confidențialitate.

You Might Also Like...

14 Comments

  • Reply
    o femeie
    February 7, 2019 at 10:59 AM

    eu intru de la munca. Da, sunt una din aia 72%!!! acasa nu apuc decat 1-2 ori pe zi la calc (e drept, nu am nici fb nici pinterest pe tel. )

    • Reply
      Ioana
      February 7, 2019 at 2:05 PM

      Eu cred ca diferenta de la aia 72 la 100 e doar facuta de oamenii care nu lucreaza in fata unui PC. Dintre cei ce au PC, nu cred ca exista unii care nu intra deloc.

      • Reply
        o femeie
        February 7, 2019 at 2:28 PM

        o zici ca sa ma simt bine?:))
        Realitatea e ca intru cand mananc, sau cand nu am de munca/astept un raspuns etc. Mai nou intru pe pinterest, tare drag imi e acolo :)))

  • Reply
    Miss I.
    February 7, 2019 at 3:10 PM

    Eu mi-am dat seama că pierdeam mult timp pe Facebook seara acasă, după ce ajungeam de la birou. Mă așezam în fotoliu, îmi luam telefonul să-mi fac exercițiile de germană pe Duolingo, apoi intram să arunc o privire pe instagram și facebook, apoi mă uitam la ceas și trecuse jumătate de oră. Sau, și mai rău, o oră! Nu mai fac asta, încerc să închid imediat ce termin cu Duolingo, apoi îmi iau cartea și citesc. Salvez o grămadă de timp așa. Nu-mi iese mereu, dar perseverez! 😀

    Nu știu, am ajuns atât de dependenți de a nu pierde ceva din lumea online, că parcă nu mai suntem în stare să trăim offline. Am fost acum doi ani la concert la Kings of Leon și era o fată în fața mea care filma și se uita doar în telefon. Sunt 100% că nu s-a uitat niciodată la tot filmulețul după concert. Why not live in the moment? Nu mai zic de ăia care făceau live-uri de zeci de minute pe fb/instagram și mă îndoiesc că erau toți influenceri și stătea lumea geană pe profilul lor. Mdaaaa.

    • Reply
      Ioana
      February 7, 2019 at 4:16 PM

      A, apropo de asta cu influencerii, eu ma distrez intotdeauna cand ii vad peste tot privind lumea printr-un ecran, cand te gandesti ca fac asta doar pentru fani! :)) Adica, awwww, thank you! :)) Ei nu se bucura de concert pt ca vor sa ne bucuram noi. Awww!! :)))

  • Reply
    Cristina
    February 8, 2019 at 12:13 AM

    So, so true! Mă străduiesc să reduc tot mai mult timpul online. Cum zicea și Miss I. Intram să verific repede ceva și mă trezeam că am stat peste 30-40 de minute. E foarte mișto infograficul.

    • Reply
      Ioana
      February 8, 2019 at 11:20 AM

      Don’t we all? 🙂

      E fain, da, imi pare doar rau ca nu e strict pe Romania facut.

  • Reply
    Cristiana
    February 8, 2019 at 1:50 PM

    Treaba e ca eu mi-am mai dezactivat Facebookul pentru cate o saptamana si a fost fain, odata ce am depasit ziua de anxietate severa 🙂 Dar stateam mai mult pe Instagram, sa nu mai zic de Twitter, Pinterest, Youtube si alte aplicatii de tot felul. De altfel, exista deja boala cu tot cu cod si tratament la medic, dependenta asta de social media si eu chiar mi-s bolnava. Am mai incercat duminicile sa nu ma conectez deloc, dar mereu gasesc scuze. Greu cu dependentele 🙂 Si mare dreptate ai cu tot ce ai scris.

    • Reply
      Ioana
      February 8, 2019 at 2:39 PM

      Sa nu crezi ca daca eu am scris chestia asta inseamna ca am problema perfect sub control. Si eu pierd vremea mult, poate nu pe Fb, dar la fel: Youtube, Instagram, etc. Cred ca primul pas e sa realizam, si abia apoi sa ne controlam.

  • Reply
    Natalia Dabija
    February 9, 2019 at 9:58 AM

    Eu m-am mutat de pe facebook pe email. Intru in nestire pe email sa cotesc newslettere. Cu facebook sunt mai bine fata de anul trecut, dar tot ma prind ca pierd timpul. Am inceput sa imi fac o lista mentala cu ce am de facut si incerc sa ma tin de ea. Acum imi dau seama, ca as putea sa scriu lista pe hartie :). Iar despre email, cred ca ar trebui sa imi stabilesc o ora anumita din zi cand sa citesc newsletterele, sa le citesc in bulk, nu pe apucate, furand tot de la mine. 🙂

    • Reply
      Ioana
      February 11, 2019 at 12:04 PM

      Deci, legat de Facebook, sa inteleg ca #sepoate! :)))

  • Reply
    Ioana Soare
    February 10, 2019 at 9:30 AM

    Drept să-ți zic, m-am plictisit teribil de Facebook (și parcă Instagramul începe și el să mă plictisească). Pe FB intru de la muncă, dar nu prea dau scroll – mai mult mă uit pe grupuri să văd ce se mai discută. Am aplicația și pe telefon, însă rar o deschid. Uneori pur și simplu uit că e acolo, atâta doar că îmi citesc notificările din când în când, dar nu dau scroll.

    În schimb pierd minute în șir pe Pinterest (poate nu zilnic, dar de câteva ori pe săpt) și totuși, nu mă simt vinovată de asta :)) mă inspiră și îmi dă o stare de bine.

    • Reply
      Ioana
      February 11, 2019 at 12:04 PM

      Te inteleg. Eu mi-am facut norma de Pinterest anul trecut cand cautam idei de mobilat apartamentul, acum ma plictiseste, cred ca am ramas cu sechele. La mine in momentul de fata cel mai puternic la pierdut vremea este Instagramul.

  • Reply
    Pentru productivitate: ascunde-ți telefonul într-un dulap • Back to Romania
    February 7, 2020 at 3:02 PM

    […] am spus de nenumărate ori că nu mă interesează activitatea nimănui de pe Facebook, sunt într-o perioadă (pe care o […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.